Пређи на садржај

Пређи на садржај

Чувај се музике која квари!

Чувај се музике која квари!

Чувај се музике која квари!

„Научи ме, Јехова, путу своме, и поведи ме равном стазом“ (Псалам 27:11, НС).

1. Зашто је јединствен Јеховин дар музике?

 ЈЕХОВА БОГ је великодушно обдарио људе талентом за музику. То је био јединствени израз његове незаслужене доброте, јер музика није неопходна за живот, али омогућава људима да изразе своја осећања — жалост, радост (1. Мојсијева 4:21). Пружа утеху у време жалости или још више усрећује у време радости. Зато је било сасвим прикладно када је Јаков писао својој хришћанској браћи: „Је ли ко добро расположен? Нека пева псалме“ (Јаков 5:13, НС).

2. У каквом односу стоје свирање и певање према обожавању Јехове?

2 Песме и музика уопште одавно су били везани уз обожавање Јехове. У време ослобођења хвалио га је његов народ радосно у песми (2. Мојсијева 15:1—21; Судије 5:1—31). Бог је упутио на оснивање музичке групе за служење у његовом храму (Псалам 68:24—26). Исус Христ и његови апостоли певали су хвалоспеве после Спомен вечере Господње (Марко 14:26). Апостол Павле је побуђивао своју хришћанску браћу да изразе осећања у ’духом (надахнутим) песмама и при томе свирају. Јехови у свом срцу’ (Ефесцима 5:19, НС). Међу Јеховиним сведоцима певање је све до данашњег дана стална компонента обожавања.

3. Који примери показују да музика има моћ?

3 Неоспорно је да музика има моћ. Допире до срца и буди осећања. Зато се светске химне и маршеви употребљавају да разбуктају патриотска осећања. Светске школе имају „борбене“ песме да инспиришу спортисте. У економској пропаганди употребљавају се привлачне мелодије да би се боље продали неки производи. Ови примери да музика има моћ треба да упозоре хришћане да буду опрезни.

Зашто је потребна опрезност?

4. На шта морају нарочито да пазе обожаваоци Јехове што се тиче музике?

4 Сотона, ђаво такође је свестан колику моћ има музика и понекад је употребљава да утиче на срца и заведе људе од чистог обожавања Јехове. Због тога лојални хришћани морају у том погледу да ’чувају срце, јер из њега извире живот’. (Приче Соломунове 4:23). Поготову морамо да пазимо да нас музика коју слушамо не одведе од ’равне стазе’ и наведе на покварено понашање које срамоти Бога (Псалам 27:11).

5. Зашто треба да будемо веома пробирљиви када се опредељујемо за неку врсту музике?

5 Јехова је био веома великодушан у даривању људи талентом за музику. Али колико се често тај дар злоупотребљава! Зато треба да будемо врло пробирљиви и разборити када се опредељујемо за неку врсту музике. Често можемо рећи какав дух промичу извесне песме, без да смо чули речи. Мојсије је могао још из даљине да разазна да музика која је долазила из израелског логора није била ни ’певање због великог учињеног дела ни жалосно певање због пораза’. Када је коначно дошао до логора и видео како су се људи понашали, знао је да је то била музика која је водила у необуздано идолопоклоничко понашање (2. Мојсијева 32:15—19, 25). Тако и ми данас морамо да преиспитамо какво расположење или дух изазива музика коју слушамо. Да ли нас изграђује или је то музика која квари и разара?

6. За чега ђаво користи неку врсту музике и које Павлове речи заслужују посебну пажњу?

6 Апостол Павле је схватио да сотона жели да поквари или разори Јеховин народ. Зато је Павле побуђивао браћу у вери да се одвоје од неправде и питао их: „Јер чега заједничког има праведност са безакоњем? или какву заједницу има светлост са тамом? У чему се Христос слаже с Велиаром“ (2. Коринћанима 6:14—17, др Чарнић). Данас се ђаво лукаво користи различитим облицима неправде у музици, при чему настоји да намами људе на понашање које их деградира и тако одврати од Бога. Предани Јеховини сведоци треба да буду свесни тих опасности.

Немој бити у заједници са демонима!

