Пређи на садржај

Пређи на садржај

Свеопшта подршка у питању о Царству

Свеопшта подршка у питању о Царству

Свеопшта подршка у питању о Царству

„О Јехова, ти си додао народу; прославио се. Проширио си све границе Земље“ (Исаија 26:15, НС).

1. (а) Како је савремени ’народ’ испунио пророчанство из Исаије 26:2? (б) Како се тај ’народ’ разликује од светских народа?

 КОЈИ народ Јехова благосиље проширењем? То је ’праведни народ који подржава верно владање’ (Исаија 26:2). То је духовни народ правих хришћана који је Јеховин небески помоћник, ’Јерусалим одозго’ родио ’одједном’, у савремено доба, наиме 1919. године. Насупрот народима Земље и њиховом свештенству који су се борили у I светском рату за доминацију у свету, Јеховин ’народ’ даје бескомпромисну подршку његовим Месијанском краљевству, основаном 1914. у небу (Галатима 4:26; Исаија 66:8; Откривење 11:15-18). Јехова је увео тај ’праведни народ’ у духовни рај краљевске делатности и поставио га да ради при давању коначног сведочанства народима и народностима на Земљи (Матеј 24:14; 25:31-33).

2. Из којих разлога се радује тај народ?

2 У испуњењу пророчанске песме из Исаије 26:1-6 чланови новорођеног народа ушли су кроз широм отворена врата да би се приближили ’гори Сионској и граду живог Бога, небеском Јерусалиму’ (Јеврејима 12:22). Ти наследници краљевства радосно следе речи песме: „Уздајте се у Јехову довека, јер је у Јаху, Јехови, стена недогледних времена (НС). Јехова је ’додао народу’ све до његовог потпуног броја чланова и ти грађани светог народа поздрављају Јехову као своду „стену“ и ’Сувереног Господа’, убеђени да ће он ускоро испунити све своје дивне намере (Исаија 26:15; 25:8).

3. На који још даљи начин бива Јехова прослављен?

3 У последњим годинама је Јехова ’проширио још даље границе’ стоје теократске земље. То де учинио да би направио места за ’пожељне ствари’ из свих светских народа — ’велико мноштво’ које постаје део његовог преданог народа. Они ’пуне његов дом славом’ пошто су исто сведоци за његово име и Царство (Агеј 2:7; Откривење 7:9, 15).

Јехова додаје народу у току 1982.

4. (а) Како се у Језекиљу 9:1-11 налази диван пример за оне који учествују данас у делу ’обележавања’? (б) Које задовољство можемо имати зато што верно извештавамо своју службу?

4 Док дају свесрдну подршку питању о Царству, Јеховини сведоци предају писмене извештаје о својој служби из месеца у месец. У томе су као човек са секретаревом кожном мастионицом, описан у Језекиљу 9:1-11, који је задужен да обележи људе који ће преживети и који верно подноси извештај после тога Јехови, говорећи: „Урадио сам оно што си ми заповедио.” Како можеш да будеш задовољан на службеним састанцима када чујеш детаље о укупном извештају скупштине и знаш да је и твој извештај допринео том резултату, мада је можда био само као ’удовичина лепта’! Исто тако и када прегледамо сваке године укупну спроведену службу у годишњем извештају Јеховиних сведока из читавог света, можемо бити одушевљени када помислимо на чињеницу да и наши извештаји, па и ако мали, сачињавају део тог огромног свеопштег извештаја (Марко 12:42)!

5. (а) Како се Јехова прославио у погледу извештаја за службену годину 1982? (б) Како је уродило плодом дело ’прављења ученика’?

5 Ради недостатка простора, није нам могуће изнети тај огромни „ИЗВЕШТАЈ ЈЕХОВИНИХ СВЕДОКА ИЗ ЧИТАВОГ СВЕТА ЗА СЛУЖБЕНУ ГОДИНУ 1982.“ Тим изванредним извештајем службе заиста се показује да је било прослављено драгоцено име Сувереног Господа Јехове. Навешћемо бар укупни пораст из тог огромног извештаја у проценту. Пораст је од 4,2 посто оних који су сваки месец учествовали у служби Царства и тиме послушали Исусову заповест: „Зато, идите и начините ученицима људе из свих народа.“ Такође ту видимо и изванредан нови врхунски број од 2 477 608 сведока који су учествовали овом или оном приликом у току године у проповедању добре вести ’јавно и од куће до куће’ (Матеј 28:19, НС; Дела апостолска 20:20).

