Пређи на садржај

Пређи на садржај

Ходити са Богом у свету пуном насиља

Ходити са Богом у свету пуном насиља

Ходити са Богом у свету пуном насиља

„А ово не заборави, да ће у последње дане настати страшна времена“ (2. Тимотеју 3:1, The New American Bible (католичка)).

1. Шта показује да су ово заиста „последњи дани“?

 ЗАР се не слажеш да су ово страшна времена? Реч „страшан“ која је наведена у библијском тексту, долази од грчке речи khalepos. И та је реч, такође, преведена са „тешко излазити на крај“, „ризичан“, „опасан“, „жалостан“, „тежак“ и „веома тежак“. a Та иста реч је употребљена у Матеју 8:28, где се описују два човека која су опседнута демонима и за њих се каже да су били необично „свирепи“ или „насилни“. b Колико је само тачно да живимо сада у тешким и насилним временима! Тиме се испуњава горе споменуто пророчанство апостола Павла, што показује да су ово несумњиво „последњи дани“!

2. а) Како су безбожни људи изазвали ова страшна времена? б) Који ставци из Библије указују на главног узрочника данашњих невоља и које су размере оне захватиле?

2 Шта је изазвало ова страшна времена, „последње дане“? Зар не стање које је Павле прорекао, рекавши: ’Људи ће бити саможиви, без самосавладавања, сурови, без љубави према добру, издајници, тврдоглави, надувени охолошћу’? И такве безбожне људе подстиче неко који је у Библији описан као ’бог овога система ствари’, ’зван ђаво и сотона, који заводи читаву настањену земљу’. То је довело до шокирајућих прилика које запажамо данас да владају свуда око нас — у влади, пословном свету, религији и људском друштву уопште (2. Тимотеју. 3:2—5, 13; 2. Коринћанима 4:4; Откривење 12:9, 12).

3. Зашто се може рећи да је насиље достигло огромне размере?

3 Док све дубље залазимо у 1980-те године, свет доживљава епидемију насиља. Само у Сједињеним Државама извештава се да је 1980. године било забележено 1,3 милиона случајева страшног насиља, што указује на пораст насиља за 13 посто у односу на претходну годину. Убиства су најчешћи узрок смрти људи између 23 и 44 године. У деценији која се завршила те исте године Британија је забележила пораст убистава за 50 посто, напада и пљачкања за 300 посто и вандализма за 200 посто. У Француској је од 1963. године укупан број злочина порастао за више од 260 посто. Слични подаци стижу и из осталих делова света.

4. Како се променила светска сцена од 1914. и која се питања стога постављају?

4 Историчар Волтер Лакер изјавио је: „Период до првог светског рата истицао се, у целини, већом хуманошћу. Жао ми је што морам да кажем да је у наше време људски живот постао јефтинији — делимично услед масовног убијања у Првом и Другом светском рату. Сада имамо, такође, ове филозофе насиља, којих није било у 19. веку — људе који тврде да је насиље дивно, да добро делује на људску психу, да ми заиста требамо насиље.“ Насиље је страшно ухватило маха широм света од 1914. када је избио Први светски рат. Како гледа Бог на ово насиље? Како би требало да хришћани гледају на њега?

Како Бог гледа на насиље

5. а) Који рани почетак је имало насиље? б) Како је Исус описао зачетника насиља?

5 Библија описује раније време у историји, када се ’земља напунила насиљем’. То је било пре више од 4 300 година, свет тог времена је имао лош почетак, јер су Адам и Ева били непослушни и, услед тога, истерани из раја, из Едена. Касније је њихов први син Кајин убио свог брата Авеља. Божански извештај о томе гласи: „Кајин беше од злога и уби брата свога. И зашто га уби? Зато што дела његова беху зла, а дела његовога брата беху праведна“ (1. Мојсијева 6:11; 1. Јованова 3:12, НС). Исус идентификује тог ’злог’ са ђаволом и каже: „Он је био убица људски од почетка“ (Јован 8:44, НС). Сотона је сигурно, почевши од Едена, забележио огроман успех у подстицању човечанства на насиље.

