Пређи на садржај

Пређи на садржај

Живи људи од вере који никада неће умрети

Живи људи од вере који никада неће умрети

Живи људи од вере који никада неће умрети

1, 2. Куда не желе да оду да вечно живе милиони љубитеља Сувереног Господа, Јехове Бога и којих се Исусових речи сећају о живима који никада неће умрети?

 ДАНАС на Земљи живе милијарде људи. Милиони њих сада сазнају да имају дивну прилику да живе на Земљи без да икада морају да умру. Многи се можда сећају старе верске песме, „Ох, ти мораш да волиш Господа, иначе нећеш отићи у небо када умреш“. Али сада живе милиони љубитеља Сувереног Господа, Јехове Бога, који уопште не желе да иду у небо. Они су примили од Бога наду да ће се обновити и проширити рај по читавој земаљској кугли. Ту они желе да живе заувек, у људском савршенству, под праведном небеском владавином (Лука 23:43). Сећају се значајних речи које је Исус Христ упутио Марти, чији је брат Лазар требало да васкрсне из мртвих. Вредно је за сваког живог данас да озбиљно размотри те речи. Оне гласе:

2 „И сваки, који живи и верује у мене, неће уопште никада умрети“ (Јован 11:26, НС).

3. Које је предавање у вези непрекинутог људског живота било одржано 24. фебруара 1918. и који су даљи догађаји током те године прекинули даље изношење тог предавања?

3 У недељу, 24. фебруара 1918, били су упозорени на ту наду мушкарци и жене 20. века у Лос Анђелесу (Калифорнија, САД). Тада је ондашњи председник први пут изнео јавно предавање под насловом „Свет престаје . . . милиони сада живе који никада неће умрети“. a То је било управо у време када се I светски рат, у који су биле увучене Сједињене Америчке Државе, приближавао свом врхунцу. Даље изношење тог веома значајног библијског предавања било је прекинуто, нарочито када су кратко након тога, 8.  маја 1918. били затворени председник Удружења Куле стражаре и седам његових сарадника из главног седишта у Бруклину (Њујорк). Већ раније, 12. фебруара 1918, канадска влада је забранила последњу повезану књигу од Удружења, која се звала Свршена тајна, као и бесплатне трактате од Удружења који су носили наслов Истраживачи Библије — месечно. 14. марта је влада Сједињених Држава пошла истим путем и забранила Свршену тајну и с њом повезано издање Истраживачи Библије — месечно — те су публикације биле одобрене од председника Удружења. Затим, 21. јуна, након суђења које је потрајало недељама, савезни суд Сједињених Држава осудио је на дугогодишњу робију у Савезном казненом заводу у Атланти (Џорџија) председника Удружења, секретар-благајника, двојицу коаутора Свршене тајне, три остала члана седишта у Бруклину и италијанског преводиоца Удружења. 4. јула 1918. док је још трајао I светски рат, њих осам је било пребачено из Бруклина (Њујорк) у Савезни казнени завод у Атланти (Џорџија).

4. Како је, духовно говорећи, постао као мртав остатак Јеховиног народа на Земљи и шта се догодило са њиховом небеском надом?

4 Пре следеће зиме Удружење је било приморано да се поново пресели из Бруклина (Њујорк) у Питсбург (Пенсилванија), према забелешкама о селидби, објављеним у издању часописа Куле стражаре од 1. октобра 1918, на страни 290. Широм земље су млади чланови Међународних истраживача Библије били ухапшени и држани у војним привременим логорима, или чак у затворима. Духовно говорећи, Јеховин предани, крштени народ постао је као мртав, нарочито што се тиче смелог проповедања јеванђеља или добре вести. Осећали су се као да су на крају своје земаљске каријере* и да је требало сада да дође до њиховог небеског прослављења. Али није било тако, јер су у новембру месецу потписале примирје нације које су учествовале у рату и сада је следио мир. А гле, остатак Јеховиних обожавалаца је још увек живео на ратом опустошеној Земљи.

5. Ко је исто као и они духовно спавао за време дуговременог прогонства, али шта је било проречено у Божјој речи за чланове остатка?

5 И шта сада? Па, Јеховина пророчанска реч је прорекла да ће његови наизглед мртви Сведоци бити опорављени и поново активно учествовати у његовој краљевској служби на Земљи. У току I светског рата били су у таквом духовном стању у којем су се налазили Израелци након што су војне снаге Вавилона уништиле 607. пре н.е. њихов главни град Јерусалим и отерале их. у далеки Вавилон, да духовно спавају 70 година.

