Пређи на садржај

Пређи на садржај

Уједињени обожаваоци јединог истинитог Бога

Уједињени обожаваоци јединог истинитог Бога

Уједињени обожаваоци јединог истинитог Бога

„О Јехова, . . . ти си Бог, само ти“ (Псалам $6:9,10, НС).

1. а) Шта је Јехова пустио у рад да би то произвело јединство у обожавању? б) Шта је ускоро проистекло из те „управе“?

 ЈЕДИНСТВО у обожавању — како је то привлачно! Али већина човечанства није то никада доживела. Па ипак, јединство у обожавању није само сан. То је Божја намера. Пре деветнаест векова Јехова је пустио у рад „управу“, чији циљ је јединство — јединство слично ономе што би се нашло у једном уско повезаном, љубазном дому. Јединство које је та „управа“ произвела ускоро је навело хришћанске Јевреје да обожавају у љубазној заједници са Самарјанима, затим су и необрезани пагани били љубазно уведени у Скупштину. Што је још важније, сви су они били доведени у јединство са Јеховом Богом на основу њиховог веровања у вредност Исусове жртве за искупљење греха. Почели су да се радују са њим односу синова са љубазним Оцем.

2. а) Шта је та „управа“ и када је ступила у рад? б) Шта је мишљено састављање.м онога „што је на небесима“?

2 У Ефесцима 1:9, 10 скреће се пажња на ту „управу“. Тамо читамо: „По његовој угодности је, који је унапред намеравао у себи, за управу (или поступак управљања пословима домаћинства) на граници пунине одређених времена (од Духова 33. н.е., па наовамо), да се све поново састави у Христу, што је на небесима и (касније) што је на земљи“ (НС). Сакупљање онога „што је на небесима“, то јест појединаца који би били са Христом у његовом небеском Краљевству, почело је најпре међу Јеврејима, затим Самарјанима и на крају паганима.

3. Шта је произишло из сакупљања онога „што је на земљи“?

3 У наше време, нарочито од 1935, посматрамо сакупљање онога „што је на земљи“, то јест људи који би имали предност да живе на рајској Земљи. Већ су се милиони одазвали на ту другу фазу Божје љубазне „управе“. Долазе из свих народа и језичких група. Јединство на које наилазе није једноставно дословно сакупљање. људи који се и даље држе својих претходних веровања и обичаја. Него, као што је проречено у Исаији 2:3, уче се Јеховиним путевима тако да могу ’ходити његовим стазама’.

4. а) До које ће се мере постићи јединство у обожавању и како се то описује у Библији? б) Каквом односу са Јеховом радоваће се савршени људи после коначне кушње?

4 Ово што видимо данас није, међутим, потпуна мера до које ће се постићи јединство. Божја намера осигурава да ће сва интелигентна створења бити уједињена у правом обожавању. Апостол Јован је добио унапред увид у дивну ситуацију која ће владати на крају Христове хиљадугодишње владавине, и он је описује у Откривењу 5:13: „Свако створење које је на небу и на земљи и под земљом и на мору, и све што је у њима, чух како говоре: благослов и част и слава и сила у све векове ономе што седи на престолу (Јехова) и Јагњету (Исус Христ)“ (НС). Јован је видео да су тамо сви уједињени у обожавању Јехове под Исусом Христом. Затим, када буде прошла коначна кушња и када буду били уништени сви који би се тада побунили, усвојиће љубазно Јехова као своје синове, преко Христа, све савршене људе који буду доказали лојалност. Они ће постати део Божје уједињене свеопште породице, и свима њима биће Јехова заувек једини Бог, свеопшти Суверен и љубазни Отац. То је изглед који радује срце! Да ли желиш озбиљно да будеш укључен у ту срећну породицу обожаваоца? (Римљанима 8:20, 21).

„Ти си Бог, само ти“

5, 6. Шта је Давид написао у 86. псалму о ономе који је предмет нашег обожавања?

