Пређи на садржај

Пређи на садржај

’Јединство духа’ у стаду које се брзо размножава

’Јединство духа’ у стаду које се брзо размножава

’Јединство духа’ у стаду које се брзо размножава

1. а) Који погодан савет, у вези јединства, је дао Павле у Ефесцима 4:1—6? б) Зашто је тај савет прикладан и наше време?

 КАДА је апостол Павле писао хришћанима скупштине у Ефесу, нагласио је јединство, бодрећи их да буду понизни, подносе један другога у љубави и искрено ’држите јединство духа свезом мира која уједињује’ (Ефесцима 4:1—6, НС). Павле је провео више од две године у Ефесу и знао различите прошлости које су имала браћа тамо. Такође је знао да утицаји уједињења које је Јехова покренуо међу својим народом могу да превазиђу такве разлике и Павле их је бодрио да цене и сарађују са таквим утицајима. И данас је важно да то чинимо. Зашто? Зато што појединци ’из свих народа, племена, народности и језика’ сакупљају се у великом броју у Јеховину организацију (Откривење 7:9, 10).

2. Како Јехова штити јединство своје видљиве организације?

2 У складу са својом намером, Јехова је ујединио своје слуге ’као стадо у тору’ (Михеј 2:12). Пружио им је потребно вођство да би заштитили то јединство. Како? Поставио је лично свог Сина, Исуса Христа, за поглавара хришћанске скупштине. У Библији је Јехова дао записати појединости о својој намери и преко своје видљиве организације упућује напоре својих слугу у канале који су сагласни са његовом намером. Посматрати доказе тог божанског вођства у савремено доба, од 1919. па наовамо, јача веру.

Припремљени за свеопште сведочанство

3. Која активност у корист наследника Краљевства је проречена у Библији за свршетак поретка?

3 У Писму је, при описивању свршетка поретка, проречено поновно окупљање расејаних ’изабраника’ у организационо јединство, као и жетву последњих чланова краљевске класе (Матеј 24:31; 13:37—43, 47—50). Како је дошло до тога?

4. а) Којим очигледним средствима су се користили Христ и анђели да би довели до поновног сакупљања и жетве остатка? б) Која два средства је употребио овде Јехова да би ујединио своје слуге?

4 У Библији пише да ће Христ послати своје анђеле да то обаве. Нико на земљи није кадар да види та духовна створења на раду, али су очигледни учинци њихове активности у Јеховиној видљивој организацији. Након жестоког доживљеног прогонства у току I светског рата, Јеховине слуге су добиле нову снагу преко чланака, објављених 1919. у Кули стражари, под насловом „Благословени су неустрашиви“. На одржаном конгресу те године у Сидар Поинту (Охајо), у предавању „Објављивати Краљевство“ био је најављен нови часопис Златно доба (сада познат као Пробуди се!), намењен за широко растурање у јавности да би скренуо пажњу људима на „златно доба славне владавине под Месијом“. Охрабрило се све „изабране“ да учествују у тој активности. На другом конгресу у Сидар Поинту, одржаном 1922, дато је следеће охрабрење: „Објављујте, објављујте, објављујте краља и његово краљевство“. Разумевање значаја послератне активности Јеховиних сведока у светлу Откривења 12. главе дало је делу, 1925, још један снажан подстрек. Затим, резолуцијом усвојеном на конгресу у Колумбусу (Охајо) 1931, и на 50 додатних конгреса широм света, било је прихваћено име Јеховини сведоци, и тако одвојило те хришћане од свих секти хришћанства и истакло дело које им је Бог дао (Исаија 43:10—12). Дакле Јехова је ујединио своје слуге 1) бољим разумевањем Писма и 2) подстакавши их да ревносно делују као његови сведоци.

5. Шта је било завршено 1935. уједињеном активношћу под Јеховиним вођством?

5 Мада их је било мало на броју, својом уједињеном делатношћу под Јеховиним вођством учинили су да порука о Царству допре до крајева земаљских. Од 1921. до 1935. растурили су 205 217 917 повезаних књига и брошура на мноштво језика. Још су растурили стотине милиона трактата и обимно се служили радиом. То је довело до резултата: хиљаде нових се предало Јехови крстило и било помазано светим духом док се сакупљање краљевске класе примицало крају. Међутим, њихова јавна служба није још била завршена. Јехова их је припремао за оно што им је још предстојало?

