Пређи на садржај

Пређи на садржај

Најгора, а и најбоља времена

Најгора, а и најбоља времена

Најгора, а и најбоља времена

ЧАРЛС ДИКЕНС је на самом почетку своје историјске новеле о француској револуцији, Прича о два града, дао следећи опис: „Била су то најбоља и најгора времена“. Тиме је покушао да изрази сав немир тог периода, као и оптимизам да су то биле значајне промене у историји.

Али у светлу онога што смо запазили у претходном чланку, још са већим правом може се рећи за наша времена да су у многим погледима ’најгора времена’. Да ли би могао, међутим, период великих тешкоћа да буде у исто време и разлог за радост? Да ли би могао представљати и најбоље време? Да, ако гарантује да су бољи дани на домаку.

Свет пролази данас, као што смо видели, на разне начине кроз ужасна времена. Али имамо све разлоге да верујемо да је близу ослобођења за човечанство — ослобођење од криминала, ратова, глади, болести. Библија нам пружа такву наду. Да би та нада постала наше власништво), треба да препознамо у ком времену живимо и сазнамо из Светог писма који правац треба да следимо.

Наше време — означена генерација

У првом веку су најпре очекивали Исусови апостоли да ће Исус преузети власт у Израелу као обећани Месија. Када су увидели да ће их Исус ускоро напустити и када су због тога остала њихова очекивања неиспуњена, питали су га о његовом повратку: „Кажи нам када ће то бити и који ће бити знак твоје присутности и свршетка поретка“ (Матеј 24:3, НС)? Пророчанство које им је Исус дао као одговор није се потпуно испунило у првом веку. И касније су инспирисана описа указивала на веће испуњење у будућности (Откривење 6:2-8). Да ли би то могло да се односи на наше време?

Исус је показао да ће бити потребна способност разлучивања за распознавање тог пророченог временског периода, јер је упозорио ученике на то да огромна већина неће схватити значење тих значајних догађаја. Исус је употребио као паралелу за то свеопшти потоп у Нојево време и изјавио: „Као дани Нојеви, тако ће бити присутност Сина човечијег. . . . Нису приметили док не дође потоп и све однесе“ (Матеј 24:37, 39, НС).

Шта ће помоћи људима да примете његову „присутност“, и да предузму кораке да избегну уништење — да им се не деси као већини људи у Нојево време? Исус је дао пророчански ’знак’ који садржи многе аспекте. Тај ’знак’ је записан у јеванђељима. Да видимо да ли је тај ’знак’ данас видљив и ако јесте, шта предсказује.

МЕЂУНАРОДНИ РАТ — ПОРАСТ БЕЗАКОЊА: „Устаће народ на народ и царство на царство“ (Лука 21:10). „Безакоње ће се умножити“ (Матеј 24:12).

Било је много ратова од 1914, укључујући и два светска рата. Управо сада има активно око милион војника и герилаца у свету и дневно гине преко 100 младих људи, према New Zealand Herald. Криминал такође цвета, као што се на жалост, примећује. Антони Луиз, новинар, недавно је приметио: „Из земаља са потпуно различитим системима, како из Британије тако и из Совјетског Савеза стижу извештаји о порасту криминала и да власти нису у стању да тај проблем реше.“

ЗЕМЉОТРЕСИ: „Биће . . . земљотреса по разним местима“ (Матеј 24:7, др Чарнић).

Док су вековима велики земљотреси били релативно ретка појава, наши су дани по њима нарочито карактеристични. Земљотреси су били веома учестали у прошлих неколико деценија. Између 1970. и 1979. у просеку је сваке године око 80 000 људи изгубило животе у земљотресима. Ова; бројка не укључује велику катастрофу која се догодила 1976. у Кини, где је, по извесним проценама, 800 000 људи изгубило животе!

ГЛАДИ — ЗАРАЗНЕ БОЛЕСТИ: „И биће глади и помори (по разним местима)“ (Лука 21:11).

По УНИЦЕФ-у (Међународни дечји фонд Уједињених нација), у свету је умрло 1979. 12 милиона деце од глади. У Африци умире од глади свако треће дете. Болести и даље харају широм света. Око пет стотина хиљада деце умире годишње од малих богиња и милијарду људи пати од тропских обољења. А ни становници индустријски развијених земаља нису сигурни, јер многи умиру од рака, срчаних обољења и венеричних болести.

СВЕДОЧАНСТВО ШИРОМ СВЕТА: „Ова добра вест о краљевству проповедаће се по свој настањеној земљи“ (Матеј 24:14, НС).

