Пређи на садржај

Пређи на садржај

Поштуј побожни брак!

Поштуј побожни брак!

Поштуј побожни брак!

ЈЕХОВИНО гледиште о људском браку јасно долази до изражаја у многим библијским ставцима, као што су: „Што је Бог упрегнуо заједно у јарам, нека човек не раставља“ и „Он (Јехова) је мрзео развод“ (Марко 10:9, НС; Малахија 2:16, НС). Међутим, велики непријатељ, сотона, ђаво, противи се свему што је чисто и праведно. У овим ’последњим данима’, када ’зли напредују на горе’ сотона покушава да осрамоти све Јеховине љубазне припреме, укључујући и брачну заједницу (2. Тимотеју 3:1-5, 13; Откривење 12:9, 12). Јеховини сведоци треба више него икада, с обзиром на време, да буду одлучни да верно подрже и сачувају чистом брачну заједницу (1. Мојсијева 2:24; Приче Соломунове 27:11; Јеврејима 13:4).

Проблеми у браку

Док год су људи несавршени биће сигурно проблема у браку (1. Коринћанима 7:28-34). Међутим, где су оба партнера верници постоји добра основа да се брачна веза одржи јаком, јер се ту узима у обзир и Јехова. Хришћански брак постаје као ’троструко уже које се не кида брзо’ (Проповедник 4:12, НС). Ако дође до неких неподударности или других проблема, хришћани могу то да изнесу Јехови у молитви, уверени да ће им он помоћи. Често могу наћи решење ако мирно разговарају о насталим проблемима у светлу ставака као што су 1. Коринћанима 13:4-8, Ефесцима 5:21-33 и Колошанима 3:12-14, 18, 19. Дакле, када се следи библијски савет ’жените се у Господу’, постоји добра основа за решење проблема у светлу Писма (1. Коринћанима 7:39).

Међутим, ако брачни пар не може да реши проблем приватно на обострано задовољство, може да се обрати неком старешини у хришћанској скупштини. Имајући у виду Јеховино гледиште, треба да буду у стању да одрже брак у добром стању и развију јединство и љубав, што је била Божја првобитна намера за брачне партнере (1. Мојсијева 2:24; Приче Соломунове 31:10-12, 28,30; Матеј 19:4-6).

Живети са неверујућим партнером

Ситуација може постати другачија када један партнер постане верник, а други се не одазове на поруку о Царству. Па чак и тада може бити брак веома добар ако се муж и жена међусобно воле. Апостол Петар је рекао да хришћанска жена може својим честитим понашањем уз дубоко поштовање с временом да задобије неверујућег мужа. Тако исто и муж, који је однедавно преобраћеник може с временом да придобије своју жену (1. Петрова 3:1-7). Где су проблеми дубљи, тамо мора можда да поступа партнер у вери тактично и са стрпљивом издржљивошћу, доносећи увек ’плодове духа’ (Галатима 5:22, 23).

У неким случајевима може доћи до увреда речима и телесних повреда, претњи и батина. Али да ли то значи да хришћански партнер треба да напусти неверника? Апостол Павле саветује: „Да се жена да мужа не раздваја. Ако ли се пак и раздвоји, да се више не удаје, или да се помири са својим мужем; и муж да не пушћа жене.“ Као што Павле истиче, ако се брак сачува, биће то за духовну корист деце. Ако гледамо практично, верујући родитељ и деца могу имати од тога и материјалне користи. У случају да повреде постају неподношљиве или је чак живот верујућег партнера у опасности, тада може да изабере да се ’раздвоји’. Али треба и даље да настоји да се током времена ’помири’ са својим партнером (1. Коринћанима 7:10-16). Међутим, ’раздвајање’ не пружа само по себи библијски разлог за развод и поновно ступање у брак; па ипак, законски развод или законска растава могу да пруже одређену меру заштите од даљњег злостављања.

