Пређи на садржај

Пређи на садржај

Клицати радосно у слози

Клицати радосно у слози

Клицати радосно у слози

„Радујте се, кличите сложно“ (Исаија 52:9, НС)

1. Зашто кличу сложно сада Јеховини сведоци?

 У СЛОЗИ! У речнику се објашњава значење овог израза на следећи начин: „У савршеном складу: тако да је све тачно усклађено“. Јеховини сведоци служе у слози јер имају душевни став Христов и уједињени су у величању Јеховиног имена. Пошто Јеховин благослов почива на њима, чак је радосна и симболична земља у којој живе, сваки њен делић радосно кличе. То је све у складу са речима које је Павле изговорио у молитви: „А Бог који даје издржљивост и утеху, нек вам да да имате исти душевни став међу собом као Исус Христ, да једнодушно једним устима славите Бога и Оца нашег Господа Исуса Христа“ (Римљанима 15:5, 6, НС; Јован 17:4, 6, 20, 21).

2. а) Зашто стражари гледају „очи у очи“, по ономе што пише у 1. Коринћанима 1:10 и Ефесцима 4:4—6? б) Ко понавља, такође радосни поклич и како?

2 ’Славити Бога’! То је што данас раде уједињени Јеховини ’стражари’.Тако испуњавају пророчанство: „У слози кличу радосно; јер, гледаће очи у очи када Јехова доведе натраг Сион“ (Исаија 52:8, НС). Они гледају „очи у очи“ зато што су „чврсто сједињени у истом разуму и истом току мисли“ (1. Коринћанима 1:10, НС; види такође Ефесцима 4:4—6). И сада, док ’велико мноштво’ понавља ’радосни поклич’, општа вика постаје све јача док не достигне врхунац (Откривење 7:9, 10, 15).

3. Како је Јеховина организација на Земљи одразила радост небеске војске?

3 Божја небеска организација, која обухвата ’миријаде и миријаде’ светих анђела, подиже свој „глас“ одавајући хвалу Јехови као великом Створитељу и „Јагњету“, Исусу Христу (Откривење 5:11, 12; 4:11). Слично тако, данас је организован Божји народ на земљи за радосну свету службу. Чак је ’радосна’ и симболична земља у којој живе. Пророк каже: „Радујте се, кличите сложно, развалине јерусалимске, јер је Јехова утешио народ свој; откупио је Јерусалим“ (Исаија 52:9, НС). „Свој народ“, земаљске представнике ’Јерусалима одозго’, своје небеске организације, довео је Јехова назад из пустоши коју су доживели за време I светског рата, и њихово ’радосно клицање’ у пуној слози довело је до општег ширења дела које још увек траје (Галатима 4:26, 27; Исаија 52:8).

4. На који начин је Јехова већ ’оголео своју свету мишицу’ и какво нам је поуздање за будућност тиме пружио?

4 У пророчанству се затим каже: „Оголео је Јехова свету своју мишицу пред очима свих народа, и сви крајеви Земље морају да виде спасење Бога нашега“. Јехова је заиста деловао у корист свог народа у почетном делу ових ’последњих дана’ и ускоро, у Армагедону, поново ће ’оголети своју свету мишицу’ и донети спасење свом организованом народу. У то време ’многи ће морати да знају да је он Јехова’ (Исаија 52:10, НС 12:2; Језекиљ 38:23).

5, 6. а) Зашто је хитно свршити Божје дело? б) Како је организација поступила имајући у виду давање ширег сведочанства?

5 Јеховин дан извршења казне је на домаку. „Веома журно долази“ (Софонија 1:14, НС). У међувремену, ’добра вест о нечем бољем’ мора да се објављује по читавој Земљи (Исаија 52:7). Да би то Дело свршила, Јеховина организација употребљава више законских представништава, као Удружење Куле стражаре, Библије и трактата у Пенсилванији, и ова надзиру рад скупштина Јеховиних сведока у око 94 подружнице широм света. У току минулих пет година дошло је до великог проширења штампарских и других постројења у тим подружницама, тако да је Удружење у бољем положају сада него икада раније да ’објављује мир и спасење’.

6 Прошле године изграђен је велики додатни објекат за штампарију Удружења на Кулостражарским фармама (Њујорк држава), где се проширује и Бетел. Постављене су велике офсетмашине за штампање часописа, које могу да штампају најмање 400 000 часописа дневно. Многе старије штампарске машине М.А.Н. од Удружења биле су расклопљене и ремонтоване као двоокретне офсетмашине. Те се машине сада употребљавају у подружницама Куле стражаре широм света, као и у Бруклину и на Кулостражарским фармама. Широм света се врше проширења. На пример, у немачкој подружници сада већ ради друга брзотисна офсет—ротациона машина, а у јапанској подружници треба управо да почне производња на трећој офсет—ротационој машини, која може да произведе 60 000 часописа на час.