7. Како може хришћанин да каже да ли постоји демонски утицај у одређеној врсти музике?

7 На подручју музике постоје духовне опасности. Многи популарни музичари се, на пример, баве окултним радњама. Неки отворено признају да обожавају сотону и често се појављује сотонски утицај у њиховој музици и песмама. Али како може хришћанин да каже да ли постоји демонски утицај у одређеној врсти музике? У неким случајевима је довољно погледати корице албума. Можда видиш на њима насликане ликове који изгледају као врачари, демони или ђаволи. Или на корицама могу бити слике са мистичним или окултним обележјима. Име музичке групе или албума може указати на везу са демонима, као и наслови и речи песама. На пример, шта би могао да закључиш из следећих наслова песама: „Симпатија за ђавола“ и „Деца гроба“? Њујорк Пост је известио да је таква песма „дрско признање“ да ти музичари „тесно сарађују са сотоном“.

8. Које поруке су убачене у неке музичке снимке, које се чују само када се ти снимци уназад пуштају?

8 Такође су снимљене на плочи или траци небиблијске или чак демонске поруке које се чују само када се уназад пушта трака. Тим методом се користе бројне музичке групе. Када се уназад пусти снимак једне веома популарне песме, понављају се стално речи „одлучи се да пушиш марихуану“. Ако пустимо уназад један други популаран снимак, можемо чути следећу поруку: „Певаћу зато што живим код сотоне. . . . Томе се не може утећи, мој слатки сотоно.“

9. Какве идеје може неко да упије ако слуша одређену врсту музике и како то може да буде опасно?

9 Обично људи не пуштају снимке уназад. Па ипак, када се слушају одређени музички снимци, мозак који је отворен за неисправне сугестије може да упије или небиблијске или демонске идеје. Хај Фиделити Магазин цитирао је шефа једног одељења продукције грамофонских плоча, који је рекао: „Иста врста пријемчивости се тражи за нову рок и нову класичну музику. . . . Треба јој се предати и допустити да освоји чије мисли.” Да ли је то пак разумно? Духовно незаштићени ум може да остане отворен за упад демона (упореди са Матејом 12:43—45)!

10. Како треба да гледају верни хришћани на било шта што је демонско?

10 Апостол Павле је писао својој вољеној браћи у вери: „Не, него што многобошци жртвују, демонима приносе на жртву, а не Богу. А ја нећу да ви будете у заједници са демонима. Не можете пити чашу Господњу (Јеховину) и чашу демонску; не можете учествовати у трпези Господњој (Јеховиној) и трпези демонској“ (1. Коринћанима 10:20, 21, др Чарнић). Неморал и бављење спиритизмом, окултним или другим демонским радњама немају правог места у животу верног хришћанина (5. Мојсијева 18:10—12; Галатима 5:19—21).

11. Шта би требало да учини хришћанин ако открије да има плоче са демонском музиком?

11 Шта би требало да учини хришћанин, имајући у виду савет инспирисан од Бога, ако открије да неке музичке плоче које поседује одају демонски утицај? Требало би, сигурно, да их уништи, јер Јеховин народ не сме да буде ’у заједници са демонима’. Први хришћани у Ефесу, који су били у сличној ситуацији, поступили су тако без икаквог оклевања. О њима читамо: „А многи од онијех који чараху, сабравши књиге своје спаљиваху их пред свима; и прорачунаше и нађоше да су вриједела педесет хиљада гроша“ (Дела апостолска 19:19). Ти ’љубитељи Јехове’ мрзели су зло и није их застрашила помисао на материјални губитак. Уместо тога, уништили су све ствари које су биле демонске природе. Било је то за њих од велике духовне користи (Псалам 97:10).

Избегавај светски дух

12, 13. а) Који светски дух често прати садашњу музику и музичаре и како се манифестује? б) Како треба Јеховини сведоци да примене начело из Галатима 6:7?