5 Преглед 86. псалма може нам помоћи да разазнамо шта треба да радимо да бисмо имали удела у том благослову. Писац овог инспирисаног псалма био је Давид и имао је већ за собом сведочанство предања у стварима правог обожавања. Али је схватио да лично треба и даље да напредује духовно и то се одразило у ономе што је написао.

6 У ставцима 8—10 усредсређује пажњу на онога који је био предмет његовог обожавања и каже: „Нико међу боговима није као ти, о Јехова, и нема дела таквих као што су твоја. Сви народи које си створио доћи ће и поклониће се пред тобом, о Јехова, и подаће част имену твоме. Јер си ти велик и чудеса чиниш; ти си Бог, само ти“ (НС).

7. Зашто је толико важно признање да је Јехова само Бог?

7 Народи су у Давидово време, као и данас, имали многе. богове. Давид је, међутим, са искреним цењењем рекао Јехови: „Ти си Бог, само ти“. Исус Христ је нагласио ту исту чињеницу. Те ноћи, уочи своје смрти, молио се Оцу, обраћајући му се као ’једином истинитом Богу’ (Јован 17:3). Међутим, такозвано хришћанство обожава Тројицу, милиони се клањају идолима; други су начинили својим боговима истакнуте личности, новац, себе и секс. А шта је са тобом? Јеси ли лично убеђен да ’нико није као Јехова’, да је он ’једини истинити Бог’?

8. Шта се захтева од свих оних који желе да обожавају Јехову, како је на то указано у Псалму 86:11?

8 Гледајући у будућност, с обзиром на његово време, Давид је предвидео људе из свих народа који ће доћи да служе Јехови. Давид је, нема сумње, схватио да ће ти људи имати много шта да уче када буду дошли да обожавају Јехову. Мораће да учине промене у свом животу. Такође, Давид је био реалистичан да призна да је и њему потребна поука и да ће морати да предузме даља прилагођавања. У Псалму 86:11 рекао је: „Учи ме, Јехова, свом путу. Ходићу у истини твојој. Уједини срце моје да се боји имена твога“ (НС). Је ли то и наша жеља?

9. Зашто смо уједињени народ и коју одговорност имамо у том погледу?

9 Заиста је изванредно јединство које већ сада постоји међу Јеховиним сведоцима. То је зато што ми као група искрено осећамо оно што је Давид осећао — ми тражимо Јеховино вођство и поступамо у складу с њим. Треба исто да желимо да лично, својим ставом и понашањем, допринесемо том јединству. Поред тога, можемо да заштитимо своје јединство и помажемо другима да имају удела у њему трудећи се да развијемо у новозаитересованим особама цењење за разне ствари које нас уједињују.

Снажни фактори уједињења

10. Који је први фактор који нас уједињује?

10 Као прво: сви ми обожавамо Јехову и признајемо да има право да постави мерило у погледу онога шта је добро а шта зло (Откривење 14:6, 7; 1. Мојсијева 2:16, 17). Како је то имало дивног утицаја на Јеховин народ широм света! Јехова је, како се изјављује у Библији, „Вишњи и Узвишени, који вечно станује и чије је име свето“ (Исаија 57:15, НС). Када га обожавамо и повинујемо се његовим мерилима, то нас подиже. И пошто та мерила важе за све крајеве на Земљи, тиме што им се повинујемо долазимо све ближе као народ.

11. Како можемо помоћи новим особама да имају удела у том јединству?

11 Али, понекад, појединци који су нам се придружили западају у тежак преступ. Зашто? Када им се поставило питање у вези њиховог односа са Богом, неки су рекли: „Бог није био стваран за мене“. Те тако нису озбиљно схватили ни његове захтеве. Можемо ли помоћи онима са којима студирамо да им Јехова постане стварност? Треба да им нагласимо да се право обожавање не састоји само у томе да прихватимо неке науке, идемо у краљевску салу и проведемо, можда, с времена на време неколико часова у служби проповедања. Они који желе да служе Јехови морају да имају близак личан однос са њим. Треба да науче да се лично и редовно моле, тражећи од њега вођство у свему што чине (Филипљанима 4:6; Приче Соломунове 3:5, 6). Тада ће почети да имају удела у великом јединству у којем ми уживамо.

