Пређи на садржај

Пређи на садржај

Одбаци светске жеље!

Одбаци светске жеље!

Одбаци светске жеље!

1, 2. а) Како треба да се обожава Јехова? б) Шта то изискује од његових Сведока?

 ЈЕХОВА БОГ заслужује да га сви они који су њему предани обожавају на чист, исправан начин. Треба да му одају част речима и делима свагда и на сваки начин. Сигурно да не смеју да имају овај ’светски дух’ — осећање или сила која активира на грешност, себичност, често поквареност, доминантност (1. Коринћанима 2:12). Јеховини сведоци, као организовани народ на хвалу Богу, морају да одударају од овог света. Морају свесрдно да примењују божанско упутство да се ,одрекну безбожности и светских жудњи и живе у разборитости, праведности и побожности усред овог ’садашњег поретка’ (Титу 2:11—14, НС).

2 Међутим, жалосно је рећи да не одају част Јехови сви који тврде да га љубе и не показују јасно да су одбацили светске жеље и путеве. Извештава се да су се неки хришћани прерушили у жене код посете једном маскенбалу. Да ли би се могло такво понашање сматрати да није светско или да одаје част Јехови? Такви поступци сигурно нису оно што бисмо очекивали од оних који нису ’део света’ (Јован 15:19). У већини случајева мушкарац који носи женску перику и одећу не изгледа само женствен, већ отвара пут другим мушкарцима да му предложе неприродан секс! (5. Мојсијева 22:5)

3. Која питања у вези светских путева и жеља заслужују разматрање?

3 Као Јеховини сведоци морамо да признамо да не ваља ’бити претерано удубљен у светске прилике’, како је показао претходни чланак (1. Коринћанима 7:31, The New Testament: A New Translation, од Олафа М. Норлиа). Ваљда схватамо да нас Божја незаслужена доброта учи да кажемо „не“ безбожности и светским страстима (Титу 2:11, 12, New International Version; НС). Али шта ако наше срце тако не реагује? Или хоћемо да постанемо још одлучнији у одбацивању светских жеља — шта нам може у томе помоћи?

Обрати се ономе који ’чује молитве’

4, 5. а) Шта могу да садрже наше молитве, а што је сасвим исправно? б) Како морамо понекад можда да се молимо за своје срце?

4 Један од начина да успемо да одбацимо светске жеље јесте да упућујемо искрене и редовне молбе за помоћ ономе који ’чује молитве’ (Псалам 65:2). Али како можемо да се молимо ако нам срце мало чезне за светским стварима?

5 Као Јеховини сведоци треба ’Богу да ставимо на знање молбе у свему’. Ако то чинимо у вери, чуваће наше мисли и срца неупоредиви ’мир Божји’. Наравно, сам Јехова је рекао да је ’рђава околност срца човечијег од малих ногу’ (Филипљанима 4:6, 7; 1. Мојсијева 8:21). Зато понекад морамо да се молимо да добијемо другачији став, променимо срце. Ако, на пример, светске дражи вуку наше срце, морамо да замолимо свог небеског Оца да нам помогне да заменимо ту чежњу за духовно здраве жеље.

6. Како можемо да се молимо ако нам светски путеви и дражи изгледају нарочито привлачни?

6 Псалмиста Давид је молио Бога пре много векова: „Покажи ми, Јехова, своје путеве, . . . Допусти да ходим у истини и поучи ме“ (Псалам 25:4, 5, НС). Јехова је услишио Давида и сигурно може и сада да услиши такву молбу својим садашњим слугама. Пошто Јеховини ’путеви’ и ’истина’ нису светски, могу нам бити од помоћи у молитви изражена осећања слична Давидовим ако нам путеви овога света изгледају нарочито привлачни.

7. Који мудар правац треба да следимо ако нас привлачи нездрава светска забава?

