Пређи на садржај

Пређи на садржај

На рубу Армагедона

На рубу Армагедона

На рубу Армагедона

ПРЕ око четири и по хиљаде година две велике организације су се нашле на путу који води ка сукобу. Коначни судар ће увалити свет у најразорнији рат у историји. Библија назива то „ратом великог дана Бога сведржитеља“. Или можда је још познатији по имену које претећи звучи — Армагедону a (Откривење 16:14, 16).

Тај рат није био увек познат по том имену. Али у рат ће се умешати два семена о којима је реч у 1. Мојсијевој 3:15, где читамо: „И метнућу непријатељство између тебе и жене и између семена твојега и семена њеног. Оно ће ти главу згазити ,и ти ћеш му пету нагазити“ (НС).

Јехова Бог је постепено открио да права сила иза змије, којој су наизглед биле упућене горње речи, јесте невидљиво духовно створење које је добило име „ђаво и сотона“ (Откривење 12:9). Његово „семе“ — и небеско и земаљско — јесте снажна организација која држи у смртној власти цели свет (Јован 8:44; Ефесцима 6:12; Јеврејима 2:14). Права „жена“, на коју се осврнуо Јехова Бог, јесте његова верна небеска организација попут жене (Галатима 4:26). Она исто има „семе“ или потомство и оно постаје предмет непријатељства за организацију сотоне или ђавола.

Зашто мора доћи до рата

Обманувши наше родитеље да помисле да ,могу сами собом да владају, сотона је пореметио мирни рај у којем је човек живео (1. Мојсијева 3:1—6). Још је укључио да је Богсебичан и неподесан владар чији су закони и начела бескорисни а ограничења свирепа. Суверен универзума није могао заувек да толерише овог клеветника његовог имена и угледа. Ако би то учинио, изгледало би да је немоћан и тако би се упропашћавање проширило по читавом свемиру.

Према томе, ради самог себе Бог мора да делује и не дозволи да се његово име заувек обесвећује или његов универзални суверенитет остане неоправдан (упореди са Исаијом 48:11, 12). Наношење пораза сотониној организацији у Армагедону послужиће да се оправда неупоредиво Божје име Јехова (Псалам 83:18). И пошто ће рат са сотоном довести до страшних појава међу људима, које су узрочно повезане, у Божјем рату ће бити уништена сотонина земаљска организација или поредак. То ће бити „велика невоља“ коју је Исус прорекао у Матеја 24:21, 22 и у којој ће се спасти неко „тело“. Човек је својим опасним подухватом да постане независан покренуо процес ’уништавања’ Земље путем ратова, загађивања и томе слично. Али, у Армагедону ће бити ’уништени они који кваре земљу’ (Откривење 11:18). Бог ће одстранити оне који уништавају земљу и тако ће рашчистити пут за рај.

Али, када и како ће доћи до Божјег рата? Многи верују да ће тај рат избити на Блиском истоку, поготову ако се узме у обзир оно што се одиграло тамо 14. маја 1948. Тог дана је Израел проглашен државом — наизглед тријумф народа који је вековима био расејан, прогањан и изложен чак геноциду. Иако је њихово упориште у почетку изгледало слабо, та мала нација је издржала три деценије на тако опасном подручју као што је Блиски исток. Многи виде у рађању савременог Израела божанску интервенцију и сигуран знак да је близу Армагедон.

Додуше, не заступају то убеђење сви теолози. Један презбитерански свештеник каже: „Мислим да се губи време ако се покушава претварати данашње симболе и догађаје у (библијска) пророчанства и доделити их одређеним особама“. Међутим, многе књиге, филмови и еванђелисти са телевизије подупиру популарно гледиште да ће Блиски исток бити будуће жариште Армагедона.

Али, да ли ће се заиста Армагедон одиграти на Блиском истоку? Како ће се, у ствари, водити тај „рат великог дана Бога сведржитеља“? Шта ће довести до њега? Како може неко да преживи Армагедон? И шта ће уследити после тог великог рата?

[Фуснота]

a Јеврејски израз „Армагедон“ односи се у ствари на симболичну светску ситуацију у којој се трупе сакупљају за битку. Али се обично тај израз употребљава када се мисли на саму битку.