Пређи на садржај

Пређи на садржај

Израел и „времена пагана“

Израел и „времена пагана“

Израел и „времена пагана“

„И Јерусалим ће газити незнабошци (гојим) док се не наврше времена незнабожаца“ (Лука 21:24).

1. Како су се испуниле Исусове речи у вези Јерусалима и на које питање још треба да се одговори?

 ТРИДЕСЕТ И СЕДАМ година пошто је Исус Христ изговорио горње речи, 70. н.е. град Јерусалим уништиле су римске војске под генералом Титом. Али шта је са остатком пророчанства, који се односи на период у којем ће Јерусалим газити незнабошци, гојим, као што их Јевреји данас зову?

2. а) Да ли су Исусове речи значиле да град неће бити поново изграђен и настањен? б) Како су Јерусалим, упркос привремене окупације тог светог града од стране крсташа, и даље газили пагани све док нису истекла ’времена’?

2 Те речи нису значиле да се Јерусалим неће поново изградити и да више неће бити настањен ’док се не испуне времена незнабожаца (гојим a)’. У току следећег века био је поново изграђен град и такозвани крсташи борили су се у средњем веку да га освоје. Ти крвави крсташи хришћанства доказали су се као пагани или гојими, управо као и они који су претходно држали град и они који су после тога насилно одузели град од крсташа. Све до првог светског рата (1914—1918) газили су ти гојими („неверници“, како су их звали хришћани) град који је био толико свет Јеврејима.

3. Шта је рекао британски министар спољних послова Балфер лорду Ротшилду, пошто се примицало освајање Јерусалима од стране британских трупа децембра 1917, али какав је положај добила Палестина после рата?

3 9. децембра 1917. британске трупе под генералом Аленбијом одузеле су Јерусалим Турцима, који су били савезници немачког цара Вилхелма. Пошто се тај подвиг примицао, 2. новембра 1917. министар спољних послова Велике Британије Артур Балфер, послао је саопштење лорду Ротшилду из чувене јеврејске породице Ротшилд, у којем је било изјављено да влада његовог Величанства гледа с наклоношћу оснивање домовине за Јевреје у Палестини. Међутим, по завршетку I светског рата, Друштво народа (гојим), основано 1920, дало је Великој Британији мандат за Палестину (укључујући и Јерусалим), који је престао 1948. године. Није било одређено ко треба да преузме,власт над Јерусалимом по истеку мандата.

4. Шта су учиниле заинтересоване странке по истеку британског мандата у Палестини 1948?

4 Када је 1948. истекао британски мандат, одједном су почеле да делују заинтересоване странке. Муслимани су преузели власт увелико над источним делом територије, заједно са градом Јерусалимом, ограђеним зидом, и његовим светиштем за обожавање алаха. Јевреји су преузели западни део Палестине и основали савремену државу Израел. Али су тек у шестодневном рату 1967. отели од Арапа Јерусалим ограђен зидом, заједно са Зидом плача, изнад којег је некада давно стајао јеврејски храм за обожавање. Јевреји су победнички преузели контролу над западном обалом реке Јордана и њеним муслиманским живљем.

5. а) Како су престали данас пагани да газе Јерусалим, по исходу шестодневног рата 1967? б) Зашто сматрамо да нешто недостаје, упркос томе што Јерусалим има статус слободног града од 1967?

5 Дакле, земаљски Јерусалим су и даље, све до 1967, газили пагани. Али од тада, по свим спољним изгледима, пагани су престали да газе Јерусалим, Међутим, налаже нам се питање, „Па, шта сад?“ Да ли је то што је Израел зауставио 1967. године гажење Јерусалима донело благослов читавом човечанству? Уместо да то прихвати као благослов, многи народи су огорчени због постојања Израела. Стварање савремене државе Израела, свакако, није довело до успоставе Краљевства јеврејског Месије. Израел, очигледно, не тражи помоћ и спасење од Бога Аврама, Исака и Јакова, наиме, Јехове. Његова влада није краљевина са правим потомком из краљевске лозе древног краља Давида, који би седео на престолу у Јерусалиму.

6. Шта морамо да признамо с обзиром на улогу земаљског Јерусалима од 1967. и пророчанство из Исаије 2:1—1?

