Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли може да се промени твоја будућност?

Да ли може да се промени твоја будућност?

Да ли може да се промени твоја будућност?

ПРЕТПОСТАВИМО да планираш породични излет, а одједном чујеш прогнозу времена — јак пљусак са грмљавином. Зар нећеш променити своје планове? Ништа не можеш учинити да би контролисао време, али не мораш да покиснеш. Ако се предузму други кораци, породица може да проведе негде другде пријатно време, упркос невремену.

Ситуација је слична са твојом будућношћу и библијским пророчанствима. У ствари, будућност се може видети помоћу библијских пророчанстава. И мада ми људи не можемо да променимо пророчанске догађају који се односе на земљу, можемо појединачно да променимо планове, при чему ћемо обезбедити побољшану будућност усред тих догађаја.

Наша будућност је нераздвојно везана за библијска пророчанства. Ако озбиљно размотримо поузданост библијских пророчанстава и поступамо по њима, наша будућност може да се промени на боље. На пример: Јехова Бог обећава мирну Земљу, очишћену од зла. И жели да живот на таквој Земљи буде наша будућност. У Библији пише „Гледај на беспрекорнога . . . јер, будућност тог човека биће мирна. Будућност злога биће свакако, одсечена“ (Псалам 37:10, 11, 37, 38, НС). Да ли можемо да се ослонимо на Божја обећања? Најпре, утврдимо шта значи пророчанство.

Шта значи пророчанство?

Пророчанство значи: „инспирисана порука“; говор под божанским утицајем“. По Вајновом речнику (Речник за објашњење речи из Новог завета), библијско пророчанство значи: „Унапред казивање Божјих мисли и савета“. „објава онога што се: не може сазнати природним путем.“ Такође, оно укључује „предсказивање онога што ће доћи“ — унапред писану историју. Нас сада занима ово последње значење — предсказивање будућности. Размотримо подробније овај аспект пророчанства.

Људи су се увек интересовали за будућност. Па ипак, многи пренебрегавају једини тачни извор пророчанства — Библију. Вековима милиони покушавају да завире у будућност, консултујући астрологе, видовњаке, пророке и друге предсказиваче, и верују таквим пророцима будућности. Али, зашто толико много људи верује људским изворима док одбацују могућност да библијска пророчанства садрже управо оно обавештење које траже?

Поузданост библијских пророчанстава

Човек не може уопште да контролише будуће ситуације и мора да реагује на њих онако како се одвијају. Бог се разликује од човека. Његова пророчанства су прецизна из два разлога. Као прво, Јехова је Створитељ и зато познаје људе и може тачно да предскаже куда воде људске мисли и поступци (5. Мојсијева 31:21; Исаија 46:9, 10). Друго, Бог може да обликује догађаје пре него што се догоде. На оба начина се његова намера увек испуњава, а његова пророчанска реч се увек означава истинитом.

Јехова указује преко пророка Исаије на своју способност да прориче и регулише будућност, док у поређењу са њим, то не могу да учине лажни пророци. Он изјављује: „Ја пуштам врачаре да лудо поступају; . . . Ја остварујем реч слуге свога и потпуно испуњавам савет гласника својих“ (Исаија 44:25, 26, НС).

Пошто Бог ’остварује реч слугу свога’, у Писму је тачно проречен развој светских сила, заједно са догађајима који доводе до њихове успоставе. Изванредан пример за то налазимо у другој глави библијске књиге Данила. Вавилонски краљ Навуходоносор дубоко је узнемирен због сна којег не може да се сети. Разочаран је. Ни један од његових халдејских пророка не може да му поново исприча; сан, а камоли да га протумачи. Потпуно су збуњени. Међутим, Данило, Јеховин пророк, открива и сан и његово: значење а цар га слуша, потпуно запањен. Данило каже:

„Ваше величанство, то Вам не могу рећи врачи, чаробњаци, гатари, ни астролози. Али има Бог на небу који открива тајне. И он је саопштио Вашем величанству шта ће се догодити у будућности“ (Данило 2:27, 28, Тудејс Инглиш Вержен).

Данило затим тачно указује на будуће успоне и падове моћних нација. Краљ је видео у сну лик попут човека који представља редослед светских царевина које ће се измењати. Ту спадају: Вавилон (глава од злата). Медо-Персија (груди и руке од сребра), Грчка (трбух и бедра од бакра), Рим (ноге од гвожђа), за којом услеђује Англо-Америчка светска сила са данашњим популарним радикалним покретима унутар свог подручја и сфере утицаја (стопала од гвожђа и глине). На крају, људску владавину замењује божанска владавина, пошто је цео лик смрвљен од Божјег небеског краљевства (камен) (Данило 2:36—45; види такође Данило 8:19—25).