7 Свет заступа неморална гледишта и пун је зла. Често се то исказује у светским песмама, плесовима, књигама, играма, филмовима, телевизијским програмима и томе слично. Шта ако нас, предане хришћане, привлачи нездрава, светска забава? Као прво, биће добро да проценимо могућности забаве у светлу Божје речи. Показује нам да се ’гнушамо зла, а држимо добра’ (Римљанима 12:9). Затим треба да се молимо Јехови за помоћ, тако да би наше срце, иако несавршено, престало да чезне за гадним стварима. Бог може, свакако, да нам ’створи чисто срце’ ако га за то искрено замолимо (Псалам 51:10).

Помоћ од светог духа

8. Шта нам се може догодити по Псалму 51:11, иако сада имамо светог духа?

8 Након што је на драматични начин била подвучена израелском краљу Давиду сва тежина учињеног греха са Витсавејом, преклињао је он Јехову: „Не одбаци ме од лица свога; и свога светог духа не узми од мене“ (Псалам 51:11, НС). Бог је услишио ту молитву. Али запази да се свети дух може изгубити или бити одузет.

9. Шта би могло да нас повуче у светску поквареност и са каквим могућим последицама?

9 Ако ми предани хришћани дозволимо свету да нас повуче натраг у ’дубоку каљугу раскалашности’, могли бисмо тамо да се духовно удавимо (1. Петрова 4:4, НС). То може започети радозналошћу — можда тиме што почнемо да хранимо мозак и срце неморалним, светским мислима укорењеним у литератури и облицима забаве, које Библија осуђује. Божја реч нас побуђује да будемо ’мала деца у неваљалству’, не настојећи да упознамо неморалне или зле ствари (1. Коринћанима 14:20). Могла би, међутим, радозналост да нас повуче у вртлог покварености и могли бисмо да дођемо до немудрог закључка да смо зрели или духовно довољно јаки да се одупремо оскрнављењу. Могли бисмо затим да развијемо такву арогантност да не желимо да нам нико — па ни Бог — каже шта треба да радимо. Последице би могле бити катастрофалне, јер не може да пркоси Богу тврдоглаво одбијајући његов савет, а да се ’неокрњен извуче’ (Јов 9:14).

10. а) Шта нам се може догодити у вези светог духа ако светске жеље остану неконтролисане? б) Шта ће нам помоћи да се одупремо свету и његовим примамљивостима?

10 Ако остану неконтролисане светске жеље, могу да нас наведу да ражалостимо Божји свет дух, не поштујући га, узимајући правац супротан његовом вођству, усредсређујући срце на друге циљеве, а не на оне на које нас побуђује дух. ’Жалостити Божји све ти дух’ такође значи одбацити његову Реч (Ефесцима 4:30; упореди са Делима апостолским 7:51—53). То може довести до намерне побуне против очигледне манифестације Јеховиног духа и може значити хуљење на гај дух, што је неопростив грех (Матеј 12:31, 32; Марко 3:29; упореди са Јеврејима 6:4—6; 10:26—31). Зато, да не кренемо никада стазом независности и да се не упустимо у светске радње, одакле смо већ једном били избављени захваљујући Јеховиној незаслуженој доброти. Уместо тога, молимо се за свети дух и подвргнимо његовом утицају, а то ће нам помоћи да се одупремо свету и његовим мамљењима (Псалам 143:10; Лука 11:13).

Божја реч и помоћ

11. Шта ћемо сада разматрати што ће нам помоћи да одолимо кушњи да ’свет искористимо до краја’?

11 Диван производ Божјег светог духа јесте његова инспирисана Реч (2. Самуилова 23:2; 2. Тимотеју 3:16; 2. Петрова 1:20, 21). На њеним страницама ’написано је много тога нама за поуку’, као и ’многи примери који служе за упозорење нама, које сустиже последње време’ (Римљанима 15:4; 1. Коринћанима 10:11). Како су гледали на свет неки људи споменути у Библији?

12. Ко је био Димас и како можемо имати користи ако разматрамо његов начин поступања?

