Пређи на садржај

Пређи на садржај

Краљевско јединство — данас стварност

Краљевско јединство — данас стварност

Краљевско јединство — данас стварност

„Кад видите да се ово збива, знајте да је краљевство Божје близу“ (Лука 21:31, НС).

1. Шта је прорекао Исус у Луки 21. глави?

 ГОРЊЕ речи је изговорио највећи пророк свих пророка, Исус Христ. И на шта се осврнуо овде Исус? Управо на оно шта нас окружује у данашњем разједињеном свету! Свет се распада. Исус је прорекао ’ратове

и нереде и да ће страх обузети народе и неће имати излаза’ као део знака за „свршетак“ светског поретка (Матеј 24:3, 7, 8; Лука 21:9, 25). Свуда разједињеност! Али, да ли треба Јеховини сведоци да буду узнемирени због разједињености у свету?

2. Како треба да реагујемо на прилике у свету и зашто?

2 На то нам одговара наш Учитељ. Исус је рекао: „Кад се ово почне збивати, усправите се и подигните главе, јер је близу ваше избављење“ (Лука 21:28, НС). Избављење од чега? Од разједињеног света који је у последњем стадијуму „болести“ (1. Јованова 5:19).

Политичка агонија

3. Како осуђују добро обавештени људи трендове у политици?

3 Чак су и Уједињене нације — супротно свом имену — све друго а не уједињене. Жалећи се на неспособност Савета безбедности да очува мир и безбедност, изјавио је генерални секретар УН: „Опасно смо се приближили новој међународној анархији“. Разједињеност је ужасна. Један списатељ Вашингтон поста коментарише: „Збивања су ван контроле“. „Од 1960-их година владе су престале свуда, на Западу и Истоку, да функционишу“, пише бивши помоћник Беле куће и политички саветник. А бивши амбасадор САД у Уједињеним нацијама приметио је да Генерална скупштина „постаје позориште апсурда“.

4. На који запажени начин се испуњава пророчанство из Луке 21:26?

4 Међутим, могло би доћи до још горе ситуације, јер се заоштрава хладан рат и нуклеарне силе имају довољно бојевих глава на складишту да униште 1 600 000 Хирошима. Бивши амбасадор САД у Москви каже да су две суперсиле на „путу који води ка сукобу“ и изјављује „да обавезно мора доћи до експлозије негде дуж границе“. То су плодови разједињености данас у нашем свету. Претња је стварна. Управо је тако како је Исус рекао да ће бити у време ’свршетка поретка’: „Људи ће падати у несвест од страха и очекивања онога што иде на настањену земљу; јер ће се небеске силе уздрмати“ (Лука 21:26, НС). Да, чак и небеса јер нације припремају да пошаљу у орбиту сателите са нуклеарним бојевим главама!

Крупан бизнис пред падом

5. Које стрепње и суморни изгледи владају у пословном свету?

5 Неслоге и страха има напретек и у пословном свету. Председник Светске банке коментарише: „Мислим да ништа није сигурно у следећој деценији“. 1982, на састанку 24 значајних индустријских земаља, дате су мрачне прогнозе да ће бити 30 милиона незапослених до 1983. Та се прогноза више него испунила.

6. Шта пише у Божјој речи о економској невољи религије и њеном исходу?

6 Један добитник Нобелове награде за економију описао је веома сажето светску ситуацију: „Све је ужасно“. У ово стање је дубоко уплетена и светска религија. „Многе воде“ из Откривења 17:1, 15 — ’народи, људства, народности и језици’ овог безбожног света — ускраћују помоћ религији, тако да финансијске помоћи религији такође пресушују. (Упореди са Откривењем 16:12). Али садашња економска невоља цркава није ништа у поређењу са муком коју ће осетити када буде суверени Господ Јехова извршио осуду на њима у испуњењу његових речи: „Једна несрећа, јединствена несрећа, ево, долази! Побацаће сребро своје на улице, а злато ће им постати одвратно. У дан излива гњева Јеховиног ни сребро ни злато неће их избавити“ (Језекиљ 7:5, 19, НС). А похлепни манипуланти крупног бизниса делиће ту муку са светском религијом (Откривење 18:2, 3, 16).

