Пређи на садржај

Пређи на садржај

Врсни пастир и „овај његов тор“

Врсни пастир и „овај његов тор“

Врсни пастир и „овај његов тор“

1, 2. а) Како је описао краљ, Давид Јехову у Псалму 23:1? б) Зашто је било прикладно упоредити Јехову са пастиром и Израел са његовим овцама?

 ЈЕХОВА је мој пастир. Ништа ми неће недостајати. На зеленој паши он ми даје одмора; води ме на мирно место богато водом“. Некадашњи пастир и харфиста, а касније краљ израелског народа, започео је тим речима једну од својих веома омиљених мелодија (Псалам 23:1, 2, НС).

2 Ниједном другом народу него старом Израелу могао је да напише други псалмиста речи из Псалма 95:6, 7: „Клекнимо пред Јеховом, творцем својим! Јер је он Бог наш и ми народ паше његове и овце руке његове“ (НС). Премда је њихов људски краљ могао бити упоређен са пастиром, израелски народ је могао бити упоређен са овцама које имају највишег пастира, Јехову Бога. Он је најврснији Пастир кога треба да имитирају мушкарци који служе, у преносном смислу, као пастири у скупштини Јеховиног преданог народа.

3. Зашто је било прикладно рећи, у вези са Исусом, да је Јехова пастир?

3 Краљ Давид је предочавао Исуса Христа, само је Исус много већи од Давида, који је био његов краљевски предак. Било би сасвим прикладно да је он у стању да цитира и изговори Давидове речи: „Јехова је мој пастир“. Зар није његов претходник, Јован Крститељ, упутио своје присутне слушаоце на приближавање Исуса Христа и рекао: „Ево јагње Божије које уклања грех света“ (Јован 1:29, 36, др Чарнић). Када је рекао за Исуса да је јагње, из породице оваца, Јован је можда имао на уму речи из Исаије 53:7: „Као овцу на клање одведоше га“ (НС). И у последњој књизи Библије, од Откривења 5:6 па надаље, 28 пута је означен прослављени Исус као симболично јагње.

4. Како је Исус постао као овца у овчијем тору и шта је био тај овчији тор?

4 На чудесан начин био је рођен на Земљи и то у народу Израелу, 2. године пре н.е. Тако је био под Савезом закона који је Јехова, израелски пастир, склопио са тим изабраним народом. Тај Савез закона, заједно са десет заповести, био је посредован преко пророка Мојсија у корист израелског народа (Галатима 4:4, 5). Пошто је Исус био члан тог изабраног народа, рођен је као једна од симболичних оваца чији врховни пастир је био Јехова. Дакле, Исус је сам био у симболичном овчијем тору, у повлашћеном односу са божанским Пастиром, који је био заштићен попут зида Мојсијевим савезом закона.

5. Из којег разлога се заступа другачије гледиште на овчији тор из Јована 10:1?

5 Да ли овде ми идентификујемо „овчији тор“ из Јована 10. главе, 1. ставка, са уређењем Мојсијевог савеза закона. Да! Раније објашњење да овчији тор представља аврамски савез заснивало се на гледишту да се у Јовану 10. глави спомиње директно само један тор, и ако би то тако било, онда би тај тор, логично, представљао аврамски савез. Међутим, даље проучавање ове главе показало је да је Исус, у ствари, говорио о више а не само једном овчијем тору. Дакле, као што ћемо видети, било је прикладно исправити објашњење.

6. Како ти гледаш на такве исправке у разумевању библијских тачака?

6 С времена на време су неопходне такве исправке, јер у Причама Соломуновима 4:18 читамо: „А праведничка је стаза као свјетлост сванућа која је све јаснија до потпуног дана“ (СТ). Противници, отпали од истине, нека само ’шкргућу зубима’ на таква напредовања у разумевању, то нас не смета (Дела апостолска 7:54). Уместо тога, захвални смо Јехови што светлост сија за праведнике, и радост за оне који су ’права срца’ (Псалам 97:11). Сигурни смо да ћеш се радовати да сазнаш шта значи Исусово поређење о овчијим торовима за себе и све остале Јеховине сведоке данас.

Рани овчији тор, под Законом

7. Како је Исус преузео нову улогу 29. н.е., у погледу овчијег тора Израелаца?

7 Шта је, онда, са тим овчијим тором Мојсијевог савеза закона? Након што је Исус био крштен од Јована Крститеља, био помазан од Јеховиног светог духа и био подвргнут кушњи 40 дана у Јудејској пустињи, дошао је Исус Христ, године 29. као духовни пастир у овчији тор Израелаца. Исус Христ је рекао да је био посебно послат ’изгубљеним овцама дома Израелова’ (Матеј 10:6, 15:24). Све до свог крштења био је једноставно Један од природних Израелаца који су живели унутар тог уређења — унутар овчијег гора Мојсијевог савеза закона. Али сада, када је био помазан и рођен од Јеховиног духа, Исус Христ је могао да дође до тог овчијег тора у својој новој улози ’врсног пастира’ (Јован 10:11).

