Пређи на садржај

Пређи на садржај

Колико ти је важна молитва?

Колико ти је важна молитва?

Божја реч је жива

Колико ти је важна молитва?

Дарије, који је био краљ Медијана око пре 2500 година, поставио је Данила за високог чиновника у свом краљевству. Дарије је толико много ценио Данилов рад да је намеравао, како у Библији пише „да га постави над свим краљевством“. Други чиновници постали су љубоморни и сковали план како да науде Данилу. План је био у вези са молитвом и ту се поставља питање: колико ти је данас важна молитва?

ДАНИЛОВИ непријатељи одлазе код краља Дарија и моле га да потпише забрану или декрет: „Ко год би у року од тридесет дана управио молбу било на којега бога или човека, осим на тебе, о краљу, биће бачен у јаму лавовску“. Не прозревши њихову намеру, Дарије потписује декрет. Да си тада био слуга Јехове Бога, да ли би престао да му се молиш? Сазнавши за декрет, Данило одлази одмах у свој дом и моли се Богу. По обичају, моли се трипут дневно. На то одлазе његови непријатељи да известе Дарија да Данило није послушао ту заповест. Дарије жали што је потписао декрет и размишља како да спасе Данила. Данилови непријатељи долазе код Дарија те вечери и веле: „Знај, о краљу, да према мидско—персијском закону ниједна забрана или уредба, коју је краљ утврдио, не може бити опозвана“. Дакле, Дарије је присиљен да изда заповест да баце Данила у јаму лавовску.

Дарије је толико узнемирен да не може да спава те ноћи. Сутрадан устаје рано и жури ка јами лавовској. Приближивши се јами, повиче жалосним гласом: „Данило, слуго Бога живога, је ли те Бог, коме постојано служиш, могао избавити од лавова?“ Данило одмах одговара: „О краљу, . . . Мој Бог је послао анђела свога и затворио уста лавовима, те ми нису наудили“.

Дарије је веома радостан! Наређује: ’Извадите Данила из јаме’. Како сада поступа краљ са онима који су планирали да лавови поједу Данила? Бацио је те зле људе у јаму лавовску? И пре но што су додирнули дно јаме, лавови су их зграбили. После тога Дарије пише свим народима у краљевству да треба да поштују Даниловог Бога јер чини велика, чудеса. Да, Јехова је избавио Данила од лавова (Данило 6:1—28, НС).

Да ли имаш такву веру у Јехову Бога као Данило? Верујеш ли да ће те Бог избавити, ако му останеш веран, када буде привео крају овај зао поредак? Ако да, тада нећеш дозволити да те ниједан закон или претња од стране људи натерају да престанеш да му служиш.