6. Коју жарку жељу имају Јеховини сведоци с обзиром на задатак који извршавају?

6 Међутим, Јеховини сведоци не очекују да преобрате свет. Уместо тога, Бог им је дао у задатак да ’објаве годину добре воље Јеховине и дан освете Бога нашега’, Ми се неизмерно надамо и жарко молимо да још милиони од милијарди људи који врве Земљом одговоре на поруку о Царству пре него што ће бити у ’великој невољи’ одстрањени сви штетни, разорни елементи. Тада „ће Земља сигурно бити пуна познања Јеховиног. као што је воде пуно читаво море“ (Исаија 61:2; Матеј 24:14, 21, 22; Исаија 11:9, НС).

7. Како је Јеховина организација припремљена на даље проширење?

7 Јеховини сведоци рачунају на даље убрзано ширење дела Царства и зато су у току прошлих неколико година радили на проширењу својих организационих капацитета. У Бруклину (Њујорк) реновирали су и проширили своје канцеларије у Колумбија Хајтс 25. Такође су фабрике и у Бруклину и на фарми Куле стражаре опремљене компјутерима и модернизоване за офсет штампање. Широм света је преко 30 подружница Удружења израдило нове капацитете или проширило постојеће. Јеховина организација је спремна за даљи пораст и даље проширење!

8. Које интересантне тачке си запазио с обзиром на пораст броја објавитеља Царства у појединим земљама?

8 Све у свему, 95 земаља међу онима које су наведене у годишњем извештају службе (који ради простора нисмо објавили) постигло је врхунски број ових времена у објавитељима Царства током 1982, а неке од тих земаља постигле су праве прекретнице. На пример, у пренатрпаном велеграду Хонгконгу служило је први пут више од 1000 објавитеља Царства (Исаија 60:22). Бразил је напредовао и постигао нови врхунски број од 133 377 објавитеља на пољу и тако постао највећи „лагер“ сведока после Сједињених Држава (Михеј 2:12). Јеховини сведоци су друга по величини религиозна група у католичкој Италији и радују се порасту од 8 процената са врхунским бројем од 98 172 објавитеља Царства (Марко 4:8, 20). Нови највиши бројеви објавитеља забележени су и на острвима, малима и великима, од Аустралије па до острва у Карипском мору (Исаија 42:10). Причињава нам радост што браћа извештавају да је био добар напредак у земљама које имају нарочите проблеме, као што су Аргентина, Ел Салвадор, Пакистан и Уганда (Псалам 91:9, 10). Такође извештавају браћа и о напретку у земљама где је већ одавно утврђена Јеховина организација — у

Британији, Канади, Савезној Републици Немачкој — а и у САД, где је у августу месецу постигнут највиши број од 613 007 објавитеља Царства на пољу, пораст од 8,8 посто (Дела апостолска 16:5).

Пионири добре вести

9. (а) Како гласи извештај о порасту броја пионира? (б) Зашто је то предност која се препоручује свима који могу да начине места за ту службу?

9 Од тих објавитеља Царства широм света у просеку је сваког месеца 172 859 особа давало своје извештаје као ’пионири’, сваки дан проводећи одговарајуће време у објављивању добре вести другима. У односу на претходну годину, редови тих пуновремених радника повећали су се за 14 посто. Још многи други планирају да ступе у ту радосну службу. Да ли си и ти један од њих? Заиста, та ће ти служба омогућити да по апостолском примеру ’пружиш темељито сведочанство’ о славним благословима који управо предстоје овима онима који долазе к Јехови и ’верују у нашег Господа Исуса’ (Дела апостолска 2:40; 8:25; 10:42; 20:21, 24; 23:11; 28:23).

10. (а) На који се начин пионирска служба може данас да упореди са службом Назиреја у Израелу? (б) Како Јеховини сведоци заиста употребљавају себе у разним земљама?

10 Иако се ти лојални пионири, заједно са многим ’помоћним пионирима’ (који служе као такви месец или два), не заветују да буду пуновремени проповедници, ипак су слични Назирејима у старом Израелу, у томе што често служе Богу уз велико самопожртвовање. У неким земљама су Јеховине слуге заиста себе истрошиле на ’сталном доприношењу Богу жртве хвале’. На пример, у Венецуели било је пријављено у априлу 2 464 помоћних пионира — 136 посто више од претходног највишег броја. У Тринидаду је 51 посто од потпуног броја објавитеља служило као пионири. У јуну месецу, када у Јапану највише падају кише, учествовало је у пионирској служби 25 140 особа — 36 одсто од укупног броја. објавитеља Царства у тој земљи. Какву радост и задовољство налазимо када се одричемо да бисмо још потпуније хвалили Јехову (Јеврејима 13:15; 4. Мојсијева 6:8; Лука 9:23—25)!