6 Дакле, у случају земаљског Јерусалима од 1967, не видимо испуњење пророчанства из Исаије 2:2-4:

 „Биће у потоња времена гора дома Господњега (Јеховиног) утврђена уврх гора и узвишена изнад хуумова, и стјецаће се к њој сви народи (гојим), и ићи ће многи народи (гојим) говорећи: ходите да идемо на гору Господњу (Јеховину), у дом Бога Јаковљева, и учиће нас својим путовима, и ходићемо стазама његовијем; јер ће из Сиона изаћи закон, и ријеч Господња (Јеховина) из Јерусалима. И судиће међу народима (гојим), и караће многе народе (гоје), те ће расковати мачеве своје на раонике и копља своја на српове, неће дизати мача народ (гој) на народ (гој), нити ће се више учити боју.“

7. Шта данас видимо, што је у потпуној супротности са пророчанством из Исаије 2:1—4, и шта можемо рећи за пророчанство из Захарије 8:23?

7 Уместо да прекују бојна оружја у мирнодопско оруђе, паганске нације су више наоружане него икада раније. Република Израел исто није изузетак у томе. Штавише, данас не видимо испуњење пророчанства Захарије 8:23, где читамо:

 „Овако говори Јахве над Војскама! У оне ће дане десет људи од народа свих језика хватати једног Жидова за скут говорећи: Идемо с вама, јер чусмо да је с вама Бог“ (СТ; види исто Даничић-Караџић).

8. Шта доводе у сумњу сви горе наведени фактори у погледу године 1967?

8 Сви ти горе наведени фактори доводе у сумњу исправност тврдње да је година 1967, када је био шестодневни рат, означила испуњење пророчанства: „Јерусалим ће газити незнабошци док се не наврше времена незнабожаца“. У ствари, ’времена пагана’ навршила су се раније. Размотримо сада доказе за ту изјаву.

9. а) На који се Јерусалим Исус осврнуо када је рекао да ће ’Јерусалим бити гажен’, и шта је било предочено по том ’Јерусалиму’? б) Шта ће се, према томе, догодити када се заврши гажење ’Јерусалима’ ?

9 Када се Исус осврнуо на гажење Јерусалима од стране незнабожаца, мислио је на оно што је земаљски Јерусалим био. пре него што су почели да га газе пагани. Сам је рекао нешто раније: „Не куните се никако: ни небом, јер је пријестол Божји; . . . ни Јерусалимом, јер је град великога цара“ (Матеј 5:34, 35). Дакле, када су пагани почели да газе Јерусалим, имајући светску превласт, газили су Божје краљевство које је било представљено по краљевском граду Јерусалиму. Према томе, на крају времена незнабожаца, када је било завршено гажење онога што је Јерусалим представљао, било је поново успостављено Божје краљевство у рукама потомка краља Давида, Месије.

10. а) Које су речи биле упућене из Језекиља последњем давидовском краљу? б) Ко је доказао да „има по закону право“ да влада и шта је учинио Бог за њега?

10 С тим у вези пророчанство из Језекиља 21:25-27 (НС; 21:30-32, Даничић—Караџић) упућено последњем давидском краљу, гласи: „А теби, смртно рањени, зли кнеже израелски, чији дан је дошао у време кад је преступ дошао своме крају, овако говори Господ Јехова: ’Одложи тај турбан и скини круну. Више неће бити исто. Узвиси оно што је ниско, а понизи високога. Рушевине, рушевине, рушевине поставићу.. И ничије неће бити, док не дође онај који има по закону право и њему ћу дати’“ (НС). То није био нико други него Исус Христ, потомак краља Давида, који је доказао да „има по закону право“ да влада. 33. н.е. било је више од 500 Јевреја који су посведочили да је Бог васкрсао Исуса трећег дана након његове мученичке смрти (1. Коринћанима 15:3-20).

Месија се подвргава временима пагана

11. Зашто није хтео Исус да се закраљи у Јерусалиму и шта је рекао намеснику Понтију Пилату?

11 Нити пре а нити после васкрсења из мртвих није Исус Месија покушао да се постави за краља у земаљском Јерусалиму. Није покушао да свргне Понтија Пилата, који је тада био римски намесник Јудеје и Јерусалима. Један разлог за то је био, да су тада већ текла ’времена незнабожаца’, споменута у Луки 21:24. Дакле, подвргао се том божанском уређењу. Сагласно с тим, рекао је Пилату: „Краљевство моје није део овога света; кад би било део овога света краљевство моје, онда би се слуге моје бориле за ме; да не бих био предан Јеврејима; али краљевство моје није одавде“ (Јован 18:36, НС).