6. Како је пророк Језекиљ био употребљен да изнесе пророчанску слику оживљавања јеврејског народа и обновљеног обожавања у њиховој домовини?

6 На то стање ствари, у којем су се налазили Израелци између 607. и 537. пре н.е. осврнуо се Јеховин пророк Језекиљ, који је и сам био прогнан у Вавилон. У једној од својих визија видео је долину пуну сувих костију. Речено му је да те разбацане кости представљају читав дом Израелов, који се налазио у прогонству. Када је почео Језекиљ, како му је Бог заповедио да пророкује за те разбацане кости, оне су се скупиле у скелете, а ти скелети су били попуњени месом. Коначно је у њих ушао дах и та су се телеса подигла на ноге (Језекиљ, 37. глава). У првом испуњењу тог пророчанства, представљало је то како ће Израелци бити ослобођени из Вавилона после његовог пада и поново оживети као народ, обожавајући свог милосрдног Бога опет у поново изграђеном храму у њиховом обновљеном главном граду Јерусалиму.

7. Шта је било слично том националном оживљавању прореченом у Откривењу 11:3—13?

7 Вековима касније након тог националног васкрсења, нешто слично је проречено симболичним језиком у Откривењу 11:3—13:

 „И даћу двојици својих сведока па ће у оделу за жалост пророковати хиљаду двеста и шездесет дана . . . И кад сврше своје сведочанство, звер која излази из бездана ратоваће против њих, и победиће их, и убиће их. И њихова телеса лежаће на улици великог града . . . И после три и по дана уђе у њих дух живота од Бога, па стадоше на своје ноге, а велики страх спопаде оне који их гледаху. И чуше снажан глас са неба који им је говорио: попните се овамо. И попеше се на небо у облаку, и видеше их непријатељи њихови“ (др Чарнић).

8, 9. а) Када је у савремено време дошао сличан позив на акцију до духовно мртвог Божјег народа? б) Каквим симболичним језиком је био у Исаији 26:19 изречен пророчански позив на акцију?

8 Слично је тако требало да послератни позив на акцију дође до духовно мртвог остатка Јеховиног преданог народа, да би служили као Божји сведоци и били запажени као такви за становнике по свој Земљи. У 1919. првој послератној години, дошао је такав позив до њих након што су били пробуђени и схватили да их је Јехова Бог, за важну сврху, оставио на животу ( у телу на Земљи. Дубоко су ценили да без његове помоћи не би могли ништа да учине за време свог даљег боравка усред непријатељског света (Исаија 26:18). У одређено време, како је проречено у Исаији 26:19, добили би поново уверење и заповест од Свемогућег Бога. Те пророчанске речи су сачуване за њихову корист и гласе:

9 „Оживеће мртви твоји. Моје мртво тело — устаће. Пробудити се и радосно кличите, становници праха! Јер је твоја роса као роса од слезова, и земља ће изметнути (код рађања) оне који су без снаге услед смрти“ (НС).

10. За који догађај је погодан језик који Јехова употребљава користећи те речи и зашто је одговарао тај језик?

10 Овим речима Јехова позајмљује или пише језиком који је погодан за време дословног васкрсења откупљеног мртвог човечанства под небеским Краљевством; које је у рукама Божјег устоличеног краља, Исуса Христа, откупитеља. Као што су Израелци у старо време били прогнани из земље где сео њихов национални живот и, духовно говорећи, били сахрањени у Вавилону 70 година, тако је остатку савременог духовног Израела претило потпуно истребљење између 1914. и 1918. На крај I светског рата, 1918, били су, духовно говорећи, као ’лешеви’ на Јеховиним рукама.

11. а) Ко де једино био у стању да проузрокује духовно рођење и са каквом биљком се може упоредити свежина тог рађања? б) Какав позив де упућен Јеховином народу, што де временски потпуно одговарало?