Ојачани да се суоче са отпором

6. За шта је још Јехова припремио онда своје помазане слуге?

6 Непријатељ је растурио помазанике током I светског рата. Требало је још да уследе други зли покушаји да се разбије њихово дело. Али Јехова их је учврстио тако да не би више никада били растурено стадо. Како је то било учињено?

7. Како је Јехова омогућио свом народу, у време поновне изградње храма, да иду јединствено напред упркос отпору непријатеља?

7 Када су непријатељи својим отпором спречили поновну изградњу Јеховиног храма након повратка изгнаника из Вавилона, Јехова је ојачао свој народ подигавши пророке, видљиве говорнике, и дао им на време да објаве поруке. Штавише, Јеховин дух је савладао огромне препреке и омогућио својим слугама да делују као уједињена организација (Агеј 1:1—8; Захарија 4:1—14).

8. На који начин је Јехова јачао браћу у првом веку?

8 Када су прави обожаваоци били на удару непријатеља у првом веку, Јехова је навео апостоле да пишу писма, у којима је пружио поуке и опомене. У тим писмима је ђаво, сотона био јасно идентификован као главни подстрекивач отпора, чији циљ је да ућутка проповедање добре вести и то настоји да чини помоћу страшног прогонства или прекидања јединства скупштина, изазваног под утицајем лажне браће. Дакле, свима се помогло да, јасно сагледају спорна питања која су била посреди (Ефесцима 6:10—13; 2. Коринћанима 11:12—15; 1. Петрова 5:5—8). Љубазно их се охрабрило да ’чврсто стоје у једном духу, да се једнодушно заједно боре за веру добре вести, и да се ни у чему не дају застрашити од противника’ (Филипљанима 1:27, 28).

9. а) Како је пружио Јехова такву помоћ у савремено доба? б) Наведи примере за то.

9 Јехова је, и у савремено доба, наставио да пружа потребну помоћ својим слугама и то чини преко ’верног и разборитог роба’, данашњег остатка, на земљи, чији је Исус постављен глава. Та помоћ долази у право време (Матеј 24:45—47). Тако је 1925. класа „роба“ помогла својим читаоцима, помоћу Куле стражаре, да схвате да је Божје царство почело да влада на небу од 1914. и да постоје, у стварности, само две организације — Јеховина и сотонина. 1929. била је нарочито наглашена обавеза хришћана да поштују Божји закон увек више од људског. Поступно су учињене промене у оквиру организације све до 1938, када су спроведена теократским путем сва наименовања надгледника у скупштинама, а не путем гласања у скупштинама. Све је то ујединило и ојачало Јеховине слуге, и дошло у право време!

10. а) Како се доказало да је та помоћ дошла у најбоље време? б) Коју другу помоћ им је Јехова пружио пошто је почело прогонство да се шири?

10 Током 1930—их година и за време II светског рата, Јеховини сведоци су били, у многим земљама, изложени тешким прогонствима. На хиљаде их је било изведено пред судове. У многим земљама су владе забраниле њихово дело. Многи су били годинама задржани у тоталитарним; концентрационим логорима. Када је то прогонство било на помолу, Јехова је даље учвршћивао своје слуге. На студијима Куле стражаре дискутовало се 1931. како се Јевреји у данима краљице Јестире нису само борили за своје животе, већ су прешли у напад против непријатеља, и разматрало се како се то може применити данас на духовну битку, У чланцима на тему „Тешка проба“, објављенима у 1934, био је употребљен извештај о тројици Јевреја у огњеној пећи не би ли се улила решеност Јеховиним сведоцима да остану чврсти, уз потпуно поуздање у Јехову (Данило 3:17, 18, 28). Јехова је имао велико дело које је требало још да се обави, и није требало дозволити сотонским противницима да то спрече.

Сакупљање „великог мноштва“ које ће преживети

11. а) За које још обимније проповедничко дело је Јехова припремао своје слуге? б) Опиши укратко кораке у том, припремном програму изведеном од Бога?

