Пређи на садржај

Пређи на садржај

Питања читалаца

Питања читалаца

Питања читалаца

■ Када се у Јеврејима 8:13 говори о Заветном закону да „застарева . . . (и) није далеко од ишчезавања“ — да ли је тиме мишљено приближавање краја Јеврејског поретка, 70. н.е.?

Не. Неки објашњавају тако ставак из Јеврејима 8:13. Али из контекста се да видети да се тај ставак односи на ситуацију у којој се налазио Заветни закон од времена када је Јеремија прорекао нови савез.

У осмој глави Јеврејима апостол Павле ставља два савеза насупрот један другоме. „Први савез“ је био Заветни закон који је посредовао Мојсије „Други“ или нови савез јесте „бољи савез“, чији је посредник Исус и који је ’законски утврђен на бољим обећањима’ (Јеврејима 8:6, 7).

Павле је цитирао Јеремију 31:31—34, где је Јехова обећао да ће ’склопити нови савез са домом Израеловим и домом Јудиним’. Затим је апостол писао: „Тиме што каже „нови“ савез прогласио је застарелим онај први. А што стари и застарева и није далеко од ишчезавања“ (Јеврејима 8:13, НС).

Књига Јеврејима је била писана за време ’свршетка Јеврејског поретка’, вероватно око девет година пре него што су Римљани уништили Јерусалим 70. н.е. (Јеврејима 9:26). Зато су неки овако објаснили тај ставак: Исусовом смрћу је престало Божје признање Закона, али обожавање у храму се наставило све до 70. н.е. Дакле, када је Павле писао Јеврејима 8:13, Заветни закон је ’застаревао и није био далеко потпуном ишчезавању’, што је и уследило 70. н.е.

Друго објашњење се, међутим, боље слаже са оним што пише у Јеврејима, 8. глави.

Павле је наглашавао Божју изјаву дату преко Јеремије да ће нови савез заменити Заветни закон, који није био беспрекоран пошто није могао да произведе праведне људе (Римљанима 3:20). Јевреји су у данима Јеремије били сигурно изненађени када су чули да ће Заветни закон бити замењен новим савезом који ће моћи да се побрине за потпуно опраштање грехова.

Дакле, чим је Бог посебно прорекао нови савез, у неком смислу је застарео стари савез. Па иако је Бог дозволио да остане тај савез све док није дошао Месија и послужио као посредник новог савеза, могло би се рећи да су Заветном закону били одбројани дани од времена када је Јеремија записао шта је чинио. Зато и ставак почиње: „Тиме што каже „нови“ савез прогласио је застарелим онај први.“ Или као што гласи превод тог ставка од Ј. Б. Филипса: „Сама чињеница да Бог говори о новом савезу . . . чини застарелим стари савез.“

Потенцијална застарелост која је постојала од времена када су биле записане речи из Јеремије 31:31—34 постојала је потпуна стварност када је Исус својом смрти укинуо Закон. Зато је Павле, око 28 година касније, могао да дода у следећем ставку: „Тако је први савез имао одредбе за свету службу и светилиште на овој Земљи“ (Јеврејима 9:1, НС).