Развод по Библији

Да ли постоје околности под којима неки хришћанин може да иде корак даље и затражи развод уз право на поновно ступање у брак? Сети се да је Исус саветовао: „Што је Бог заједно ставио у јарам, човек нека не раставља.“ Али је затим указао да би могао настати исправан разлог за развод кад је рекао: „Ко отпусти своју жену, сем због блуда, и ожени се другом, чини браколомство“ (Матеј 19:6, 9, НС; види такође 5:32).

Да ли то значи да хришћанин, коме је досадио партнер или који се ’заљубио’ у другу особу, може слободно да искористи ситуацију везану за блуд да би променио партнера? Жалосно је рећи да су у неким случајевима (где оба брачна партнера тврде да су у вери) особе плански и намерно вршиле блуд (обично браколомство) да би прекинуле на Библији засноване брачне везе. Зар може неко да буде тако луд и да верује да Јехова не зна ’мисли и намере срца’ (Јеврејима 4:12, 13)? Изгледа да су неки мишљења да могу починити намерно неморал, бити искључени за годину дана или тако нешто и затим „покајати се“ заједно са новим брачним другом и бити поновно примљени у скупштину.

У таквом случају треба проћи, међутим, доста времена пре него што би старешине уопште узеле у обзир захтев за поновно примање. Савесне старешине неће пренаглити. Треба да виде веома јасне доказе плодова који одговарају кајању. Па и ако се такав грешник током времена поново прими, треба да прође много година пре него што би га старешине, ако уопште, препоручиле за нарочите предности у скупштини, али у сваком случају не пре поновног ступања у брак или смрти невиног партнера (1. Тимотеју 3:2, 12). Можемо да схватимо сву озбиљност таквог планираног блуда пред Јеховом Богом ако се сетимо да су блудници у старом Израелу, под његовим праведним Законом, били осуђени на смрт каменовањем (5. Мојсијева 22:22). Тако де и данас, ма шта одлучиле скупштине, Јехова је коначни судија. „Бог ће судити блудницима и браколомцима“ (Јеврејима 13:4, НС). a

Сачувати брак

У циљу заштите Божјег народа и у нади да ће свако ко има проблема по питању морала затражити вођство од хришћанске скупштине да би поштовао брачну заједницу од Јехове успостављену, овде ћемо разматрати изричито одређене аспекте на тему блуд. То је у складу са библијским ставцима, у којима се искрено и отворено говори о тако деликатним и интимним питањима (упореди са 3. Мојсијевом 20:10-23; 5. Мојсијевом 31:12; Матејом 5:27, 28; Римљанима 1:26, 27; Јудом 7).

Уместо да траже оправдање за развод, особе у браку треба да траже начине на које одржати брак. Ако брачни партнер почини неморал и покаје се, невини партнер може да му опрости, (јер жели да сачува брачну заједницу коју је Бог дао. Може показати милост и тако имитирати још једну изванредну Јеховину особину (2. Мојсијева 34:6; упореди са Немијом 9:17).

Али шта ако се партнер не каје, бива искључен и чак наставља да врши тежак неморал? Или ако су угрожени здравље и духовно стање невиног партнера? Премда није занемарена опомена из Библије да се сачува брак ако је то икако могуће, ипак горе наведене Исусове речи из Матеја 19:9 указују на разлог за развод — једини по Библији оправдани разлог за развод — на блуд.

Дефинисање ’блуда’

Шта подразумевамо овде под ’блудом’? Грчка реч у том ставку је порнеиа. У коментару на ту тему, у Кули стражари од 15. децембра 1972., (енг. из.) пише да порнеиа „потиче од корена речи која значи ’продати’“. Дакле, та је реч везана за проституцију, која се практиковала у многим паганским храмовима у првом веку и која се данас практикује у јавним кућама.