12 Нити би требало да превидимо светски дух дивље распуштености, често везан уз данашњу музику и музичаре (упореди са Ефесцима 2:1—7). Када је, на пример, био отказан један концерт, хиљаде обожавалаца су се побунили. Торонто Стар извештава: „Бомбардовали су 268 милицајаца флашама, ланцима и другим предметима за гађање у току 30 минута разјарености . . . Ишчупали су 200 седишта која су била заварена за челичне шипке и забетонирана. Набацали су на позорницу хрпу металних столица. . . . Ишчупали су обртне крстове на улазима, поразбијали прозоре у просторији где се продају улазнице и у ресторану испод трибине, и слупали неколико аутомобила изван стадиона.“ Треба ли хришћанин уопште да буде у таквом друштву?

13 Обично се сасвим слободно уживају алкохол и дроге на таквим приредбама. Поред тога, музика и понашање извођача изазива дух дивље распуштености. Јасно је .да таква музика, која се свира у тим приликама, заједно са елементима демонизма, дроге и насиља, може само да квари. Да ли би онда хришћанин могао да слуша ту исту музику у свом властитом дому, без да би то било штетно за њега? Сигурно да не би. И ниједан верни Јеховин сведок неће игнорисати библијско начело: „Бог се не да ружити; јер шта човјек посије оно ће и пожњети“ (Галатима 6:7).

14. Зашто није на месту слушати и играти уз песму која побуђује на неморал?

14 Па ипак, неки мисле: „Не слушам музику због речи; само волим њен такт. Добар је за играње.“ Али и у томе постоји опасност. Према Тајмс-Хералду из Њупорт Њуза (Вирџинија), „страстан диско играч може да игра целу ноћ уз неки хит, и не примети код музике ништа више од бујног такта и привлачне фразе која се стално понавља.“ Тачно је да музика може имати привлачни такт за играње — али на шта нас подстичу речи? Шта улази у мисли слушаоца? Како може, рецимо, лојални Јеховин сведок да игра уз неку песму чији га текст увек изнова побуђује да иде и врши блуд? (1. Коринћанима 6:9, 10).

15. Који покварени трендови се запажају у модерној музици?

15 Наравно, не значи да само рок и диско садржи морално покварене речи. У многим земљама или местима постоје облици музике који су локално веома популарни, док, међутим, прави хришћани сматрају да су за осуду њихов такт и текст. У једном чланку листа Њуз енд Обзервер из Ролиа (Северна Каролина) дата је следећа изјава о америчкој народној музици: „Кафански људи и варалице увек су играли одређену улогу у народним песмама, али још никада као данас нису описана у историји музике тако зорно њихова незаконита дела.“ Споуксмен-Ривјув, алудирајући на други тренд у популарној, али неморалној музици, пише следеће: „Жене певају о сексу у ноћи, о сексу на подијуму за игру и о сексу на углу улице.“ Зар могу такве песме да буду нешто друго него покварене?

16. Каква помоћ постоји за некога чије срце га нагони да слуша или игра уз неморалну музику?

16 Не заборави никада да је несавршено људско срце преварно, спремно на све (Јеремија 17:9). Да ли те срце наговара да слушаш или играш уз музику за коју знаш да је неисправна у Јеховиним очима? Ако да, чувај се! Тражи у молитви Божју помоћ, тако да можеш да се ’осигураш у ономе што је прихвагљиво за Господа и да не учествујеш у делима која припадају тами’ (Ефесцима 5:10—12; Псалам 5:1, 2). Тиме што чврсто одбијаш да слушаш или играш уз неморалну музику, можда служиш као укор другима чија срца их заводе.

17. Шта мислиш како можемо да применимо на музику савете из а) Ефесцима 5:3? и б) Титу 2:11—14?

17 Они који су потпуно опседнути духом овог злог поретка можда уживају у неморалној музици. Али како би у њој могли да уживају верни хришћани? Њих се саветује: „Блуд и свака нечистота или лакомост да се ни не опомињу међу вама, као што доликује светима“ (Ефесцима 5:3, др Чарнић). Да ли смо се, према томе, ’одрекли безбожности и светских жудњи’? Немојмо да пазимо само на оно што говоримо већ и на оно што слушамо, те да не слушамо песме о неморалу. Да ’живимо по здравом уму, у праведности и побожности усред овог садашњег поретка’ (Титу 2:11—14).

18. Која питања можемо себи да поставимо што се тиче нашег става према одређеним музичарима?

