Пређи на садржај

Пређи на садржај

Вечни живот — где ће га добити?

Вечни живот — где ће га добити?

Божја реч је жива

Вечни живот — где ће га добити?

ОВДЕ каже Исус својим ученицима: „У дому мога Оца има много станова; . . . идем да вам припремим место. И кад одем и припремим вам место, доћи ћу опет и узећу вас к себи“ (Јован 14:2, 3, др Чарнић).

Небо је било Исусов дом. Бог га је одатле послао на Земљу. Сада је Исус обећао својим апостолима да ће их узети к себи да живе са њим на небу. Али, шта ће Исус и његови ученици да раде на небу?

Знамо да је Бог изабрао Исуса за краља свог Царства. Дакле, други треба да буду сувладари са Христом у Божјој небеској владавини. Исус је рекао својим апостолима: „И ја склапам с вама савез за краљевство, као што је Отац са мном“ (Лука 22:29, НС). Павле и Тимотеј су били међу тим владарима са Христом. Из тог разлога је Павле писао Тимотеју: „Ако и даље устрајемо, с њим ћемо и краљевати“ (2. Тимотеју 2:12, НС).

Али, ко ће бити земаљски поданици Божјег царства? Човек који крштава Исуса јесте његов сестрић, Јован Крститељ. Исус је рекао за њега: „Међу рођенима од жена није устао већи од Јована Крститеља“. Јован се заиста показао великим тиме што је ревно припремао пут Христу и сакупљао оне који су постали касније први Исусови ученици. Ипак је Исус рекао за њега: „Али који је мањи у краљевству небеском већи је од њега“ (Матеј 11:11, НС). Дакле, Јован неће бити међу онима који иду на небо да владају са Христом. Убројиће се међу многе земаљске поданике Краљевства.

Библија показује да само ограничени број особа, „мало стадо“, одлази на небо да би били краљеви са Исусом Христом. У Библији пише да је њихов коначан број 144 000. Остатак верног човечанства живеће на Земљи као поданици тих владара (Лука 12:32; Откривење 14:1, 3).

Под праведном владавином Божјег царства, Земља ће постати рај, управо као што је Бог хтео у почетку, када је створио Адама и Еву у рају, Едену. Тада ће се испунити библијско обећање: „Праведници ће сами поседовати Земљу и заувек ће становати на њој“ (Псалам 37:29, НС).