8. Ко је био симболичан вратар из Јована 10:3 и зашто?

8 Јован Крститељ био је први који је препознао у Исусу правог пастира, помазаног од врховног пастира, Јехове Бога. Исус није дошао да опљачка овчији тор, већ је дошао законским послом. Овчијем тору израелског народа могао је Исус да представи себе часно као духовног пастира. У складу са пророчанством из Малахије 4:5 (упореди са Матејом 11:12—14; Луком 1:13—17). врховни Пастир је одредио Јована да буде симболично „вратар“ овчијем тору Израела (Јован 1:15, 17, 19—28; 10:3). Јован је препознао верне сведоке Исуса Христа као потпастира Јехове Бога и био одмах спреман да га призна, означи као прореченог месијанског пастира који ће звати своје овце по имену и изводити их на пашу.

9, 10. Како је Исус одговарао свом властитом опису пастира н како су израелски пастири поступаш са својим овцама?

9 Исус је одговарао свом властитом опису правог и врсног пастира, који је записан у Јовану 10:1—5: „Заиста, заиста вам кажем: Ко не улази на врата у тор овчиј него прелази на другом мјесту он је лупеж и хајдук; а који улази на врата јест пастир овцама. Њему вратар отвара и овце глас његов слушају, и своје овце зове по имену, и изгони их. И кад своје овце истера, иде пред њима, и овце иду за њим, јер познају глас његов. А за туђином неће да иду, него бјеже од њега, јер не познају гласа туђега“.

10 Пастир у старом Израелу био је веома присан са својим овцама. Он је општим зовом, својственим за њега, звао све овце да се сакупе и да им пружи личну пажњу. Штавише, дао је свакој овци посебно име. Свака би се овца послушно одазвала када би је позвао њеним именом. Овце су знале јачину и боју гласа свог пастира и не би се одазивале на глас туђина.

11. Како треба ми лично да гледамо на Исусову улогу као пастира?

11 Паралелно с тим, за нас је велика утеха када смо сигурни да нас духовни Пастир све зна по имену и да може да нам пружи личну бригу и пажњу! Немојмо бити као многи слушаоци из Исусовог времена који нису схватили значење његовог поређења. Као пример који треба да нас упозори, читамо у Јовану 10:6: „Исус им каза (Јеврејима који су слушали) ово поређење, али они не разумеше шта им рече“ (БА).

12. Ко су били „туђини“ о којима је Исус говорно и како је то био случај?

12 Други Израелци који су дошли и тврдили да су обећани Месија, или Христ, били су они које је Исус ожигосао као туђине. Од Бога постављени „вратар“, Јован, није њих представио као Јеховиног месијанског пастира. Исус ја сам отишао код Јована да се крсти. Дакле, ту није било никакве грешке (Матеј 3:1—7); Марко 1:1—7; Лука 3:1—9). Да би заштитио народ, Исус је сада сматрао за добро да идентификује себе као духовног пастира, кога је Јехова послао народу, и да раскринка лажне пастире.

Нови тор под врсним пастиром

13. Коју промену је учинио Бог у погледу свог овчијег тора?

13 Као тада, тако је и данас важно да се уђе у прави овчији тор. Да ли хоћемо тиме да кажемо да би могло доћи до промене у овчијим торовима које Јехова Бог признаје? Да. Оно што је Исус даље рекао у Јовану 10. глави и што показују историјске чињенице указују на то да је Бог намеравао да замени овчији тор Израела под Законом једним новим тором. Запази то док читамо даље Исусове речи.

14, 15. Зашто је очигледно да се Исус у Јовану 10:7—10 осврнуо на нови овчији тор?

14 У Јовану 10:7—10 читамо: „Заиста, заиста вам кажем: ја сам врата к овцама. Сви колико их год дође прије мене лупежи су и хајдуци; али их овце не послушаше. Ја сам врата, ко уђе кроза ме спашће се, и ући ће и изићи ће, и пашу ће наћи. Лупеж не долази ни за што друго него да украде и убије и погуби. Ја дођох да имају живот и изобиље“.

