Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли си жртва преваре?

Да ли си жртва преваре?

Да ли си жртва преваре?

Пошто Исус има име — зар нема и његов Отац име?

МНОГО милиона људи широм света гледа данас веома неповерљиво на религију. Али ипак их можда изненађује сазнање да се већина религија Богу не допада. Разлога за то има много. А један од њих је да су такозване хришћанске религије починиле највећу превару у историји. Та превара је везана за основно откривење — за Божји идентитет.

Већина припадника хришћанских религија зна за Творца као „Бога“, „Господа“, „Свемогућега“ или је чула неку сличну ознаку за Бога. Али зар Свевишњи нема име? Пре него што је ослободио Израелце из египатског ропства, тај Свемогући Бог дао је до знања да намерава да „објави своје име по целој Земљи“ (2. Мојсијева 9:16). Дакле, он сигурно има име. И сигурно није то био безимени Бог чије је присуство изазвало диван призор на гори Синају — брдо је почело да се тресе када је дао десет заповести преко пророка Мојсија. Израелцима је, између осталог, било тада речено: „Не употребљавај узалуд име Јехове, Бога свога“ (2. Мојсијева 19:16-20:18, НС). Да ли би могла таква заповест да потекне од безименог Бога?

Тобожњи хришћани треба да знају то божанско име. Да, они употребљавају име Божјег сина. Али ретко, ако уопште, изговарају лично име Оца. Међутим, када је Исус Христ био на Земљи, изјавио је у молитви свом небеском Оцу: „И обзнанио сам им (својим следбеницима) твоје име и обзнанићу“ (Јован 17:26, НС).

Из претходног ставка као и из Исусове молитве, која служи као узор, очигледно је да Бог има име. Исус је чак учио своје ученике да се моле да се „свети“ Очево име (Матеј 6:9)! Зашто га, онда, не употребљавају цркве хришћанства? И зашто нема тога имена у већини савремених превода Библије?

[Слика на 3. страни]

ОТАЦ

СВЕМОГУЋИ

СВЕВИШЊИ

ГОСПОД

БОГ