Пређи на садржај

Пређи на садржај

Милиони сада живе који никада неће умрети са наше Земље

Милиони сада живе који никада неће умрети са наше Земље

Милиони сада живе који никада неће умрети са наше Земље

„Ја сам васкрсење и живот, ко верује у мене — доћи ће у живот — ако и умре; и сваки, који верује у мене, неће уопште никада умрети“ (Јован 11:25, 26, НС).

1. Шта би значило никада не умрети са Земље за тог повлашћеног појединца?

 УОПШТЕ никада не умрети значило би за таквог повлашћеног појединца да би за сва времена живео овде на Земљи као смртан човек или смртна жена! Зар то није разуман закључак који се може из тога извући? И зар није у складу са горе наведеним речима које је Исус Христ изрекао пре више од 19 векова? Да!

2, 3. а) Какву наду пружају Хебрејска списа? б) Како гласи опште гледиште религиозних система хришћанства?

2 Света Хебрејска списа, од 1. Мојсијеве до Малахије, не пружају небеску наду и зато Јевреји, који су се строго држали тих Списа, нису имали наду или жељу да живе на небу. Али Хебрејска списа пружају наду у вечни живот (Псалам 37:29; Јов 14:13—15). За природног, обрезаног Јеврејина било је сасвим нормално да се нада и очекује да ће вечно живети на Земљи под Краљевством обећаног Месије.

3 Међутим, то није опште гледиште религиозних система хришћанства. Они верују и уче да ми људи имамо бесмртну душу унутар свог смртног тела и да се при неизбежној смрти та душа ослобађа и одлази у невидљиво духовно царство. Тамо се подвргава суду и Бог је одређује или за небеско блаженство или за место казне у бескрајним мукама ако дотични није био верни хришћанин. И опште гледиште хришћанства је да ће Земља, Сунце, Месец и звезде бити спаљени, уништени у свеопштем пожару.

4. Зашто вест о неумирању са Земље не би изгледала добра многим људима који размишљају о садашњем стању које влада на њој?

4 По таквом религиозном гледишту, никада не би могле да се испуне речи да „милиони сада живе који никада неће умрети са Земље“. Многи се људи, међутим, можда питају — ко би желео да живи на планети мученој, као што је то сада случај, глађу, болестима, земљотресима, ратовима, међународном и расном мржњом, на којој се још налазе огромни арсенали нуклеарног ратног оружја које прети да уништи и само људско постојање на Земљи? Ако би такве грозне ствари у недоглед мучиле нашу Земљу, већина разумних људи би желела да побегне са ње — па макар и смрћу!

Првобитна намера са Земљом

5. У каквом се стању налазила Земља када је Бог поставио човека на њој и шта Бог осећа према човечанству?

5 Међутим, на самом почетку људског постојања Створитељ је дао људима Земљу да буде њихово вечито пребивалиште. Тада је Земља била заиста добра. У библијском извештају о стварању пише да је Створитељ, након што је припремио услове на Земљи за првог човека и жену и поставио их на њој, ’погледао све што је створио, и гле, било је веома добро’ (1. Мојсијева 1:31). Да Земља није изгледала Створитељу веома добро, не би никада у првој линији ту поставио своју људску децу. Сам писац извештаја о стварању каже за Бога, Створитеља: „Дјело је те стијене савршено, јер су сви путови његови правда; Бог је вјеран, без неправде“ (5. Мојсијева 32:4). Нема ниједног дела или активности за коју мора да се извини некоме Свемогући Бог. Као добар Отац волео је од почетка човечанство. И још увек воли човечанство (Јован 3:16).

6, 7. Зашто можемо бити сигурни да се Божје стварање Земље и човека на њој неће показати као узалудни пројекат?

6 Срећом, Божје стварање Земље и човека на њој неће бити узалудан пројекат. Бог је ставио пред првог човека и прву жену циљ који ће му одавати част и овластио је Адама и Еву да рађају савршену децу и њима напуне Земљу. Такође им је дао упутства да потчине Земљу и претворе је у свеопшти рај и да владају овим створењима на Земљи, која су нижа од човека (1. Мојсијева 1:28). Након више од 6 000 година људског постојања и искуства, жалосно је рећи да је човечанство пропустило да чини оно за што је било овлашћено. Још горе од тога, људи сада прете да сами себе униште на најгрознији начин својим мрским изумима. Али неуспех за који је углавном одговорно само човечанство није довео до неуспеха Бога, Створитеља.

