Пређи на садржај

Пређи на садржај

Милиони се спремају за непрекидни живот на Земљи

Милиони се спремају за непрекидни живот на Земљи

Милиони се спремају за непрекидни живот на Земљи

1. а) Којих се Исусових речи, упућених Марти из Витаније, сећају милиони, а шта је сада временски најприкладније? б) Који део тих речи одушевљава сада милионе и зашто?

 ЗА милионе који сада живе било би временски најприкладније да се сете шта је рекао Исус Христ Марти из Витаније: „Ја сам васкрсење и живот; ко верује у мене — доћи ће у живот — ако и умре; и сваки, који верује у мене, неће уопште никада умрети“ (Јован 11:25, 26, НС). Милиони који желе бескрајни живот у праведном свету одушевљени су када запажају да се на ово време односе Исусове речи: „И сваки, који верује у мене, неће уопште никада умрети.“

2. а) Којим појединцима је Исус Христ био „васкрсење“ док је још био на Земљи? б) На које је време нарочито указао Исус када је говорио Марти и зашто ће бити „живот“ и милионима који тада буду живели?

2 Чак и док је био на Земљи, Исус је био „васкрсење“ за Лазара и друге које је васкрснуо. Али те његове речи, које је изговорио управо пре него што је васкрснуо Лазара, односе се нарочито на далеку будућност, рачунајући од тог времена. Исус је унапред указао на време када неће постати васкрсење и живот само својим ученицима, који ће постати његови сунаследници у небеском Краљевству, већ и мртвима који ће добити вечни живот на Земљи под његовим Краљевством. Исус ће бити „живот“ чак и онима који ће бити живи на Земљи у време његовог Краљевства и које неће требати да васкрсне из земаљских гробова. Због чега? Зато што ће још увек бити под осудом на смрт услед своје грешности, наслеђене од непослушног Адама. Дакле, још увек ће се налазити у стању умирања (Римљанима 5:12).

3. Захваљујући упражњавању које особине постаје Исус Христ „живот“ особама које сада живе и како се данас упражњава та особина?

3 Краљ Исус Христ, који сада влада, постаје „живот“ људима који сада живе на Земљи зато што верују у њега и ту веру доказују делима. У време овог ’свршетка поретка’ та дела укључују и активно учешће у испуњењу Исусовог пророчанства из Матеја 24:14, где је проречено да ће се проповедати добра вест о Божјем царству пре него што ће доћи ’крај’ поретка (Матеј 24:3; Марко 13:3, 4). Никада неће морати да умру они који упражњавају веру, те проживе крај садашњег поретка и радосно очекују да живе у обновљеном рају (1. Јованова 2:17). ’Вратиће се у дане своје младости’, да, вратиће се ка људском савршенству, онаквом какво је поседовао први човек Адам. Имамо основу да верујемо да данас живе милиони потенцијалних кандидата за непрекидан, бескрајан живот на Земљи.

4. а) Како Исусово пророчанство пружа основу за наду да ће људи уживати у непрекидном, бескрајном животу на Земљи? б) Које „тело“ ће бити спасено и ући у нови поредак?

4 Исус је пружио основу за такву наду када је прорекао време неупоредивих невоља којим ће бити окончан ’свршетак поретка’. Рекао је: „Тада ће бити велика невоља какве није било од почетка света, не, нити ће је икада бити. Заиста, кад ти дани не би били скраћени, не би се спасило ниједно тело; али због изабраних скратиће се они дани“ (Матеј 24:21, 22, НС). Дакле, дани ’велике невоље’ биће скраћени и, према томе, биће спасено нешто људског ’тела’ и оно ће ући у нови поредак. Том телу ће, углавном, припадати други а не ’изабрани’, који ће још увек бити на Земљи и очекивати да буду прослављени са Исусом Христом у небеском Краљевству. То ’спасено’ тело ће преживети велику невољу и потом ући у нови поредак под владавином онога који ће им постати вечни отац (Матеј 24:31; Марко 13:20, 22, 27; Откривење 17:14; Исаија 9:6, 7).

Опасност која долази од дивље звери

5. Шта је видео Јован да има Јагње које седи на престолу и чија имена нису ту записана?