12. Када је Исус знао, као истраживач Хебрејских списа, да су почела времена пагана и са којим догађајем, и које питање се сада појављује у погледу тих ’времена’?

12 Као истраживач инспирисаних Хебрејских списа, Исус Месија знао је да су времена пагана почела пре него што су Римљани окупирали Јерусалим и поставили намеснике. Знао је да су почела када је био први пут Јерусалим сравњен са земљом, 607. године пре н.е. Бог је употребио паганског краља Навуходоносора из Вавилона, кога је назвао својим слугом, да свргне Јерусалим и Јудеју (Јеремија 43:10). Превласт пагана у свету наставила је све до дана Исуса Месије, па и даље, све до времена када је Бог одредио да истекну времена пагана. Све до тада морало је да чека Месијино краљевство, краљевство које није смело да буде ’део овог света’. Дакле, колико времена је требало да потраје паганска владавина, рачунајући од 607. пре н.е.?

13. Како је Бог наговестио вавилонском краљу колико ће дуго потрајати та ’времена’ и како је то утицало на краља?

13 Јехова Бог је наговестио колико дуго ће потрајати та времена у сну који је дао Навуходоносору, кога је употребио као свог слугу. Навуходоносор је, додуше, био употребљен да уништи ’град великог цара’ Јерусалим, али је ипак био, услед испуњења сна на њему, обавезан да призна Јехову као ’Свевишњега’ и ’Краља небеса’ (Матеј 5:35; Данило 4:34, 37). Са тим својим ’слугом’, Свевишњи Бог и Краљ неба започео је године 607. пре н.е. ’времена незнабожаца’.

14. Које изјаве су у Лондону осам свештеника изнели у Манифесту, с обзиром ма развоје догађаја на Блиском истоку 1917?

14 Занимљиво је да се при крају 1917. Године када су садашњи поново изграђени Јерусалим преузеле британске трупе у току I светског рата, састало у Лондону осам најугледнијих свештеника Енглеске, и издали Манифест који је садржао седам значајних изјава. Међу њима биле су и ове:

 „ПРВО. Садашња криза наговештава крај времена пагана . . .

 ЧЕТВРТО. Израел ће бити враћен у своју земљу у невери, а затим ће бити обраћен у своју корист појавом Христовом.

 ПЕТО. Сви људски планови о поновној изградњи морају да буду подређени другом доласку нашег Господа, јер ће се народи подврћи његовој владавини . . .

 СЕДМО. Истине оваплоћене у овој изјави јесу од крајње практичне вредности у одређивању хришћанског карактера и дела с обзиром на хитне проблеме овог часа.“

15. а) Шта је предочавало веома разгранато дрво у Навуходоносоровом сну? б) Шта је било са светском превлашћу Вавилонског Царства док је Навуходоносор био луд? ц) Како се наставља светска превласт након што је Вавилон престао да буде светска империја?

15 У сну који је Јехова Бог дао свом ’слуги’, краљу Навуходоносору, била су представљена ’седам времена’, од неба одређена. Какве везе она имају са ’временима незнабожаца’ или како се поклапају и поистовећују са њима? На следећи начин: У пророчанском сну дрво које се високо диже и веома је разгранато представља светску превласт у апстрактном смислу. У време када је Навуходоносор, ’слуга’ Јехове Бога, добио тај сан, имао је такву светску превласт и тако се дрво доводи у везу лично са њим, те би се могло рећи да дрво њега представља. Али, да ли је његова светска превласт била оборена када је полудео и није седео на царском престолу? Да ли је Вавилонско царство престало да има светску превласт? Не, већ је и даље владало све до његовог поновног постављања за цара, па и за време владавина његових наследника, Евил-Меродаха, Набонида и Валтазара. После тога, светска превласт пагана наставила се преко даљих светских сила: Персијског царства, Грчког царства, Римског царства заједно са својим изданком, Британско-америчком светском силом.

