Пређи на садржај

Пређи на садржај

Питање о Царству ставити у први план!

Питање о Царству ставити у први план!

Питање о Царству ставити у први план!

„Певајте Јехови нову песму . . . Реците међу народима: ’Јехова је постао цар’” (Псалам 96:1, 10, НС).

1. (а) Која је песма могла с правом да се пева тек 1914. и зашто? (б) На које гажење се Исус осврнуо у Луки 21:24?

 ТЕК су се 1914. године могле с правом певати и применити речи песме „’времена народа’ се навршише, њихови краљеви имадоше свој дан“. a Првог октобра 1914. беснео је I светски рат већ више од два месеца. Те речи о временима незнабожаца значиле су осврт на пророчанство Исуса Христа када је требало да буду уништени Јерусалим и његов храм у првом веку. До тог је уништења дошло 70. н.е. У Луки 21:24 цитиране су Исусове речи: „Пашће (Јевреји) од оштрице мача и одвешће их у ропство по свим народима, а многобошци ће газити Јерусалим док се не испуне времена многобожаца“ (др Чарнић). У време израелског краља Давида град Јерусалим је постао главни град праузорног Божјег краљевства. Дакле, Јерусалим је постао симбол праузорног краљевства Јехове Бога под његовим помазаним краљем над независном нацијом Израела. У сагласности са тиме Исусове речи из Луке 21:24 односиле су се на гажење праузорног Божјег краљевства.

2. (а) Када је почело то гажење и како? (б) Зашто није било успостављено Месијанско краљевство одмах после уништења Јерусалима 70. год. н.е.?

2 Када је почело то гажење? Не 70. године, 37 година након тога што је Исус дао пророчанство о томе. Те године је био уништен поново изграђени град Јерусалим и то овог пута од римске војске. То гажење које је Исус прорекао било је само продужетак гажења које је почело првим уништењем Јерусалима 607. пре нове ере од стране Вавилона. Када су Римљани уништили поново изграђени Јерусалим вековима касније, наиме, 70. н.е. још се увек нису навршила ’времена незнабожаца’. Исус је знао унапред ту чињеницу и зато није рекао да ће одмах после будућег уништења поновно изграђеног Јерусалима од Римљана одмах бити успостављено право или стварно Божје краљевство које ће бити у рукама Месије, Христа. Уместо тога, праузорно Божје краљевство предочено по Јерусалиму из његових дана требало је даље да газе необрезани народи док се не наврше одређена ’времена незнабожаца’ по Божјем прорачунавању времена.

3. (а) Како можемо да израчунамо дужину и завршетак времена незнабожаца? (б) Које је питање од највишег значаја дошло у први план 1914?

3 Овде се обраћамо Даниловом пророчанству, 4. глави и налазимо број ’времена’, који износи седам. Број година које садржи свако време одговара броју дана у пророчанској месечевој години, наиме, 360 дана. Сваки дан означава годину дана, већ према начину на који рачунају време незнабожачки народи. По том начину рачунања ’седам времена’ износе укупно 2 520 година (упореди са Данилом 4:16, 23, 25, 32). Пошто су та времена почела када су Вавилонци свргнули праузорно Божје краљевство у Јерусалим 607. пре н.е., у другој половини те године, тада је требало да се заврше 1914. наше ере, у другој половини те године. У време тог означеног временског периода почео је I светски рат. Мада је то веома занимљиво, ипак најважније значење везано уз завршетак ’времена незнабожаца’ или ’одређених времена народа’ (Нови свет превод) у тој ратној години јесте ово: тада је почело да влада насупрот праузорном краљевству духовно Божје краљевство које је у рукама његовог помазаног Сина, Исуса Христа. Пошто то оспоравају религиозне вође хришћанства и други, постаје то тврђење о Царству питање од највишег значаја. И ми се морамо суочити са тим питањем!

Оправдани по том питању

4. Која је група било оправдана светским догађајима?

