Пређи на садржај

Пређи на садржај

Буди уравнотежен у весељу на свадбеним гозбама

Буди уравнотежен у весељу на свадбеним гозбама

Буди уравнотежен у весељу на свадбеним гозбама

1, 2. а) Зашто треба да обратимо пажњу данас на свадбене пријеме? б) Колико су неопходни пријеми?

 ВЕРОВАТНО си видео обиље доказа за тачност пророчанства које каже да ће људи у ’последње дане волети више сласти него Бога’ (2. Тимотеју 3:1—4). За то можемо лако наћи доказ у томе како многи гледају на свадбене гозбе или пријеме и како се на њима понашају a. Како треба ми да гледамо на њих? Треба ли хришћани да избегавају приређивање и посећивање свадбених гозби? Или се ту ради о томе — да треба ’као љубитељи Бога’ да избегавамо извесне замке?

2 Ма колико био проширен обичај у крају да се одмах после венчања младенаца приреди весеље, Библија не обавезује хришћане на то. Неки младенци могу више волети да буду само са својом ужом породицом или блиским пријатељима — можда да оду са њима ка ручак или вечеру. Али они који приређују или присуствују свадбеној гозби не могу само због тога бити поистовећени са ’љубитељима сласти’, јер су Исус и његови ученици присуствовали таквој прослави у Кани.

3. Колико су биле проширене свадбене гозбе у библијска времена?

3 Свадба је време весеља за младенце, њихове рођаке и пријатеље. Одавно је познат обичај приређивати веселе свадбене гозбе (1. Мојсијева 29:21, 22; Судије 14:3, 10, 17). Пошто су Јеврејима биле добро познате свадбене гозбе, Исус је могао да их употреби у три приче (Матеј 22:2—14; 25:1—13; Лука 14:7—11). Чак и у последњој књизи Библије пише: „Срећни су они који су позвани на свадбену вечеру Јагњетову“ (Откривање 19:9, НС).

4. Како изгледају многе свадбене гозбе?

4 Божје слуге у прошлости — укључујући Исуса и његове ученике — биле су уравнотежене у весељу на гозбама. Хиљаде хришћана у наше време исто се тако понашају. Један рођак који није у вери, који је био на једној свадби у Јужној Африци, рекао је: „Нисам знао да сведоци имају тако лепе свадбе. Додијало нам је све то пиће и гласна музика који су саставни део данашњих свадби“. Многи хришћански пријеми заслужили би сличну похвалу.

5. Какви су се проблеми појавили?

5 Али, велики је притисак од стране света да постанемо ’љубитељи сласти’. Отуда извештавају неке хришћанске старешине:

 „Неки користе (свадбене гозбе) да се опусте. Мишљења су да нема много таквих прилика, те зато желе да што више извуку из њих и дају себи одушка, пусте вентил жељама које иначе обуздавају у друго време. Није изненађујуће што је атмосфера бурна“. — Европа.

 „Изгледа да се Свадбена прослава састоји из говора, мало јела и затим играња све до ране зоре. Неки мисле да могу да пију на пријемима више него обично и често пију превише. — Јужна Америка.

 „Свадбена гозба може укључити ’игранку све до сванућа’. Нека од тих весеља су заиста светска, претерано бучна, уз много пића и светских игара. Многи настоје разметљиво да парадирају скупом одећом и многобројним гајбама пива“. — Африка.

Потребна умереност

6. Шта сазнајемо о јеврејским свадбама из онога што је приметио трпезар у Кани?

6 Већина људи зна да је Исус на свадбеној гозби у Кани претворио воду у вино. Сети се ове тачке: „А када трпезар окуси воду која је постала вино . . . позва трпезар младожењу и рече му: сваки човек износи прво добро вино, а кад се опију — онда слабије“ (Јован 2:9, 10, др Чарнић). Он није рекао да су се ’опили’ гости баш на тој свадбеној гозби b. У ствари, незамисливо је да би Исус толерисао пијанство и још допринео томе направивши више вина. Па ипак, овај човек је знао да је претерано узимање алкохола било сасвим уобичајено на јеврејским свадбама.

7. Шта треба хришћани да узму у обзир код служења алкохола?

7 На неким пријемима домаћини нису служили алкохол зато јер је у том крају уобичајено претоварити стомак пићем, па зато нису желели да доведу у искушење ниједног госта који има проблема са пићем. Нека браћа из Африке изјавила су да неслужење алкохола је у смеру „чисте хришћанске свадбе“. И заиста је препоручљиво не служити алкохолна пића где је околина строго против употребе алкохола код хришћана (Римљанима 14:20, 21). Али, потребно је бити уравнотежен у процењивању. Питај се: да ли је била ’нечиста’ гозба на којој је Исус присуствовао зато што се на њој служило вино? Библија осуђује пијанство, а не умерено конзумирање алкохолних пића (Приче Соломунове 23:20, 21; 1. Петрова 4:3).