5 Чија ће се имена наћи записана у ’књизи живота’, о којој се говори у Откривењу 17:8? Твоје? Моје? Овај ставак нам пружа благовремено упозорење: „Звер коју си (Јован) видео, беше и нема је, и изаћи ће опет из бездана, па ће отићи у пропаст. А становници земље, чија имена нису записана у књизи живота . . . чудиће се кад виде звер да беше и да је нема и да ће опет бити ту“ (др Чарнић).

6. а) Када се спустила у бездан симболична ’дивља звер’ и у ком облику је поново изашла? б) Који опасан правац треба избегавати?

6 Та симболична ’дивља звер’ била је испрва позната као Друштво народа. Спустило се у бездан неактивности током II светског рата (од 1939. до 1945.) и затим, после рата, поново изашло у облику Уједињених нација. Дакле, од 1945. преовлађује врло опасна ситуација која може да утиче на онога који трага за вечним животом на рајској Земљи. Може да буде заведен и изабере правац који ће га дисквалификовати да његово име буде записано у ’књизи живота’. Зато морамо сада да имамо ’ум који има мудрост’ у свом ставу према симболичној ’дивљој звери’ (Откривење 17:9).

7. а) Како се у Откривењу 13. глави назива скерлетна дивља звер из Откривења 17. главе? б) На који начин је ’лик дивље звери’ модел првобитне дивље звери и шта представљају седам њених глава?

7 Ова симболична ’дивља звер’ из Откривења 17. главе, описана да има боју скерлета, заиста јесте копија првобитне ’дивље звери’, о којој се говори у Откривењу 13. глави. Ова скерлетна дивља звер јесте ’лик дивље звери’ (Откривење 17:3; 13:14—18). Овај ’лик дивље звери’, као модел дивље звери, има седам глава, које се односе на ’седам краљева’. Пет симболичних ’краљева’ који су пали предочавали су следеће светске силе: Египат, Асирију, Вавилон, Медо-Персију и Грчку, коју је основао Александар Велики. Шести ’краљ’ је представљао Римско царство које је владало у време апостола Јована. Историјски је доказано да седми ’краљ’, који је требало да дође после Јована, представља англо-америчку светску силу. А осми ’краљ’, скерлетна дивља звер, која је „лик“ прве дивље звери, појавила се у првом случају као Друштво народа (Откривење 17:9—14).

8. а) Шта представљају ’десет рогова’ звери? б) Колико ће дуго ’десет рогова’ да владају као краљеви са симболичном дивљом звери и шта ће се догодити са онима који се диве и чуде тој звери?

8 За ’десет рогова’ који се налазе на седам глава скерлетне дивље звери каже се да значе ’десет краљева’, то јест све политичке владаре који су заступљени у Организацији уједињених нација. Ти ће .краљеви’ уживати у светском угледу или ауторитету само кратко време, тако рећи, ’један час’. Такође то значи само даљи кратак период живота за еве оне који се диве и чуде васкрсењу ’лика дивље звери’ и подупиру га. Имена тих људи нису записана у ’књизи живота’. Дакле, они који не желе да умру са Земље неће им се придружити у обожавању ’лика дивље звери’.

9. Који се борбени пореци сада распоређују и какав ће бити исход битке?

9 Борбени пореци се сада распоређују. ’Десет рогова’ су прибрани за напад. У Откривењу 17:14 пише: „Ови ће се побити с јагњетом, и јагње ће их побиједити, јер је господар над господарима и цар над царевима; и који су с њим, јесу позвани и изабрани и вјерни.“ Ове речи указују да ће се суочити са нападом ’десет рогова’ остатак позваних, изабраних и верних, који још живе на Земљи. Међутим, Јагње ће победити тих ’десет рогова’ што значи да ће ’лик дивље звери’ ’отићи у пропаст’ (Откривење 17:8). Такође ће отићи у пропаст и они који покрећу и подупиру ту дивљу звер и диве јој се. Њихова имена се не налазе записана у ’књизи живота’.

10. Шта мора још да докаже остатак позваних и изабраних?

10 Иако их је мало на броју, не плаше се преостали чланови позваних, изабраних и верних. Чак и њих мало морају да докажу верност све док Христ не заврши победу над ’ликом дивље звери’ и самом дивљом звери заједно са њеним обожаваоцима на Земљи. То ће бити крај овог света! Иако ће свет престати да постоји, људи ће и даље живети!