12, 13. а) Како нас уједињује други фактор овде наведен? б) Шта ваља да ради неко да би извукао потпуну корист из тога?

12 Као друго: уједињени смо зато што имамо, било где да се налазимо у свету, Божју реч, Библију која нас води. Признајемо да је Библија инспирисана, и оно што је многе од нас привукло ка Јеховиним сведоцима јесте чињеница да се сведоци искрено држе Библије (2. Тимотију 3:16, 17).

13 Особе са којима проучавамо могу се сложити са нама када кажемо да је Библија Божја реч. Али, колико су прочитали од Библије? Користило би да охрабримо све да прочитају целу Библију и, док то чине, да сагледају како Библија треба да утиче на њихове одлуке у свакодневном животу. Исус је тако добро познавао вољу свог Оца и имао је тако дубоко усађену у мисли и срце, да је могао да каже: „Увек чиним оно што се њему допада“ (Јован 8:29, НС). Какав диван циљ за све нас!

14. Зашто је важан овде споменути трећи фактор и шта можемо учинити да бисмо развили у новима цењење за то?

14 Трећи фактор који нас уједињује јесте да се сви користимо истим програмом духовне исхране. Признајемо „верног и разборитог роба“ као канал преко којег Јехова пружа духовну храну у право време (Матеј 24:45—47). Нема ни трунке сумње у нашим мислима да се тај „роб“ састоји од духовно помазаних наследника небеског Краљевства који се налазе једино међу Јеховиним сведоцима. Ценимо оно што тај „роб“ са својим Водећим телом ради да би се побринуо за наше духовне потребе. И захваљујемо Богу за обиље дивних духовних припрема које имамо (Исаија 65:13, 14). Посвећујемо ли довољно времена да бисмо дубоко цењење за то уређење усадили особама које су нове у скупштини?

15, 16. а) Кога сматрамо за свог вођу? б) Како утиче цењење Исусове улоге у нашем обожавању на наш став према другима?

15 Четврти фактор који уједињује, одиста важан, јесте да је Исус Христ, а не неки човек, наш вођа и онај преко кога сви ми прилазимо Јехови у обожавању. Важност тога је Исус истакао у последњој седмици свог људског живота. У Матеју 23:8, 10 рекао је: „Ви се не зовите ’вође’, јер ваш је вођа један, Христ“ (НС). Ако би неко, ма где био у свету, запитао данас Јеховиног сведока: „Ко је ваш вођа“? добио би исти одговор: „Господ Исус Христ“.

16 Једино преко Исуса можемо на прихватљив начин да приступимо Јехови у обожавању. Зашто? Зато што смо сви рођени у греху, под осудом смрти. Нико се од нас не разликује у томе; од другога. Једино смо могли да будемо прихваћени као Божје слуге на основу своје вере у жртву Исуса Христа, и једино преко њега можемо сада да приступимо у молитви Јехови. Искрено цењење тога представља важан фактор у правом обожавању (Римљанима 3:23; Јован 14:6).

17. Како се разликујемо од хришћанства у ставу према Божјем царству, који нас доводи ближе као Јеховине сведоке?

17 Пети фактор који нас доводи ближе јесте да ми сматрамо Божје царство једином надом за човечанство, без обзира на то где живимо (Матеј 6:9,10; Данило 2:44). Свештенство хришћанства то не чини. Услед тога је умешано у политичке прилике света и његове ратове. Сасвим супротно од њих, Јеховини сведоци су у свим земљама узели к срцу чињеницу да је Исус Христ рекао да његови ученици ’нису део света’ (Јован 17:15, 16). У складу са Божјом речи, претворили смо мачеве своје у плугове и копља у радне српове. Не дижемо више физичко оружје на ближњега, нити се више учимо рату (Михеј 4:3). Чврсто смо убеђени да Божје царство представља једино решење за проблеме човечанства. То има за последицу да смо уједињени са осталим сведоцима широм света у правом међународном братству.