Порнеиа се, додуше, понекад употребљава у ограниченом смислу, када се мисли на сексуалне односе између особа које нису у браку. Један пример за такво ограничено значење јесте ставак у 1. Коринћанима 6:9, где се опомињу ’блудници’ посебно и поред оних који су увучени у друге сексуалне пороке као што су браколомство, и хомосексуалност. Али управо пре тога, у 1. Коринћанима 5:9-11, Павле је употребио исту ту реч када је саветовао хришћанима да се не мешају са ’блудницима’ Зар је разумно да мислимо да се Павле овде осврнуо само на неморалне безбрачне особе? То не би било разумно, јер нам се у 6. глави пружа широки спектар незаконитих сексуалних радњи, које треба избегавати (ту су искључени браколомство и хомосексуалност). Исто бисмо тешко могли да ограничимо само на безбрачне особе које имају сексуалне односе речи из Јуде 7 и Откривења 21:8, које показују да Бог осуђује на вечно уништење ’блуднике’ који се не кају. А и налог водећег тела из Јерусалима, записан у Делима апостолским 15:29, ’да се уздржавамо од блуда’, сигурно има ширу примену и тако се мора разумети. b

Дакле, реч „блуд“ односи се очигледно у ширем смислу, као што је употребљена у Матеју 5:32 и 19:9, на широки спектар незаконитих сексуалних односа изван брака. Порнеиа означава грубу неморалну употребу полног органа (или полних органа) бар једног човека (било на природан или противприродан начин); такође мора постојати још једна страна за вршење неморала — особа мушког или женског пола или пак животиња. c Дакле, онанија (колико год била немудра и у духовном погледу опасна) није порнеиа. Али до данашњег дана се израз порнеиа употребљава за означавање разних врста сексуалног иживљавања која се практикују у јавној кући, где се купују и продају сексуалне услуге. Неко ко иде код мушке или женске проститутке да купи било коју сексуалну услугу, биће крив за порнеиу (упореди са 1. Коринћанима 6:18).

Хришћани у браку

Али како стоји са сексуалним животом брачних парова унутар брачне заједнице? Старешинама није задатак да чепркају по интимном животу хришћана у браку. Међутим, Библија свакако улази у њихов живот. Они који хоће да ’ходе духом’ не треба да занемарују оно што Библија наговештава о Божјем мишљењу. И чиниће добро ако развију мржњу према свему што је нечисто пред Јеховом, па и према сексуалним радњама које су очигледно перверзне. Брачни парови треба да поступају тако да сачувају чисту савест док неометано обраћају пажњу развијању ’плодова духа’ (Галатима 5:16, 22, 23; Ефесцима 5:3-5).

Шта ако један партнер жели или чак захтева да има са својим партнером или партнерком сексуалне односе који су очигледно перверзни? Горе наведене чињенице показују нам да под порнеиу спада сексуални однос изван брачне заједнице. Дакле, када партнер присиљава другог партнера на којекакве перверзности, као што су орални или анални сношај у оквиру брака то не би дало библијску основу за развод уз право на поновно ступање у брак. d Премда је верујући партнер ожалошћен због такве ситуације, ипак ће Јехова благословити његова настојања да поштује библијска начела. У таквом случају би можда било од користи за брачне другове да отворено разговарају о проблему, имајући при томе нарочито на уму да сексуални односи треба да буду часни, здрави и да представљају израз нежне љубави. То сигурно треба да искључи све оно што би ожалостило или повредило другог партнера (Ефесцима 5:28-30; 1. Петрова 3:1, 7).

Као што смо већ изјавили, старешине немају за задатак да надгледају као полицајци приватни брачни живот парова у скупштини. Међутим, ако се дозна да неки члан скупштине практикује или отворено брани перверзне сексуалне односе унутар брачне заједнице, тај сигурно не би био беспрекоран, те не би био прихватљив за нарочите предности, као што су службе старешине, слуге помоћника или пионира. Такво поступање и заузимање за то могло би да доведе до искључења из скупштине. Зашто?