15 Запази да од овог одломка говори Исус за себе да представља врата овчијег тора који сада спомиње—врата која воде у овчији тор врховног пастира, Јехове Бога. Исус није представљао симболична врата која су водила у овчији тор природног Израела, јер је сам ступио у тај тор тиме што га је родила јеврејска девица Марија. Исус није био посредник, попут врата, Савеза закона помоћу којега је израелски народ био доведен у искључиви однос са Јеховом Богом. Давно пре Исусовог рођења на Земљи рекао је Јехова Бог израелској нацији: „Само вас познах између свих породица земаљских“ (Амос 3:2, НС). Прави потпастир Јехове Бога требало је да позове прве овце свог стада из симболичног овчијег тора Јевреја и изведе их на посебну духовну пашу. Дакле, Исус је сада морао да почне да говори новом овчијем тору, чија врата је, у другом смислу, био он, врсни Пастир.

16. а) Шта је још раније указало да Јехова намерава да успостави један нови овчији тор? б) Како је Исус показао да управо треба да настане нови овчији тор?

16 Јевреји који су одбили да постану његови ученици слични овцама сматрали су да је њихов овчији тор био једини тор који је Јехова Бог имао на уму и да треба да постоји до у недогледну будућност. Нису узели у обзир „нови савез“ који је Јехова Бог обећао да ће успоставити у пророчанству записаном у Јеремији 31:31—34. То је значило нови однос са Јеховом Богом, па тиме и нови симболичан овчији тор. Исус Христ није био врата која су водила у овчији тор који је застарео, који више није био ограђен зидом Јеховине заштите (Јеврејима 8:7—13). Оне ноћи, кад је Исус славио последњи пут Пасху са својим јеврејским ученицима, изговорио је значајне речи пружајући им вино са Пасхе. Придао је симболично значење вину, рекавши: „Ова чаша је нови савез мојом крвљу, која ће се пролити за вас“ (Лука 22:20, НС; Матеј 26:27—29).

17, 18. а) Шта је био нови овчији тор чији врсни пастир је био Исус? б) Зашто је могао Исус да се упореди и са вратима тог новог тора?

17 Исус Христ је био врата једном трајном овчијем тору, који треба да замени претходни овчији тор за природне Израелце под Мојсијевим савезом закона. Када је Исус оставио за собом своје ученике на Земљи и узашао на небо, 40 дана после свог васкрсења из мртвих, узашао је имајући још увек право на савршени људски живот, право које није изгубио било каквим грехом у телу (Исаија 53:3—12; Дела апостола 8:30—35). Дакле, био је опремљен да служи као посредник и примени то право на живот, предочено његовом крвљу, при печаћењу новог и бољег савеза за своје ученике на Земљи. То је учинио, најдоцније, на дан Духова 33. н.е., када је био изливен дух свети на послушне јеврејске ученике који су на то чекали У Јерусалиму.

18 Тако су ти ученици били доведени у нови савез, и тако је настао, један нови овчији тор, тор односа са Јеховом Богом на основу новог савеза запечаћеног крвљу Исуса Христа. Симболичне овце у том новом тору биле су рођене од Јеховиног духа и помазане његовим духом. Исус Христ је био врата том тору, као и од Јехове постављени врсни пастир над овцама унутар тог тора.

19. На који начин се испунило пророчанство из Захарије 13:7?

19 У времену од три дана у којима је Исус био лишен слободе и био. мртав у гробу, морао је да преда своје ученике сличне овцама. потпуно. на бригу врховном пастиру, Јехови Богу. Тада су се испуниле Јеховине речи из Захарије 13:7, које гласе: „Удри пастира и нек се разбегну (овце) стада; али ћу окренути руку своју к безначајнима“ (НС). Рука Свемогућег пастира, Јехове, окренула се ка тим безначајним ученицима све док нису били опет враћени васкрснулом потпастиру, Исусу Христу (Матеј 26:31, 32).

20. Како речи из Јована 10:16 наводе на очекивање још једног другог тора, и зашто то треба да нас интересује?

20 Али са тим новим овчијим тором под врсним пастиром на уму, запази шта је Исус рекао у Јовану 10:16: „Ја имам и друге овце, које нису из овога тора. И оне ми ваља довести“ (БА). Зар то не наговештава да треба да има још један други тор, коме исто треба да служи као врсни пастир? Ако да, када ће постојати тај тор и ко ће бити овце у њему? Ово су питања која се највише тичу нашег времена и одговори на та питања могу бити у директној вези са твојом надом и изгледима на вечност. Зато, размотримо ту тему.

Како ћеш одговорити?

□ Како је Исус био рођен у овчијем тору и ко је био пастир тог тора?

□ Коју је улогу преузео Исус 29. н.е.?

□ У којем својству је служио Јован Крститељ с обзиром на овчији тор Израела?

□ Шта је био нови овчији тор чији врсни пастир је био Исус?

□ Шта указује на долазак још једног овчијег тора?

[Питања за разматрање]

[[Слика на 20. страни]

Као симболични вратар, Јован Крститељ је указао добродошлицу врсном пастиру, Исусу

[[Слика на 21. страни]

Исус је увео стадо у нови овчији тор. Шта је то било?