Часописи у првом плану!

7. Какав пораст се осетио код нуђења претплата у 1983?

7 Зашто оволика проширења на подручју теократске штампе? Зато што сви ви, браћо, тако ревносно делујете на пољу проповедања. У прошлој години постигли сте изванредни укупни број од 1 756 153 нових претплата на часописе Кулу стражару и Пробуди се! — пораст од 28 посто у односу на претходну годину.

8. Како је спознање да су наши часописи, вредни, довело до добрих резултата?

8 Један покрајински надгледник из Сједињених Држава писао је да је посебни додатак у вези службе са часописима, објављеном у Нашој служби за Царство од 1. маја 1983, „имао ефективног утицаја на све нас“. Била је сасвим нормално да се група из једних кола врати из службе са четири или пет нових претплата. Један пионир је савладао свој негативни став и постигао девет претплата за недељу дана. Јапанска подружница је известила да је укупни број нових претплата у мају и јуну износио 70 115 — наспрам 49 016 претплата постигнутих у претходној двомесечној акцији. Али, вредност наших часописа, у духовном погледу, не може се мерити у новцу, па ни у сребру или злату (Приче Соломунове 8:10, 11). Наставимо и у 1984. да нудимо ревносно претплате!

9. Како се може постићи пораст у растурању часописа?

9 А шта је са нашим општим растурањем часописа у току 1983? Било је добро, али то је једна од грана службе у којој није било пораста. Шта можемо учинити у том правцу? Поново, дубоко цењење садржине наших часописа подстакнуће нас да их имамо код себе и да их нудимо у свакој прилици, нарочито оног дана у недељи који је намењен за растурање часописа. Ми кажемо „дан у недељи“ за растурање часописа, јер се многа браћа широм света радују таквом редовном учествовању. Удаљене подружнице као оне у Кенији и Хонг Конгу захтевале су да се изостави са календара Удружења обележавање друге и четврте суботе у месецу за службу са часописима, пошто би то могло да преполови растурање часописа на њиховим територијама. На сваки начин, нека свако учествује у овој радосној служби друге и четврте суботе у месецу, али зашто не( бисмо напредовали ка даљем циљу: свака субота да буде посвећена служби са часописима — од куће до куће, на улицама и по трговима и посећујући особе које редовно узимају часописе! (Проповедник 11:1).

10. Какве користи је донео један часопис читаоцу часописа Пробуди се!

10 Често је то само један часопис који подстакне интерес, а коначни резултат тога јесте да се још једна ’овца ’прикључили стаду’ ’врсног пастира’ (Јован 10:14, 16). Следећи пример истиче ту мисао:

 Једног дана је објавитељ Царства на Маурицијусу пролазио поред куће једног окорелог пијанице када му је овај довикнуо да дође. „Господине, престао сам да пијем“, рекао је радосно. Пошто на Реиниону иду многи људи у болницу да би се лечили од алкохолизма, сведок га је упитао: „У којој сте болници били?“ Човек је одговорио: „Нисам ишао у болницу; читао сам Пробуди се! (8. јули 1982. о алкохолизму на енглеском) и престао сам да пијем“. У време писања овог искуства, већ је два месеца тај сведок водио библијски студиј са том породицом помоћу књиге Ти можеш заувек да живиш у рају на Земљи, објављене од Удружења Куле стражаре, Библије и трактата. Један часопис је могао да постигне управо то!

 То нас уводи у другу тему:

Библијски студији у кући у порасту!

11. Каквог утицаја је имала књига Заувек живети на пољу проповедања у свету?

11 Удружење Куле стражаре је издало јуна месеца 1982. илустровану књигу за студиј Ти можеш заувек да живиш у рају на Земљи. (Ускоро ћемо имати ту књигу). До средине септембра 1983. било је одштампано 14 663 229 примерака ове књиге у штампаријама Удружења широм света. Сада је преведена на 55 језика. И каквог је ефекта имала та књига на пољу проповедања широм света? Извршила је снажан утицај! Подружница Куле стражаре у Порторику пише за шпанско подручје рада:

 „У августу смо добили 30 000 књига Заувек живети, али су брзо нестале, затим смо добили у октобру још 30 000. У фебруару 1983. нисмо имали више ниједну књигу, али у марту и јуну добили смо укупно још 40 000. Сада имамо још само 10 000 на лагеру, али очекујемо да ћемо убрзо добити још 35 000.“

12. а) Како је изражено цењење за ту књигу? б) Какав напредак је с том књигом био постигнут у библијским студијама?

