Пређи на садржај

Пређи на садржај

Види благослове краљевског јединства

Види благослове краљевског јединства

Види благослове краљевског јединства

„Сви који их виде препознаће да су потомство које је Јехова благословио“ (Исаија 61:9, НС)

1. а) Којом савременом припремом показује Јехова великодушност према гомилама оних који га још не знају? б) По чему се распознаје његов благословени народ?

 ОД 1914. био је устоличен небески Краљ и опуномоћен да влада. И начињена је припрема за земаљску организацију под ’кнезовима’ који владају по правици (Исаија 32:1, 2). У свему томе показао се Јехова великодушним према онима који су гладни и жедни правде. И гладни и жедни долазе у гомилама к народу кога је Јехова благословио. Али како их препознају. Да ли су друштвено, политички или финансијски угледни? Не, то нису разлози из којих се могу препознати. Они се распознају по томе што одржавају свог великодушног Бога својом вољношћу да са другима поделе благослове које су већ примили.

2. Која особина је данас очигледно међу Јеховиним слугама на Земљи, што је у складу са Исаијом 32:8, и који су савет свог Вође следили да стекну ту особину?

2 Великодушни Бог је поучио своје слуге да буду исто великодушни. О великодушној особи изјављује се у Исаији 32:8: „А ко је великодушан дели савете за великодушне ствари; и устаће за великодушне ствари“ (НС). Као што је Исус ставио на страну своју властиту вољу и одрекао се много чега да би извршио од Бога му дати задатак да саопшти другима добру вест о Царству, тако и његови следбеници желе то исто да раде. Они слушају Исусов савет: „Вежбајте се у давању и даће вам се; меру добру, набијену, стресену и преобилну изручиће вам у крило. Јер каквом мером мерите, онаквом ће вам се одмерити“ (Лука 6:38, НС). Јехова и Христ Исус могу и хоће да врате великодушност, коју показују њихове слуге, тиме што им пружају задовољство, душевни мир и радост као плодове њихове лојалне службе у вези интереса Царства.

3. Како одудара став Јеховиних лојалних слугу од става оних у хришћанству и његових саучесника?

3 Великодушан и радин став подашних ширилаца добре вести одудара од става других, Божји пророк прориче несрећу за жене у неверном Јерусалиму, које су биле нехајне и ’волеле лак живот’ (Исаија 32:9—14). Њихов став може да нас подсети на неке који тврде да су слуге Божје и Христове, а нису марљиви или вредни у Јеховиној служби. Стварно, можемо да помислимо на оне у хришћанству и на оне који стварно нису заинтересовани за гомиле гладних и жедних људи. Њихова заокупљеност светским стварима, без да помишљају да се лате посла који је Јехова заповедио управо за ово време у историји, може се само погубно одразити на њима, као несрећа везана за пропалу жетву.

4. Каква будућност очекује све оне који и даље поступају непоштено са Божјом речи?

4 Само жалост и уништење предстоји хришћанству, његовим помагачима и саучесницима. Духовна глад и смањење становништва као њена последица јесу резултати његовог недостатка великодушности и бесплодности у Јеховиној служби. Пошто су сви ти лажни хришћани пропустили да саде и залевају исправно, не употребљавајући поштено Божју реч, Јехова није обавезан да проузрокује њихов раст (Упореди са 1. Коринћанима 3:6—9).

Добра вест за лојалне

5. Шта је било проречено у Исаији 32:15 и уз које дивне развоје све до ове 1984. године?

5 Постоји и добра вест, што је охрабрење онима који стрпљиво чекају на Јехову док лојално раде на интересима Краљевства који су им поверени. Та вест је забележена у Исаији 32:13: „Докле се не излије на нас дух с висине и пустиња постане воћњак, и воћњак се као права шума не сматра“ (НС). Божји свети дух се излио на савремене сведоке, баш као што се и излио на апостоле и ученике који су чекали на њега о Духовима 33. н.е. (Дела апостолска 2:1—4, 14—18; Јоил 2:28, 29). То је довело, како онда тако и данас, до тога да су Јеховине лојалне слуге на Земљи биле запослене делом прављења још више ученика. Нарочито 1919. и 1922. дошло је до изливања Јеховиног духа на његов народ и поготову с почетка 1922. били су дати велики импулси за дело проповедања Краљевства. Та се делатност продужује и проширује све до ове 1984. године, упркос неповољним приликама које покривају земљу. Број великодушних објавитеља добре вести скочио је са скромне цифре од 7000 на 8000 У 1922. а потом на 2 632 323 (који је засад највећи број).

6. Који су још дивни учинци проистекли из изливања светог духа па Јеховину земаљску организацију?

6 ’Изливање духа’ је довело свакако до плодности. Више не делимо пустињу сотониног света ни духовну глад са слушањем Јеховине речи (Језекиљ 36:29, 30). Од Духова 33. н.е. па наовамо, Бог је посадио ’велика стабла’ — одлучне, постојане хришћане — на духовно имање свог народа. Таква импозантна плодна ’стабла’, ’засад Јеховин’, нарасла су и претворила се у праву шуму пошто видљива организација Јеховиних обожавалаца пружа свим вољнима хладовину која освежава и духовну исхрану од Бога (Исаија 61:3).