Хронична религиозна неслога

7. Како није успело католичанство да оствари јединство?

7 А сада, погледајмо поближе религиозни свет. Овде је неслога заиста гадна стварност. Католичанство се протеже од свештеника који се боре као герилци па до кампање бискупа за замрзавање нуклеарног оружја. Папа је прогласио 1983. „Светом годином“. Је ли то помогло? Хладни рат се заоштрио. Сети се да је и 1933. била папина Света година. Но, шта се те године догодило. Хитлер је дошао на власт и покренуо низ догађаја који су водили II светском рату.

8. Које се несложне ситуације запажају у протестантизму?

8 Светски савет цркава који подупире 301 протестантска и ортодоксна заједница, са отприлике 400 милиона чланова, приложио је стотине хиљада долара за политички оријентисане револуционаре. Само у Сједињеним Државама има више од 1200 религија. Какав несложан трубни знак оне испуштају! Њихова неслога је увелико допринела ’нередима’ и ’безакоњу’, за које је Исус рекао да ће постати стварност у време ’свршетка поретка’ (Лука 21:9; Матеј 24:3, 12).

9. Како се може идентификовати права хришћанска скупштина?

9 Хронична неслога која се запажа данас у хришћанским религиозним заједницама снажно одудара од слике коју даје апостол Павле за праву хришћанску скупштину, која се ’озбиљно труди да одржи јединство духа свезом мира која уједињује’. Павле је рекао: „Једно тело, један дух, . . . један Господ, једна вера, једно крштење. Један је Бог и Отац свих, који је над свима, и кроза све, и у свима“ (Ефесцима 4:3—6, НС).

Где јединство напредује

10. Где се сада може наћи ’свеза мира која уједињује’ и зашто само тамо?

10 Где налазимо ту ’свезу мира која уједињује’? Не у свету, јер наше избављење се састоји у томе да изиђемо из сотониног света и његове политичке, економске и религиозне разједињености. Као хришћани који се заснивају на Библији, нисмо део овог несложног света. Зато је Исус рекао када се молио за своје помазане следбенике: „Али не молим само за ове, него и за оне који на њихову реч верују у мене, да сви буду једно, као што си ти, Оче, у заједници са мном и ја у заједници с тобом, да и они буду у заједници с нама, како би свет поверовао да си ме ти послао“ (Јован 17:16—21, НС).

11. Како су постали „једно стадо“ прави хришћани?

11 То дивно јединство видимо данас у међународном друштву Јеховиних сведока. На срећу, милиони из света су запазили то јединство и многи који проучавају Божју реч сакупљају се сада као „друге овце“ Господње. Пошто су ови јединствени са „малим стадом“ помазаних хришћана, сви постају „једно стадо,“ под врсним Пастиром (Јован 10:16; Лука 12:32). Сви одушевљени што се зову Јеховини сведоци, окупљени су у веома стварно јединство Краљевства!

Зашто краљевско јединство

12. а) Зашто треба да буде Божје царство у нашем животу тема која уједињује? б) Зашто треба да се радујемо упркос све већој неслози у свету?

12 Зашто кажемо „краљевско јединство“? Зар није Божје царство тема која се провлачи кроз читаву Библију? Зар не би, онда, требало да буде Царство тема која нас уједињује у животу? Узбудљиво је било видети испуњење Исусовог знака што показује да је Краљевство било успостављено на небу те значајне 1914. године. И Исус нам је рекао да се радујемо када видимо да се, од тог времена, навлаче тмурни, олујни облаци Армагедона. Рекао нам је да „генерација“ од 1914 — од године када је почео да се испуњава знак — ’неће никако проћи док се све ово не збуде’ (Матеј 24:34). Неки од те „генерације“ могли би да доживе крај овог века. Али има много показатеља да је „крај“ знатно ближе него то!

13. Зашто нисмо у страху као овај разједињени свет?