12 Један старији човек из Лапоније, који није сведок, писао је подружници Куле стражаре у Финској:

 „Прочитао сам доста религиозних књига. Међутим, мислим да је ваша књига Ти можеш заувек да живиш у рају на Земљи једна од најбољих. Желео бих да ми пошаљете 11 примерака те књиге тако да би их могао уручити својим пријатељима“.

 Нема сумње, ова књига је допринела великом порасту броја библијских студија на дому у току 1983. службене године. Објавитељи су, широм земље, водили месечно 1 797 112 студија са новозаинтересованим особама — пораст од 13,3 посто у односу на 1 586 293 студија вођена 1982.

13. Како може помоћи књига Живети заувек онима који нису активни сведоци?

13 Да ли желиш да сазнаш како да изађеш на крај са животним проблемима? Ако да, ступи у додир са Јеховиним сведоцима у једној од њихових краљевских сала и замоли за библијски студиј помоћу књиге Живети заувек. Да ли си можда неко време био заинтересован за библијска пророчанства како их објашњавају Јеховини сведоци, али сада ниси активан сведок? Требало би и ти да студираш ту књигу са неким сведоком.

14. Како могу сви активни хришћани добро да искористе књигу Живети заувек?

14 Да ли си сведок који још не води библијски студиј са неком новозаинтересованом особом? Зашто не би пробудио код неког интересовање за ту књигу — у раду од куће до куће или код неформалног сведочења — и предложио му да заједно читате ту књигу? То је веома лако јер треба само читати одломке и размотрити их помоћу питања и илустрација које садржи књига. Као што је Исус рекао, када прихватимо јарам хришћанског учеништва, ’наћи ћемо окрепљење душама својим’ и имаћемо већу радост када лично учествујемо у помагању другима да постану ученици (Матеј 11:29, 30; 28:19).

15. Каквог дубоког утицаја је имала брошура Радовати се животу?

15 Илустрована брошура од 32 стране Радуј се заувек да живиш на Земљи била је, у току прошле године, још један снажан инструмент у свеопштем програму поучавања Јеховиних сведока. Из велике афричке земље. Заир, где је са новим највишим бројем објавитеља од 28 126 постигнут пораст од 14 посто у односу на просечни број објавитеља у 1982, добили смо следећи извештај:

 Брошура Радуј се заувек да живиш на Земљи! преведена на различите локалне језике наше земље, имала је дубоког утицаја на дело проповедања. Многи су прокоментарисали да је та књига управо оно што треба њихово подручје, где су људи неписмени или слабо читају. Скупштине су брзо растуриле своје залихе. Протестантска црква у Исиру затражила је одређену количину брошуре од локалне скупштине за употребу у недељној школи. Један католички свештеник из Међа путовао је километрима далеко у свом ленд-роверу да би набавио извесну количину брошура за локалну школу. Често се могу видети путници са примерком брошуре у руци.

16. а) Колики тираж је имала до сада брошура? б) Како могу употребити брошуру млађа деца, у складу са Проповедником 11:6?

16 Припремајући ту публикацију штампарија Куле стражаре одштампале су до сада 17 000 000 примерака на 111 језика, али потражња за том брошуром је већа широм света него икада пре. Многа деца су видела да је та брошура добро помоћно средство при сејању семена истине код својих школских другова и да воде библијске студије са њима (Проповедник 11:6).

17. Која искуства приказују вредност брошуре и њених слика код поучавања?

17 Из једне земље где је наше дело забрањено добили смо следећи извештај:

 Једна сестра проучавала је брошуру Радовати се животу са три млађа детета и управо је завршила са њима разматрање теме о идолима. После студија су деца брзо нестала отишавши у другу собу. Ускоро су се поново појавила: руке су им биле пуне сечене дрвенарије, крстова и разних других стварчица. То су, све ставили на сто пред сведокињу. Изненађена, сестра је упитала шта то треба да значи. Старија девојчица одговорила је: „Управо смо учили да Библија захтева од нас да одстранимо идоле и ликове“.

 Из Обале Слоноваче добили смо ово обавештење:

Жена једног покрајинског надгледника извештава да се користи брошуром када обрађује различите теме, као полигамија, слободна љубав, спиритизам и молитва, и то тако што се осврне на неколико истакнутих и добро нацртаних слика. Да, као што она каже: „Слика је вреднија од хиљаду речи“.

„Одступите, одступите“

18. Од чега треба, углавном, да одступи Јеховин народ?