4 Прво, да поставимо питање: ко су били ти који су много година унапред указивали целом свету да ће се ’времена незнабожаца’ навршити у другој половини 1914? То су били Међународни истраживачи Библије који су употребљавали ступце часописа Куле стражаре и других публикација Удружења Куле стражаре Библије и трактата. Данас су они познати као Јеховини сведоци! Да ли су их оправдали светски догађаји? Да!

5. (а) Какав су одговор добили они који оспоравају успоставу Божјег царства? (б) Како испуњење из Луке 21:25-27 подупире у историјском погледу тврдњу да су се времена незнабожаца навршила 1914?

5 Пошто већина човечанства не обраћа пажњу данас на рачунање Божјег времена и пошто хришћанство са стотинама секти и деноминација оспорава тачност тог рачунања: да ли су ти противници који бројно далеко надмашују Јеховине сведоке победили у жучној расправи у вези успоставе Божјег краљевства под Христом у небу 1914? Испуњење Исусовог пророчанства у вези онога што ће означити ’крај света’ или ’свршетак поретка’ (НС) громко нам даје негативан одговор на то питање. Шездесет и осам година после 1914. уочавамо да влада стање ствари проречено у Луки 21:25-27 следећим речима: „Страх ће обузети народе на Земљи, тако да неће имати излаза од хуке и морских валова, људи ће падати у несвест од страха и очекивања онога што иде на настањену Земљу; јер ће небеске силе бити уздрмане. И тада ће видети сина човечијега како долази у облаку са силом и великом славом“ (НС). Зато је на месту што свршетак времена незнабожаца у другој половини 1914. још увек стоји на историјској основи као једна фундаментална истина о Царству којег морамо данас да се држимо.

6. Зашто се радују савремени ученици Исусови и нису у страху као остали народи?

6 Да ли овако мора да се онесвести од страха због онога што види да долази на Земљу? Да ли је Исус рекао да ће свако тако да се осећа због тога? Никако не! Исус је направио изузетак за своје верне ученике и рекао им је после тога: „А кад се ово почне догађати, исправите се и подигните своје главе, јер се приближава ваше ослобођење“ (Лука 21:28, НС). По Матеју 24:32, 33, Исус је такође рекао: „А од смокве научите поређење: чим њена млада грана омекша и пролиста, знате да је лето близу. Тако и ви када видите све ово, знајте да је близу пред вратима“ (НС; види такође Марко 13:28, 29). Пошто имају видљиве доказе на основу стања и догађаја у свету да је њихово ослобођење близу, тако рећи, пред вратима, они се радују и нису у страху као незнабожачки народи.

Лојални поборници Царства

7, 8. (а) За шта заузимају став духовна ’браћа’ Христова и зашто? (б) Коју одговорност сносе?

7 Какав став заузимају те особе данас у односу на питање о Царству? Данашњи остатак или преостали Христови ученици, које Христ назива својом духовном ’браћом’ и који се надају да учествују са њим у небеском Краљевству, заузимају став за Јеховино Царство под Христом и лојално га подупиру (Матеј 25:40). Исправно читају знакове времена и знају да је успостављено то Царство за које се дуго времена молило и започело да делује на крају времена незнабожаца, 1914. године. Увиђају да је време да објављују свакоме да од 1914. влада та надљудска, небеска владавина и да ће потпуно уништити светски поредак и при томе славно оправдати универзални суверенитет Свевишњег Бога. На њима лежи одговорност да спроведу Исусово пророчанство:

8 „Ова добра вест о краљевству проповедаће се по читавој настањеној земљи за сведочанство свим народима; и тада ће доћи крај“ (Матеј 24:14, НС; Марко 13:10).

Где се смештају ’овце’

9. Како испуњавају Христова ’браћа’ пророчанску заповест и са којим резултатом?

