Пређи на садржај

Пређи на садржај

Подржавај Ану, подржавај њеног сина

Подржавај Ану, подржавај њеног сина

Божја реч је жива

Подржавај Ану, подржавај њеног сина

АКО СИ млада мајка, деца су вероватно још код тебе. Али погледај Ану и њеног дечака Самуила. Ана доводи свог сина у Јеховин шатор од састанка у Силу. Ту живе свештеници и служе Богу. Зашто она доводи свог сина да ту живи? Зар не воли свог малог дечака?

Да, Ана воли Самуила. Али када је била без деце, молила се Јехови да добије сина и у својој молитви је обећала: „Ја ћу га дати Господу (Јехови) докле је год жив“ (1. Самуилова 1:10, 11). И то управо сада ради Ана. Даје Самуила да служи док год живи у Јеховином шатору од састанка.

Ани ће много недостајати Самуило. Па ипак је вољна да га пусти да оде, јер воли Јехову Бога и зна да ће њен син моћи да се употреби овде у Јеховиној служби. Да ли си спреман, ако си родитељ, да допустиш да твоја деца буду употребљена у Јеховиној служби?

Пошто Самуило расте, потребне су му веће хаљине. Овде на слици видиш како му Ана доноси најновији огртач без рукава, који је сашила за њега. И сигуран можеш бити да га сваке године, кад га посећује, охрабрује да остане веран у служби у Јеховином шатору од састанка (1. Самуилова 2:18, 19). Зар није за родитеље данас добар пример Ана која је храбрила и помагала свом сину да остане у пуној служби? Зар не треба да га следе?

Али за све нас је добар пример Самуило и треба да га следимо. Био је спреман да буде употребљен у Божјој служби. Иако је можда понекад много жалио за кућом и желео да буде поново са својом мајком и оцем, устрајао је у својој служби у шатору од састанка. Самуило се суочио са још тежим кушњама своје вере.

Гле! Синови првосвештеника Илије узимају ове младе жене које служе на улазу од шатора од састанка и хоће да легну с њима и врше блуд! Док је Самуило растао чиниле су се такве зле ствари, али Самуило је чинио оно што је право (1. Самуилова 2:22—26). Сигурно смо мудри ако следимо његов пример и не чинимо зло које можда чине људи око нас.