12 Чак и један неповољан пример може бити користан, јер нам показује шта треба да избегавамо. Рецимо: апостола Павла је напустио његов сарадник Димас, јер је ’заволео садашњи поредак’. Не каже се тачно какве је природе био његов одлазак од Павла и до које мере га је напустио, али љубав према светским ужицима и материјалним стварима може постати јача од оне према духовним стварима. У сваком случају Димас је пропустио изванредну прилику да јача свог брата Павла (2. Тимотеју 4:10). Овај пример треба да нас наведе да се чврсто држимо своје браће у вери и не напуштамо их тиме што бисмо допустили да нам срце испуни љубав према садашњем поретку.

13. Које доказе имамо да Аврам и Сара нису допустили да ’их превише заокупе светски интереси’?

13 Данас имамо за водича целу Библију. Али док још нисмо прочитали ниједну целу књигу из Библије, већ наилазимо у 1. Мојсијевој на побожне патријархе Аврама, Исака и Јакова и њихове лојалне жене, ’који нису до краја користили свет’. На пример: Аврам је по наређењу Јехове Бога напустио Ур, халдејски град са лепим кућама и многим предностима. Да, археолошке ископине откривају да су он и његова вољена жена Сара узели на себе запажене материјалне жртве да би ишли тамо куда их је Бог упутио и живети под шаторима као странци у обећаној земљи. Исак и Јаков су поступали у вери као ’наследници са Аврамом тог истог обећања’. Светски интереси имали су релативно мале последице на Аврама, јер је „очекивао град који има чврсте темеље, чији је градитељ и творац Бог“ (Јеврејима 11:8—10, НС).

14. а) Како се може потврдити да Мојсије ’није до краја искористио свет’? б) Како може да нам користи Мојсијев пример што се тиче нашег гледишта на духовне интересе?

14 Пророк Мојсије нам даје други диван пример у томе што се уздао у Јехову и одбацио светске жеље. Мојсије је у вери изабрао да буде злостављан са Божјим народом и ’сматрао је Христову поругу (то јест да буде Божји помазани слуга) већим богатством од блага египатског’. Зато је имао дивну предност и служио је непоколебљиво ’Невидљивоме (Јехови) као да га гледа’ (Јеврејима 11:24—27). Јасно је да Мојсије није могао донети бољу одлуку од те: да стави духовне интересе на прво место у животу упркос светским примамљивостима. Нити ми можемо донети бољу одлуку од те (Матеј 6:33).

15. Које искуство Израелаца треба да размотримо, које треба да нас наведе да се клонимо светских примамљивости на неморал?

15 Са светом који пролази проћи ће и „жеља тела“, која се манифустује на различите начине, понекад на веома зле (1. Јованова 2:15—17). Многобројна су светска мамљења на неморал и понекад су проузроковала катастрофалне последице за народ предан Јехови. На пример: иако су Израелци били ослобођени из египатског ропства, касније је било хиљаде побијених зато што су имали ’неморалне односе са кћерима моавским’ (4. Мојсијева, 25. глава; 1. Коринћанима 10:8). Како би то требало да нас наведе да се клонимо светских мамљења на неморал!

16. а) Како је Јосиф поступио када је био доведен у кушњу да почини неморал? б) Како може да нам користи Јосифов пример?

16 Узми у обзир и диван пример Јосифа, Јаковљевог сина. У више наврата га је наговарала жена његовог египатског господара да има сексуалне односе са њом. Међутим, он ју је чврсто одбијао. Није речено да је жена била ружна и тако одбијала једног мушкарца. Већ је Јосиф бежао од ње зато што није хтео да згреши праведном Богу Јехови (1. Мојсијева 39:7—20). Да ли је нужно да извршимо неке промене у читању, рекреацији или другим околностима да не бисмо згрешили Богу? Ако да, учинимо то без оклевања, као што је поступио побожни Јосиф (1. Петрова 2:11, 12).

