Пређи на садржај

Пређи на садржај

Плодно маслиново дрво

Плодно маслиново дрво

Плодно маслиново дрво

„И на тај начин ће се спасити сав Израел“ (Римљанима 11:26, НС).

1. Шта се може рећи за маслине?

 МАСЛИНЕ су познате да расту стотинама година. Чак и када остаре, често већ шупље, када стабло коначно умире, понекад расту нове стабљике из корена, производећи једно или више нових маслинових стабала. Било како било, постоји једно маслиново дрво које је посађено пре скоро 4 000 година и још увек је живо и доноси плодове!

2. У вези с којим обећањем говори Павле о маслиновом дрвету и шта оно приказује?

2 У писму Римљанима апостол Павле употребљава маслиново дрво као илустрацију дивног начина на који Јехова испуњава део свог обећања које је дао Авраму вековима раније:

 „Заиста ћу те благословити и сјеме твоје веома умножити, да га буде као звијезда на небу и као пијеска на бријегу морском; и наслиједиће сјеме твоје врата непријатеља својих. И благословиће се у сјемену твојем сви народи на земљи, кад си послушао глас мој“ (1. Мојсијева 22:16—18).

Аврамски савез

3, 4. а) Како је баш Аврам доказао своју веру? б) Шта је предочавао тај догађај?

3 Аврам је баш доказао да је био спреман да жртвује Исака, свог јединог сина од његове прве жене, Саре (Јеврејима 11:17—19; прочитај 1. Мојсијеву 22:1—18). Још од најранијих времена хришћани су у том догађају видели предслику онога што је Јехова учинио, наиме, да је жртвовао свог Сина и затим га поново добио помоћу васкрсења. Да, „Богу тако омиље свијет (човечанство) да је и сина својега јединороднога дао, да ниједан који га вјерује не погине, него да има живот вјечни“ (Јован 3:16).

4 Дакле, у тој пророчанској слици је Аврам предочавао Јехову Бога, а Исак — млади човек који је могао да пружи отпор свом 125 година старом оцу — Исуса Христа, који је вољно положио свој људски живот као откупну жртву (Јеврејима 7:27; 10:12).

5. Шта је било откривено у Божјем савезу са Аврамом с обзиром на обећано семе из 1. Мојсијеве 3:15?

5 Услед Аврамове велике вере Јехова је раније склопио савез са њим, који је ступио на снагу 1943. пре н.е. (1. Мојсијева 12:4, 7; Галатима 3:17). Око 50 година касније, када је Јехова видео опробани квалитет Аврамове вере, чак и у погледу Исака, поновио је и проширио то заветно обећање, као што читамо у 1. Мојсијевој 22. глави. Тај потпуно изражени Аврамски савез пружио је појединости о одвијању Божје дивне намере. Показао је да семе спасења, обећано у Едену, треба да се појави на Земљи као потомак Аврамов, да ће бити вишебројно семе (тачан број није био откривен у оно време), да ће победити своје непријатеље и, на крају, да ће преко тог семена сви народи земље добити благослове за себе (1. Мојсијева 3:15).

Идентификовање Аврамовог семена

6, 7. а) Ко је, по Писму, главно Аврамово семе? б) Како знамо да је требало да буде и споредно семе Аврамово? ц) Када је био откривен тачан број и колики је био?

6 Свака појединост тог обећања је занимљива за особе које деле Аврамову веру и желе да буду благословене од Јехове (Римљанима 4:16). Ко је био првенствено Аврамово семе, преко кога би се коначно благословили сви народи земље? Апостол Павле идентификује то главно Семе са Христом (Галатима 3:16).

7 Даље, које особе сачињавају другоразредни део Аврамовог семена, пошто је Јехова обећао Авраму да ће му умножити семе? Ко ће бити ’наследници по обећању’ и ’сунаследници’ са главним Семеном, Христом (Галатима 3:29; Римљанима 8:17)? Број оних који ће сачињавати споредни део ’Аврамовог семена’ остао је око 2 000 година непознат људима, као, што им је и непознат број ’звезда на небу’ и ’зрна песка на морској обали’. Затим, крајем првог века н.е., апостол Јован је чуо број запечаћенијех, сто и четрдесет и четири хиљаде запечаћенијех од свију кољена синова Израиљевих“ (1. Мојсијева 22:17; Откривење 7:4).

