Пређи на садржај

Пређи на садржај

Глад — шта она значи?

Глад — шта она значи?

Глад — шта она значи?

ТАЧНО је да је пољопривреда увелико напредовала у последњим годинама, али је и тачно да је човечанство посведочило од 1914. о бројним несташицама хране. Осмотримо неке од њих да видимо да ли су оне можда испуниле Исусово пророчанство и визију апостола Јована на ту тему. Ако оне изгледа одговарају томе, тада ћемо ићи даље и видети да ли има нешто у вези несташица хране у 26. веку што их обележава као другачије од оних које су се раније догодиле у светској историји.

Глад усред изобиља

Неки мисле да није логично рећи, због великог богатства данас, да је ово време када врани коњ глади галопира по Земљи. Али у Библији не пише да ће свако да гладује у то време. У ствари, глас у визији који је најављивао огромне цене за основне животне намирнице a, такође је рекао: „А маслиновом уљу и вину немој да нашкодиш“ (Откривење 6:6, НС). Маслиново уље и вино припадали су луксузним артиклима. Дакле, у Откривењу се указује на то да ће неки уживати у луксузу док ће други патити од глади.

Такође је Исус, док је пророковао о несташицама хране, упозорио: „Али се чувајте да како ваша срца не отежају ждерањем и пијанством и бригама овога свијета, и да вам овај дан не дође изненада. Јер ће доћи као замка“ (Лука 21:34, 35). Док ће неки подносити несташице хране, други ће бити у опасности да не једу претерано. Да ли данас изгледа тако ситуација?

Да. У ствари, извештаји нам показују да управо пораст животног стандарда неких народа проузрокује да гладују други. „Побољшање животног стандарда и повећана потражња хране широм света врше притисак на цене хране (проузрокујући поскупљење хране) и тако отежавају најсиромашнијим земљама увоз потребне хране“ (Њујорк тајмс, 16. август 1981). Другим речима, ’претерано јело’ неких изазива још горе ’несташице хране’ код других.

’По разним местима’

Исус је упозорио да ће бити ’несташице хране по разним местима’ (Матеј 24:7). Да ли се то догодило од 1914? Да. Да поменемо само неке: У Совјетском Савезу је 1921. године умрло око 5 милиона људи услед глади. У Кини је 1929. глад била узрок смрти код око 3 милиона људи. Исто тако је 1930 — их година у Совјетском Савезу умрло од глади 5 милиона људи. Пре неколико година је било безброј избеглица и до 100 000 мртвих услед продужене суше у земљама око Сахаре.

Сети се да је у визији апостола Јована врани коњ глади следио иза риђег коња рата. Одговарајуће томе, многе несташице хране наших дана јесу директне последице рата (Откривење 6:3, 4). На пример: шпански грађански рат донео је земљи глад 1930 — их година. Други светски рат донео је глад Грчкој, Пољској, Русији, Холандији и другим земљама. Више од 1,5 милиона је у годинама 1943/44. у Бенгалу, Индији, умрло од глади која је била делимично последица тог истог рата.

У скорије време, 1960 — их година умирали су у Конгу (сада Заир) људи од глади коју је изазвао грађански рат. Изгладнела деца из Кампучије пиљила су у нас са страница новина док су се тамо водиле борбе. Недавно смо могли да читамо у новинама да више од милион избеглицама прети глад у Сомалији, где су побегли од суше и борби које се воде у Етиопији. Извори информација тврде да је више од 9 милиона избеглица на ивици гладовања у Тајланду, Судану, Заиру, Никарагви, Хондурасу и Пакистану. И тако жалосним извештајима нема краја.

У историји су глади настале услед рата, суше, најезде инсеката или неке друге катастрофе. Да ли смо више доживели или чули о таквим несташицама хране неке раније генерације? То не можемо са сигурношћу рећи, јер су статистички подаци непотпуни. Али у овом веку је било доста природних катастрофа и више ратова него у оквиру било које друге генерације у историји. Дакле, могуће је да је глобално гледајући било више несташица хране него икада раније. Свакако смо видели глад усред изобиља, глад проузроковану ратом и несташице хране ’по разним местима’ — управо као што је било проречено.

Чак се сада развија и нова врста несташице хране која чини наше време другачијим.

