Пређи на садржај

Пређи на садржај

Недавни тор за „друге овце“

Недавни тор за „друге овце“

Недавни тор за „друге овце“

„Ја имам и друге овце, које нису од овога тора. И оне ми ваља довести. Чуће оне глас мој, и биће једно стадо и један пастир“ (Јован 10:16, БА).

1. Каква допуна је уследила 36. н.е. у погледу овчијег тора духовног Израела?

 УВОЂЕЊЕМ новог овчијег тора духовног Израела на дан Духова 33. н.е., испунивши своју сврху, престао је да постоји бивши овчији тор за природне Јевреје под Мојсијевим савезом закона. Три и по године касније дошло је до обраћења, крштења и помазања духом римског капетана Корнелија и његове верне породице и његових пријатеља у Ћесарији. Тако су необрезани пагани, који нису били проселити, били уведени у овчији тор чија „врата“ представља Исус Христ (Дела апостолска 10. глава). Овај тор обухвата „Божји Израел“, Израелце по духу или духовне Израелце. Да ли се могло рећи за било кога од њих — Јеврејина или пагана — да ’није од овог тора’ — тора сакупљеног по уређењу новог савеза? Сигурно да не би! (Галатима 6:16; Јован 10:16).

2. Како још увек Исус служи као врсни пастир онима новом савезу?

2 У ово поодмакло време постоји још увек на Земљи остатак тог Божјег Израела и ова чињеница показује да је Исус Христ, посредник новог савеза, био веран и врсни пастир. Тако и данас, после више од 19 векова, прослављени Исус Христ може с правом рећи, без да се размеће, оно што је рекао пре своје смрти и васкрсења. А о томе читамо у Јовану 10:14, 15: „Ја сам пастир добри и знам овце своје, и оне мене знају, као што мене зна Отац (врховни пастир) и ја знам Оца. И ја живот свој дајем за овце“ (БА).

3, 4. Зашто треба разликовати „друге овце“ од „малог стада“?

3 На том месту је Исус продужио и дао значајну али великодушну изјаву: „Ја имам и друге овце, које нису од овога тора. И оне ми ваља довести. Чуће оне глас мој, и биће једно стадо и један пастир“ (Јован 10:16, БА). На кога се осврнуо као на „друге овце“?

4 Пошто те „друге овце“ нису биле од „овога тора“, није требало да буду укључене међу Божји Израел, чији чланови имају духовно или небеско наследство. Ти духовни Израелци чине „мало стадо“, јер је Исус рекао ученицима који су очекивали изливање духа светога о Духовима: „Не бој се, мало стадо; јер се допало Оцу вашем да вам да царство“ (Лука 12:32, НС). Мало стадо оваца — којима се даје небеско Царство и који треба да владају са врсним пастиром Исусом Христом, у том Краљевству — броји само 144 000 духовних Израелаца (Откривење 7:1—8; 14:1—5).

5. Како би могао да употребиш ставак из Откривења 14:4 да би показао да је логично да друге овце имају другачију наду од оне коју има мало стадо?

5 У Откривењу 14:4 пише: „Ови су искупљени као првенци од људи Богу и Јагњету“ (НС). Како би могли бити ти духовни Израелци (њих 144 000) симболични првенци од људи ако после њих не би било никаквих других плодова? Неизбежно је, дакле, да поред 144 000 духовних Израелаца, које чине мало стадо краљевских оваца, у овчијем тору новог савеза, има и других које треба касније сакупити. И зар се није испоставило да је тако?

6, 7. Како се испуњавају речи из Откривења 22:17 и ко се ту не позива да „дође“?

6 У Откривењу 22:17 било је проречено да „дух и невеста говоре: ’Дођи’! И ко слуша нека каже: ’Дођи’! И ко је жедан нека дође, и ко хоће нека узме воду живота забадава“. Духовна невеста Христова не упућује себи позив „Дођи“! то јест онима које би Јехова Бог још требало да би се попунио број класе невесте од 144 000. За време ’свршетка поретка’, који је почео 1914, чули смо позив који је упутила „невеста“ у сарадњи са светим духом врховног Пастира (Матеј, 24:3).

7 Ове речи позива упућују се људима на Земљи, који желе да постигну савршени људски живот у Божјој слици и прилици у рају који ће бити поново успостављен на Земљи за време Божјег краљевства под Христом. Ти позвани су данас, за време свршетка поретка, „друге овце“ из Исусовог дугорочног пророчанства записаног у Јовану 10:16. Они нису од „овога тора“—тора који је тада поменуо врсни пастир Исус. Они примају позив помоћу остатка „оваца“ које су у „овом тору“, и удружили су се са духовним остатком ширећи позив и другима све до последњег, тренутка овог свршетка поретка.