18 Али шта ти лично мислиш о светским музичарима? Питај се: Да ли имитирам неке у одећи, фризури и говору? Колико причам о њима и њиховој музици? Да ли их обожавам као идоле тиме што носим мајице или јакне на којима су насликани такви извођачи или тиме што држим слике или постере у соби? Да ли се то допада Јехови, коме треба да одам част? Да ли следим јасни библијски савет да ’бежим од идолопоклонства’? (1. Коринћанима 10:14; Римљанима 1:24, 25).

Разликуј исправно од неисправног

19. Како треба применити у музици правилно школовану моћ разлучивања?

19 Апостол Павле је писао: „Чврста храна јесте за зреле људе, оне који су своју моћ разлучивања употребом увежбали, да праве разлику између исправног и неисправног“ (Јеврејима 5:14, НС). Хришћански родитељи и омладинци треба да примене правилно школовану моћ разлучивања, да би разликовали исправно од неисправног. Треба да сагледају и потпуно одбаце преварне привлачне покварене музике. Пошто се у овом свету којим влада ђаво и његовој музици све више утврђују морални закони који све допуштају, Јеховини сведоци, и млади и стари, морају још одлучније да равнају свој начин живљења по високим мерилима свог небеског Оца (Псалам 119:9—16; 1. Јованова 5:19).

20. Шта се препоручује младој особи коју обузима дух сумњивих песама?

20 Не заборави никада да музика има моћ. Може утицати на срце. Да ли примећујеш да те обузме дух сумњивих светских песама? Онда учини брзо нешто да сачуваш срце. Ако си омладинац, разговарај о томе са својим хришћанским родитељима. Такође се усрдно моли Јехови да ти помогне преко светог духа (Приче Соломунове 4:23; Лука 11:13; Галатима 5:22—24).

21. Како могу хришћански родитељи помоћи својој деци да избегавају покварену музику?

21 Шта чините ви родитељи да бисте помогли деци да разликују прихватљиву музику од покварене музике? Је ли исправно од вас као хришћанина да им одобрите да слушају песме које истичу демонизам, неморал, злоупотребу дрога и насиље? Дакле, пре него што купите плочу или дозволите деци да слушају одређену музику, узмите себи времена да прегледате корице албума и видите да ли постоје знакови поквареног утицаја. Прегледајте наслове и речи песама. Ако су песме покварене, разговарајте љубазно са својим младима. Истакните им да сви хришћани треба да буду ’мала деца у неваљалству, а одрасли у разборитости’, не трудећи се да знате подле ствари и не пунећи мозак поквареним мислима (1. Коринћанима 14:20). Након таквог разговора, ван сумње је да ћете ви и ваша деца одстранити све плоче које су за осуду по Библији и заједно одлучити да никад више не слушате покварену музику.

22. а) Зашто не губимо ништа вредно ако одбацимо музику која квари? б) Какав став и какво гледиште треба да имамо код избора музике?

22 Постоји широка разноврсност музике која је по Библији прихватљива и изграђујућа — ту спадају и дивне песме Царства које имају Јеховини сведоци широм света. Дакле, не губимо ништа вредно ако одбацимо музику која квари. Редовним проучавањем Библије и хришћанских публикација можемо да школујемо способност опажања, те тако разликујемо исправно од неисправног. И затим се држимо онога што је право. Ако се нека врста музике сукоби са Божјем праведним мерилима, одбаци је. Повинуј се његовим упутама и чврсто стој на ’равној стази’ (Псалам 27:11). Чувај се на сваки начин музике која квари! У исто време, нека твој лични избор музике буде на хвалу Богу, који „нам све даје изобилно за ужитак“ (1. Тимотеју 6:17, др Чарнић).

Како би одговорио?

□ Које примере имамо да музика има моћ?

□ Како можеш рећи да ли извесна музика има демонског утицаја?

□ Шта треба да урадиш ако имаш грамофонске плоче које одају демонски утицај ?

□ Каква помоћ постоји за некога чије га срце нагони да слуша или игра уз покварену музику?

□ Како могу помоћи хришћански родитељи својој деци да избегавају музику која квари?

[Питања за разматрање]

[Слика на 20. страни]

Музика која деградира није за Јеховин народ