Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли је неморал криво обожавање?

Да ли је неморал криво обожавање?

Да ли је неморал криво обожавање?

„ШПАНСКИ недељни информативни часопис Cambio16 известио је о развитку програма на француским дивљим радио станицама. Под насловом „Секс преко ваздуха“ писало је: „Друге (станице) више воле порнографију — или боље рећи порнофонију — и посвећују своје време, да емитују уживо доживљаје оргазма, екстазе и миловања у свим детаљима . . . Између један и три сата ујутро (станица) повезује слушаоце који се међусобно не познају, тако да могу директно преко телефона да причају о својим љубавним доживљајима или мастурбацијама“.

Даље се у том чланку говори како један спикер позива парове у студио и „почиње са прегледом придева из свог речника еротике, којима прати тешко дисање и уздахе парова који су одлучили да воде љубав уживо — испред микрофона“.

Таква врста емитовања пробудила је интересовање јавности. То су показали наслови и уводни коментари који су се појавили у париским новинама Le Matin и Le Quotidien.

Друкчија врста идолопоклонства

Како треба хришћанин да гледа на ову новину у емитовању преко радија? Апостол Павле је саветовао хришћанима у Ефесу: „Ово, дакле, говорим и сведочим у Господу да не живите више као што живе народи у ништавности свога ума . . . Пошто су изгубили свако морално осећање, сами себе предали су разузданом понашању — да чине сваку нечистоту у лакомости“ (НС). У Jerusalem Bible пише овако: „Они су се одали сексуалности и пожудно чине сваку непристојност. Тешко да сте то научили од Христа, једино ако сте пропустили да га правилно чујете када сте били поучени о томе каква је истина у Исусу (Ефесцима 4:17—21).

Можда ће неко приговорити и рећи да слушање неморалних ствари преко радија није исто што и учествовање у таквим радњама па се стога не би требало осуђивати. Међутим, од Бога постављена граница за хришћане је много оштрија од те. На пример, у Ефесцима 5. глави читамо: „Блуд и свака нечистоћа . . . да се ни не спомињу међу вама, као што доликује светима (духовно чистима), ни срамотно понашање, ни будаласти разговори, нити скарадне шале“. Ако нечистоћа међу хришћанима не треба ни да се спомене, онда сигурно они неће хтети да буду сведоци тога, било читањем, гледањем телевизије или слушањем радија (Ефесцима 5:3, 4, НС).

Али, зашто је толико важно за хришћане да избегавају сваки облик неморала? Зашто треба избегавати порнографију, било визуелну или чујну? Павле на то одговара: „Јер можете бити сасвим сигурни: нико ко се упушта у блуд, или нечистоћу, или промискуитет — што је обожавање кривог бога — не може наследити ништа од царства Божјег. Нико да вас не вара празним аргументима; јер због овог разузданог живљења иде гњев Божји на оне који се буне против њега. Проверите да нисте међу њима“ (Ефесцима 5:5—7, ЈБ).

Јеси ли запазио у чему је ствар — да је неморал облик кривог обожавања? У преводу Нови свет употребљен је још снажнији израз у том ставку. Тамо читамо: „Ни један блудник, или нечист, или лакомац — што је исто што и идолопоклоник — нема наследства. у Христовом и Божјем, Краљевству“ (НС). Да, као што пише у преводу Нови свет неморал је идолопоклонство! Зашто? Зато што нечисте жеље тела, жудња за недозвољеним задовољством, постаје предмет предања, не остављајући места за чисто обожавање. Други је бог ушао у нечији живот — бог похлепне, себичне, неморалне жеље. Дакле, побожне особине доведене су у питање неисправним сексуалним жељама. Тиме што би неко очима, или ушима поклонио пажњу порнографији, довео би у опасност сваки однос који има са светим Богом, Јеховом (Исаија 6:3).

Како можемо остати чисти

Како можемо одолети искушењима савремене Содоме и Гоморе? Ако поседујемо јаке духовне вредности, чврсто их се држимо и допуштамо да оне контролишу срце и мисли. Павле је, у претходно поменутом писму Ефесцима, опоменуо своју браћу у вери: „у односу на свој ранији начин живота ви треба, да скинете са себе старога човека који пропада због варљивих пожуда, па да се обнављате“. У којем погледу? „Духом свога ума“. А то омогућава „да обучете новога човека који је према Богу створен у истинитој праведности и светости“ (Ефесцима 4:22—24, др Чарнић).

Како можемо да сачувамо ту снагу или тај „дух“ који покреће ум? Продубљујући знање и цењење према Библији, прихватајући вођство од Учитељевог ’верног и разборитог роба’ — хришћанског тела које пружа

јасне смернице за побожно живљење у ова зла и тешка времена. Такође нам је потребно друштво које изграђује, које можемо стећи редовним посећивањем састанака Јеховиних сведока на којима се проучава Библија. Ако нам такав студиј и такво дружење пређе у навику — као јело — тада ће бити стална и јака снага која покреће наш ум и покренуће нас да одолимо искушењима овог неморалног поретка који је поставио, по сваку цену, сексуално задовољство као савременог кривог бога (Матеј 24:45—47 Дела апостолска 8:30, 31; Јеврејима 10:24, 25).

[Слика на 30. страни]

Да ли може да те то наведе на погрешно обожавање?