Пређи на садржај

Пређи на садржај

Колико су стварни твоји изгледи за будућност?

Колико су стварни твоји изгледи за будућност?

Колико су стварни твоји изгледи за будућност?

БИЛО ДА СИ млад или стар, богат или сиромашан, болестан или здрав имаш будућност, јер реч „будућност“ значи „време које долази“. И свако достиже будућност истом брзином од 60 минута на час. Шта ће ти та будућност донети зависи, међутим, од тога како, гледаш на њу и шта планираш за њу.

Твоја будућност се не састоји само из времена које ти преостаје од твог садашњег живота. Она укључује и то како користиш то време, планове које правиш и циљеве које себи постављаш. Један запажени проналазач је приметио: „Нас све треба да занима будућност јер ћемо ми у њој провести остатак живота“.

Како гледаш на будућност?

Зашто многи врло мало размишљају о будућности? Постоје многи разлози за то: Ево неких:

▪ Бриге и борба у свакодневном животу угушују размишљања о будућности.

▪ Филозофија „садашње генерације“ заступа гледиште да треба ’живети само за дати тренутак а будућност ће бринути о себи’.

▪ Они који се држе у животу девизе ’што ће бити, биће’, верују да једино судбина одређује будућност.

▪ Мисли у стилу ’од какве је користи све то’ доводе до очајања и одвраћају од постављања циљева за будућност.

Али, шта је са онима који планирају будућност? Њихови планови можда нису објективни и тако их будућност може разочарати. Како то? Ако се планови заснивају само на људском мишљењу и напорима за испуњење, могли би имати за последицу будућност која се разликује од оне очекиване. Мудар писац из давних времена рекао је за људско мишљење: „Добро знам, Јехова, да пут човека није у његовој власти нити је човеку који ходи у власти да управља кораке своје“ (Јеремија 10:23, НС).

Како може човек да управља успешно другима ако му је тешко да управља своје кораке ка будућности? Он не може, јер су оштећена два фактора која обликују људски ум. Један фактор су наслеђене карактерне црте, а други је околина. А и филозофија о политичкој, религиозној, економској и социјалној заједници стеже људе у свој калуп. Чему то води? Напорима који скрећу од реалистичне будућности (Римљанима 5:12; 1. Јованова 5:19).

На пример, ти напори могу да укључе припреме за образовање наше деце, претпостављајући да ће им оно обезбедити бољу будућност. Па ипак, има незапослених људи са факултетским образовањем. Или можда радиш веома тешко да би био финансијски обезбеђен у будућности. Али су инфлацијом исцрпене новчане залихе. Или можда нестрпљиво очекујеш да будеш пензионисан и имаш дом и пензију, што ће ти пружити материјалну независност и омогућити да удобно проживиш златне године. Али, смрт или нека друга несрећа је лишила многе те наде. Или, можда се ту ради о веровању да ће будућност бити сутра нешто боља. Али, то „сутра“ никако да дође.

Уравнотежени прилаз својој будућности

Како могу да имам реалистичну и смисаону будућност? — можда се питаш. Одговор се можда налази у ономе што је написао нобеловац Џон Голсворди: „Ако не мислите о будућности, не можете је ни имати“. Најпре озбиљно размисли шта може донети будућност са собом. Затим размисли шта хоћеш да будеш и да радиш у тој будућности. Затим предузми потребне мере да би управљао кораке своје ка том циљу.

Када размишљаш о будућности, укључи у своја размишљања и Библију, јер ти она може ставити пред очи будуће догађаје које можда не схваташ да ти предстоје. Једно од изванредних обележја Библије јесте тачно прорицање будућих догађаја. То је могуће зато што је њен аутор, Јехова, Бог прорицања. Он изјављује: „Од почетка сам прорекао будућност и унапред рекао шта ће бити“ (Исаија 46:10, Д’ Џеруселем Бајбел). Зар није зато најреалистичнији правац за нас да сазнамо Божју намеру с обзиром на будућност и како ће она утицати на нас? Наша очекивања у погледу будућности могла би бити само снови ако не узмемо у обзир божанска пророчанства код својих планова. Шта Бог прориче да треба да знамо? Можемо ли да променимо планове за будућност да би се слагали са божанским пророчанствима?