8. Коју нарочиту предност су имали обрезани Јевреји?

8 И још, између кога ће се изабрати и запечатити тих 144 000 ’синова Израелових’? Да је довољно телесних Израелаца следило Заветни закон као ’одгојитеља до Христа (главног Аврамовог семена)’, могли су да попуне број од 144 000 чланова споредног Аврамовог семена и тако постану ’краљевство свештеника и народ свети’, за благослов свих народа на Земљи (Галатима 3:24, 2. Мојсијева 19:3, 6). Али да ли је довољно њих доказало да су права деца Аврама, ’оца свих верних’ (Римљанима 4:11)?

9. Како је Јован Крститељ показао да духовно семе Аврамово неће морати да буде искључиво састављено од Јевреја?

9 Чак и пре него што је Исус отпочео своју. земаљску службу, упозорио је Јован Крститељ јеврејске религиозне вође: „И не мислите да можете сами да говорите: имамо оца Аврама; јер вам кажем да Бог може од овога камења подићи децу Авраму. Већ секира лежи код корена дрвећа; стога се одсеца и баца у ватру свако дрво које не доноси добра рода“ (Матеј 3:9, 10, др Чарнић). У Павлово време је било откривено на који ће диван и мудар начин Јехова да подигне пуни број споредног семена Аврамовог (Римљанима 16:25—27). Павле то детаљно објашњава у писму Римљанима.

Павлово писмо Римљанима

10. Шта су погрешно веровали телесни Јевреји?

10 Јевреји су били веома свесни тога да су Божји изабрани народ. О изразу „изабрани народ“ пише у The Concise Jewish Encyclopedia (Мала јеврејска енциклопедија) следеће: „Ознака изражава веровање да су Јевреји у нарочитом односу са Богом. Та идеја је заснована на савезу склопљеном са Аврамом.“ Поносни на то што су Аврамови потомци, Јевреји су мислили да су они то семе помоћу којег ће се благословити сви остали народи, а да они могу да се оправдају пред Богом делима извршеним под Заветним законом (Јован 8:33, 39; Римљанима 9:31, 32; 10:3, 4; 11:7).

11, 12. а) Каква је била ситуација у скупштини у Риму када је Павле писао Римљанима? б) Зашто је писао Павле јеврејским и паганским хришћанима у Риму?

11 Против тог ослонца је апостол Павле писао хришћанској скупштини у Риму. Неки Јевреји у Риму постали су хришћани, али далеко више њих је одбијало да верује у Исуса као Месију. Хришћанска скупштина у Риму састојала се такође и од многих нејеврејских хришћана.

12 И Јевреји и пагани су сматрали из различитих разлога да су у бољем положају — Јевреји зато што су потицали из праве аврамске лозе — а пагани зато што им је било допуштено да уживају посебне предности Аврамског савеза због неверовања Јевреја. Павле је покушао да убеди хришћане јеврејског и нејеврејског порекла да обе групе имају праведни положај пред Богом захваљујући својој вери у Христа, а не делима (Римљанима 3:21—27). Пишући то писмо, Павлу је био циљ да хришћани буду јединствени и плодни и тако да славе Јехову за диван начин на који Јехова напредује у испуњењу обећања аврамског савеза.

Симболично маслиново дрво

13. Зашто је Павле изразио жаљење и шта је приказао помоћу култивираног маслиновог дрвета?

13 Апостол Павле изражава жаљење због тога што ’нису сви који потичу од Израела прави Израелци’ и изјављује: „Нити су сви дјеца (део Аврамовог духовног семена) који су сјеме Аврамово.“ Затим приказује како Јехова ’подиже децу Авраму’ (Римљанима 9:1, 2, 6, 7). Да би описао како аврамски савез производи потпуни број чланова духовног семена обећања, употребљава симбол посебно култивираног маслиновог дрвета (прочитај Римљанима 11:13—26).

14. Ко је корен симболичног маслиновог дрвета и који библијски ставци то показују?