8, 9. а) Како се може задржати умереност ако се служе алкохолна пића? б) Шта је рекао један старешина о том проблему?

8 Ако младенци желе да се служе алкохолна пића на њиховој свадби, мудро је и пажљиво од њих да пазе на умереност (1. Тимотеју 3:2; Матеј 23:25). Како су били послуживани, рецимо, гости у Кани? Очигледно су биле слуге које су их служиле (Јован 2:5, 9). Дакле, младенци могу исто да одреде особе које ће служити пића (и можда ограничити њихову количину). Наравно, на било којем хришћанском пријему треба служити и безалкохолна пића за оне који смеју да пију само таква или више воле.

9 Један старешина у Средњој Америци коментарише: „Проблем је у томе што су пријеми сувише велики, тако да нема начина да се контролишу све званице. Понекад су светски људи дошли непозвани на забаве, донели са собом флаше са алкохолом и изазвали скандал“. Дакле, ко ће контролисати и водити забаву? Колико ће их бити присутно? Шта ће бити на таквим гозбама?

Ко да надгледа?

10. Која индиректна упутства из Библије треба следити, што може допринети бољој контроли пријема?

10 На гозби у Кани био је „трпезар“ (Јован 2:9; др Чарнић). Тако и данас на пријемима може бити опуномоћен способан, одговоран брат да надгледа све појединости. Пошто су му познате жеље младенаца, може да даје упуте музичарима, конобарима и другима, или може да се консултује са младенцима и затим то спроведе. То може укључити и надгледање послужитеља. Заједно би били у стању да послуже госте и изађу на крај са непозваним гостима. У вези питања контроле, узми у обзир оно што се догодило у Исусовој причи са гостом који је показао упадљиво непоштовање на свадбеној гозби (Матеј 22:11—13).

11. Шта треба да узму у обзир младенци при избору водитеља забаве?

11 На многим светским пријемима понаша се шеф сале или вођа музичке групе као главни забављач. Он можда зна како се поступа у таквим приликама и вероватно има неки увежбани говор или зна сугестивне шале. Али ако желиш пријем који је у складу са хришћанским начелима, да ли би хтео да се неки светски човек — који ти није ни духовни брат ни члан твоје породице — обраћа гостима или буде у центру пажње? Да ли би то одговарало савету да „чинимо добро свима, а посебно онима са којима смо у сродству по вери“? (Галатима 6:10, НС).

12. Како нам Библија индиректно показује ко је, углавном, одговоран за оно што се збива на свадби?

12 Понекад плаћају свадбу родитељи младе или младожење. Отуда могу родитељи мислити да они имају углавном да одлуче ко ће бити позван, каква храна и каква пића ће се служити и какав ће бити програм. У Библији не пише ко је платио гозбу у Кани, али у њој пише да је ’трпезар позвао младожењу’ када је искрсло неко важно питање (Јован 2:9). По Библији, на свадбеној гозби је младожења поглавар новоосноване породице (Ефесцима 5:22, 23). Зато, иако треба љубазно да узме у обзир жеље своје младе тог нарочитог дана као и жеље своје породице, углавном, ипак, треба да преузме одговорност за оно што ће бити на гозби и што неће.

Ко ће тамо бити?

13. Колико су велике биле свадбене гозбе у библијска времена?

13 Не знамо колико су велике биле свадбене гозбе у библијска времена. На Самсоновој свадби су били његови родитељи, 30 познаника младе и вероватно други пријатељи и рођаци (Судије 14:5, 10, 11, 18). На Јеврејске свадбе долазили су као гости остали обожаваоци из града као и посетиоци. Исус и његови ученици дошли су из неког другог места у Галилеји у Кани на свадбу. Количина направљеног вина указује на прилично велику групу гостију (Јован 2:1, 2, 6).

14, 15. Како су неки приредили пријеме отворене за све, али који проблеми могу да настану услед тога?

14 Обичаји и жеље се данас разликују у погледу врсте и величине пријема. У неким крајевима је обичај држати широм отворена врата гостима; добродошли су сви хришћани који су пријатељи младенцима. Може им се понудити мала закуска — циљ посете није да се сви наједу, него да имају прилике да изразе најбоље жеље и уживају у пријатном друштву. У другим крајевима многи људи доносе храну — кувана јела, пића или слаткише — када су на прослави отворена врата свим пријатељима. Тако се радују свом доприносу сви који су добровољно нешто донели и сви уживају у различитим јелима, без да је при томе пао финансијски терет на младенце или било кога другог (Дела апостолска 20:35).