Да бисмо још боље приказали детаљну тачност библијских пророчанстава, узмимо у обзир овај пример: претпоставимо да се нека истакнута личност ослања на данашње јавне извештаје и прориче догађаје за 200 година унапред — за годину 2184. Њено пророчанство гласи:

▪ Велика војна битка: народи који ће учествовати у њој постаће супарничке светске силе и исход битке измениће историју.

▪ Стратегија којом ће се користити: великим подвигом инжењерије мењају ток велике реке.

▪ Име победника: његово име је дато око 200 година пре победе и око 130 година пре његовог рођења.

▪ Исход: географски положај и коначна судбина побеђеног.

Ако би се сва та пророчанства обистинила, зар не би требало то бар да наведе људе да узму у обзир и друго што је та особа прорекла за будућност?

Ово што смо управо описали догодило се тачно тако када су Медијанци и Персијанци срушили Вавилон. Око 200 година пре тог догађаја, прорекао је библијски пророк Исаија:

▪ Велика војна битка: између Медо-Персијанаца и Вавилона (Исаија 13:17, 19).

▪ Стратегија којом ће се користити: исушивање и коришћење реке као заштитног рова, улазак у утврђени град кроз отворене капије (Исаија 44:27—45:2).

▪ Име победника Кир Персијанац (Исаија 45:1).

▪ Исход: Временом ће Вавилон бити потпуно опустошен (Исаија 13:17—22).

Пошто су се сва та, пророчанства испунила, зар нећемо сматрати поуздана и друга библијска пророчанства?

Има много других библијских пророчанстава која су се испунила до детаља. a На пример: Исус је морао да испуни мноштво пророчанстава да би одговарао Месији — и он их је испунио. У својој књизи Археологија и историја Библије пише професор Ј. П. Фри о Исусу Христу: „Шансе да се испуне сва та пророчанства у једној особи јесу поразно мале, тако да то упадљиво доказује да се ту није радило никако о препреденим нагађањима самих људи“. Сигурно је, дакле, да је Јехова прорекао будућност у вези Исуса Месије. Али, могу ли нам већ сада помоћи библијска пророчанства?

Пророчанства и садашњост

Поред тога што нам помажу да схватимо будућност, библијска пророчанства нам помажу да боље изађемо на крај са садашњицом. Како то? Па, помоћу библијских пророчанстава из прошлости можемо разумети садашњост. А ако разумемо зашто влада управо такво стање у свету, чинимо велики корак у правцу бољег подношења тог стања.

Пре деветнаест векова проречени су у Библији догађаји и светско стање које запажамо у овом веку. Генерација од 1914. године доживљава то испуњење, које се огледа у догађајима као што су: општи рат, многобројни земљотреси, ширење глади, епидемија болести, све веће безакоње и велики страх (Лука 21:10, 11). Поред тога, недостатак „природне наклоности“ и присуство ’оних који више воле уживање од Бога’ подупиру ширење сексуалног неморала, венеричних болести, абортуса и раскинутих бракова (2. Тимотеју 3:1—5).

Библија не прориче само такве појаве за наше дане, већ даје и решење — Јеховино царство.

Библијска пророчанства су као светионик и могу нас водити бољој будућности ако пазимо на њихове сигнале. Апостол Петар је саветовао: „И тако имамо још чвршћу пророчку реч, а ви добро чините што пазите на њу као на светиљку која светли на мрачном месту“ (2. Петрова 1:19, НС). Хоћеш ли још пажљивије размотрити библијска пророчанства? Јеховини сведоци су вољни да ти помогну у томе. Ако ’пазиш на’ библијска пророчанства, будућност ти може донети вечне благодети.

[Фуснота]

a Даља обавештења налазе се у књизи Да ли је Библија заиста Реч Божја? објављеној од Удружења Куле стражаре, Библије и трактата.

[Слика на 5. страни]

ОД ОВОГ . . . НА ОВО

„Прекиде ратове до краја земље“ (Псалам 46:9)

[Слика на 6. страни]

ОД ОВОГ . . . НА ОВО

„Зли ће бити истребљени“, „Праведник ће процветати“ (Приче Соломунове 2:22; Псалам 72:7)

[Слика на 7. страни]

ОД ОВОГ . . . НА ОВО

„Утрће Суверени Господ Јехова сузе са сваког лица“ (Исаија 25:8, НС)