9 То Исусово пророчанство служи као заповест духовно помазаним ученицима краља над краљевима, Исуса Христа, који сада влада. Послушавши ту заповест већ су увели проповедање поруке о Царству у 205 земаља и острва. Такође се та славна порука посредује човечанству на 174 језика, не убрајајући језике помоћу знакова. Нема сумње да треба доћи до још многих других становника Земље помоћу савремених средстава комуникације, тако да би пре ’краја’ практично ’читава настањена земља’ добила сведочанство.

10, 11. (а) Како је проповедање Царства, довело у први план то питање? (б) Шта је Исус рекао када је почео да говори о последњем обележју ’знака’?

10 Како су се, међутим, људи одазвали на проповедање Царства широм света— да, упркос многим противљењима и прогонствима која је Исус прорекао да ће се догодити као део ’знака’ његове ’присутности’ у небеском Царству и ’свршетка поретка’? Становници Земље су се строго поделили на оне за и против Царства. Исус је прорекао ту поделу у свом пророчанству о ’знаку’ и то је врхунско обележје тог пророчанства, записаног по апостолу Матеју. Исус је започео то завршно поређење свог пророчанства следећим речима:

11 „А кад дође Син човечији у својој слави и сви анђели с њиме, онда ће сести на престо славе своје; и биће окупљени пред њим сви народи, и он ће их одвојити једне од других, као што пастир одваја овце од јараца, и поставиће овце себи с десне стране а јарце с леве. Тада ће рећи цар онима с десне стране: ходите, благословени Оца мога, наследите царство које вам је припремљено од постанка света“ (Матеј 25:31-34, др Чарнић).

12. Из којег је пророчанства Исус посудио израз „Син човечији“ и шта нам то каже о Царству?

12 Запажамо да је Исус на почетку овог пророчанског поређења посудио израз „Син човечији“ из Данила 7:13, 14, где читамо: „Гле, као син човјечји иђаше с облацима небеским, и дође до старца и стаде пред њим. И даде му се власт и слава и царство да му служе сви народи и племена и језици; власт је његова власт вјечна, која неће проћи, и царство се његово неће расути“.

13. (а) Какав преглед Земље може да изврши Краљ са свог преимућног положаја? (б) Шта доказује да Друштво народа није било израз Божјег царства?

13 Народи и народности окупљени су пред владајућим Краљем од завршетка времена незнабожаца, 1914. године. Са свог небеског положаја може Краљ да прегледа све њих пошто се Земља окреће око своје осе. Он зна да I светски рат није био вођен у корист владавине његовог Краљевства. Не! Јер по завршетку тог грозног рата било је основано Версајским уговором Друштво народа и Савезни сабор Христових цркви у Америци означио је то Друштво као „политички израз Божјег царства на Земљи“. Да је то заиста био случај, зашто је онда Друштво народа престало да постоји услед II светског рата и зашто су после њега уследиле Уједињене нације?

14. (а) Са којим се личним питањем суочавамо сви ми сада? (б) Како може неко постићи Краљеву милост? (ц) На који позитиван начин подупиру ’овце’ Краљеву ’браћу’?

14 На тај су начин народи као политичка лица показали где стоје што се тиче питања о Царству, са којим су суочени од 1914. Али и сваки од нас се суочава са личним питањем: „На чијој се страни налазим у питању о Царству?“ Да ли је твој став једнак ономе од симболичних ’оваца’ сакупљених на десној страни владајућег краља, Исуса Христа? Тај пасторални Краљ каже нам како неко може бити подобан да буде одвојен на страну божанске милости насупрот људима сличним јарцима. На тај начин што чини добро још на Земљи преосталој духовној ’браћи’ владајућег Краља, који треба да седе са њим на његовом небеском престолу. Особе које чине добро тој ’браћи’ значи да одобравају сведочење о Царству које одобравају духовна ’браћа’ Краља. Подупиру то дело на сваки могући начин и не стиде се тих објавитеља добре вести о Царству чак и кад су ови у затвору, већ настоје да им помогну да изађу из затвора, као што је то био случај у послератној 1919. години. Они су још позитивнији од тога — директно учествују са помазаним остатком у проповедању ’ове добре вести о царству’, управо као што је Исус прорекао у Матеју 24:14. То чине јавно и од куће до куће.