13 Јеховин пророк говори о тој долазећој несрећи: „Чекај је . . . Неће закаснити“ (Авакум 2:3, НС). У међувремену нисмо у страху као овај разједињени свет, јер смо уједињени широм земље под Царством. Божје, царство, за које се молимо, постало је стварност (Матеј 6:9, 10). Стварност је и наше славно јединство. Све се догодило онако како су прорекли Јеховини пророци из старог времена (Исаија 9:6, 7; Данило 2:44; 7:13, 14, 27).

Реактивиране „суве кости“

14. Који запажени призор је описан у Језекиљу 37:1—4?

14 Размотримо, с тим у вези, 37. поглавље Језекиља. Шта каже овај пророк?

 „Рука Јеховина би нада мном, и Јехова ме у свом духу изведе и постави усред долине која беше пуна костију. Проведе ме покрај њих, свуда око њих, и гле, врло их много беше по површини те долине, и оне беху сасвим суве. Он ми рече: Сине човечји, могу ли ове кости оживети? Ја одговорих: Суверени Господе Јехова, то само ти знаш. Тада ми рече: Пророкуј над тим костима и реци им: О суве кости, чујте реч Јеховину (Језекиљ 37:1—4, НС).

15. Која је ситуација из савременог доба овде приказана?

15 Можеш ли то да замислиш? Читава долина, препуна сувих костију! Међутим, то није призор нечега што ће се догодити после Армагедона, Он описује догађаје који су се одиграли раније у нашем веку. Те кости представљају беживотно стање, неделотворност, Божјих помазаних слугу у то време на Земљи.

16, 17. Шта је Јехова обећао да ће учинити и зашто ће то бити једно чудо?

16 Међутим, Јехова је учинио нешто за њих. Ево његових речи:

 „Овако говори Суверени Господ Јехова. овим костима: Ево ја ћу учинити да у вас уђе дах, и оживећете. Даћу вам жиле, учинићу да на вама нарасте месо, покрићу вас кожом, метнућу у вас дах и оживећете. И знаћете да сам ја Јехова“.

 Тако су оживели и то „беше велика војска, врло велика“ (Језекиљ 37:5—10, НС).

17 Овде је Јехова учинио нешто што ниједан научник не може да копира. За научнике није проблем да реконструишу људске скелете који се налазе данас у музејима. Али који је научник био кадар да дода једном скелету жиле, месо и дах животни?

18. а) Зашто су изгледи за Божји народ изгледали безнадежни у 1918. и почетком 1919? б) Како се Јехова сетио тих верних, у складу са пророчанством?

18 Но, то чудо је учинио Јехова Бог у савременој историји Јеховиних сведока. Као те суве кости, Божји народ је био расут за време I светског рата, њихово главно седиште у Бруклину било је затворено, службеници издавачког удружења били су осуђени на 20 година затвора и дошло је до застоја у делу проповедања. 1918. и почетком 1919. изгледало је да је њихова ситуација безнадежна. Али Јехова се сетио тих верних посланика Царства. Оживео их је 1919, као што је то прорекао у Језекиљу 37:14:

 „Метнућу дух свој у вас, и ви ћете оживети, и населићу вас на вашем тлу; и знаћете да сам ја, Јехова, говорио и деловао реч је Јеховина“. (НС).

19. а) Како и у коју сврху је повратио Јехова свој народ? б) Зашто је било неопходно проширити широм света постројења Удружења?

19 Дакле, Јехова је вратио свој прогоњени народ у земљу духовног благостања и поставио их је да делују — дају сведочанство о Царству које се проширило по читавој земљи. Они проводе сада сваког дана више од милион часова у објављивању добре вести. То огромно сведочење учинило је неопходним да се увелико прошире постројења Удружења Куле стражаре у Бруклину и Волкилу (Њујорк). Ова постројења делују заједно са туцетима штампарија и канцеларија подружница широм света и учествују у снабдевању Библијама, књигама и часописима, као и подстичу да ’се проповеда ова добра вест о царству свој настањеној земљи за сведочанство свима народима, и тада ће доћи крај’ (Матеј 24:14, НС).

20. Шта сада постаје стварност и ко заслужује признање за то?

