Пређи на садржај

Пређи на садржај

Питања читалаца

Питања читалаца

Питања читалаца

◼ Како се односи на аврамски савез оно што је Исус рекао о овчијим торовима у Јовану 10. глави?

Савез који је Јехова Бог склопио са Аврамом поставља дивну, дугорочну Божју намеру да благослови људе из свих народа преко аврамовог семена. Овчији торови, о којима је Исус говорио у Јовану, 10. глави, представљају обележја унутар одвијања Божје; намере откривене у аврамском савезу.

Када је Бог проширио савез, који је први пут изјавио у 1. Мојсијевој 12:1—3, рекао је Авраму: „Заиста ћу те благословити и сјеме твоје веома умножити, да га буде као звијезда на небу и као пијеска на бријегу морском; и наследиће сјеме твоје врата непријатеља својих. И благословиће се у сјемену твојем сви народи на земљи, кад си послушао глас мој“ (1. Мојсијева 22:17, 18).

Али како би се заштитила та лоза семена и остала чиста, и како би се идентификовало обећано семе када буде стигло? Јехова Бог је ту интервенисао и побринуо се за Савез закона посредован преко Мојсија, тај Закон није негирао аврамски савез, већ је био додан њему (Галатима 3:16—18). Захтеви Закона помагали су Израелцима да се заштите од духовне, моралне и физичке окаљаности околних народа. Дакле, Израелци су постали овце унутар заштитних зидова стабилног овчијег тора. Даље, као што пише у Галатима 3:24, Закон је био васпитач који их је водио до месијанског ’семена’, тако да би Израелци када се то ’семе’ буде појавило, били у стању да признају своју грешност и потребу за њим.

Исус Христ је постао главно семе аврамског савеза, док је Бог намеравао да изабере још и друге људе као споредно семе. Апостол Павле је писао зато да су они ’који припадају Христу, заиста семе Аврамово, наследници с обзиром на обећање’ (Галатима 3:29). Како је требало да се испуни овај вид аврамског савеза?

Христ се појавио ’изгубљеним овцама дома Израеловог’ и изабрао верне следбенике између оваца у овчијем тору Мојсијевог закона (Матеј 10:6). Јевреје, који су га признали за Месију и пастира кога су требали, увео је у нови тор, тор духовног Израела у прореченом ’новом савезу’ што је сам Исус посредовао (Јеврејима 8:7—13; Галатима 6:16). Касније су и обрезани Самарјани и обрезани незнабошци били доведени у тај тор, дакле, постали део споредног семена Аврамовог. Исус је рекао „Ја сам врсни пастир“ (Јован 10:11, НС). То је сигурно био према Јеврејима и незнабошцима који су постали помазани хришћани и били сакупљени у овчијем тору новог савеза.

Све то показује како су овчији тор Мојсијевог закона за природни Израел и овчији тор новог савеза са духовним Израелом служили заједно са аврамским семеном.

А шта је са ’другим овцама’ које нису од ’овога тора’, тора духовног Израела који чини споредно семе Аврамово? (Јован 10:16). Друге овце, долазе, такође, под окриље аврамског савеза јер, сетићеш се, да је Бог обећао Авраму да ће ’у његовом семену бити благословени сви народи на земљи’ (1. Мојсијева 22:18). За те овце може се рећи да су у одвојеном тору (посебном тору) под врсним Пастиром. Сигурно нису у истом тору са људима који су постали наследници с обзиром на обећање Авраму. Али, они сарађују са споредним семеном Аврамовим, бивајући једно стадо под једним пастиром који је главно семе Аврамово. Те друге овце имају дивне изгледе на вечни живот у обновљеном земаљском рају. Нико не би порекао да се тако благосиљају у Аврамовом семену.

Према томе, различити торови споменути у Јовану 10. глави — овчији тор Мојсијевог закона за природне Израелце, тор за духовни Израел у новом савезу, уређење слично тору за друге овце које долазе из ’свих народа на земљи’—сви они имају везе са испуњењем дивне Божје намере наговештене у аврамском савезу.