Откуда изјава „милиони сада живе“

11. На чему се не заснива изјава: „Милиони сада живе који никада неће умрети са наше Земље“, али који разлози постоје да очекујемо то што је изјављено?

11 Та изјава: „Милиони сада живе који никада неће умрети са наше Земље“, која је изазвала велико изненађење, не заснива се на математичком прорачуну људи, рецимо, да на 1 000 садашњих становника Земље долази по један преживели. Извор живота, Јехова Бог, не одлучује важне ствари на таквој основи! То није био случај за време потопа у ком је био уништен Свет из Нојевих дана. Према томе, није тако ни данас! Постоје убедљиви библијски разлози да се очекује да ће преживети ’милиони који сада живе’.

12. Ко је био 1935. прибран да се стави на страну позваних, изабраних и верних и како су манифестовали где се налазе?

12 Четири године пре него што је избио II светски рат и ’лик дивље звери’ отишао у бездан — стање слично смрти — Божје Јагње је имало још друге на Земљи који су били прибрани да пређу недвосмислено на његову страну и буду у једној линији са остатком позваних, изабраних и верних. За време значајног конгреса Јеховиних сведока 1935. у граду Вашингтону, те особе су дефинитивно показале да стоје на страни Краља над краљевима и против ’лика дивље звери’. Како? Тиме што се јавно крстило њих 840 у знак безусловног предања Јехови Богу. То су учинили оног дана након што су делегати конгреса саслушали предавање „Велико мноштво“, у којем су били објашњени ставци из Откривења 7:9—17, СТ. Дакле, брзо су реаговали на прву прилику која им се указала да постану део ’велике множине’ која пере своје хаљине у крви Јагњетовој и излази из ’велике невоље’ коју Бог доноси преко Христа на ’лик дивље звери’ и све оне који су сврстани са њом и њених ’десет рогова’.

13. а) Шта значи за остатак изабраних да ће се скратити дани ’велике невоље’? б) Пошто остатак изабраних треба да преживи крај овог света, шта услеђује иза тога?

13 Та ’велика невоља’ треба да се ’скрати’ због Јеховиних изабраних, позваних особа (Матеј 24:21, 22). То значи да ће остатак тих људи преживети невољу и бити сведоци Јеховиног чудноватог дела којим ће оправдати свој суверенитет над небом и земљом (Исаија 28:21). Пошто ће се због њих ’скратити’ дани невоље, проистиче из тога да ће се ’тело’ спасити на крају овог старог света. Као што ће изабрани остатак преживети захваљујући Јеховиној заштити, тако ће и ’велико мноштво’ преданих, крштених и верних особа преживети под божанском заштитом. Огромну већину Јеховиних сведока данас чине чланови ’велике множине’, која треба да преживи ’рат великог дана Бога Свемогућега’ на крају света, који се зове Армагедон (Откривење 16:14—16).

14. Колико има припадника ’великог мноштва’ и у ком односу стоје према броју становника у свету?

14 Процењује се да данас живи 4,6 милијарде становника на Земљи. Од 1935. требало је да се чланови ’великог мноштва’ намноже на милионе. Множе ли се тако? Изабрани остатак од неколико хиљада скоро се уопште не види у вреви стотина хиљада крштених Јеховиних сведока, који активно ’проповедају ову добру вест о царству’ широм земље ’за сведочанство свима народима’ (Матеј 24:14; Марко 13:10). Према годишњим извештајима, пажљиво састављених од главног седишта Удружења Куле стражаре, Библије и трактата и његових 95 подружница, више од 2,4 милиона објавитеља редовно учествује у делу које је Јехова прописао за овај ’свршетак поретка’. И још увек није завршено прикупљање свих оних који ће сачињавати коначни број чланова ’великог мноштва’, проширен до потпуне мере. Треба још да расте! За сада је однос отприлике овакав: један припадник ’великог мноштва’ долази на сваке 2 000 људи на Земљи.

15. а) Зашто је разумљиво да ће преживети крај света особе које сада живе? б) Зашто Краљ новог поретка неће постати њихов отац само за кратко време?

15 До сада није остало много од ’једног часа’ у ком владају симболичних ’десет рогова’ као краљеви са скерлетном животињом, то јест ,ликом дивље звери’ осмим библијским краљем. Зато је разумљиво да чланови ’великог мноштва’ могу да преживе долазеће уништење симболичне ’дивље. звери’ и њеног ’лика’. Под Јеховином заштитом преживеће ватрени крај овог злог поретка и ући ће у нови праведни поредак (Откривење 7:16, 17). Тамо неће скренути са пута живота, означеног од Бога., Тако ће краљ Исус Христ постати њихов вечни отац (Исаија 9:6, 7).