18 Сви они који желе да обожавају правог Бога, Јехову, не само у Африци него широм света, морају да одступе од криве вавилонске религије и њених неморалних путева које таква религија или ствара или дозвољава. Божји пророк каже: Одступите, одступите, изиђите одатле, не дотичите ништа нечисто, изиђите из његове средине, будите чисти, ви који носите посуде Јеховине“ (Исаија 52:11, НС).

19. Како треба да реагујемо ако отпадници покушају да нас одвуку од свете службе?

19 Јеховин народ се, од 1919. очистио од неистина хришћанских религија, Па ипак, с времена; на време, неки могу да се врате идолопоклонству и буду искључени из скупштине. Они могу покушати да одвуку оне који носе ’посуде Јеховине’— драгоцене припреме које Бог даје за свету службу у раду од куће до куће, са часописима, код библијских студија и у другим хришћанским делатностима. Али, лојални сведоци чак ни не „дотичу“ такво отпадништво (2. Коринћанима 6:17; 2. Јованова 9—11).

20. Шта пише у Божјој речи о моралној нечистоћи и како је можемо избећи?

20 Међутим, ту је и нечистоћа друге врсте која често тражи више жртава него сам отпад — морална нечистоћа. Треба да будемо на опрезу што се тиче да не бисмо под притиском света подлегли неморалу! Апостол Павле опомиње да „ни блудници, ни идолопоклоници, ни браколомници, ни мушкарци који се држе за неприродне радње, ни мушкарци који леже код мушкараца . . . неће наследити Божје Царство“, и он додаје тој листи порока још ’нечистоћу, разузданост’ (1. Коринћанима 6:9, 10, НС; Галатима 5:19—21). Нема места за неморалне особе у духовном рају који је Јехова успоставио међу својим народом данас, нити ће бити места за такве у Царству или на рајској Земљи, која је тако близу. Нека се сав чист Јеховин народ држи свог места у духовном рају следећи истакнут Павлов савет: „Бежите од блуда“, „бежите од идолопоклонства“ (1. Коринћанима 6:18, НС; 10:14).

21. а) Какво поуздање треба да имамо сада, у складу са Исаијом 52:12? б) Како можемо показати да имамо ’љупке ноге’?

21 Када је Јеховин помазани народ био ослобођен из окова вавилонске религије, осетио је снажно дејство речи које је изговорио Божји пророк: „Јер нећете изићи у паници, нити ћете ићи бежећи. Јер ће Јехова ићи пред вама, и заштитница биће вам Бог, Израелов (Исаија 52:12, НС). „Велико мноштво“ Господових ’других оваца’ радује се данас том избављењу. Сви лојални објавитељи Царства. којих има 2 501 722, имају дубоко поуздање да ће Јехова наставити да иде пред њима, а и да ће бити њихова заштитница, све до одлучне битке од Армагедона, као и кроз њу (Откривење 16:13—16). Зато, ви сведоци правог Бога, Јехове, „радујте се, кличите сложно“. Нека вас ’љупке ноге’ брзо носе при објављивању добре вести о нечем бољем, јер се ’ваш Бог зацарио’ (Исаија 52:7—9).

Шта би одговорио на следећа питања?

□ Како је Јехова опремио свој народ да ’кличе сложно’?

□ На који позитиван начин можемо да изразимо цењење за часописе?

□ Како можемо делотворно да употребљавамо недавно изашле публикације за студирање?

□ Како треба да се одазовемо савету и охрабрењу из Исаије 52:11, 12?

[Питања за разматрање]

[Оквир на 18. страни]

У Јуну је Кореја забележила нови највиши број претплата од 6 656 — 110 посто више од броја претплата у јуну прошле године. Објавитељи Царства на Гренланду постигли су 510 нових претплата ове године — пораст од 71 посто у односу на 1982.

[Оквир на 19. страни]

Пробуди се! објављује се сада као тромесечни часопис на још овим језицима: арапском, биколском, српско хрватском, фиџијанском, јеврејском, хири моту, исландском, кикамба, кикују, руском, шона, синалезе, турском и урду, као и на неким другим источњачким језицима. Мада још не постоји могућност претплатити се на те часописе, ипак се могу набавити поједини примерци преко скупштина. Ова додатна издања прихваћена су са великим одушевљењем.

[Оквир на 20. страни]

Једна породица се одселила из Француске на острво Муреа у Француској Полинезији да би помогла тако малој скупштини. Сада, после неколико месеци, извештавају 4 пионира, 5 објавитеља 51 библијски студиј. Кажу да је на оближњем острву Раиатеа свака породица студирала са Јеховиним сведоцима. „Жетва је велика“ широм света (Матеј 9:37).