20 Ко заслужује све признање за опорављање тих сведока као организованог народа што омогућује ово запажено јединство деловања? ’Ја сам деловао’, реч је Јеховина. И тако је Царство постало стварност!

Сведочанство које се шири

21. а) Како су Јеховини сведоци доказали да су као хришћани у првом веку? б) Који се позив пружа и са каквим резултатом?

21 Огромно сведочење наставља да се шири по читавој земљи, са милионима верних мисионара, пионира и скупштинских објавитеља који учествују у њему. Савремени Јеховини сведоци, као и хришћани у првом веку, проповедају наду добре вести ’у целом стварству под небом’ (Колошанима 1:23, НС). Признајући да је ’Јехова велики Бог и краљ велики над свим боговима’ пружамо позив свим људима искрена срца: „Дођите! Обожавајмо га, поклонимо се, клекнимо пред Јеховом, творцем својим“. Велика је радост знати да сваке недеље, у просеку, више од 3000 нових особа приступа крштењу и долази у јединство стада врсног Пастира! Ови сада обожавају Оца ’духом и истином’ (Псалам 95:3—6, НС; Јован 4:23, 24).

22, 23. а) Зашто је важно за људе сличне овцама да се уједине? б) Како се у Писму описује наше јединство и разлог за то?

22 У овај дан Јеховине осуде над сотониним подељеним светом, најважније је да су све те особе сличне овцама из свих народа уједињене у слеђењу поруке анђела који има да ’објави трајну добру вест’ и који говори громким гласом: „Бојте се Бога и подајте му славу, јер дође час његовог суда, и обожавајте онога ко створи небо и Земљу и море и водене изворе“. Да ли си и ти доведен до краљевског јединства? (Откривење 14:6, 7, НС).

23 2 500 000 објавитеља Царства, који сада служе у 205 земаља, представља заиста једну уједињену групу! Божји свети дух делује на њих и они доприносе његове плодове (1. Коринћанима 2:12; Галатима 5:22, 23). Иако су веома различитог националног порекла, говоре чисти језик истине (Софонија 3:9). Раме уз раме служе — у краљевском јединству!

24. Како су се испунили 17. и 22. ставак 60. поглавља из Исаије?

24 Ма каква неслога раније постојала, она је изглађена, поготову од године 1938, када је Јехова ставио свој народ под теократско уређење! То је било у испуњењу његовог пророчанског обећања из Исаије 60:17: „Поставићу мир за надгледнике твоје и правду за оне који деле посао“ (НС). Упркос страхотама II светског рата, са попратним свирепим прогонствима Јеховиних сведока, дело проповедања Царства Божјег уједињеног народа и даље је расло и ширило се, тако да су се у земљи за земљом, широм света, испуниле речи из Исаије 60:22: „Од најмањега постаће хиљада, од незнатног моћан народ, Ја, Јехова убрзаћу то у своје време“ (НС).

25. Шта сведочи дивно за краљевско јединство?

25 Ко би помислио у току тешких дана с почетка другог светског рата, када је било мање од 100 000 сведока широм света, да ће на почетку 1980—их година бити у Канади преко 70 000 сведока који уједињено служе и исти број у Француској, 80 000 у Јапану, 90 000 у Великој Британији, више од 100 000 у Италији, Савезној Републици Немачкој и Нигерији, преко 130 000 у Мексику и више од 140 000 у Бразилу, као и 250 000 лојалних сведока у земљама где је дело потпуно1 или делимично забрањено? А у Сједињеним Државама је недавно забележен број од 643 170 активних сведока. Јехова је, нема сумње, одржао своје обећање да ће од народа за своје име начинити „моћан народ“. Заиста, то је дивно сведочанство за стварност краљевског јединства!

Како би одговорио?

□ Која неслога се запажа у три главна дела сотонине светске организације?

□ Где цвета право јединство и зашто?

□ Како су се испуниле речи из Језекиља 37:1—14?

□ До каквог сведочанства је довело краљевско јединство?

[Питања за разматрање]

[Слика на 10. страни]

Језекиљева визија о „сувим костима“ које су оживеле предочава повратак Божјег народа у духовно благостање