11 Пошто се сакупљање „малог стада“ наследника Краљевства примицало крају, Јехова је управио пажњу на још веће дело!—на поучавање „великог мноштва“ које ће преживети „велику невољу“ и живети на Земљи у обновљеном рају. 1918. је председник Удружења Куле стражаре одржао говор у Лос Анђелесу (Калифорнија), на тему која је касније била поновљена од стотине говорника, под насловом „Свет је на крају — милиони живе сада који никада неће умрети“. 1923. било је истакнуто у Кули стражари да су „друге овце“ из Јована 10:16 она исте „овце“ о којима је Исус говорио у свом поређењу о овцама и јарцима, и да су већ почеле да се појављују. 1931. било је објашњено да су она предочена у Језекиљу 9:1—11 по онима који су означени на челима да би преживели. 1932. било је откривено да је та иста класа предочена по Јонадаву, који је схватио колико је важно искључиво предање Јехови. Тај од Бога изведени припремни програм достигао је врхунац 1935, на конгресу у граду Вашингтону, када је било објашњено да је „велика гомила“ или „велико мноштво“ из Откривења 7:9—17 та земаљска класа. Тада је стотине слушалаца идентификовало себе као припаднике те групе. Под вођством Јеховиног духа, сада брзо напредује сакупљање те групе.

12. а) Зашто није довело до нејединства сакупљање особа са земаљском надом у заједницу са онима који имају небеску наду? б) Какав су резултат постигли, уз Јеховин благослов, од времена њихових уједињених напора?

12 Да ли је довело до нејединства у организацији то сакупљање земаљске класе у заједницу са онима који имају небеску наду? Никако. Као што је Исус прорекао, постали су „једно стадо“ и он им је „пастир“ (Јован 10:16). Схватају да су њихове обе наде израз Јеховине незаслужене доброте и сви они имају предност и одговорност да сведоче за Јеховино име и Царство, и да исто хришћанско мерило верности важи за све. Заиста су уједињени народ. Заједнички су прионули на давање сведочанства о Царству по свој настањеној Земљи, што је довело до великог сакупљања. После I светског рата било је само неколико хиљада оних који су учествовали у јавном објављивању Јеховиног царства. Све до 1941. није учествовало више од 100 000 особа у овом делу широм света. Данас има укупно 2 652 323 оних који су уједињени као јавни објавитељи поруке о Царству. Испунило се оно што је Јехова прорекао преко пророка Исаије: „Од малога ће постати тисућа и од нејакога силан народ: ја Господ (Јехова) брзо ћу учинити то кад буде време“ (Исаија 60:22).

Уједињени напори за обезбеђење потребних капацитета

13. Како је тај пораст деловао на штампарске радове Удружења Куле стражаре, и како се подмирују потребе?

13 Овај огроман бројчани пораст Јеховиних сведока захтевао је проширење капацитета. У 1920—им годинама већина библијске литературе, коју су сведоци употребљавали, штампала се у Бруклину (Њујорк). Сада се та литература штампа у око 30 других земаља. Добровољним прилозима обезбеђују се потребна средства и ако у некој земљи нема довољно средстава, великодушно јој прискачу у помоћ друге земље (упореди са 2. Коринћанима 8:14).

14. Како се, од 1935, обезбеђују потребне краљевске сале?

14 Те исте године, када је „велико мноштво“ било исправно идентификовано као земаљска класа, Ј. Ф. Ратерфорд, тадашњи председник Удружења Куле стражаре, назвао је на Хавајима место састајања Јеховиних сведока „краљевска сала“. Од тада је то регуларни назив који Јеховини сведоци употребљавају за сале где се састају. Од 1940. па до данас, број скупштина је порастао са 5 118 на преко 46 000. Да би се очувао тај пораст широм света, изграђено је хиљаде нових краљевских сала као и већих конгресних хала. То је захтевало уједињене напоре, како финансијске тако и у погледу саме изградње. Јеховин уједињени народ дао је свесрдну подршку!

15. Зашто је за нас важно да имамо одговарајуће просторије за састајање?

15 Данас је број особа које хрле у краљевске сале Јеховиних сведока већи но икада раније и брзо расте. Срдачно поздрављамо све који желе да се поуче Јеховиним путевима, тако да могу ходити његовим стазама (Исаија 2:2,3; Јеврејима 10:23—25). Такође желимо да будемо сигурни да постоје. одговарајуће просторије за оне који показују цењење за ту припрему коју је Јехова начинио. Како то можемо бити?

16. а) Како треба да гледамо на дело и његово ширење ако је потребно изградити нову краљевску салу за нашу скупштину која све више расте, користиЛи ми лично ту нову салу или не? б) Како се могу обезбедити краљевске сале када се бележи добар пораст на подручјима где су веома високе цене имовине?