Спремати се за непрекидан живот

16. Која се изјава може дати сада с поуздањем и којих се Исусових речи можемо овде прикладно сетити?

16 Дакле, са поуздањем и прикладним предвиђањем може се дати изјава: „Милиони сада живе који никада неће умрети са наше земље“. И у овом случају је најприкладније да се подсетимо Исусових речи које изненађују: „Ја сам васкрсење и живот; ко верује у мене — доћи ће у живот — ако и умре; и сваки, који верује у мене, неће уопште никада умрети“ (Јован 11:25, 26, НС).

17. Како су чланови ’великог мноштва’ већ признали да дугују спасење Јехови Богу и Јагњету и, где сада служе Богу на прихватљив начин?

17 Живи чланови ’великог мноштва’ већ верују у онога који је „васкрсење и живот“. Тиме што се предају Јехови Богу и симболизују то кршењем у води, признају да дугују спасење потпуно ’Богу, који седи на престолу’ и ’Јагњету’. Налазе се у предворју Јеховиног храма, стојећи пред његовим престолом. Бог их прихвата зато што су опрали своје хаљине и убелели их у крви Јагњета, Исуса Христа (Откривење 7:9, 10, 14).

18. Шта се може сада урачунати ’великом мноштву’ и у каквом односу су са Богом?

18 Тако је ’великом мноштву’ приписано покривало правде и сада може и живот да им се припише (Римљанима 6:13). Могу се сматрати за ’пријатеље Божје’, слично патријарху Авраму из претхришћанског времена, коме је праведност била приписана због његове активне вере (Римљанима 4:6—22; Јаков 2:23; Псалам 32:2). Пошто чувају своје праведно стање пред Јеховом Богом, он ће их сачувати да преживе на Земљи ’рат великог дана Бога Свемогућега’ од Армагедона, у којем ће престати да постоји овај стари поредак.

19. а) Шта им неће требати да би ’дошли у живот’? б) Зашто „неће уопште никада умрети“?

19 Дакле, онима који преживе Армагедон неће требати васкрсење из мртвих да би ’дошли у живот’ на Земљи. На њима ће се обистинити Исусове речи у дословном смислу: „Сваки, који верује у мене, неће уопште никада умрети“ (Јован 11:26, НС). Непоколебљиво извршавајући своје предање Јехови Богу и творећи његову вољу, како им је открио краљ Исус Христ, постигнуће стварну савршену праведност на крају хиљаду година Христове владавине. У коначној кушњи, која ће тада наићи на обновљено човечанство, доказаће потпуну чистоћу према Свемогућем Богу и сачуваће своја имена записана у ’књизи живота’ (Откривење 20:7—15).

20. Како ће они бити јединствени по својој предности и свом искуству међу свим људима који ће живети на рајској Земљи и ко је у потпуности достојан да му се за то захвале?

20 Каква јединствена предност се сада пружа ’великом мноштву’ ’других оваца’, које води врсни Пастир (Јован 10:16)! Веома је привлачна нада која им се пружа — да живе у неокрњеној срећи у поновно успостављеном Еденском врту на Земљи, који ће се проширити по читавој Земљи. Заиста ће имати за чега да живе. Од свих људи који ће живети на рајској Земљи биће они јединствени и различити по свом искуству — по томе што су преживели крај овог злог поретка и што никада неће морати да умру са Земље. За то треба захвалити Извору савршеног живота, Јехови Богу, преко његовог сина, Исуса Христа.

Питања у циљу кратког понављања

□ На кога се односи Исусово обећање да ’неће никада уопште умрети’?

□ Шта предочава дивља звер из Откривења 17 главе и какве везе има она са тим да ли ће људи добити вечни живот или неће?

□ Зашто је разумљиво да ће преживети крај света људи који сада живе?

□ Како Бог гледа на чланове ’великог мноштва’ и шта су себи они приписали?

[Питања за разматрање]

[Слика на 14. страни ]

Милиони неће никада умрети. Како се можеш наћи међу њима. Спремати се за непрекидни живот