11 Јехова, као велики давалац живота, побринуо би се да ти ’мртви’ поново оживе као његови помазани, Сведоци. Могао је да их подигне. Пошто је сада за то послератна ера пружила прилике, више није било време за њих да буду жалосни и као мртваци, као ’становници праха’. Дошло је за Јехову неодложно време да их пробуди и духовно оживи, а они су сада морали да кличу радосно зато што су живи и што се налазе у његовој служби (Псалам 126), Уместо да буду суви као лешеви, као становници суве прашине, требало је да имају влагу живота, као да су окупани у обиљу росе ниског, пузавог слеза. На небу је владао сада већи Кир, Исус Христ, и било је од Јехове одређено време да буду пуштени из прогонства слично оном у земљи Вавилону, која је доносила смрт. Њихово стање прогнаности, слично вавилонској земљи у коју су били прогнани Израелци у старо време, није више требало да их задржи у положају немоћи сличној смрти; било је време да буду ослобођени за духовно поновно рођење, да смогну храбрости и буду способни да изађу из Вавилона великог, светског царства криве религије. Божји позив, који је савршено одговарао времену, гласио је: „Изиђите из ње, народе мој“ (Откривење 18:4). Тиме што су одмах послушали тај позив, избегли Су да их Јехова осуди због тога што су још увек подложни Вавилону великом и његовим светским савезницима.

12. а) Како ће Божји народ да се сакрије од божанске осуде и колико дуго? б) До каквог ће разголићења доћи у вези Вавилона великог и до каквог пречишћавања рачуна?

12 У Исаији 26:20, 21 наставља се даље: „Хајде, народе мој, уђи у собе и врата за собом затвори. Сакриј се часком док јарост не прође. Јер, гле, изићи ће Јахве из свог пребивалишта да становнике земљине казни што се о њег огријешише. Избацит ће земља сву крв што је на њој проливена и неће више крити оних који су на њој поклани“ (СТ). Више неће потрајати дуго, већ само ’часак’ пре него што ће Јехова довести потпуно до изражаја осуду над Вавилоном великим тиме што ће навести његове светске савезнике да га униште пре него што ће и сами бити уништени у ’рату великог дана Бога сведржитеља’, на бојном пољу Армагедону (Откривење 16:14, 16). Тада ће бити откривена проливена крв за коју је био крив Вавилон велики и биће му враћена одмазда. Више се неће игнорисати и неће директно или индиректно да леже покривена људска створења за чије убиство је одговоран Вавилон велики. У њихову корист биће рашчишћени рачуни тиме што ће се погубити убица. Вавилон велики је убио и много Јеховиних сведока.

Сапутници оних сакривених од божанске осуде

13. а) Какви благослови обнове су крунисали послератну 1919. годину? б) Којим путем су се, према Исаији, 35. глави, вратили у стање бескрајне радости?

13 Година 1919. била је крунисана божанском добротом. Пре него што су уопште могли Међународни истраживачи Библије да заврше своју акцију сакупљања петиције широм државе, 21. марта било је одобрено осам представника Удружења да положе кауцију и 25. марта били су отпуштени из Казненог завода у Атланти, да се више никада не врате. Зашто? Зато што су касније били ослобођени оптужбе и није пронађено да су криви због било каквог учињеног злочина против Сједињених Држава. Те исте године се касније седиште Удружења преселило поново у Бруклин (Њујорк), на своју првобитну адресу. Дакле, чланови остатка духовног Израела ослободили су се окова Вавилона великог и вратили у духовно стање које је било исправно у очима Бога кога су обожавали. Како је проречено у Исаији 35:8-10, вратили су се духовном животу и активности у Јеховиној служби — симболичним главним путем: ’Зваће се пут светости’. У пророчанству пише даље: „И које искупи Господ (Јехова), вратиће се и доћи ће у Сион пјевајући, и вјечна ће радост бити над главом њиховом, добиће радост и весеље, а жалост и уздисање бјежаће.“

14. а) Која је скупштина била одржана у септембру 1919. и која предложена публикација је била најављена? б) Како је поново гласила адреса издавача и који пројекат у вези штампања је тада почео?

14 Од 1. до 8. септембра те исте послератне 1919. године, одржана је главна скупштина у Сидер Поинту (Охајо), где им је била најављена нова црта њиховог послератног деловања, наиме, публикација од 32 странице, двонедељни часопис који се звао „Златни век“, као додатак часопису Кула стражара. Прво издање тог новог часописа изашло је 1. октобра 1919. и продужило да служи правовременој сврси, то јест не само да обавештава оне који су наклоњени Богу о златном миленијуму који се приближава, већ и да разголити Вавилон велики као нешто што је осуђено на скоро уништење. Касније, у издању часописа Куле стражаре од 15. децембра 1919. било је објављено да адреса његових издавача поново гласи 124 Columbia Heights, Бруклин, Њујорк. Што се тиче Златног века, објављено је у његовом 15. издању од 14. априла 1920. да се сада издаје у 35 Миртл Авенији, у Бруклину, једном од делова града Њујорка, где је била смештена прва штампарија Удружења Куле стражаре. Удружење има данас штампарије широм Земљине кугле.