7 Испуниће се Божја првобитна намера у вези са Земљом. За то имамо Божју гаранцију (Исаија 55:11)! У Библији пише у Проповеднику 1:4: „Нараштај један одлази и други долази, а земља стоји увијек.“ А у Исаији 45:18 Створитељ Бог каже за себе да је ’Градитељ Земље и њен Творац’ и затим додаје: „Онај који ју је чврсто утврдио, и није је створио узалуд, него је саздао да буде настањена: ,Ја сам Јехова, и нема другога“ (НС). И у од Бога одређено време на њој ће становати савршени људи, који ће добити на дар вечни живот!

8, 9. а) Зашто се Божјој намери да Земља буде настањена не противуречи чињеница да треба да прођу садашња небеса и садашња земља? б) Шта представљају „нова небеса“ и „нова земља“ и како гласи библијско обећање у вези њих?

8 Овој горе наведеној изјави, која поново уверава у Божју намеру, не противуречи апостол Петар када нас упозорава да ће проћи садашња небеса и садашња земља. Не, јер одмах након што нас подсећа на ту будућу могућност која је сада тако близу, наставља речима: ,Д ми на основу његовог обећања очекујемо нова небеса и нову земљу, у којима праведност обитава“ (2. Петрова 3:10—13, др Чарнић). Божје обећање о таквим новим небесима и новој земљи сачувано је у Исаији 65:17. А у Исаији 66:22 читамо колико ће дуго да трају: „Јер, као што ће нова небеса и земља нова, коју ће створити, трајати преда мном — реч је Јахвина — тако ће вам име и потомство трајати“ (СТ).

9 Да, нова небеса и нова земља стајаће увек пред Јеховом; стајаће чврсто, трајаће и наставиће да трају! ’Нову земљу’ чине праведни људи који ће становати на очишћеној Земљиној кугли, коју је Створитељ саздао да ’буде настањена’ (Исаија 45:18, НС). „Нова небеса“, која представљају нове праведне небеске снаге, биће одговорна за очишћену Земљу и њене праведне становнике. Свакако, Јехова Бог није створио ’узалуд’ ову дивну Земљину куглу. Она ће га оправдати као свог Творца!

Преживети и ући унову земљу’

10, 11. а) Шта не узимају у обзир код својих прогноза посматрачи светских прилика и шта можемо зато да преживимо и у шта да уђемо? б) Шта можемо да научимо из чињенице да су Ноје и његова породица преживели потоп?

10 Слика коју углавном сликају посматрачи светских прилика не даје наду да ће људи преживети на Земљи и ући у нови и бољи поредак. Можемо да будемо захвални што њихове мисли нису мисли земаљског Створитеља и њихови путеви нису његови путеви (Исаија 55:8—11). Њихове мисли се не заснивају на ономе што се догодило на Земљи давно пре, у време Нојево. Све нуклеарне бомбе и други високи експлозиви народа не могу се мерити у снази са свеопштим потопом који се сручио са неба и уништио тај стари свет насиља. Створитељ Јехова Бог је милостиво начинио припреме у то време да људска породица преживи тај несрећни крај света и настави живот на Земљи.

11 Из тог старог света преживело је осморо људи: Ноје и његова жена и његова три сина са својим женама. Преко тих осам душа дат је нови почетак, у праведности, нашој раси (2. Петрова 2:5; 3:6). То служи као пример за блиску будућност (1. Мојсијева 9:1—7). Управо као што су Ноје и његова породица преживели крај ондашњег света, тако и ми можемо да преживимо крај овог света и уђемо у нови поредак који је на домаку!

12, 13. а) Зашто се милиони данас не плаше краја овог старог поретка? б) Шта гарантује поводом наше дословне Земље молитва којој нас је научио Син човечији?