У периоду од 12 месеци, од септембра 1981. до августа 1982. провели су Јеховини сведоци преко 384 милиона часова ширећи добру вест и поучавајући људе. Преко два милиона слугу проповедало је у 205 земаља и острва.

Значење свега тога

Након што је прорекао те разне догађаје, Христ је открио њихово значење:

„Погледајте смокву и сва дрвета: чим приметите да пупе — сами знате да је лето већ близу. Тако и ви кад видите да се ово збива, знајте да је царство Божије близу. Заиста вам кажем да овај нараштај неће проћи док се све ово не збуде“ (Лука 21:29-31).

Испуњење свега онога што је Исус описао чини комбиновани ’знак’, наговештавајући непогрешиво близину Божјег краљевства као што дрвеће које ’пупи’ најављује долазак лета. Али када је почело то да се збива?

Коментаришући о догађају који је променио лице света, Француски економиста Алфред Фабре-Лус изјавио је: „Рат 1914. године био је почетни потрес који је изазвао низ потреса који нас још данас уздрмавају“. Многи други историчари и државници су признали да је сасвим другачија ера започела 1914, када је избио I светски рат. Занимљиво је да је Пије XI, који је био папа од 1922. до 1939. признао да су догађаји који се одигравају од 1914. ’знаци последњих дана, које је наш Господ најавио’. Као што смо видели, данас се и даље збивају догађаји проречени у том пророчанству. Зато имамо добар разлог да верујемо да ће генерација, која је посведочила првобитни шок 1914, и још увек данас заступљена од живих људи, посведочити и коначно испуњење тог пророчанства.

Какав би требало, онда, да имамо став док ова ’генерација’ одмиче? Не би требало да уступамо место обесхрабрењу или равнодушности. Већ треба да следимо савет који је Исус дао након што је набројао различите компоненте ’знака’. Рекао је: „А кад се почне ово збивати, гледајте и подигните главе своје; јер се приближује избављање ваше“ (Лука 21:28). Можемо да усвојимо такав став када знамо шта нам носи будућност под Божјом краљевском владавином.

Божја обећања

Многи мисле да би се смањиле њихове садашње бриге када би радили у пријатнијој околини и са сигурношћу. Библија не одбацује такву мисао. Пророци као Исаија прорекли су боље услове који ће омогућити човеку да ужива у животу: „И они ће градити куће и седеће у њима; и садиће винограде и јешће род њихов. Неће радити узалуд, нити ће рађати за страх“ (Исаија 65:21, 23).

Међутим, у Писму се скреће нарочито пажња на чињеницу да ће благослови од Јехове укључивати и благослове духовне природе. Људима је потребно више него само материјално благостање. Потребно нам је да поштујемо начело љубави и правде и живимо са другима који поштују та начела. Божје царство ће се побринути за такву повољну средину на Земљи и омогућиће поштеним људима да се потпуно развијају. Горе поменути пророк додаје: „Јер кад су судови твоји на Земљи, уче се правди који живе у васиљеној“ (Исаија 26:7-9).

Божје царство ће постићи нешто што ниједна друга владавина не може наиме, ослободиће човечанство од греха и његових последица: болова, болести и смрти. Када Бог буде то учинио преко Исуса Христа, сви који воле и чине правду добиће вечни живот (Јован 3:16).

Благодети чак и сада

Не би требало да занемаримо чињеницу да у доброј мери уживамо у срећи и сада ако живимо у складу са Божјим намерама. Свима је видљиво зло које се дешава на Земљи и ако не доноси никакве радости. Али, ако разазнамо значење тога и препознамо ’знак’, можемо да разумемо зашто су наша времена у неку руку предукус најбољих времена, јер ћемо бити сведоци Божјег интервенисања и доношења трајног решења за људске проблеме.

Иако живе усред овог узбурканог света, Јеховини сведоци су у стању да поберу благодети које и теби стоје на располагању. Познавање Божјих закона пружа им моралну заштиту и омогућује им да воде уравнотежени живот. Имају душевни мир који произилази из наде засноване на божанским обећањима, заједно са побожним поступањем (Псалам 119:165 1. Тимотеју 4:8). Поред тога, настаће избављење када Христ буде уништио Божје непријатеље у блиској будућности и дао прилику за постизање Божјих трајних благослова (Софонија 2:2, 3; Псалам 29:11).

[[Слика на 6. страни]

Што се тиче нашег времена, Исус је рекао да можемо да учимо по дрвећу