У Галатима 5:19-21 набрајају се многи који не спадају под порнеиу, а који би могли довести до тога да неко не буде достојан Божјег Царства. Међу њима су „нечистота“ (грчки: акатхерсиа, што означује непристојност, изопаченост, развратност) и „разузданост“ (грчки: аселгеиа, што значи раскалашност, неморалност, бестидност). Као порнеиа, тако и ти пороци када постану велики, могу да постану разлози за искључење из скупштине, али не и за развод оправдан по Библији. Особа која дрско заступа шокантне и одвратне сексуалне радње биће крива за разузданост. Наравно, особа са таквим ставом може да се још ниже сроза и почини порнеиу; тада би то представљало основу за развод оправдан по Библији. e Сви предани хришћани треба да буду јако заинтересовани да избегавају сва таква ’дела тела’ и да се боре против њих (Галатима 5:24, 25).

Сви припадници Јеховиног народа, било да су у браку или нису, треба да избегавају сваку врсту неморала. Треба верно да подупиру све Јеховине припреме, укључујући и институцију брака (Псалам 18:21-25). Они који су у браку треба као ’једно тело’ да настоје да одају част Јехови, развијајући праву љубав и поштовање у свом браку (1. Мојсијева 2:23, 24; Ефесцима 5:33; Колошанима 3:18, 19). На овај, као и на друге начине, могу да докажу да нису ’део света’, којег је сотона увукао у глиб неморала и покварености и који треба сада да ’прође заједно са својом жељом’. Имајући на уму да ’онај који твори вољу Божју остаје довека’, сви треба да се трудимо да извршавамо Божју ’вољу’ у погледу његове драгоцене припреме брака (Јован 17:16; 1. Јованова 2:17).

[Фусноте]

a Види Кулу стражару од 1. априла 1980. г., стр. 30; такође од 1. јануара 1981. стр. 31.

b Вредно је запазити да у Вебстеровом новом универзитетском речнику прва дефиниција за „блуд“ гласи: „Људски полни сношај другачији од сношаја између мужа и жене. И код дефинисања ’сношаја’ (хетеросексуални, анални, орални) изјављује се да би он укључио „полне органе бар једне особе“. Дакле, у енглеском је грчка реч порнеиа исправно преведена са речи „fornication“ („блуд“).

c Мушкарац или жена који су силовани нису криви за порнеиу.

У Новом међународном речнику теологије Новог завета (изјављује се, на пример, да порнеиа значи „порочност, курварство, проституција, блуд“. Тамо такође пише: „Група речи (која укључује реч порнеиа) може да опише разне ванбрачне сексуалне начине понашања уколико одступају од прихваћених друштвених и религиозних норми (нпр. хомосексуалност, промискуитет, педофилија (сексуално злоупотребљавање деце) и нарочито проституцију).“ Дакле, реч порнеиа би обухватила браколомство (грчки: моикхеиа) и може да обухвати шири спектар других неморалних радњи изван брака, као што су орални или анални секс и содомија.

У издању од 1979. високо цењеног Грчко-енглеског лексикона Новог завета и друге ранохришћанске литературе (од Бауера, Арндта и Гингриха) дефинише се порнеиа као „проституција, порочност, блуд, свака врста незаконитог полног сношаја“.

d То је проширено и поправљено разумевање онога што се налази у Кули стражари од 1. августа 1975, стр. 31 и 1. августа 1978. г., стр. 30, 31. Не треба критиковати оне који су поступили на основу знања које су имали у оно време. Нити ће то утицати на положај особе која је веровала у прошлости да је перверзно сексуално понашање партнера у браку једнако порнеии и због тога затражила развод и сада је поново у браку са другом особом.

e Кула стражара од 1. фебруара 1974, стр. 29—31.

[Слика на 16. страни]

Брак треба да буде честит и одвојен од светског неморала