12 Милиони који данас живе на земљи схватају да су непосредно пред нама „нова небеса“ и „нова земља“. Они се не плаше краја садашњег старог света, премда треба да уследи тако што ће, тако рећи, ватром бити захваћени небо и земља. Из поуздане Речи Створитеља свега знају да ће дословна Земља остати, као што је остала и код уништења првог света у данима њиховог претка Ноја. Инспирисани Псалмиста је дао следећи коментар о Земљи: „Небеса припадају Јехови, а Земљу је дао синовима човечијим“ (Псалам 115:16, НС).

13 „Синови човечији“ нису били створени за небо, већ за Земљу, где их је Створитељ овластио да живе. Велики учитељ, који је себе називао ’Сином човечијим’, учио је на Земљи своје ученике да се моле Створитељу на следећи начин: „Оче наш, који си на небесима, нека се свети име твоје; нека дође царство твоје; нека буде воља твоја и на земљи као на небу“ (Матеј 24:37; 6:9, 10, др Чарнић). Да би ту молитву услишио ’Бог који слуша молитве’ тиме што би дошло његово небеско Царство, наша дословна Земља мора да преживи долазећи крај овог на пропаст осуђеног поретка (Псалам 65:2). Преживели људи на њој вршиће вољу небеског Оца као што је лојално врше анђели на небу.

14. Ко ће формирати ’нову земљу’ и на који начин ће бити проширена та нова земља?

14 Какав диван изглед на очишћеној Земљи предстоји творцима Божје воље! Људи који ће преживети из овог садашњег света и који се радују бескрајној служби небеском Оцу на рајској Земљи, формираће ’нову земљу ’под месијанским ’новим небесима’. Временом ће та обећана „нова земља“ да се прошири путем васкрсења откупљених мртвих, који ће бити поучени у праведности и који ће бити обавезни да чине оно што је праведно (Јован 5:28, 29). Имајући то у виду, шта ћемо да радимо ми који имамо изгледа да преживимо крај овог света?

15, 16. а) Шта је апостол Петар показао да треба да раде они који имају изгледе да преживе крај овог света? б) Каква је особа Ноје био у данима пре потопа и какву су накнаду за то добили он и његова породица?

15 То је добро питање. Пре више од 1 900 година апостол Петар је показао како гласи одговор на то питање када је писао: „Кад се све то тако распада, какви морате бити у светом владању и побожности ви који очекујете и пожурујете долазак Божијег (Јеховиног) дана, када ће се ватром запаљена небеса распасти и зажарене стихије растопити“ (2. Петрова 3:11, 12, др Чарнић). Ако је било прикладно да апостол напише под инспирацијом те речи пре 1 900 година, када је Римско царство било на врхунцу своје моћи, колико је још прикладније да се ове речи опомене упуте Јеховиним сведоцима који живе у завршним данима овог поретка. Та ’присутност дана Јеховиног’ достигнуће кулминацију у распадању симболичне ’земље и дела на њој’, као у котлу претапања (2. Петрова 3:10).

16 ’Ноје је био праведник’ у завршним данима пре краја препотопног света. „Био је беспрекоран међу својим савременицима. Ноје је ходио са истинитим Богом“(1. Мојсијева 6:9). Пошто је Ноје, као поглавар мале породице, тако живео, Бог са којим је ходио сачувао је њега и његову породицу. Када су Ноје и његова породица изашли живи из арке спасења, били су употребљени да започну нови поредак у правди под благословом Јехове Бога. Потом је Бог склопио савез са њима (који су преживели потоп) да неће више никада да уништити свеопштим потопом људе на Земљи (1. Мојсијева 9:8—17).

17. У којој мери је Ноју било дато упозорење и која ситуација данас одговара његовој?

17 Ноју је било дато опширно упозорење на долазеће падавине које ће бити довољне да поплаве читаву земљу. Ништа мање нису упозорени Јеховини сведоци у овом 20. веку на крај овог света. То упозорење се заснива на инспирисаној Библији и Испуњењу њених пророчанстава која дају јасно до знања да се примичемо крају овог насилног поретка.

Срдачно поздрављати васкрснуле на Земљи

18. Којој се визији о васкрсењу мртвих на Земљи, описаној у Откривењу, радују данас милиони Сведока?

