Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да напуни Земљу Божји уједињени „моћан народ“

Да напуни Земљу Божји уједињени „моћан народ“

Да напуни Земљу Божји уједињени „моћан народ“

„Од најмањега постаће хиљаде, од незнатног моћан народ. Ја Јехова, убрзаћу то у своје време“ (Исаија 60:22, НС).

1, 2. а) Шта се догодило са јединством и редом у свету? б) Шта се догађа са Јеховиним сведоцима усред поквареног света?

 ДОБРО ОБАВЕШТЕНЕ особе слажу се да овај свет запада у још веће него икада нејединство и неред. У уводном чланку The New York Times изјављено је: „Политичко насиље се шири по целом свету као ретко до сада . . . Толико је много насиља сада да је тешко водити евиденцију о томе“. Још је примећено: „Чињеница је да нико више не управља светом и не чува изглед реда“. Међутим, то растројство је управо оно што је проречено у Божјој речи за наше дане (2. Тимотеју 3:1—5, 13, Матеј 24:3—13).

2 За уједињене Јеховине слуге је ширење нереда сигуран знак да се стари поредак примиче крају, док се нови поредак појављује на хоризонту (Лука 21:28). Усред света који све више имитира свог безвредног бога, сотону, ђавола, Јехова чисти свој народ и води га према сјајном Новом уређењу. Сакупља га за чисто обожавање њега, које је узвишено као неко брдо, високо изнад свих других облика обожавања. Они који се окрену том уједињеном обожавању правог Бога говоре другима: „Хајде, народе, узиђимо на брдо Јеховино, пођимо у дом Бога Јаковљевог. Он ће нас научити својим путевима, а ми ћемо ходити његовим стазама“ (Исаија 2:2, 3, НС). Они који су доведени у то уједињено обожавање нестрпљиво очекују ’нова небеса и нову земљу где правда живи’ (2. Петрова 3:13).

Разлучивање „оваца“ од „јараца“

3, 4. а) Који се догађаји одигравају од 1914? б) Како се људи одвајају да преживе?

3 По Божјем реду испуњавања библијских пророчанстава „нова небеса“ (небеско Божје краљевство под Христовом власти) била су успостављена те пресудне 1914. године. Од тада је, у главном, било завршено изабирање 144 000 сувладара „нових небеса“ (Откривење 14:1—4). Сада Јехова позива људе да буду земаљски поданици тог Царства. ’Изаћи ће из велике невоље’ као преживели како би започели са изградњом праведног новог уређења под управом Царства (Откривење 7:9, 14; Матеј 24:21).

4 Исус је прорекао то сакупљање следећим речима: „А када дође Син човечији (Христ) у својој слави (у власти небеског Краљевства) и сви анђели с њим, онда ће сести на престо славе своје. И биће окупљени пред њим сви народи, и он ће их одвојити једне од других, као што пастир одваја овце од јараца, и поставиће овце себи с десне стране а јарце с леве“. Шта ће то имати за последицу? Исус је изјавио: „Тада ће рећи краљ онима с десне стране (особе сличне овцама): дођите, благословени од Оца мојега, наследите Краљевство које вам је припремљено од оснивања света. . . . Тада ће рећи и онима с леве стране (особе сличне јарцима): идите од мене, проклети, у вечни огањ (вечно уништење) припремљен ђаволу и његовим анђелима . . . И ови ће отићи у вечно одрезање, а праведници у живот вечни“ (Матеј 25:31—46, НС).

5. Како долази сада до изражаја Јеховина милост?

5 Па ипак, Јехова је милостив, љубазан Бог. „Он је стрпљив с вама јер не жели да ико буде уништен, него да сви дођу до покајања“ (2. Петрова 3:9, НС). Дакле, пре него што буде Бог учинио крај овом подељеном зараћеном свету, воља му је да његове слуге објаве поруку о нади у вечни живот у праведном Новом уређењу. Сходно томе саопштио је његов Син: „И ова добра вест о краљевству проповедаће се по читавој настањеној земљи за сведочанство свима народима; и тада ће доћи крај“ (Матеј 24:14, НС).