6. а) Какве су се ужасне ствари догађале у Еноховим данима и какву реакцију је изазвало такво стање код Јехове? б) Зашто је Бог ’узео’ Еноха (1. Мојсијева 5:24)?

6 Следивши Кајина који је убио Авеља, првобитни свет је напредовао на горе. Кајинов потомак Ламех је, такође назван убицом (1. Мојсијева 4:23, 24). Отприлике у то време „седми по реду од Адама, Енох, (из лозе Ситове) пророкова јер такође о њима (злима) када је рекао: „Гле! Јехова дође са својим светим миријадама да суди свима и докаже свима безбожнима сва њихова безбожна дела која су починили на безбожан начин и све огавне ствари које су безбожни грешници говорили против њега“ (Јуда 14, 15, НС). Бог је пренео Еноха из тог света, тако да не би више трпео насиље и грђење тих злих људи. Колико ће за њега бити велика награда да васкрсне на мирној ’новој земљи’ Јеховиног стварства (2. Петрова 3:13; Јеврејима 11:5)!

7. Како је дошло до тога да је свет у старо доба био пун насиља?

7 У време Еноховог праунука Ноја добио је сотона, невидљива зла особа, појачање у облику анђела који су му се придружили. То су били духовни синови Божји који су били непослушни Богу и сишли на Земљу да се жене са људским кћеркама; из таквих веза су потекли бастардни потомци — Нефилими. То име значи „они који обарају“ и управо по значењу тог имена, понели су се они убитачно међу људима. „То бијаху силни људи, од старине на гласу. . . . И рече Бог Ноју: крај свакоме тијелу дође преда ме, јер напунише земљу безакоња; и ево хоћу да их затрем са земљом“ (1. Мојсијева 6:1—13).

8. а) Ако се може садашња светска ситуација упоредити са оном из Нојевог времена? б) Какав пример нам је оставио Ноје и како можемо извући користи из тога ако га следимо?

8 Апостол Петар нам говори: „Тим је тадашњи свет био потопљен водом и тако пропао. А садашње небо и земља истом том (Божјом) речју поштеђени су за огањ и чувају се за дан суда и пропасти безбожних људи.“ Испуњење, БожЈег пророчанства показује да се данашњи свет налази сада веома близу дана суда. Шта морамо да радимо да бисмо преживели? Шта је Ноје радио заједно са својом породицом? Библија нам на то даје одговор: „По вољи Божјој свагда живљаше Ноје . . . И Ноје учини све што му заповједи Господ (Јехова)“ (2. Петрова 3:6, 7, др Чарнић; 1. Мојсијева 6:9, 22; 7:5). Ту је спадало и то да је постао ’проповедник правде’. Својом вером је ’осудио свет’ (2. Петрова 2:5; Јеврејима 11:7). Зар не би требало да тачно следимо изванредан пример Нојев и његове породице док гледамо да се спасемо из овог савременог света који заиста ’лежи у власти злога’ (1. Јованова 5:19)?

Појачавање насиља

9. а) До чега је довело појачавање насиља у Нојевим данима? б) До каквог паралелног развоја је дошло после потопа и какав врхунац је достигао тај развој ?

9 У свету пре свеопштег потопа дошло је до појачавања насиља све док Бог сам није извршио осуду и уништио оне који су уништавали земљу (1. Мојсијева 6:13, 17). Од времена Нојевог унука Немрода, ’силног ловца против Јехове’, поново је дошло до појачавања насиља током векова, можда у почетку постепено, али стално је хватало све више маха (1. Мојсијева 10:1, 6, 8, 9). Тако су временом настали мач, лук, стрела и копље; а касније мушкета (стара војничка пушка), топ и друго ватрено оружје. Али I светски рат (који је почео 1914.) донео је са собом запрепашћујућа нова оружја насиља — авион, тенк и отровни гас. Употреба подморница у том рату проузроковала је велики терор, а митраљези су покосили дословно милионе живота.