15. (а) Како се награда ’оваца’ разликује од награде Исусове ’браће’? (б) Како се то уклапа у Божју првобитну намеру? (ц) Зашто је потребно небеско Царство да изврши ту намеру?

15 Ти слични овцама појединци биће награђени тиме што ће их Краљ позвати да ’наследе царство за њих припремљено од постанка света’ (Матеј 25:34). То не значи да морају да умру и васкрсну у живот у небу заједно са духовном ’браћом’ Краља. Он их не зове својом ’браћом’. То су особе које су одвојене из народа и сакупљене пред његовим престолом. Радују се што ће бити благословени под Краљевством Исуса Христа и његове духовне ’браће’. Дакле, они ће наследити земаљско подручје Краљевства, где ће бити поновно успостављен рај по читавој земљиној кугли. Када је Јехова Бог створио нашу Земљу намеравао је да буде рај по читавој Земљи и поставио је човека и жену на Земљи да од ње направе рај, започевши са вртом Еденским или рајем задовољства. Тиме што су Адам и Ева сагрешили и морали да умру није био задат пораз Божјој намери (Исаија 55:11). Бог је одмах учинио припреме да уопостави рај широм земље помоћу небеског Царства, у којем ће бити владар или краљ његов лојални Син. Морало је то да буде небеска владавина која треба да уништи узрочнике греха и преваре, сотону, ђавола, моћно духовно створење (1. Мојсијева 3:15).

16. (а) На који ће се начин указати нарочита милост људима сличним овцама? (б) Када ће отићи ’јарци’ у ’вечно одрезање’?

16 Људи слични овцама наследиће то рајско подручје небеског Краљевства. ’Велико мноштво’ тих оваца наследиће то без да ће икада нестати са лица Земље и. морати да буду васкренути из мртвих у живот на Земљи (Откривење 7:9; 21:4). На каква диван начин ће ући као ’праведници’ у ’вечни живот’! Биће сведоци жада буде било речено свим људима на Земљи сличним јарцима да ’оду у вечно уништење (одрезање)’ (Матеј 25:41-46). То ће се догодити за време ’велике невоље’ чији ће бити врхунац по интензитету у ’рату великог дана Бога сведржлтеља’, на бојном пољу Армагедона (Откривење 7:14; 16:14-16). Тада ће бити последњи проклети ’јарци’ заувек одрезани од вечног живота.

17. (а) Са којим се хитним питањем сада суочаваш? (б) У којим ћеш предностима учествовати тиме што свесрдно подупиреш Царство?

17 Имајући у виду такве алтернативне изгледе за становнике Земље, намеће се веома хитно питање: где стојиш код питања о Царству? С ким желиш да будеш разврстан — са признатим ’овцама’ или проклетим ’јарцима’? Они који апсолутно заузму став за подупирање Царства неће само наследити земаљски рај, већ ће имати удела, који највише развесељава, у оправдању свеопштег суверенитета Јехове, Бога над боговима и краља на:д краљевима (Псалам 136:2; Данило 2:47).

[Фуснота]

a Види песму под насловом „Наш краљ напредује“, стр. 162, 163 песмарице Химне хиљадугодишњег сванућа, заштићена ауторским правом 1905.

Како ћеш да одговориш на следећа питања о Царству?

□ Који период захватају времена незнабожаца из Луке 21:24?

□ Који догађаји обележавају крај времена незнабожаца по Луки 21:25-27?

□ Како су Јеховини сведоци реаговали на садашње кризе у свету у складу са Луком 21:28?

□ С чиме у вези је описан ’Син човечији’ у пророчанствима и који се позитиван корак захтева код његовог доласка?

[Питања за разматрање]