6. Кога употребљава Јехова у делу проповедања Царства?

6 Ко треба да обави то проповедање о Царству пре но што дође крај? Јехова неће, очигледно, да употреби оне који не желе да му служе. Он употребљава у делу проповедања Царства оне који му се вољно подвргавају. На остатку духовног Израела испунило се пророчанство; „До јединства ћу их довести, као стадо у тор“ (Михеј 2:12, НС). „Друге овце“ деле сада то јединство са њима. (Јован 10:16). Сви су они уједињени Јеховини сведоци међународних размера. Ту спадају и стари и млади, мушкарци и жене, јер се у инспирисаним псалмима изјављује: „Хвалите Јах! . . . Младићи и девице, старци заједно са дечацима. Нека хвале име Јеховино“. „Жена које објављују добру вест велика, је војска“ (Псалам 68:11, НС; 148:1, 12, 13, НС).

Проповедање у јединству

7. а) Какво јединство имају Јеховини сведоци? б) Зашто можемо бити сигурни да ће се очувати то јединство?

7 Јехова, Исус Христ и свети анђели брину се за то да земаљска организација проповедника Царства објављује у јединству Божју поруку (Матеј 28:19, 20; Јован 14:26; Откривење 14:6, 7). Дакле, Јеховини сведоци раде оно што каже Божја инспирисана реч, ’Потпуно су уједињени у једној мисли и једној намери’. ’Једнодушно и једним устима славе Бога и Оца нашег Господа Исуса Христа’ (1. Коринћанима 1:10, Today’s English Version; Римљанима 15:6„ НС).

8. Шта игра важну улогу код унапређивања јединственог обожавања?

8 Да би постигли то јединство у мислима, намери и проповедању, Јеховини сведоци проучавају редовно Божју реч истине. Они је проучавају приватно, на годишњим конгресима, као и на пет скупштинских састанака сваке недеље. Тако добијају јединствену духовну храну са Јеховине трпезе (Матеј 24:45—47; Јеврејима 10:24, 25). Признаје се да је у библијском школовању кључ њиховог уједињеног обожавања. Католички писац Вилијам Вејлсн рекао је у часопису U.S. Catholic: „Свака краљевска сала (Јеховиних сведока) нуди више образовање за одрасле у једном месецу него већина католичких парохија преко целе године?’. Да, у библијском школовању је кључ за постизање ’једне мисли’, ’једне намере’ и ’једних уста’.

9. Како можемо да идентификујемо оне које Јехова употребљава за проповедање поруке о Царству?

9 Ако иоле сумњаш у то кога Јехова употребљава за проповедање његове ’добре вести о царству’, питај се ко посећује људе у њиховим домовима да би разговарали о Јехови и његовом Царству? Добро је познато да су то Јеховини сведоци. Колико те често посећују људи из других религија да би разговарали са тобом о Јехови и његовом Царству? Колико често, уопште, причају ти људи о тим стварима и то било где? Следбеници разједињених религија овог света ћуте о Јехови и његовом Царству. Мало њих зна ко је Јехова или шта ће значити његово Царство за ову Земљу. Но, вести о Јехови његовом Царству јесу од великог значаја за свест, јер ће ускоро Јеховино царство, како је проречено у Данилу 2:44, ’разбити и уништити све друге владавине, а само ће владати заувек’.

Од скромних почетака до убрзаног пораста

10. Колико је било на броју Јеховиних слугу пре 1914, али како треба да гледамо на оно што је тада било урађено?

10 Савремено објављивање Царства имало је скромне почетке. Мали је био број објавитеља Царства од 1870-их година па до преломне 1914. године. Али те верне особе су извршиле припремни рад за оно што је имало да дође. Док је почетак био скроман, подсећа нас на библијски став где пише да не ’треба презирати дан скромних почетака’ (Захарија 4:10, СТ). За Јеховине слуге је период пре 1914. био ’дан скромних почетака’, али је требало да дође ускоро много више.