16 Иако се састајемо у многим локалним скупштинама, ми смо ипак „једно стадо“, један уједињени народ. Заинтересованост за ширење правог обожавања и љубав према браћи навешће нас да помажемо на сваки могући начин, било где да се за то указала потреба. Да ли је, услед пораста броја скупштина које користе извесну краљевску салу, потребно изградити нову? Како би било лепо од оних који остају у старој сали да пруже било какву могућу помоћ скупштини која треба да изгради нову салу и усели се у њу! У неким крајевима су се браћа ставила на располагање да помажу код изградње других краљевских сала, кад год је то потребно. Захваљујући брижљивом планирању и уједињеним напорима, изграђене су многе лепе нове краљевске сале за два дана или мање. Међутим, у извесним земљама су веома високе цене поседа у урбаним четвртима онемогућиле појединим скупштинама да финансирају потребне капацитете. Ади, оно што не може учинити једна скупштина, може се постићи уједињеним напорима. Када смо обавештени да треба помоћи, како ћемо на то реаговати?

17. Која библијска начела су погодна за подмирења тих потреба?

17 Када су Израелци били у прилици да допринесу изградњи Јеховиног светог шатора од састанка, добровољна срца су их навела да приложе више него довољно (2. Мојсијева 35:5—9; 36:5—7). Не цене се само велики прилози за подупирање правог обожавања. Исус је похвалио великодушност која је дошла до изражаја: у веома малом прилогу једне сиромашне. удовице (Лука 21:1—4). Што се тиче припрема за материјално помагање слугу Божјих, писао је апостол Павле: „Јер ако је добра воља ту, она је добродошла по ономе што има, а не по ономе што нема. . . . У садашње време нека ваш сувишак покрије њихову оскудицу, . . . као што је написано: ’Ко је много накупио — није имао сувише, а ко је мало накупио — није осетио мањак’” (2. Коринћанима 8:12—15, др Чарнић). Ово начело нека нас води при сарадњи за обезбеђивање нових или проширених краљевских сала, где било да су потребне — живели ми у том крају или не.

18. а) На шта нас је подстакла Изјава јединства на последњим обласним конгресима? б) Шта значи прва тачка у тој Изјави? в) друга? г) трећа? д) Са којом прикладном молитвом је била закључена та Изјава?

18 ’Јединство духа’ карактерише Јеховину организацију и ми лично имамо предност да дамо живи израз томе. На недавним конгресима широм света, дали смо правовремену изјаву у вези тога. Поново је одштампана на страни 12. Подстичемо те да поново размотриш сада ту изјаву, што ће ти пружити прилику да поново размислиш на које све начине можеш лично да је процениш у данима који долазе.

Како ћеш одговорити?

□ Како штити Јехова јединство својих слугу?

□ Како је Јехова водио ствари да би се завршила жетва краљевске класе?

□ Како су били Јеховини сведоци учвршћени за тешка прогонства која су уследила пре и за време II светског рата?

□ На који је начин припремио Бог своје сведоке за сакупљање које је почело 1935?

□ Како можемо учествовати у обезбеђивању преко потребних краљевских сала?

[Питања за разматрање]

[Оквир на 12. страни]

СВЕЧАНА ИЗЈАВА ЈЕДИНСТВА

Ми, Јеховини сведоци сакупљени на обласном конгресу „Краљевско јединство“, желимо да изразимо дубоко цењење за све што је Јехова учинио за нас. Сигурно смо! захвални за жртву његовог љубљеног Сина и што нас је изабрао као свој народ за његово име.

Зато ИЗЈАВЉУЈЕМО да смо одлучни, прво, да очувамо дивно јединство у које нас је сакупио Јехова као стадо у тору, уздајући се безусловно у његову управу и вођство његовог светог духа; друго, да увек настојимо да очувамо добро понашање међу народима и ревносно објављујемо наду у Царство свима који хоће да слушају, и треће, да пазимо да никако не скренемо са Јеховиног пута, без обзира на то ко би могао да утиче на нас негативно.

И МОЛИМО СЕ да останемо достојни љубави коју је Јехова указао нама, и стално ценимо што имамо предност да носимо његово име и објављујемо добру вест о његовом Царству под Христом.

[Слика на 14. страни]

Да би се обезбедило довољно краљевских сала, потребни су уједињени напори и то, како у финансијском погледу тако и при изградњи