7. Шта је натерало велико мноштво људи поштена срца да се придруже Јеховиној видљивој организацији?

7 Чуда духовног раја привлаче људе поштена срца који сада долазе у гомилама у Јеховину видљиву теократску организацију. Нигде другде на Земљи нису нашли правду и правицу. Доста им је било безверног свештенства, себичних политичара и грамзивих комерцијалних магната. Отвориле су им се очи за друштво богобојазних људи и жена међу којима се никада не бране безумници и људи без начела и не представљају тако да изгледају споља као племенити; где се укорава за безбожно и нехришћанско понашање и брзо предузима против људи који поступају нечисто и зло.

8. Како се данас испуњавају речи из Исаије 32:16 на Јеховином народу?

8 Пророк је наставио са поруком коју је од Бога добио: „У пустињи ће, сигурно, становати право, и правда ће пребивати у воћњаку“ (Исаија 32:16, НС). Право и правда пребивају, свакако, у Јеховиној видљивој теократској организацији. Наравно, све праве Божје слуге увиђају да им све што имају и у чему уживају, укључујући и њихов повољан положај пред Јеховом, долази као незаслужена доброта. Њихова правда је од Бога.

9. Како одударају дела Јеховиних верних сведока од дела и става свештенства у хришћанству?

9 Она се упадљиво разликује од лицемерног става угледних особа у хришћанству, које су правичне по личном убеђењу. То је правда која се доказује делима — делима која хвале Јехову и користе његовим послушним створењима из свих раса и језика. Од тих дела није најмање дело објављивање Краља који сада влада по Божјој вољи. Ниједна друга организација људи не објављује ту радосну чињеницу. И опет, сваки поштени слушалац те поруке има јаку жељу да својим ближњима пренесе обавештење о благословима краљевског јединства.

Благослови мира

10. Шта даље описује Исаија у 32. глави 17. ставку свог пророчанства?’

10 Ово свеопште дело које се шири, ова света служба, напредује у атмосфери мира, тишине и безбедности, која влада у једној организацији. Ту атмосферу описује даље Исаија у 32. глави 17. ставку свог пророчанства: „Дела (праве) правде мир ће бити; и служба (праве) правде покој и сигурност за недогледно време“ (НС). Ту праву правду су тражили богобојазни људи из свих раса и језика, и сада је налазе у организацији Јеховиних сведока. Овде влада мир јер свако сарађује и обично је запослен у делу Господовом (1. Коринћанима 15:58, НС).

11. а) За кога нема места у Јеховиној организацији? б) Како се такве особе купе и одстрањују из организације, и како то утиче на Јеховине лојалне слуге?

11 Међу Божјим народом нема места за доконе причалице и оне који не желе да делују у Јеховиној служби. У ствари, сада се испуњава обећање које садржи Исусово поређење записано у Матеју 13:24—30, 39, 41. Жетеоци — анђели заиста ’купе из краљевске организације све оно што проузрокује спотицање и оне који чине безакоње’. Анђели могу да разликују које су праве Јеховине слуге а које лажне. У стању су да проузрокују ситуације у којима ће бити откривени извршиоци неправде и одстрањени из друштва правих хришћана. Шта се тиме постиже? Здрава организација која функционише на хвалу Јехови и за напредовање његовог Краљевства под Исусом Христом.

12. а) Која снажна уверења пружа Јехова свом народу, како то долази до изражаја у Исаији 32:18? б) Који будући догађаји унапред бацају своје сенке и како утичу на Јеховине лојалне слуге?

12 Исаија још изјављује (32:18): „А мој народ треба да живи у мирним пребивалиштима, у потпуно поузданим боравиштима и неузнемиреним почивалиштима“ (НС). Јехова је, заиста, дао својим верним слугама на Земљи место и дело и никоме неће бити дозвољено да их одатле отера. Они треба ту да остану све док Јехова, с ове стране Армагедона, потпуно не изврши своју намеру у односу на њих (Откривење 16:14, 16). За њих је већ пао Вавилон велики, светско царство криве религије. Његов утицај снажно опада: Чак и сада упиру очи у њега елементи дивље звери описане у Откривењу 17. глави, припремајући се да једу његово месо и да га потпуно спале (Откривење 17:16). Али догађаји који се назиру на хоризонту уопште не узнемирују сведоке Краљевства. Не плаше се и не ужасавају као људи у свету. Пошто нас је Јехова благословио да знамо унапред како ће се развијати догађаји, који долазе у стању смо да идемо, с обзиром на исход, поуздано у сусрет будућности. „Обиље мира припада онима који љубе (Јеховин) закон, ни о шта се не спотичу“ (Псалам 119:165, НС),

13. До којег значајног побољшања је довео Јехова у својој видљивој организацији, и како је оно утицало на став и рад његовог народа?