11, 12. а) Који докази су постојали да је свети дух ступио у дејство после 1914? б) Који коментар је дат на дело Царства пре више од 30 година и шта можемо сада рећи о томе?

11 Са почетком I светског рата (1914), ступио је стари поредак у своје ’последње дане’ (2. Тимотеју 3:1). И Краљевство је почело да влада 1914. (Откривење 12:10—12). Христ је тада био овлашћен да започне са одвајањем „оваца“ од „јараца“. Зато је Божји свети дух почео да делује снажно на Божје верне слуге (упореди са Делима апостолским 2:16—21). Редови објавитеља царства порасли су од 4 000 у 1918. на 260 000 у 1948. — у периоду од 30 година. О том времену писао је Ц. С. Бреден, професор религиозне историје: „Јеховини сведоци су дословце прекрили Земљу својим сведочењем. . . . Заиста се може рећи да ни једна друга религиозна група у свету није показала већу ревност и устрајност од Јеховиних сведока, у покушају да шири добру вест о Царству“.

12 Али, то је било пре више од 30 година! Данас има десет пута више објавитеља Царства широм света него што их је било 1948! Пошто су Јеховини сведоци, по Бредону, већ онда „прекрили Земљу“ објавом о Царству, шта би се тек могло рећи сада о размерама дела Царства? И још можемо рећи поуздано: има још много више да дође у непосредној будућности!

13. Који развоји широм света указују да се испуњава обећање из Исаије 60:22?

13 Извештаји из више од 200 земаља говоре о експанзији у редовима објавитеља Царства. Да би се ишло у корак с том експанзијом, изграђени су или се граде нова или проширена постројења подружница Куле стражаре. Постоје нове машине, нове и брже методе штампања, компјутеризација у великој размери и вољни радници у све већим породицама Бетела широм света. Сва та убрзана експанзија говори нам да гледамо како се пред нашим очима испуњава охрабрујуће обећање које је Бог одавно дао за своје верне и стрпљиве слуге: „Од најмањега постаће хиљада, од незнатног моћан народ. Ја, Јехова, убрзаћу то у своје време“ (Исаија 60:22, НС), Нема сумње да су Јеховини сведоци духовно опремљени и организационо спремни да дају највеће сведочанство о Јехови и његовом Царству у историји света!

14. Зашто можемо рећи да су Јеховине слуге увелико на путу да постану „моћан народ“?

14 Данас има преко два и по милиона активних хришћанских проповедника добре вести. Они се налазе у више од 46 000 скупштина широм света. Када су се Јеховини сведоци окупили 29. марта 1983, да би се подсетили на Христову смрт, било је присутно укупно 6 767 707 особа, те тако показало своје интересовање за Божје царство. Овај број премашује појединачни број становника скоро две трећине земаља у свету! Заиста, Јеховине уједињене слуге су увелико на путу да постану „моћан народ“ иако их има релативно мало у односу на укупни број светског становништва од четири и по милијарде (Матеј 7:13, 14).

15. Шта се догодило у прошлих неколико година с обзиром на сакупљање људи сличних овцама?

15 Сакупљање људи сличних овцама убрзало се од недавно. Праведно настројене особе стичу се у Јеховину организацију да би вршили обожавање. Чинећи то учествују у узбудљивом испуњењу Божјег обећања из Агеја 2:7, где Јехова каже: „Потрешћу ја све народе; стећи ће се пожељне ствари свих народа; и напунићу славом овај дом“ (НС). Те пожељне, понизне јединке говоре Јеховиним слугама: „Идемо с вама, јер чусмо да је с вама Бог“ (Захарија 8:23, НС).

16, 17. Како ће Јехова употребити свој народ пре него што ће учинити крај овом безбожном поретку?