18 Милиони Јеховиних сведока ’који ходе са Богом’ радују се данас ономе што је унапред виђено у визији описаној у Откривењу 20:11—14, где читамо: „И видех велики, бели престо, и онога што седи на њему, од чијег лица побегоше земља и небо, и не нађе им се места. И видех мртваце, велике и мале, где стоје пред престолом, а књиге се отворише; и једна друга књига би отворена, то је књига живота. И мртвацима се судило на основу онога што је.написано у књигама — по делима њиховим. И море даде мртваце који су у њему, и смрт и ад дадоше мртваце који су у њима, и свако би осуђен по делима својим. И смрт и ад беху бачени у ватрено језеро. Ово је друга смрт, ватрено језеро“ (др Чарнић).

19. У каквом ће стању бити Земља када се буду вратили васкрснули мртви и како ће се поступати са њима да би поново започели живот?

19 По том библијском пророчанству, васкрснули мртви неће се вратити на Земљу без становника. Милиони преданих, крштених Јеховиних сведока очекују да преживе бекство симболичних старих небеса и земље и срдачно дочекају васкрснуле мртве на Земљи, која ће бити претворена у рај (Лука 23:43). Нови поредак ће онда бити увелико у току. Они који буду преживели крај овог старог света начиниће, пуни љубави, обилате припреме за повратак откупљених мртвих.

20. Шта ће морати да учине преживели у корист милијарди васкрснулих, како то наговештавају упутства која је Исус дао након што је подигао из мртвих Лазара и Јаирову ћерку?

20 Ти милиони преживелих сетиће се да је Исус, након што је васкрснуо свог вољеног пријатеља Лазара из гроба у Витанији (близу Јерусалима), заповедио сведоцима тог чуда да Ослободе Лазара од погребних завоја. Слично је било и када је Исус подигао из мртвих ћерку јеврејског владара Јаира — ’наредио је да јој се да нешто да једе’ (Лука 8:55; Јован 11:44). Преживели ће, без сумње, добити са неба упутства да учине одређене припреме за повратак милијарди мртвих.

21, 22. а) Којим ће програмом преживели помоћи васкрснулим мртвима да потпуно искористе благодети Христове смрти? б) Зашто ће бити праведна ’нова земља’ од самог почетка?

21 Такође мора бити спроведен огроман образовни програм. То је у складу са божанском намером да васкрснули мртви потпуно искористе благодети откупне жртве Исуса Христа. Само ако то чине, биће овлашћени да живе у људској савршености на Земљи сличној Еденском врту. ’Велико мноштво’ људи који имају изгледа да преживе ’,велику невољу’ припрема се већ сада да учествује у том дивном образовном програму. Лично су искористили благодети жртвене смрти ’Божјег јагњета’, Исуса Христа (Јован 1:29). То је развидно из Откривења 7:9—14, где се, између осталог, изјављује поводом њих: „Ово су они што долазе од велике невоље, који опраше своје хаљине и убелише их у Јагњетовој крви.“ Дакле, зато што примају благодети Христове откупнине, описани су као особе ’обучене у беле хаљине’.

22 За ово ’велико мноштво’ речено је такође у симболичном смислу: „Приносе му дан и ноћ свету службу у његовом храму“ (Откривење 7:15, НС). Током ’велике невоље’, која је на домаку, са њих неће бити одстрањене беле хаљине, већ ће они и даље приносити, без икаквог скретања, свету службу Јехови Богу под његовом заштитом (Откривење 7:17). У својим симболичним ’белим хаљинама’ представљаће почетни део ’нове земље’, тако да ће од самог почетка боравити правда у њој (2. Петрова 3:13).

Питања у циљу кратког понављања

□ Какво су гледиште о животу у будућности имали људи у прошлости и имају још сада?

□ Шта Бог намерава са Земљом и како то доказује Библија?

□ На који начин нам пружа поуздање оно што се догодило Ноју и његовој породици да сада живе милиони који никада неће умрети?

□ Ко ће срдачно дочекати васкрснуле и које ће припреме бити за њих учињене?

[Питања за разматрање]

[Слика на 9. страни]

Ноје и његова породица преживели су потоп. Милиони ће данас преживети крај овог света.

[Слика на 10. страни]

Лазара су срдачно дочекали када је оживео, тако ће и они који буду преживели Армагедон срдачно дочекати васкрснуле из мртвих.