8. Које се гледиште заступало у погледу других оваца 1905?

8 У издању Сионске куле стражаре од 15. марта 1905, био је објављен чланак под насловом „Прави пастир, праве овце и прави тор“. Ту је направљена разлика између оваца из „овог тора“ и оних такозваних „других оваца“. Подвучено је да „овај тор“ има везе са скупштином хришћана који су изведени за време такозваног „доба јеванђеља“. У следећим поднасловима „Друге овце из другог стада“ и „Сунаследници истог обећања“ (стр. 89, 90 на енглеском језику) било је изјављено:

 „Стадо које је Господ око себе сакупљао у време овог поређења нису били природни Израелци, него духовни Израел . . . Дакле, није исправно гледиште које су неки заступали да се сада нас, који смо од пагана или поменуте ’друге овце’, доводи у један тор. . . . Очигледно су те ’друге овце’ поменуте у овом поређењу они који ће постати Господње овце након што ће бити употпуњено садашње ’мало стадо’.

9, 10. а) Зашто не може поређење о овцама и јарцима наћи примену за време миленијума? б) Када треба да се сакупљају друге овце?

9 У даљем одломку тог чланка изједначене су „друге овце“ са „овцама“ које је Исус описао у свом поређењу о овцама и јарцима, записаном у Матеју 25:31—46. Године 1905. мислило се да ће то поређење наћи своју примену тек за време хиљадугодишње Христове владавине, после „рата великог дана Бога сведржитеља“ на бојном пољу Армагедона (Откривење 16:14—16). Међутим, ми морамо имати на уму да је поређење о овцама и јарцима било последњи део Исусовог одговора на питање ученика шта ће бити знак његовог ’присуства и свршетка поретка’ (Матеј 24:3). Дакле, испуњење овог поређења треба да уследи за време овог свршетка поретка, који је почео од године 1914.

10 Дакле, схватило се да пастир Исус Христ није продужио да доводи „друге овце“ из Јована 10:16 у првом веку када су почели обрезани Самарјани да се обраћају у хришћанство. Нити је то чинио када је био обраћен 36. н.е. римски капетан, необрезани паганин Корнелије. Када се, онда, врсни Пастир латио сакупљања других оваца? Много векова касније, да, у првом 20. веку, сагласно са чињеницама у овом случају (Дела апостолска 8:4—17; 10:9—48).

11. На шта су се концентрисали духовни Израелци све до 1935?

11 Примећујемо да су чланови остатка духовних Израелаца, који припадају унутар „овог тора“, били заокупљени, све до пролећа године 1935, сакупљањем последњих чланова у тај тор да би се постигао потпуни број од 144 000 духовних Израелаца. То би били последњи чланови које је требало довести под нови савез посредован преко врсног пастира, који је умро као Божје јагње да пролије „крв вечног савеза“ (Јеврејима 13:20; Псалам 50:5). Шта се, онда, догодило 1935?

12. Шта је било необично у вези конгреса 1935?

12 Општи конгрес Јеховиних сведока био је сазван у главном граду Сједињених Америчких Држава, Вашингтону, на који су нарочито били позвани богобојазни истраживачи Библије који су били слични Јонадаву који није био Израелац. Другог дана конгреса, 31. маја, тадашњи председник Удружења Куле стражаре, Библије и трактата одушевио је посетиоце конгреса својим предавањем на тему из Откривења 7:9—17 о „великом мноштву“ (Откривење 7:9, БА). Објаснио је да то проречено „велико мноштво“ треба да се састоји од „других оваца“, предочених по Јонадаву, човеку који није био Израелац, а придружио се Јују, израелском краљу, у ревновању за Јехову а против обожаваоца лажног бога Вала (2. Царевима 10:15—28; Јеремија 35:6—19). Дакле, Јуј је показао да ’није трпео никакво ривалство према Јехови’, или по преводу Даничић—Караџић, „ревност за ГОСПОДА“ (2. Царевима 10:16, НС).

13, 14. а) Ко су постали савремени Јонадавци? б) Шта је било прикладно за њих да учине и зашто?

13 Стотине оних који су желели да буду као Јонадав и међу „другим овцама“ врсног пастира одазвали су се објављеном позиву и посетили конгрес у Вашингтону. Да би постали савремени двојници Јонадава било је по Писму неопходно да се потпуно предају Јехови Богу преко врсног пастира и симболишу то предање потпуним потапањем у воду, као што су то учиниле овце које припадају „овом тору“. Тако су и учинили: у суботу, 1. јуна 1935, било је 840 делегата конгреса који су се крстили у води и на тај начин подсетили на масовно крштење које се одиграло на дан Духова 33. године у Јерусалиму. На који упечатљив, веома значајан начин је врсни пастир показао да је сада започео да доводи под своје пастирско окриље друге овце које је требало да слушају његов глас као глас вољеног пастира! Каква је то радост била за њега! После Конгреса одржаног у Вашингтону 1935, било је објављено истакнуто предавање, у којем је објашњено Откривење 7:9—17, на странама часописа Кула стражара, у издањима од 1. и 15. августа 1935. под насловом „Велико мноштво“ (I и II део).