18. Како нас уједињују плодови Божјег духа? Наведи примере.

18 Као шести фактор у свом јединству указујемо на плодове које Божји дух доноси у животу обожаваоца Јехове. И какви су то привлачни плодови—плодови захваљујући којима нам је пријатно што смо заједно! Без обзира на област у којој морамо лично да се побољшамо, тачне су Исусове речи: „По томе ће сви познати да сте моји ученици, ако се будете међусобно љубили“ (Јован 13:35, НС; Галатима 5:22, 23).

19. С ким се уједињујемо учествујући у хришћанској служби?

19 Свему претходно наведеном треба додати седми фактор: сви ми Јеховини сведоци имамо одговорност да проповедамо добру вест о Божјем царству. То је одговорност, али и предност. Учествујући у хришћанској служби, како је апостол Павле објаснио, постајемо сарадници Божји. Док неки би нас саде а други заливају, Јехова је тај који даје раст—прављење нових ученика (Матеј 24:14; 1. Коринћанима 3:6—9).

Чврсто на страни правог обожавања

20. а) Зашто неки, који можда долазе у краљевску салу, не уживају потпуно у благословима таквог уједињеног обожавања? б) Зашто треба да заузму сада хитно позитиван став и ставе се на Јеховину страну?

20 Док нови, који се повезују са Јеховиним сведоцима, лично прихватају те истине које нас доводе ближе и поступају у складу са њима, могу, такође, да доживе радост учешћа у уједињеном обожавању јединог истинитог Бога. Неки се, међутим, задовоље површним познавањем истине. Они науче нешто о благословима Божјег царства, али не дозвољавају да истина пусти корене у њиховом срцу. Радују се да буду с нама, али не желе рећи да хоће да поступају увек на Јеховин начин. Некако су слични народу у данима пророка Илије, којем је Илија снажно рекао: „Докле ћете храмати на две стране? Ако је Јехова прави Бог, следите га; ако је Вал, следите њега“ (1. Царевима 18:21, НС). Кад буде дошло од Јехове одређено време да уништи садашњи зли поредак, он неће оклевати. Он не намерава да одложи време или промени своја мерила да би учинио услугу онима који још увек покушавају да се држе света и неодлучни су у погледу упознавања Божје воље и вршења исте. Зато је важно за све оне који се интересују за истину да предузму сада позитивне мере да би успоставили прави и трајан однос са Јеховом!

21. До каквог духовног напретка треба да помогнемо онима са којима проучавамо Библију?

21 Наша жеља није само да проучавамо основне истине са онима који напредују ка крштењу, већ да им и помогнемо да стреме ка хришћанској зрелости. Ту спада и развијање цењења за јаку духовну храну. Треба да науче како да уживају у њој, извлачећи снагу из ње и разазнајући како им она може помоћи да донесу сами здраве одлуке (Јеврејима 5:12—14).

22. Зашто је наша служба, свакако, велика предност?

22 За нас је велика предност што имамо користи и делујемо у складу са Јеховиним уређењем за уједињење људи из свих народа са њиме, преко Исуса Христа! Једини истинити Бог пружио нам је дивну предност да сведочимо за његово свето име, Јехова. Његов љубљени Син, који сада влада као краљ, био је и јесте нама узор у обожавању које нам омогућава да уживамо у топлом, присном односу са Јеховом и у међусобном јединству. Зато, да учествујемо у потпуности у величању Јеховиног имена и помагању другима да схвате како могу и они да уживају у благословима који припадају искључиво особама које су уједињене у обожавању јединог истинитог Бога.

Кратак преглед

□ До које ће се мере постићи обожавање и шта то може значити за тебе?

□ Како можемо показати да делимо осећања записана у Псалму 86:11?

□ Који снажни фактори нас уједињују?

□ Када проуче основне библијске истине. до каквог даљег напретка треба да помогнемо онима који проучавају с нама?

[Питања за разматрање]

[Слика на 8. страни]

’О Јехова, ти си Бог, само ти’