Пређи на садржај

Пређи на садржај

Шта значи за тебе рај

Шта значи за тебе рај

Шта значи за тебе рај

КАКО би уживао када би већ сада живео у рају? ’Не буди смешан! Нама раја на овој Земљи!’ одговараш. Или та ипак има? То заправо зависи од тога шта се подразумева под „рајем“.

Шта значи за тебе та реч? Лепоте природног пејзажа? Величанствене реке и мирне долине без смртоносне загађености? Животиње — лавови, тигрови, јагњад и јелени — које све живе у миру? Најблаже речено, било би дивно живети под таквим рајским условима. Али жалосна је истина да смо далеко од тога да живимо у рају, па иако постоје још нека дивна места на овој Земљи. Или нисмо?

Размисли о овоме: „Рај“ у пуном смислу речи укључује далеко више него што су дрвеће и биљке — дивна околина. Обухвата више од дивног пејзажа који чини живот пријатним. Далеко више. Да то прикажемо: Претпоставимо да би могао да изабереш за живот било које место на Земљи — најлепши део отворене земље или најдивније тропско острво. Да ли би могао заиста бити срећан ако би твоји суседи били пуни мржње, подли, себични, пакосни, који се поштују твоју личност или имовину? Тешко да би могао! Такви људи би могли да ти загорчају живот упркос пријатној околини у којој живиш!

Зато је логично да „рај“ не зависи само од физичке околине, већ и од људи. Зар не мислиш и на срећне људе, који су мирољубиво расположени и у љубави излазе на крај једни с другима, када размишљаш о рају? Зато, пре него што може иједно лепо место на Земљи да се назове рајем у пуном смислу речи, људи који тамо хоће да живе морају да развију личности попут Божје.

Библија указује на такву промену нарави код људи тиме што описује духовно стање људи — људи који су побољшали своје личности и живљење. Можда се, међутим, питаш: ’Да ли заиста данас постоји такав рај у преносном смислу? И ако да, где?’