17. а) Какав став често потхрањује светски начин мишљења? б) Како су се украшавале извесне охоле жене у Јудеји и шта се догодило са њима и њиховим накитом?

17 Светски начин мишљења потхрањује често независност и понос. У свету се материјални аспекти живота истичу и у украшавању, што је нарочито значајно за жене које хоће лепо да изгледају. У време Исаије китиле су се гиздаво охоле жене у Јудеји. Само да би биле модерне такве поносне жене носиле су ’гривне на ногама’ или ланчићи причвршћене за копчу око глежња. Те гривне су ’звецкале’ док су жене ходале, а оне су још смањивале свој корак и корачале „ситним корацима“ и тако нарочито елегатно и женствено ходале. Наравно, када је Вавилон 607. пре н.е. освојио Јудеју, престали су да постоје ти накити и слобода (Исаија 3:16—24).

18. Како гласи библијско мерило за женско украшавање?

18 Што се тиче женског украшавања, огромна разлика у ставу постојала је између нескромне, светске Језавеље и скромне, побожне, а ипак лепо одевене, Јестире (2. Царевима 9:30; Јестира 2:7; 5:1). Сигурно је да ће хришћанске жене пожелети да буду као Јестира. Дакле, украшавају се ’у уредним хаљинама са скромношћу и разборитошћу’. Њихов главни украс је ’скривена особа срца с непропадљивим украсом мирног и кротког духа, што је од велике вредности у Божјим очима’ (1. Тимотеју 2:9; 1. Петрова 3:3—5, НС).

19. Како је Исус Христ пружио најбољи пример у светској ненастројености?

19 Исус Христ нам даје највећи пример у томе како не треба да будемо светски настројени. Био је савршен човек и имао је далеко веће могућности од било ког другог човека да постигне успех у свету, али његово главно занимање било је духовне природе—толико је било оно јако да ’није имао где да ослони главу’ (Матеј 8:20). Исус је био далеко од моралне покварености света и зато је за њега речено да је ’лојалан, безазлен, неокаљан, одвојен од грешника’ (Јеврејима 7:26). Као несавршени не можемо савршено да полазимо Исусовим стопама. Али треба да дамо све од себе; уз Јеховину помоћ (1. Петрова 2:21, 22).

Одбацуј и даље светске жеље

20. Како се можеш чувати од утицаја духа овог света ако си обожавалац Јехове?

20 Заиста си благословен ако се налазиш у мноштву срећних обожавалаца Јехове. Нашао си нешто што је далеко боље од свега што пружа овај покварени свет који умире. Држи се чврсто правог обожавања и немој бити под утицајем духа овог света. За то се често обраћај ономе ’који чује молитве’, тражи помоћ светог духа, повинуј се увек саветима Божје речи и немој никада да напустиш редове дугогодишњега — сада вековима старог — поретка Јеховиних верних сведока (упореди са Јеврејима 12:1—3).

21. Како треба да гласи и наша одлука у погледу овог света?

21 Нека буде твоја чврста одлука да не користиш свет до краја. Усредсреди своје мисли и срце на вршење Божје воље. Ако то чиниш, Јехова ће те подржати својом ’вечном мишицом’, која никада не посустаје (5. Мојсијева 33:27, An American Translation). Уверен у ту божанску помоћ, настави да живиш у разборитости, праведности и побожности, и одбаци безбожност и светске жеље.

Како би одговорио?

□ Како ти молитва може помоћи ако твоје срце мало чезне за светским стварима?

□ Како нам може помоћи свети дух да се одупремо свету и његовим примамљивостима?

□ Који библијски примери нам могу помоћи да одбацимо светске путеве и жеље?

□ Како можемо да се чувамо од утицаја духа овог света?

[Питања за разматрање]

[Слика на 27. страни]

Не дозволи да те радозналост одвуче у светску поквареност

[Слика на 29. страни]

Јосиф је побегао да не би згрешио. И ми треба да брзо реагујемо да бисмо избегли безбожно понашање.