10. а) Како се испунило Исусово пророчанство о догађајима који треба да се одиграју ’у дану Господњем’? б) Зашто треба да очекујемо да ће Јехова да изврши ускоро осуду?

10 Господ Исус Христ је прорекао да ће такав развој уследити ’у дану Господњем’, у ком се налазимо од 1914. (Откривење 1:10). Описао је како ће да јаше на белом, коњу као новокрунисани краљ, а за њим ће ићи јахач на риђем коњу. И овоме „даде се да узме мир са земље па да људи кољу један другога, и даде му се велики мач“ — мач тоталног рата. Тај симболични мач обухвата најстрашније и најсвирепије инструменте које је човек икада измислио и произвео. Ту спадају нуклеарне ракете које су у стању својом комбинованом снагом да збришу са лица земље читаво човечанство, и то не само једном већ више пута! Ако је присутност џиновских Нефилима и обиље зла које је владало међу људима у Нојевим данима натерало Јехову да ’уништи човечанство јер је земља била пуна њиховог насиља’, колико данас имамо још више разлога да очекујемо да ће тај исти Суверени Господ универзума ’уништити оне који земљу уништавају’ (1. Мојсијева 6:4, 7, 13; Откривење 6:1—4; 11:18)! Када је Господ Исус говорио о безбожним људима нашег доба, рекао је: „Као дани Нојеви, тако ће бити присутност Сина човечијег . . . Нису приметили док не дође потоп и све однесе“ (Матеј 24:37, 39, НС).

Хришћанско гледиште о насиљу

11. а) Зашто је Бог одобравао ратове које је водио стари Израел? б) Како морају Бог и Христ да гледају на савремене ратове (упореди са 2. Коринћанима 10:3, 4)?

11 Тачно је да су Божје слуге у старо доба водиле ратове. Али, морамо да се сетимо да су то били теократски ратови, које је заповедио Бог. Израел се борио да би одузео Божју „земљу“ изопаченим народима, који су обожавали демоне (3. Мојсијева 18:24—27; 5. Мојсијева 7:1—6). Да ли Бог одобрава ратове које воде народи, нарочито оне који су вођени за превласт у свету од 1914? Када католици убијају католике, протестанти протестанте, будисти будисте или муслимани муслимане — да ли поступају у сагласности са Богом који ’је начинио од једног човека сваку људску нацију’? Како мора да гледа Христ, кнез мира, на проливање крви до којег је дошло у хришћанству када су започели I и II светски рат (Дела апостолска 17:24—26; Исаија 9:6)? Размотримо ново и више мерило које је поставио Кнез мира за хришћане управо пре своје насилне смрти.

12, 13. а) Зашто се Исус побринуо да његови ученици имају мачеве? б) Шта је, онда, Исус дао јасно на знање о теократској борби?

12 Имајући на уму своју улогу у испуњењу пророчанства, Исус је рекао својим ученицима уочи свог хапшења: „Ко нема мача, нека прода свој огртач па га купи, јер се морам кажем вам, на мени испуните што је писано: ’Сврстан је међу безаконике.’ А они рекоше: Господе, ево овде два мача. Али им он рече: доста је“ (Лука 22:36—38, НС). За чега доста? Прво, да се испуне речи из Исаије 53:12. И друго, да хришћанима улије у главу важну поруку.

13 Сигурно да није постојао јачи разлог за употребу мача него да се заштити Божји син! Међутим, Божја воља није била да Исус буде тада поштеђен. И зато, када је апостол Петар употребио мач против првосвештениковог роба, Исус му је рекао: „Врати свој мач на његово место; јер сви који се маше за мач — од мача ће погинути“ (Матеј 26:52, 53, др Чарнић; Јован 18:10, 11). Исус је, дакле, јасно дао на знање да теократска борба од тог времена не укључује употребу дословног оружја.