14 Павле спомиње корен пре него што говори о самом дрвету и каже да је корен свет (Римљанима 11:16). Јехова Бог је ’најсветији’ (Осија 11:12). Често се назива ’Свецем Израеловим’, нарочито у Исаијиној књизи (Исаија 10:20, 29:19; 60:9). Апостол Петар саветује помазане хришћане и каже им: „Него по свецу који вас је позвао, будите и сами свети у свом владању“ (1. Петрова 1:15, 16, др Чарнић). Јехова Бог, већи Аврам, јесте корен симболичног маслиновог дрвета.

15. а) На који начин је Јехова корен духовног Израела? б) Ко је стабло симболичног маслиновог дрвета? Зашто?

15 Као што је патријарх Аврам био корен израелског народа, тако Јехова даје живот духовном Израелу. Као што је 12 племена Израелових потицало од Аврама преко његовог сина Исака, преко Јакова и 12 патријарха, тако 12 симболичних племена духовног Израела потиче од Јехове преко већег Исака, Христа Исуса. Он је, као главно семе Аврамово, предочен стаблом или деблом маслиновог дрвета (Галатима 3:15). Јехова, корен, производи пуни број чланова споредног семена преко свог сина, Исуса Христа (Галатима 3:29). Али како или на који начин производи Јехова захтевани број симболичних грана?

Неке гране одсечене, а друге накалемљене

16. Шта је ’света тајна’ коју је споменуо Павле у Римљанима 11:25 и Ефесцима 3:3—6?

16 Павле продужује да објашњава ту дивну припрему. Он пише: „Не желим наиме, браћо, да вам остане непозната света тајна, да не бисте били разборити у својим очима: отупела је делимично осетљивост Израела док не дођу у пуном броју људи из народа, и на тај начин (грчки: каи хоу’тос a) ће се спасти сав Израел“ (Римљанима 11:25, 26, НС; упореди са Ефесцима 3:3—6). Јехова ће ’подићи децу Авраму’ тиме што ће пустити да у споредно семе Аврамово уђе захтевани број или ’пуни број људи из народа (пагана)’. Тиме што ће показати ’Аврамову веру’ тај ограничени број нејевреја доказаће да су духовни Јевреји, део духовног Израела, ’Божјег Израела’ (Римљанима 4:16; 2:28, 29; Галатима 6:15, 16).

17. а) Какав необичан поступак је описао Павле? б) Ко је био предочен одсеченим гранама а ко накалемљеним изданцима са дивље маслине? ц) Како је ова илустрација разголитила поносне и охоле Јевреје?

17 Павле је илустровао одвијање ове ’свете тајне’ необичним баштованским поступком. Нормалан је поступак да се младице са оплемењеног дрвета накалеме на дивље стабло да би оно постало плодно, чега је Павле био потпуно свестан. Зато је рекао паганским хришћанима да су ’против природе накалемљени на питому маслину’ (Римљанима 11:24). Дакле, упоредио је нејевреје који би били примљени у Аврамски савез са младицама или изданцима дивље маслине, који би били накалемљени на стабло ’питоме маслине’. Они ће заменити природне гране које су биле посечене. Ове представљају природне Јевреје који су били одбачени због недостатка вере (Римљанима 11:17, 19, 20, 24). Ова необична илустрација послужила је као снажно разголићење поносних и охолих неверујућих Јевреја, који су сматрали да су пагани беживотни као камење или неспособни да рађају добре плодове као гране дивље маслине. Тиме је било потврђено да Јехова има ’моћ да подигне децу Авраму’, као што је Јован Крститељ на то раније упозорио (Лука 3:8).

18. а) Шта се догодило 36. н.е. и да ли су неке одсечене гране биле поново накалемљене на дрво Аврамског савеза? б) Како је Павле проповедао јединство унутар хришћанске скупштине?