15 Из онога што читамо у Исусовим причама може се видети да су се често на јеврејским свадбама приређивале велике гозбе (Матеј 22:2; Лука 14:8). Наравно, припремити нормалан оброк за све госте на пријему захтева данас подробно планирање. Једна мајка из Северне Америке испричала је жалосно искуство:

 „Када се сазнало за свадбу, млади људи из околних крајева, дошли су да бесплатно једу и играју. Док су позвани били у краљевској сали, други су отишли у салу за пријем и заузели све расположиве столове. Када сам стигла у салу, могла сам да заплачем јер није било више места. Страшно сам повређена због недостатака љубави коју су показали тиме што су дошли непозвани на свадбу и појели храну коју је домаћин припремио за блиске пријатеље и рођаке“.

16. Шта сазнајемо из Библије у погледу званица на свадби?

16 Марија, Исус и његови ученици нису изненада банули на гозбу у Кани; они су ’били позвани’ (Јован 2:1, 2). Исус је рекао: „Кад те неко позове на свадбу . . .“ (Лука 14:8, 9, 16, 17). У причи о венчању краљевог сина, Исус је, такође, причао о ’позванима’ (Матеј 22:3, 9, 10). Штавише, када би неки позвани показао непоштовање, служитељима је било речено да га избаце. У другој причи, пет девица је хтело да учествује у свадбеној гозби, али су биле спречене да уђу кроз врата (Матеј 22:11—13; 25:10—12). Зато не би требало изгледати чудно ако се пријем ограничи само на позване госте и ако они морају бити одговарајуће обучени. И разумљиво је да домаћин својом дарежљивошћу не мора да обухвати људе који се, углавном интересују за храну и задовољства (Филипљанима 3:18, 19; Проповедник 5:11).

17. Која потешкоћа се појавила у вези величине свадбених гозби?

17 Ако младенци или њихови родитељи желе да припреме потпуни оброк за многе госте: то их може веома много коштати (упореди са Марком 6:35—37). Са Пацифика долази овај извештај:

 „Постоји тенденција претеривања са пријемима. Неки се задужују само да би приредили велику гозбу и тако брачни живот почиње у дуговима. Често изгледа да је ту посреди жеља да се избегне срамота и зато приређују пријем који је изнад њихових могућности“.

 Како је жалосно када младенци ступају у брачни живот оптерећени дуговима, што може изазвати затегнутости у њиховом односу. Или како би се осећали када би знали да су њихови родитељи суочени са проблемом плаћања већине трошкова великог пријема? Наравно, светски људи преузимају можда на себе вртоглаве свадбене дугове из поносне жеље да оставе утисак на друге или да сачувају образ у околини (Приче Соломунове 15:25; Галатима 6:3). Али да ли треба да буде тако и са хришћанима, имајући у виду оно што читамо у Луки 12:29—31?

18, 19. а) Зашто су неки можда одлучили да приреде велике пријеме? б) Како би требало да реагујемо ако нас пријатељ не позове на пријем? (Лука 14:12)

18 Неки приређују велике гозбе из жеље да буду равни другима или да их надмаше. Старешине из Западне Африке коментарисале су:

 „Неки се излажу огромним издацима за закуске. Онај који приреди најскупљу свадбену гозбу диктира корак. То је створило проблеме онима који нису довољно храбри да се у томе разликују. Упадљиво излагање својих средстава може саблазнити друге и није потребно ићи у корак са суседима“ (види 1. Јованову 2:15—17).

19 Други се осећају присиљени да приреде џиновске пријеме из страха да не повреде некога. Мисле да ће се извесни познаници увредити ако их не позову. Отуда позивају више но што је мудро. Али искрено речено, ко би од нас желео да наши пријатељи из страха да нас не повреде оптерете себе дуговима или можда изгубе пуновремену службу? Ако нисмо позвани, колико је боље да им верујемо да су зрело одмерили све факторе, па и новчане издатке. Тиме што нас нису позвали могу чак одразити своје поуздање у нас да смо зрели и да се нећемо брзо увредити (Проповедник 7:9; 1. Коринћанима 13:4—7). Још увек можемо да поделимо са њима радост тиме што ћемо посетити венчани говор заснован на Библији, који је важнији део венчања. Ако бисмо то ценили мање од пријема, да се нисмо можда претворили у оне ’који више воле сласти него Бога’? (2. Тимотеју 2:4).