11. (а) Зашто не треба да буду обесхрабрени они који нису у стању да буду пионири? (б) Какав изванредан извештај о служби и броју присутних показује да су Јеховини сведоци свуда били веома активни?

11 Међутим, нису само посвећени пионири, већ заиста читав ’народ’ духовног Израела, заједно са милионима њихових сарадника из ’великог мноштва’, учинили су најпохвалније напоре у проповедању Царства током 1982. Сви су дали свој део да би се постигао нови до сада највиши број од 384 856 662 часова проведених у пољу службе током године и многи су учествовали у вођењу 1 586 293 библијска студија. Ти се студији недељно одржавају по домовима заинтересованих особа. На Спомен-слави на Исусову смрт, одржаној 8. априла 1982, присуствовало је широм света у 44 953 скупштине 6 252 787 особа— право мноштво људи! И зато наставимо вредно да духовно хранимо све те ’овчице’ (Јован 21:15—17)!

12. Какав је благослов изречен у 4. Мојсијевој 6:24-26 и на кога се сада може применити?

12 Одмах након што је издао закон о Назирејима, Јехова је преко Мојсија изрекао благослов читавом народу, рекавши: „Да те благослови Господ (Јехова) и да те чува! Да те обасја Господ (Јехова) лицем својим и буде ти милостив! Да Господ (Јехова) обрати лице своје к теби и даде ти мир“! Како ли је дивно што те речи важе данас за Јеховин свети народ духовног Израела — и такође за ’огромну Светину’ која је дошла из свих народа да учествује са њима у служби Јехови! Заиста нас одушевљава када смо сазнали да се 138 540 нових сведока Јехове крстило широм земље у току 1982. године, што је за 15,6 посто више од броја крштених у претходној години. Јеховино име је положено на све те особе, као и на ове друге у скупштини, на овај начин је Јехова сам дошао да ’их благослови’ (4. Мојсијева 6:24—27; 2. Мојсијева 12:38).

’Излазећи победнички’

13, 14. (а) У каквој се ситуацији налазе наша браћа у неким земљама? (б) Какво охрабрење можемо извући из њиховог примера?

13 У неким земљама морају Јеховини сведоци да воде тешку борбу за веру под најтежим околностима. Услед оправданих разлога нисмо имали могућности да наведемо њихов извештај у бројкама.

14 Можемо само рећи да та браћа заиста ’излазе потпуно победнички помоћу онога који нас је заволео’ (Римљанима 8:37—39). Када размишљамо о њиховој верној служби, требало би да будемо одлучни да пребродимо ове препреке да бисмо и даље служили Јехови ’свим својим срцем, свом душом, свим мислима и свом снагом’, док помажемо љубазно и својим ближњима да то исто чине. На тај начин можемо показати да ’нисмо далеко од Божјег царства’ (Марко 12:29—31, 34).

15-17. (а) Какве охрабрујуће извештаје добијамо из крајева растрзаних сукобима? (б) Које си друге сличне извештаје читао у прошлој години? (ц) За шта се моле Јеховини сведоци у погледу владара?

15 Жена једног путујућег надгледника у Либану писала је: „У служби, где год чујемо противавионску паљбу, остајемо ради заштите под окриљем унутрашњих улаза од зграда, јер је у истој недељи већ пет људи било убијено услед пада шрапнела на подручју где смо ми радили од куће до куће. Стално смо упућивали молитве Јехови да благослови наш долазећи конгрес и нашу браћу у Западном Бејруту. Покрајински састанак се одржао 13. јуна. На нашу радост дан пре тога, 12. јуна, био је најављен преко радија прекид ватре, тако да је конгрес прошао у миру.“ А каснији извештаји су показали да ниједан Јеховин сведок из Западног Бејрута није био повређен у то време.

16 Из једне средњоамеричке државе, где је нова влада сасвим погрешно разумела мирољубиву службу Јеховиних сведока, били су протерани сви мисионари. Један пар мисионара био је ухваћен и држан у скровишту две недеље, све док их нису пронашли лојални сведоци из те земље и пријавили њихово боравиште британској амбасади, која се побринула за њихов одлазак. Са тог подручја смо добили извештај да су власти тражиле ’верног и разборитог роба’, за кога су чуле да је вођа дела Јеховиних сведока (Матеј 24:45—47).