18 Па ипак, нејеврејски хришћани који су били, ’против природе’, накалемљени на дрво Аврамског савеза као део духовног семена нису имали разлога да сматрају да су у бољем положају од Јевреја. Павле је објаснио: „А они (Јевреји), ако не остану у неверовању, биће накалемљени; Јер Бог може да их опет накалеми“ (Римљанима 11:23, др Чарнић). Мали остатак природних Јевреја прихватио је главно Семе и ти су Јевреји постали трајне гране на симболичном дрвету (Римљанима 9:27, 11:5). Али већина Јевреја је била одломљена са дрвета Аврамског савеза 36. н.е., на крају 70 недељних година, које је прорекао Данило (Данило 9:27). b Међутим, неки су Јевреји после тога били поново накалемљени ’на своје маслиново дрво’ тиме што су поверовали у Месију, Исуса, главно Аврамово семе (Римљанима 11:24; Дела апостолска 13:5, 42, 43; 14:1). Истакнувши те ствари Павле је проповедао јединство међу помазаним хришћанима, јер су сви постали ’заједничари у маслиновом корену масноће’, захваљујући ’Божјој љубазној доброти’ (Римљанима 11:17, 22).

Потпуно плодно маслиново дрво

19. Како је Аврамски савез постепено произвео духовно семе, за спасење ’свог Израела’?

19 Кроз векове, а нарочито у погодном периоду овог времена краја, били су накалемљени други Јевреји и нејевреји на то симболично маслиново дрво. Дакле, Аврамски савез производи ’пуни број’ Јевреја и нејевреја, потребан за попуњавање духовног семена. „На тај начин ће се спасти сав Израел“, не телесни Израел, већ они који представљају ’прави Израел’, 144 000 чланова духовног Израела (Римљанима 11:12, 25, 26; 9:6—8; Откривење 7:4).

20, 21. а) Какву реакцију треба да изазове у нама испуњење овог најважнијег дела Аврамског савеза? б) О чему ће се расправљати у следећем чланку?

20 Треба да нас испуни дивљењем тај изванредан начин на који је Јехова испунио овај најважнији део Аврамског савеза, произвевши стабло и пуни број грана тог симболичног дрвета. Као Павле треба да ускликнемо: „О дубино богатства и мудрости, и знања Божијег! Како су недокучљиви његови судови и неистражљиви његови путови! Јер ко је упознао Господњу (Јеховину) мисао? или ко је био његов саветник? или ко му је нешто прво дао, да би му било враћено? Све је, наиме, од њега, кроз њега, и за њега. Њему слава у све векове! Амин“ (Римљанима 11:33—36, др Чарнић).

21 Али које практичне поуке из илустрације о накалемљеној маслини могу да извуку и симболичне гране (помазани хришћани) и други који могу сада да се благослове помоћу семена, које је произвело дрво аврамског савеза? О овим аспектима расправљаће се у следећем чланку.

[Фусноте]

a “καὶ οὕτως = и тако; не само темпоралан“ (The Expositor’s Greek Testament). упореди са енглеским преводом Библије Today’s English Version („и то је како“) у нашим преводима Даничић-Караџић, др Чарнић и др Бакотић („и тако“). Они који верују у коначно обраћење и спасење читаве јеврејске нације дају изразу каи хоу’тос временско значење и преводе га „и тада“. (Види Римљанима 11:26, The Jerusalem Bible; као и хрватском преводу Библије Стварност, где пише „када то буде“.) Многи коментатори Библије из хришћанства тумаче то тако, мада се то не слаже са целокупним Павловим образлагањем и противно је историјским чињеницама, прошлим и садашњим (Упореди са Римљанима 2:28, 29; 9:1—6, 27; 10:1, 21; 11:5, 7—10, 14; Делима апостолским 13:45, 46).

b Види 7. поглавље у књизи „Да дође царство твоје“.

Да ли си схватио кључне мисли?

□ Која обећања припадају Аврамском савезу?

□ Ко је главно семе,а ко споредно?

□ Идентификуј следеће делове симболичне маслине:

—корен

—стабло

—одсечене природне гране

—природне гране које су остале на дрвету или биле поново накалемљене

—накалемљене гране дивље маслине

□ Шта је ’света тајна’ коју је Павле поменуо у Римљанима 11:25?

□ Зашто је симболично маслиново дрво потпуно плодно?

[Питања за разматрање]

[Графикон на 19. страни]

(Види штампану публикацију)

СИМБОЛИЧНО МАСЛИНОВО ДРВО - Предслика и стварност

ГРАНЕ

12 племена Израелових

144 000 духовних Израелаца (споредно семе)

СТАБЛО

Исак, Јаков и 12 патријарха

Месија Исус (главно семе)

КОРЕН

Аврам

Јехова