13 Пророк је прорекао у Исаији 60:17 да ће доћи до значајнијих побољшања у теократском реду и начину поступања међу земаљским Јеховиним слугама. Он је то приказао заменом запаљивих и слабијих метала за бакар, сребро и злато. Затим читамо: „Поставићу мир за надгледнике твоје и правду за оне који деле посао“ (НС). У овој организацији која објављује Краљевство сви су срећни што служе заједно у миру, јер су њихови задаци, без обзира у којој грани службе радили, скопчани са објављивањем Царства широм земље. Сви се потпуно слажу и сви су заинтересовани да се посао обави. Колико се то потпуно разликује од себичне, непрестане борбе између радника и послодаваца, која изазива толике проблеме у свету око нас! Сви су у Јеховиној организацији, без обзира на положај који заузимају, поучени од Јехове и тако су у стању да продуже са делом у миру и добром реду (Исаија 54:13).

14. Каквој сасвим различитој будућности иде у сусрет а) радни Јеховин народ б) хришћанство и сви његови политички љубавници?

14 Благословен и радин народ остаће и даље неузнемирен, баш и када буде изненада стигао крај сотониног поретка. Јехова ће при свом извршењу осуде, попут олује тешког града који ће пасти на хришћанство и читав свет, потпуно уништити непријатеља. Али Божји народ биће безбедан под његовом заштитом када буде била оборена велика „шума“ сотонине војске, како је то проречено у Исаији 32:19: „Сигурно ће пасти туча кад ће шума бити оборена и град ће бити снижен до нискости“ (НС). За време свих тих догађаја који ће уздрмати цео свет, Јеховине слуге ће почивати у уверењу да ’анђео Јеховин логорује око оних који се њега боје, и избавља их’ (Псалам 34:7, НС).

Довршити огроман посао

15. Који посао треба још да обави Јеховин народ?

15 У међувремену, треба довршити још огроман посао док Бог још увек пружа прилику мноштву из свих народа да им се отворе и очи и уши за значај поруке спасења. Заиста су срећни они који себе дају неограничено за ту службу Краљевства, ревносно сејући семе истине о Краљевству међу људима свих народа. То блаженство је попут оног описаног у последњем ставку 32. главе књиге Исаије. Тамо читамо: „Благо вама који сејете поред свих вода, држећи ноге волу и магарцу“ (НС). Ове животиње су теглеће животиње и Божји народ из старог времена употребљавао их је да ору земљу да би се на њој сејало семе. Тако је и данас Јехова обезбедио опрему која је потребна савременим сведоцима да би брзо и ефикасно довршили сејање истине о Царству у поузданој нади да ће Јехова додати свој благослов у облику обилне жетве.

16. Које доказе имамо да сада Јехова богато благосиља по свој земљи сведоке Краљевства?

16 Зар не видимо — док премеравамо поље, које представља овај свет — да Јехова очигледно благосиље наше напоре да ревносно и редовно проповедамо поруку о Царству? Проширене и побољшане зграде подружница пружају кров све већем броју добровољних радника—слугу који су потребни за огроман посао у Бетелима многих земаља, Једна земља за другом добила је на располагању савремена постројења за штампање и усвојила радне процесе којим се уштеђује време, тако да је огромно порасла производња Библија, библијских приручника и часописа. Стално расте број преданих, крштених слугу Божјих који добровољно служе као општи и помоћни пионири, проводећи сваки дан време у тој битној служби усађивања истине о Царству у срца многих. У скоро свим скупштинама настоје објавитељи Царства да повећају своју службу, чинећи то из дубоког цењења за благослове које је Јехова већ излио на њих.

17. Шта је јединствено код Јеховиних сведока и њиховог дела у наше дане?

17 Једино Јеховини сведоци учествују у том животодајном делу у корист владавине Божјег краљевства. Само се они радују резултатима жетве који су већ сада очигледни. Добро је проверено и пробрано семе којим Јехова снабдева своје добровољне раднике на пољу! Помоћна средства за студирање Библије припремљена су са циљем да подстакну срца многих које треба још пожњети и довести у Јеховину мирољубиву организацију, хришћанску скупштину, која је упоређена, у Матеју 13:30, са Синовом ’житницом’.

18. Зашто треба да будемо решени да задовољно и радосно напредујемо у својој служби Краљевства?

18 Налазимо се у дану Јеховином, у дану остварења његових ’драгоцених и веома великих обећања’ која је дао свом посвећеном народу (2. Петрова 1:4). Међу нама цветају мир и јединство. Добили смо јасно разумевање намера нашег Бога. Имамо душевни мир усред страхом опседнутог и забринутог светског становништва. Очекује нам будућност испуњена још већим благословима. Зар нисмо прекомерно радосни што примамо све те благослове краљевског јединства? И зар нисмо решени да се пробијамо напред са Делом Краљевства на вечну хвалу Јехови?

Како гласи твој одговор?

◻ Како одудара став Јеховиних слугу од става оних у хришћанству?

◻ До чега је довело изливање Божјег духа?

◻ У којим благословима ужива сада Јеховин народ према Исаији 32:17, 18?

◻ Које доказе имамо да Јехова благосиља сведоке Краљевства?

[Питања за разматрање]

[Слика на 25. страни]

Јехова је благословио свој народ широм света миром и јединством