15. Шта су прорекли Божји пророци, а што је нашло испуњење у том читавом делу обнове, и на шта указује ’знак’проречени од Исуса, чему припада и то што се испунило?

15 Читаво то дело обнове, у почетку малих размера, представљало је послератни почетак ’времена када ће се успоставити све што је Бог од давних времена рекао устима својих светих пророка’, да би означио невидљиви повратак или невидљиву присутност прослављеног Исуса Христа (Дела апостолска 3:21). Пропратно ослобођење и сакупљање Јеховиног народа из савременог Вавилона били су део ’знака свршетка поретка’, који је Исус прорекао у свом пророчанству записаном у Матеју 24. и 25. глави, Марку 13. глави и Луки 21. глави.

16. Ко се 537. пре н.е. вратио са Израелцима натраг у Јудеју, што има везе са савременим условима?

16 Све је то створило услове да се догоди још нешто од велике важности. Шта? Па, морамо да се сетимо да је велики број неизраелаца пошао са прогнаним Израелцима натраг у Јудеју када су ови, 537. пре н.е., напустили Вавилон на основу заповести коју је издао победник Вавилона, Кир Велики. Међу њима је било Нетинеја, робиња и робова и страних певача Јездра 2:43, 58, 64, 65, 70; 3:1; 6:21, 22; 1. Дневника 9:1, 2).

17. Кога представљају данас такви неизраелски пратиоци и ко је још подсећао на њих?

17 Такви неизраелски сапутници представљају данас оне који слушају поруку о Божјем Краљевству, које је у рукама већег, Кира, Исуса Христа, и придружују се остатку духовних Израелаца од када се остатак послератне 1919. године ослободио власти савременог Вавилона великог и његових светских савезника. Такође, подсећају на неизраелце, ’огромну светину’ која се придружила Израелцима када су ови 1513. пре н.е. напустили Египат под вођством Мојсија (2. Мојсијева 12:37, 38; упореди са Откривењем 7:9—17).

18. Када је било објашњено таквим особама сличним овцама да имају предност да се ’посвете’ Богу и са ким су још биле идентификоване такве особе у граду Вашингтону, после чега је стотину њих симболизовало своје ’посвећење’?

18 Они одговарају, такође, ’другим овцама’, за које је врсни пастир, Исус Христ, рекао да треба још да их доведе, да их сабере коначно у ’једно стадо’ са оним духовним овцама које су у ’овом тору’, који садржи само наследнике Божјег небеског краљевства (Јован 10:16) b. У издању часописа Златни век, од 6. јуна 1934. на 574. страници (енг. издање), под поднасловом „Јонадавова класа“ било је објашњено да ове симболичне ’друге овце’ имају предност да се ’посвете’ Јехови Богу преко Христа и то јавно посведоче крштењем у води. Председник Удружења је говорио на конгресу у Вашингтону 31. маја 1935. и идентификовао је ’друге овце’ са ’великим мноштвом’, прореченим у Откривењу 7:9-17 (СТ). Следећег дана конгреса крстило се у води 840 особа, од којих је већина гајила наду у вечни живот под Божјим краљевством.

19. а) Шта је Исус рекао у Јовану 11:26 о могућности да се никада не умре? б) Који начин поступања уједињује нације пре Армагедона и шта ће им се догодити за време њега?

19 Овде је место да се размотре речи Исуса Христа из Јована. 11:25, 26: „Ко верује у мене — живеће — ако и умре. И сваки, који живи и верује у меке, неће уопште никада умрети“ (НС). По свим доказима од те ратом погођене 1914. године, налазимо себе живе у ’времену краја’, да, у ’времену свршетка поретка’ (Данило 12:1-4; Матеј 24:1-3). Премда Јеховини сведоци од 1919. објављују ’ову добру вест о царству’ широм света, нације, чак и хришћанске, одбијају да се подвргну Месијанском краљевству, успостављеном од 1914. на небесима. Противљењем Божјем законитом краљевству и његовим проповедницима уједињује нације и оне се тако окупљају за ’рат великог дана Бога сведржитеља’ у Армагедону. Тај свеопшти ’рат’ значиће тотално уништење за те безверне нације. То ће означити крај овог поретка (Откривење 16:14—16; Матеј 24:13)..

