Пређи на садржај

Пређи на садржај

Умрети за доктрину

Умрети за доктрину

Умрети за доктрину

БИО ЈЕ рођен у Тудели (Шпанија) око 1511. Студирао је медицину у Паризу и касније вршио лекарску праксу у неколико француских градова. Чувен је по томе што је допринео открићу малог (плућног) кружења крви.

Па ипак, био је приморан да проведе већину свог живота као бегунац, чак је морао да промени и своје име. 13. августа 1553, на путу за Италију, зауставио се у Женеви (Швајцарска). Тамо су га препознали, ухапсили и 14. августа извели га пред суд на захтев протестантског реформатора Жана Калвина. Пресуда? Крив! Казна? Смрт! 27. октобра 1553. био је спаљен на ломачи на периферији Женеве.

Ко је то био? Мигуел Сервет. За шта је био окривљен? За убиство? Изнуду? Или неки други гнусни злочин? Не, био је погубљен као јеретик јер је негирао ортодоксну доктрину хришћанства о „најсветијој Тројици“.

Тројство још увек представља предмет контраверзија. На пример, амерички путујући проповедник Били Грехам тврди: „Библија научава да је Исус Христ потпуно Бог и да никако није нижи од Бога оца“. На супротној страни, у малом огласу Д Денвер пост понудио је свештеник духовничарске цркве један милион америчких долара ономе ко би могао да докаже да Библија подупире науку о тројству. Означио је тројство као људску филозофију „која је неподударна и несхватљива“.

Можда се питаш: „Али, каква је разлика у томе? Зар је заиста важно шта се верује“? Да, јесте. Зашто? Зато што је Исус Христ рекао: „Вечни живот значи познавати тебе, јединог истинитог Бога, и познавати Исуса, твог гласника, као Христа“ (Јован 17:3, Ен Америкен Тренслејшн). Наша вечна добробит зависи од нашег тачног познања ’јединог истинитог Бога’. Дакле, шта је истина? Је ли Исус Христ „Божји син“ или Бог Син? То је велика разлика?