14. Шта значи, према Исусовим изјавама, ’не бити део света’?

14 То је било у складу са оним што је Исус раније рекао својим ученицима те исте вечери, наиме, да ће бити прогањани зато што ’нису део света’. Било је у складу са молитвом коју је Исус те вечери упутио свом Оцу и у којој је нагласио да његови ученици, као и он сам, ’нису део света’. Било је сагласно са оним што је Исус рекао Пилату: „Краљевство моје није део овога света; кад би било део овога света краљевство моје, онда би се слуге моје бориле за ме, да не бих био предан Јеврејима; али краљевство моје није одавде“ (Јован 15:19, 20; 17:14—16; 18:36, НС).

15. а) До каквог јединства је довела одвојеност од света? б) Који су различити аспекти тог јединства описани у Исаији 2:2—4?

15 Да ли си сада одвојен од овог света и његових насилних путева, као што су били Исус и његови ученици у првом веку? Ако да, дошао си да имаш удела у дивном јединству широм света, које уживају само Јеховини сведоци. То је јединство које се рађа послушношћу према Божјим законима и његовој вољи која важи за садашње време. Сада се слива ’велико мноштво’ мирољубивих хришћана, ’из свих народа, племена, народности и језика’, ка Јеховином великом храму за обожавање (Откривење 7:9, 10, 15). У Исаији 2:2—4 описани су на следећи начин: „Догодит ће се на крају дана: гора дома Јеховина бит ће постављена врх свих гора, узвишена изнад свих брегова, к њој ће се стјецати сви народи, нагрнут ће многа племена и рећи: ’Хајде, узиђимо на гору Јеховину, пођимо у дом Бога Јаковљева. Он ће нас научити својим путевима и ходићемо стазама његовим. Јер ће из Сиона Закон доћи, из Јерузалема ријеч Јеховина. Он ће бити судац народима, многим ће судити племенима, који ће мачеве прековати у плугове, а копља у српове. Неће више народ дизати мача против народа нити се више учити ратовању’“ (НС).

16. а) Како се Јеховини сведоци разликују од света? б) Шта је проречено у Михеју 4:1—5 о благостању Божјег народа, разлогу за то и коначном исходу? ц) У погледу чега се појављује следеће питање?

16 То нису загрижени националисти који машу заставама, већ су они мирољубив, уједињени народ који потиче из свих нација. Потпуно су неутрални у свету који ратује. У Михеју 4:1—5 пише најпре за њих да су ’прековали мачеве у плугове’, а затим се описују њихово духовно благостање и изглед да вечно живе у јединству на Земљи. У пророчанству су они стављени насупрот народима овог света и то на овај начин: „Јер ће сви народи ходити сваки у име бога својега, а ми ћемо ходити у име Господа (Јехове) Бога својега увијек и довијека.“ Али док настављамо да ходимо у Божје име, наилазимо на многе притиске од стране насилног света. Како би требало да решимо ситуације које могу да настану? У следећем чланку добићемо на то библијски одговор.

[Фусноте]

a Нови свет превод, King James Version, English Revised Version, Караџић, The Living Bible.

b Нови свет превод, King James Version, The New English Bible.

Како би одговорио на следећа питања:

□ Како ситуација у свету показује да су последњи дани у наше време?

□ Како гледа Бог на насиље према извештају из 1. Мојсијеве?

□ Које паралеле запажамо између Нојевог времена и савременог доба?

□ Од чега треба да буДу одвојени хришћани, што је у складу са Исусовим примером и речима?

□ Шта читамо у Исаији 2:2—4 и Михеју 4:1—5 о томе како ми можемо да ходимо са Богом и о резултату који ће из тога проистећи?

[Питања за разматрање]

[Слика на 21. страни]

Исус је рекао: „Сви који се маше за мач — од мача ће погинути.“