„Јединствена у људској историји“

У свом предговору књиге Размере светских проблема глади уредник Е. Р. Данкен објашњава да је до недавно обично расло снабдевање храном са становништвом. Тачно је да су катастрофе допринеле ширењу глади. Становништво се, међутим, опоравило. Али од 1940 — их година нови чинилац ступа на сцену: убрзани пораст светског становништва који затеже дугорочни капацитет света да се храни. Он каже: „Та је ситуација јединствена у људској историји.“

За пример узимамо Индију. Индија је доживела неколико периода глади у току своје историје, али данас је другачије. „Све до прошлог века, па у значајној мери и до овог двадесетог века, није био случај да је ситуација (у Индији) постала несношљива. Та чињеница се не може довољно подвући да се одрекнемо неискреног говора о глади и историји као нераздвојним сапутницима.“ Тако каже Џорџ Боргстром, међународни истакнути стручњак за светску исхрану.

Он наставља и објашњава: „Када су Енглези први пут дошли на тај богати потконтинент, пре око двеста година, на подручју данашњу Индије живело је око шездесет милиона људи. Од тога је десет милиона гладовало. Од тада се становништво уседмостручило и сада је ситуација обрнута — број људи који имају довољно да једу износи отприлике десет милиона“ (Планета глади од Џорџа Боргстрома).

Слична ситуација се развија и у другим земљама. Додуше, теоретски још увек се у свету, као целини, производи довољно хране за свакога. Али, ако становништво буде и даље расло, ускоро неће бити више довољно хране. Већ и сада многе сиромашне земље, које су некада производиле довољно хране, не могу више да обезбеде потребну храну за себе, јер су сиромашне, те не могу да купе довољно хране да би нахраниле своје становништво. Па и у земљи понекад, која има, опште узевши, довољно хране, велика група становништва је толико сиромашна да не може себи да приушти да купи храну. Дакле, и они пате од несташице хране.

Лос Анђелес тајмс известио је прошле године: „несташица хране погоршала се у Африци у последњих шест месеци и 28 земаља трпи глад.“

Ванкувер Сан је изјавио: „Данас, на крају ,нормалне’ године, ФАО (Организација за пољопривреду и исхрану) процењује да 450 милиона људи тако гладује да умире од тога, а до милијарду људи немају довољно да једу.“

У извештају од Међународног дечјег фонда Уједињених нација процењује се да је око 17 милиона деце у свету умрло од глади и болести у 1981. То је више него што је процењено да је умрло људи за време страшне глади која је захватила Кину у годинама 1878/79.

Има ли решења за то? Њујорк Тајмс извештава: „Прорачуни Светске банке показују да ће бити потребно да се инвестира 600 милијарди долара у земље у развоју . . . у току следећих 10 година да би се задржале залихе хране на садашњем нивоу. Нико није сигуран одакле ће се узети та огромна свота новца.“ Па према томе нема реалног решења на видику.

Добра вест

Сама далекосежност проблема глади данас и чињеница да ће се тај проблем још погоршати чине ово време без преседана. Ту је још нешто неуобичајено. Ово време је попраћено још многим другим потешкоћама које изгледају да су нерешиве.

У визији апостола Јована врани коњ глади био је у друштву са риђим коњем рата и бледим коњем болести. А и Исус је рекао, када је прорекао несташице хране ’по разним местима’, да ће бити пропраћене запаженим земљотресима, епидемијама, ратовима и многим другим невољама (Матеј 24:7—14; Лука 21:10—28). Чињеница да се све те ствари догађају данас обележава ово време као значајно за које су Исус и апостол Јован прорекли.

Јахање четири апокалиптичка коњаника требало је да буде наговештај да је новокрунисани Исус кренуо ’побеђујући и да победи’ (Откривење 6:1—13). Исус је дао детаљни опис светских догађаја као одговор на питање које су му поставили ученици: „Када ће то бити и који ће бити знак твоје присутности и свршетка поретка“ (Матеј 24:3, НС)?

Ми живимо у значајним данима. Исус сада влада као невидљиви краљ. Ускоро ће ’потпуно да победи’ тиме што ће одстранити зле људе и онеспособити главног узрочника зла, сотону, ђавола (Псалам 37:9—11; Откривење 20:1—3). Зато је Исус рекао: „Када видите ово да се збива, знајте да је близу царство Божје“ (Лука 21:31).

То је добра вест која се налази иза несрећа о којима читамо у новинама. Ускоро ће престати да јаше врани коњ глади и Божје царство ће увести праведну владавину на Земљи (Псалам 72:1, 16). То ће бити највећа промена на добро у читавој историји човечанства. Зашто не би сам сазнао о њој из своје Библије? Јеховини сведоци ће се радовати да ти пруже помоћ коју требаш. Тако можеш да распознаш право значење галопирања враног коња глади, који доноси пустош.

[Фуснота]

a „Мерица пшенице за динар и три мерице јечма за динар“ (Откривење 6:6, НС). Динар је био у Јованово време дневна надница (Матеј 20:2).