20. Какве поступке можемо избећи ако ограничимо величину пријема?

20 Ако смо разумни у погледу величине и трошкова пријема, можемо избећи непожељне поступке. На пример, жеља за новцем навела је неке да купе посебан материјал за свечану свадбену одећу и затим продају па вишој цени онима коју су у свадбеној пратњи. Гости на неким пријемима морали су да „купе“ колаче или „откупе“ плес са младом тиме што су јој прикачили новац на хаљину. Такво истицање новца може се подвући и на тај начин што се гости можда размећу новцем бацајући новац на музичаре или пак купују огромне поклоне да би добили посебно место близу младенаца (Лука 14:8—11).

Помогни свима да се веселе

21. Какву улогу игра музика на свадбеним гозбама?

21 За време макабејских ратова једна јеврејска свадбена поворка је имала поред себе групу ’бубњара и музичара’ (Макабејци I 9:39; СТ; упореди са Псалмом 45:8). И данас је обично музика присутна на свадбеним пријемима. Она може допринети весељу хришћана том приликом — или га може одузети. Зашто последње може бити случај? У многим случајевима је музика веома гласна и необуздана. Неки музичари воле дискомузику или можда уживају у дивљем разметању својих способности. Али хришћански пријем није место ни за једно ни за друго. Могу ли гости, млади или стари, да уживају у хришћанском друштву ако је музика толико гласна да је немогуће разговарати за столом?

22. Како се могу смањити проблеми око музике?

22 Очигледно да је потребно пажљиво планирати и надгледати музику на свадбеним гозбама — поготову музику уживо. Боље је не ангажовати светске музичаре. Ако су музичари плаћени, младожења или одговорни брат треба да буде одлучан и објасни им коју музику могу да свирају, а коју не (2. Мојсијева 32:6, 17, 18). Треба са њима уговорити да ниједна посебна жеља гостију не може да се свира без одобрења младожење или одговорног лица за пријем. Због општих проблема који настају око врсте и јачине звука музике уживо, многи су се младенци определили за употребу грамофонских плоча или магнетофонских трака, на којима је снимљена музика тачно по њиховом избору. Замолили су једног одраслог да пушта музику, који лако не потпада под утицај онога што је популарно међу незрелим младима (1. Коринћанима 13:11; Јеврејима 5:14).

23—25. Које друге практичне кораке могу предузети младенци да би обезбедили пријатан хришћански скуп?

23 Хришћански младенци желе да пријем остане радосна успомена за њихове госте. Дакле, ако се организују музика и игранка, треба их ускладити са хришћанским начелима. Ако се замоли да неки кажу пар речи, ти одабрани као и оно што кажу треба да буде па нивоу достојанственог хришћанског скупа.

24 У причи од десет девица гозба је почела „у поноћ“ јер је закаснила свадбена пратња (Матеј 25:5, 6). Исус је у другом случају причао о краљу који је приредио гозбу и чије су слуге: позивале људе на улицама, што показује да је гозба била за време дана (Матеј 22:4, 9). У наше доба неки су пријеми трајали дубоко у ноћ и постали више неконтролисани када су зрели хришћани у разумно време отишли са пријема да би се одморили. Да би такве појаве спречили, многи уравнотежени парови унапред су одредили време почетка пријема и време завршетка. На тај начин сви могу себи да испланирају време, укључујући и време за прикладну хришћанску службу следећег дана после радосног пријема.

25 Свадбени пријем може бити изванредна прилика за исправно и уравнотежено хришћанско весеље. Али каква је његова улога у односу на оно што следи — брачни живот као правих хришћана?

[Фусноте]

a Након обреда венчања, у неким земљама могу сви гости да присуствују пријему где се нуде безалкохолна пића или кафа и колачи. Касније, младенци одлазе са својом породицом и неким пријатељима на ручак или вечеру — било кући или у ресторан. У другим крајевима је сакупљање после венчања — било уз закуску или гозбу.

b Грчка реч methusko значи ; бити пијан, опити се“. Неки коментатори аргументују да га реч подразумева само напитост, која доводи до слабљења чула укуса и повишене веселости. Други ставци не подупиру то гледиште (Матеј 24:49; Лука 12:45; Дела апостолска 2:15; Ефесцима 5;18; 1. Солуњанима 5:7).

Да ли се сећаш из претходног?

□ Зашто хришћани треба зрело да размисле о пријемима?

□ Шта се саветује у погледу служења алкохолних пића на свадбеним гозбама?

□ Ко је одговоран за оно што се збива на пријемима?

[Питања за разматрање]