20. а) Какав ће узбудљиви доживљај имати тада на Земљи људи слични овцама? б) У коју књигу ће желети да им се упишу имена и шта ће им то гарантовати?

20 Тада ће избећи смрт само људи од вере, слични овцама, који припадају ’једном стаду’ врсног пастира. Ту припада ’велико мноштво’ ’других оваца’. Јован је у Откривењу 7:9-17 описао како је унапред у визији видео да излазе живи ’из велике невоље’ и улазе у хиљадугодишњи систем ствари на Земљи (Матеј 24:21, 22). Зашто би они икада морали да умру и оду са земље? Под Христовом владавином пружиће им се прилика да стекну бескрајни живот у обновљеном рају на Земљи (Откривење 20:1-6). Остаје нам да видимо колико ће од преко 2 000 000 тих преданих, крштених Јеховиних сведока, који данас живе, преживети ’велику невољу’, која је сада тако близу и која ће захватити целу земаљску куглу. Али Ле бити, у сваком случају, безбројно ’велико мноштво’ које ће доћи из многих народа и језика. За такве људе од вере биће далеко узбудљивије да ступе у систем ствари после Армагедона него што је било за Ноја и његову породицу да крочи из арке на очишћену земљу после свеопштег потопа. У случају људи од вере, који живе у ово доба, Исусове речи обистиниће се у дословном смислу: „И сваки, који живи и верује у мене неће уопште никада умрети“ _(Јован 11:26, НС). Они који буду преживели Армагедон, желеће да им се ’запишу имена у књигу живота’ коју ће чувати животодајни Бог (Откривење 20:7-15). Тај упис њихових имена загарантоваће им вечни живот на рајској Земљи.

21. Шта неће морати да доживе у току миленијума они који буду преживели Армагедон и коме ће они тада сведочити зато што се сада држе своје чистоће и сведоче за Јехову?

21 Данас, када смо зашли толико далеко у ’време краја’, које је почело на крају времена народа 1914, живе многи људи и жене од вере и чистоће који никада неће умрети и отићи са лица Земље, Божјег подножја. Каква необична прилика им се пружа! Пошто никада неће умрети и бити сахрањени, неће им бити потребно васкрсење мртвих за време хиљадугодишње владавине Исуса Христа. У ствари, они ће преживети да дочекају и поздраве из мртвих оне који спавају у праху земаљском и за које је краљ Исус Христ положио свој савршени људски живот као откупну жртву. Они који буду преживели Армагедон имаће предност да сведоче милијардама васкрснулих људи о свему што је Јехова Бог учинио преко Исуса Христа за време овог ’свршетка поретка’. Зато нека у овом времену најпресуднијем од свих времена те веома повлашћене особе докажу да се држе своје чистоће и сведоче за Јехову Бога, што доприноси оправдању његовог универзалног суверенитета.

[Фусноте]

a Види издање Куле стражаре од 1. марта 1918. на страни 80, при дну, под насловом Конгреси на којима треба да говори брат Ј. Ф. Ратерфорд (енг. издање); такође, Јеховини сведоци у божанској намери, стр. 76, последњих одломака (енг. издање); такође, издање Куле стражаре од 15. септембра 1924. стр. 280, под поднасловом „Зашто милиони неће никада умрети“ (енг. издање).

b Види стр. 345, одломке 577, 578 у књизи Харфа Божја, објављеној 1921; такође, издање Куле Стражаре од 15. октобра 1923, стр. 310, одломак 33, у чланку „Поређење о овцама и јарцима“ (енг. издање).

Да ли се сећаш?

□ Како је помазани остатак запао у стање слично смрти?

□ Које прилике после рата је пружио Јехова својим помазаним Сведоцима пошто их је подигао?

□ Која пророчанства су се испунила том обновом?

□ Шта неће морати да доживе у току миленијума они који буду преживели Армагедон на Земљи?

[Питања за разматрање]

[Слика на 14. страни]

Помазани Јеховини сведоци и њихови слични овцама сапутници свесрдно сарађују на ширењу поруке о Царству