17 У афричкој земљи Зимбабвеу рекао је један високи владин чиновник на политичком скупу: „Све док су они Јеховини сведоци ми нећемо имати проблема. Они нису наши непријатељи. Али ако престану да буду Јеховини сведоци, тада је време за забринутост.“ Божји прави народ моли се да чиновници свих влада имају такво просвећено гледиште, тако да би сви Јеховини сведоци ’могли да наставе да воде миран и тихи живот у потпуној побожности и озбиљности’ (1. Тимотејева 2:1, 2).

Обласни конгреси „Истина краљевства“ покрећу нешто!

18. Која је изванредна књига изашла на обласним састанцима „Истина Краљевства“ и која јој је сврха?

18 У току месеца јуна 1982. започео је међународни ланац обласних састанака Јеховиних сведока под насловом „Истина Краљевства“ и ти се састанци још увек одржавају у неким деловима света. Само у САД био је постигнут нови највиши број присутних од 1 108 022 особе. a На тим састанцима 1982. у САД, као и на многим другим местима, изашло је ново помоћно средство за студирање Библије. То је дивно илустрована књига од 256 страница која носи наслов Ти можеш заувек да живиш у рају на Земљи (код нас ће изаћи за Обласни састанак). Али то није само књига са сликама. Нити је то књига нарочито намењена деци. Њене дивне слике имају за циљ да .поуче особе сваког узраста, да им помогну да развију особину која им може животе спасити, наиме, ВЕРУ. Лојални сведоци у прошлости били су у стању да превазиђу наизглед несавладиве препреке само због своје ВЕРЕ, чврсто засноване на тачном познању Јехове, његове Речи и његових намера. Само уз помоћ ВЕРЕ ’велико мноштво’ праведно настројених особа удовољава данас изазову ових ’последњих дана’ и биће спасени тиме што ће преживети ’велику невољу’ и ући у Јеховино ново уређење (Откривење 7:9, 14; 2. Тимотејева 3:1; Јеврејима 10:38, 39; 11:32—38).

19. Који коментар имаш ти сам да даш на ту књигу?

19 Један поглавар породице, који се веома обрадовао због изласка те књиге, коментарисао је: „Свакако је она дар од Бога без преседана за време 25 година мог познавања истине. Начин писања допашће се свакоме. Слике су тако дирљиве, на њима се може видети свако осећање које треба да представе. Божје намере о Царству откривене су на убедљиви начин.” Та непроцењива књига већ је објављена на 21 језик, а биће преведена на још многе друге.

20. (а) Зашто је пожељно да још милиони сазнају за истину помоћу тог средства? (б) До које стварности могу да напредују ускоро они који обраћају пажњу на оно што пише у Исаији 26:2, 4?

20 Надамо се да ће милиони широм земаљске кугле још сазнати за истину преко страница те нове књиге, Ти можеш заувек да живиш у рају на Земљи, и да ће ти људи бити чврсти у подупирању питања о Царству када се буду ускоро испуниле речи ’песме’ из Исаије 26. главе: „Хајде народе мој ући у собе и врата за собом затвори. Сакриј се часком док јарост не прође. Јер, где, изићи ће Јахве из свог пребивалишта да становнике земљине казни што се о њег огријешише.“ Након што ће Суверени Господ Јехова оправдати своје велико име у Армагедону, ’праведни народ који подржава верно владање’, заједно са ’великим мноштвом’ осталих обожаваоца, изићи ће неозлеђен да напредује у стварност свих тих дивних обећања која је ’Јах, Јехова’ дао да се верно запишу у његовој Речи (Исаија 26:2, 4, 20, 21, СТ; Откривење 7:9, 14; 16:13—16).

[Фуснота]

a Широм света присуствовало је 1981. г. на обласним састанцима „Лојалност Царству“ 4 147 256 особа, а крстило се 44 357 нових сведока.

Разматрање савременог испуњења пророчанске ’песме’ из Исаије 26:

Ставак 2: Ко је најпре дао општу подршку питању о Царству, како и са којим резултатом?

Ставак 4: Које поуздање треба те речи да улију сваком слузи Јехове?

Ставак 15: На које испуњење указују најистакнутије тачке из Извештаја за службену годину 1982?

Ставак 20: Какво место уточишта пружа Јехова и за колико дуго?

Ставак 21: Како овај ставак наглашава разлог због којег Јехова има да изврши осуду?

[Питања за разматрање]