16. Чија светска превласт је, у ствари, била оборена у току свих тих смењивања паганских светских сила и колико много времена је требало да прође преко пања тог симболичног дрвета?

16 Чија је светска превласт, нарочито предочена по Јерусалиму као ’граду великог цара’, била оборена и лежала ничице у току овог дугачког временског периода? То је била од онога кога је Навуходоносор назвао ’Свевишњим’ и ’Краљем небеса’ од Јехове. Тај пањ, са обручима од гвожђа и бакра, представљао је Његову светску превласт у привременој обустави. Јехова Бог је одредио да прођу ’седам времена’ преко тог симболичног пања.

17. а) Како је, уместо ’седам времена’, преведен јеврејски израз у многим преводима Библије? б) Откуда је било могуће, и после поносне изградње Јерусалима, да даље траје гажење Јерусалима од стране пагана?

17 Уместо ’седам времена’ у неким енглеским преводима Библије употребљен је израз „седам година“ (The Living Bible, Moffatt, Today’s English Version и An American Translation). Навуходоносорово лудило — вероватно болест позната као ликантропија — трајало је седам година. Код свог оздрављења признао је Бога који га је излечио, али није пустио Божји народ да се врати у домовину. Јехова Бог је одредио да 70 година леже пусти Јерусалим и земља Јудеја. Дакле, наставило се гажење Јерусалима од стране пагана, чак и након што су Јерусалим изградили Јевреји који су почели да се враћају 537. пре н.е. Како то? Па, тако што су остали подложни паганској власти и нису имали потомка из Давидове краљевске линије који би седео на престолу у Јерусалиму као независан краљ. Дакле, очигледно је да за Јехову Бога ’седам времена’ имају симболично значење, трајала су дуже од седам година, рачунајући од 607 пре н.е. (Данило 4:16, 23, 25, 32).

18. Колико су износила та ’седам времена’, симболички посматрана, и када су се навршила?

18 По библијском пророчанском рачунању времена, месечева година износи 360 дана. Дакле, симболична година, или ’време’, износила би 360 календарских година. Седам симболичних ’времена’, или ’година’, представљају 2 520 година (када се помножи 7 са 360). Рачунајући од године 607. пре н.е„ када је Јерусалим, ’град великог цара’, уништио Јеховин ’слуга’ Навуходоносор, те је тако започело гажење Јерусалима од стране пагана, тих 2 520 година навршавају се у јесен 1914. н.е.

19. а) Како је била означена на Земљи година 1914? б) Шта је било време да уради те године ’Краљ небеса’ на месту своје резиденције?

19 Та година је на Земљи била означена избијањем I светског рата око питања превласти у свету. Међутим, горе, у резиденцији ’Краља небеса’, дошло је време за њега да покаже да „вишњи влада царством и даје га коме хоће“ (Данило 4:22, 29). Тада је било одређено време да „дође онај коме припада“ и да му Свевишњи да власт (Језекиљ 21:30—32). То је био прослављени Месија, кога је Краљ неба родио као свог духовног сина, наиме, Исус Христ, који је био васкрснут у живот на небу (Псалам 2:1—7). Тада је дошло време да му Краљ неба каже: „Приступи подвргавању усред непријатеља својих“ (Псалам 110:1, 2, НС). То је сигурно значило да су се навршила ’времена незнабожаца’.

[Фуснота]

a Запази у 1. Мојсијевој 14:1 титулу „Тидал краљ Гојима“ (СТ; или „гојимски“ у преводима др Лује Бакотића и Даничић-Караџић). У енглеском преводу Библије The Authorized Version овај ставак гласи овако: „Тидал краљ народа“. Што се тиче употребе израза „гојим“, погледај и у 1. Мојсијевој 14:9; Исусу Навину 12:23. Погледај и у Jerusalem Bible.

Можеш ли да одговориш?

□ Шта је изгледало да је престало када су Јевреји 1967. заузели земаљски Јерусалим, али да ли је то окончало ’гажење’ Јерусалима од стране пагана?

□ Када су почела ’времена незнабожаца’ и са којим догађајем?

□ Како је утврђено да су времена незнабожаца трајала 2 520 година, или све до 1914. год. н.е.?

□ Шта представља веома разгранато дрво из Даниловог пророчанства и какво значење има то што је био посечен и затим поново изникао?

[Питања за разматрање]