Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли се исплати поштење?

Да ли се исплати поштење?

Да ли се исплати поштење?

ЉУДЕ ПОШТЕНА срца тишти непоштење које виде у свету. Неки су чак жалосни због непоштења које налазе у себи. Једна жена је писала: „Била сам. .. некако непоштена да запазим која је то особина која погоршава моју истинитост“. Друга је рекла: „Изгледа да пречесто у последње време полазим линијом мањег отпора“.

Али, зар морамо да будемо непоштени само зато што су то многи други? Не. Још увек има људи који одбијају да буду непоштени, а и променили су се неки који су раније били непоштени. Где можемо наћи добар разлог да останемо поштени у овом непоштеном свету? У Библији.

Библија нам помаже да будемо поштени јер је, инспирисана од Јехове Бога, који је највише од свих достојан поверења. Она нас подбуђује: „Уздај се у Јехову свим срцем својим“ (Приче Соломунове 3:5, НС). Искуства показују да се ствари увек добро завршавају за онога који се у Бога узда толико да следи његов савет, као у погледу поштења.

Како бити поштен

Прочитај нешто од онога што Бог говори о поштењу. Па затим замисли какав би свет био кад би свако то следио.

„Зато, пошто сте сада одбацили лаж, говорите истину сваки са својим ближњим“ (Ефесцима 4:25, НС).

Какав би био живот кад би свако говорио истину? Не би било више непоштених политичара, варалица, ни пакосних брбљиваца!

„Крадљивац да не краде више“ (Ефесцима 4:28).

У крађу спада: подношење лажних пореских пријава, одбијање законских дажбина, узимање материјала са радног места без одобрења, непоштено потраживање бенефиција од социјалног система, као и крађа по радњама и пљачкање. По неким проценама, државни буџет Сједињених Држава довео би се скоро у равнотежу кад би свако престао да краде из државне касе.

„Лажна мера је мрска Јехови“ (Приче Соломунове 11:1, НС).

Како би се осећао када би био сигуран да ћеш, кад год одеш у куповину, учинити добар пазар? Замисли само свет без лукавих пословних метода, где би могао да купиш, са истим поуздањем, половна кола или нову кућу!

„Свака душа да се покорава претпостављеним властима“ (Римљанима 13:1, НС).

Прекорачење дозвољене брзине, непоштовање саобраћајних знакова, подношење лажних пореских пријава и бацање отпадака по улици јесу четири од многих начина на које се људи не покоравају властима. Како би другачије било када би се свако исправно покоравао ’претпостављеним властима’!

„Ако неко неће да ради, нека и не једе“ (2. Солуњанима 3:10, НС).

Лењост је главни узрок непоштења и криминала. Хришћанин ваља да ради, а не да се ослања на другога да га издржава.

„Брак нека буде частан међу свима, а брачна постеља неокаљана“ (Јеврејима 13:4, НС).

У раније поменутој анкети скоро половина од свих анкетираних венчаних особа признала је да вара своје брачне другове. Сигурно можеш да видиш разлику до које би дошло у људским односима услед поштовања ове заповести.

Да ли је практично?

Ова мерила су заиста изванредна. А да ли су практична данас? Одговор је потврдан. Бог не би тражио од нас да чинимо нешто што је непрактично или штетно за нас. Размотри само неколико предности поштења.

Прво, поштење нам оставља чисту савест. То није незнатна ствар. Ако нисмо окорели чинећи зло, знамо када смо погрешно поступили и савест нас гризе. Савест не мучи када смо поштени.

Затим, ако смо поштени, нећемо бити кажњени за непоштење. Поштену особу неће ухватити због шверца на царини, или због утаје пореза или пљачкања суседа.

И опет, тиме што смо поштени чинимо живот пријатнијим онима око нас. Чак им то помаже да буду поштени. После спроведене анкете међу радницима великих робних кућа, писао је часопис Сајколоџи Тудеј: „Ако радници мисле да су они у управи поштени, вероватно ће мислити да се и од њих очекује да буду поштени . . . Али, ако радници опазе (исправно или неисправно) да су они у управи непоштени, више ће бити склони да оправдају и извине своје непоштење“. Већина нас није тако утицајна као они у управама предузећа. Али сви ми имамо утицаја на оне око нас. И ако смо поштени, онда је наш утицај добар.

Штавише, други почињу да нас поштују због нашег поштења. Да је то тако потврдила је једна хришћанка која ради као службеница у ваздухопловној компанији у Либерији. Примила је телефонски позив за свог шефа и када јој је он рекао да каже да није ту, објаснила му је да не може да лаже. Љутито је дао налог за њен премештај у друго одељење. Ускоро је њен нови шеф захтевао од ње да прикрије мањак у каси за ситне трошкове. Она је то одбила, па се и овај шеф разбеснео. Међутим, неколико дана касније требали су некога ко ће депоновати хиљаде долара у банку. Кога су изабрали? Па ту поштену службеницу! У ствари, шефови су је поштовали због поштења. Хришћани су нашли запослење када други нису могли.

Добро је да нас поштују, да имамо чисту савест и чинимо живот пријатнијим онима око нас. Али постоји још бољи разлог зашто треба бити поштен.

Најбољи разлог за поштење

У Библији пише да Бог не може да лаже (Титу 1:2). Да, Јехова Бог је поштен и очекује од нас да будемо исто поштени. У оно што Бог мрзи убрајају се ’лажан језик’ и ’лажан сведок који шири стално лажи’ (Приче Соломунове 6:16—19). Бог мрзи када људи лажу да би мање платили порез, поткрадају своје послодавце или непоштено искоришћавају друге на било који начин.

Можда и ти то мрзиш. Ако да, тада ће те радовати да сазнаш да Бог може и хоће да учини нешто против непоштења. У ствари, ускоро ће предузети драстичне мере против тога. Он обећава: „Јер ће бити сатрти злочинци (ту спадају непоштени), а који се надају у Јехову, поседоваће земљу. Још мало и злога више неће бити“ (Псалам 37:9, 10, НС).

Јехова неће дозволити да на земљи заувек влада непоштење. Уклониће оне који инсистирају на непоштење, заједно са свим осталим ’злочинцима,’. Међутим, светлу будућност имаће они који високо цене поштење и честитост и настоје да врше Божју вољу. Псалмиста је питао: „Јехова, ко ће бити гост у шатору твоме; ко ће становати на светој гори твојој“? Одговор? „Онај ко живи беспрекорно, који чини правицу и истину збори у срцу своме. Он није клеветао језиком; није нанео зла ближњему своме“ (Псалам 15:1—3, НС).

Данас је прави изазов бити поштен. Али Бог тражи оне који остају поштени упркос искушењу и притиску. Добро ће се уклопити у праведна ’нова небеса и нову земљу које очекујемо по његовом обећању’ (2. Петрова 3:13). Многи данас служе Јехови Богу и труде се да поступају по његовим мерилима. Наравно, ти људи нису савршени. Али верују у Божје обећање о праведној ’новој земљи’. И својим начином живота показују сада да искрено желе да буду део те ’нове земље’ или новог друштва људи на Земљи.

Зашто не би упознао те људе ако и сам цениш поштење? Издавачи овог часописа биће срећни да те повежу са њима.

[Истакнути текст на 4. страни]

Познавање Библије ствара поштење, а то се допада Богу

[Истакнути текст на 5. страни]

Поштење је практично али, на које начине?

[Истакнути текст на 6. страни]

Шта је најбољи разлог за поштење?