16 Приближава се време када ће Јехова своју видљиву организацију, која се све више шири, употребити на још други силан начин: да саопшти његову поруку о коначној осуди овог поретка. То се може упоредити са временом када су Израелци, који су марширали већ шест дана једанпут дневно око Јерихона, били поучени: „Седмог дана обиђите седам пута око града, а свештеници нека трубе у рогове. . . . Чим чујете глас рога, нека сав народ подигне велику ратну вику; и срушиће се градски бедеми“. Дакле, последњег дана рад се убрзао за седам пута! Тада су рогови трубили, народ је подигао ратну вику и ’бедеми су почели да падају’ (Исус Навин 6:2—5, 20, НС).

17 Данас се „благе“ воде истине донесе људима не би ли их се охрабрило да се окрену Јехови. Али, ускоро ће доћи дан када ће порука постати „оштра“. Најавиће непосредни крај овог читавог поретка. Благе воде истине смрзнуће и претвориће се у „оштар“ или тврди град истине. Те поруке о коначној осуди биће тако снажне да се упоређују са ’градом, тежине талантове’, то јест огромне величине. Зато пише у Откривању 16:21: „Његово зло беше веома велико“.

„Моћан народ“ пуни Земљу

18. а) Како је стварно Божје царство? б) Шта се показује у Данилу 2:35 да ће на крају учинити Царство?

18 Божје царство коме поклањају Јеховини сведоци најпре верност јесте права владавина. Она има Христа и његових 144 000 сапутника као небеске владаре. Има праве законе и „устав“ — Божју реч. Та права владавина има и праве поданике који чине нацију која стално расте — милиони њих су уједињени као један народ. И Библија прориче да ће Месијанско краљевство, након што ће уништити све светске владавине, „напунити сву земљу“ (Данило 2:35). Како ће до тога доћи?

19, 20. Како ће Јеховине слуге постати у пуном смислу „моћан народ“?

19 Који буду преживели Армагедон почеће да изграђују рај о коме је Исус говорио у Луки 23:43 (Откривење 16:14, 16). Временом ће, затим, доћи до „васкрсења и праведника и неправедника“ (Дела апостолска 24:15, НС). За време хиљадугодишње Христове владавине у краљевској власти биће сви у прилици да заузму став за владавину Краљевства. Биће одстрањени они који неће хтети ту праведну владавину (Откривење 20:6, 11—15), Дакле, свако ко буде живео на Земљи, на крају хиљаду година, биће предани обожавалац Јехове! Тада се може рећи да су се у пуном смислу испуниле речи из Исаије 11:9: „Јер ће Земља сигурно бити пуна познања Јеховиног, као што воде пуне читаво море“ (НС).

20 То ће бити славно време! Кога год будеш срео биће обожавалац Јехове, у ’једној мисли’, ’једној намери’ и ’једним устима’. Милијарде таквих уједињених обожавалаца, подигнутих до људског савршенства, напуниће рајску Земљу. Тада ће заиста чинити „моћан народ“, најмоћнији народ који је икада био виђен на Земљи. Не, уједињена људска породица није само сан. Управо је сада увелико на путу! Да ли припадаш њој?

Питања за обнављање

□ Шта се догађа са Јеховиним народом док је у свету све већи неред?

□ Које се велико дело разлучивања спроводи сада?

□ Зашто можемо бити уверени да ће се очувати јединство Јеховиних слугу?

□ Како се Јеховина видљива организација развија у „моћан народ“ и куда то води?

[Питања за разматрање]

[Слика на 24. страни]

Као пастир што разлучује овце од јараца, тако и Исус Христ, у својој краљевској моћи данас разлучује људе

[Слика на 25. страни]

Граде се и проширују Бетели и штампарије да би се унапредило дело проповедања Царства

Ебина, Јапан

Абиџан, Обала Слоноваче

Инглебурн, Аустралија

Енебак, Норвешка

Ајалвир (Мадрид), Шпанија