14 Хиљаде и хиљаде читалаца сагледало је тада своју прилику да заиста постану друге овце врсног пастира и буду упућене у прави тор. У ту сврху су се крстили првом приликом која им се указала и тако симболизирали разумно предање које су учинили врховном Пастиру преко потпастира, Исуса Христа. Пошто су признали да је Јеховин потпастир дао своју људску душу за све овце, ’опрали су, у ствари, своје хаљине’, по којима се идентификују, у „крви“ тог Божјег „јагњета“ и „убелили“ их тако да би прошли код божанске инспекције (Откривење 7:14).

15. Колико су бројно порасле друге овце и шта доказује та чињеница?

15 Свршетак поретка који је започео на крају времена народа, 1914, није се завршио 1935, с обзиром да је врсни пастир другим овцама окренуо своју пажњу која спасава животе. Већ је продужио да постоји све до ове 1984. године, и тај период треба да се заврши тек након што се буде обавило коначно проповедање Царства. Већ број оних, који показују на славама Спомен вечере Господње да су у тору других оваца, прелази у милионе, са безброј других који су још на путу у тор. Већ су увелико надмашили унапред одређени број од 144 000 — тај ограничени број је постављен за оне који су доведени у „ово стадо“ које је резервисано за духовне Израелце, сунаследнике врсног пастира у његовом небеском Краљевству. Ова чињеница пружа даљни доказ да се они не налазе у „овом тору“, где се налази „мало стадо“ врсног пастира (Лука 12:32).

16, 17. а) Какав однос постоји између других оваца и малог стада? б) Како су се испуниле Исусове речи о постојању „једног стада“?

16 Да ли су различите наде — небеска нада за овце у „овом тору“ и земаљска нада за друге овце које припадају недавно насталом другом тору — утицале на њих тако да се одвоје једни од других као да немају ништа заједничко? Развоји догађаја од 1935. године одговарају са „не!“ Исус, врсни пастир, прорекао је да то неће бити случај, јер је даље рекао: „И биће једно стадо“ (Јован 10:16, БА). Примећујемо да није рекао? „Једно стадо у једном тору“. Али, иако су били одвојени торови, имао је да буде само „један пастир“, и то је Краљ — пастир који влада на небу од 1914, од свршетка времена незнабожаца. У складу са том чињеницом, „овце“ имају да спроведу заједнички једно дело — дело ’проповедања ове добре вести о Царству по свој настањеној Земљи за сведочанство свим народима’, пре него што ће доћи крај поретка овог старог света (Матеј 24:14).

17 Друге овце не осећају никако да се мало стадо издваја од њих. Они чине заједно једно стадо оваца под врсним пастиром. Друге овце се радују свом присном дружењу са малим стадом и сматрају великом предношћу што могу да служе неко време са тим будућим краљевима и свештеницима, чији ће поданици они постати за време хиљадугодишњег Краљевства.

18. а) Шта ће донети будућност новом савезу и помазаним овцама у „овом тору“? б) Какве изгледе имају друге овце?

18 Када буде остатак духовних Израелаца, у од Бога одређено време, завршио свој земаљски пут и прошао земаљску сцену да уђе у небеску награду, престаће да важи нови савез заснован на крви посредника, врсног пастира, Исуса Христа пошто ће успешно испунити своју сврху. Тиме ће престати да се слави Спомен вечера Господња сваке године, на дан Пасхе. Такође ће престати да постоји „овај тор“ за стадо духовних Израелаца. Предане, крштене друге овце остаће на Земљи да уђу у благослове које ће излити на њих Краљевство, састављено од врсног пастира, Исуса Христа, и његових 144 000 удружених свештеника и краљева. Стадо које ће остати на очишћеној Земљи састојаће се само из уједињених других оваца. Оне ће наставити да слушају глас свог пастира — краља и то ће их довести да стекну вечни живот у људском савршенству на рајској Земљи.

Да ли можеш да објасниш

□ Шта указује да се друге овце разликују од оних из малог стада?

□ Како се данас испуњава Откривење 22:17?

□ Када и где су почеле да се појављују друге овце?

□ Пошто се друге овце не налазе у истом тору са помазаним овцама, како чине једно стадо?

[Питања за разматрање]

[Слика на 25. страни]

Пошто се дозивање „малог стада“ примакло крају, Исус је сакупљао мноштво „других оваца“