Пређи на садржај

Пређи на садржај

Нека ти помогне Исус Навин да храбро служиш Јехови!

Нека ти помогне Исус Навин да храбро служиш Јехови!

Нека ти помогне Исус Навин да храбро служиш Јехови!

„У СВЕТУ имате невољу; али будите храбри — ја сам победио свет“. Можда схваташ да је те речи изрекао човек, по имену Исус. Међутим, ако би говорио јеврејски, пало би ти на памет име Јошуа, јер је Исус

грчки облик од јеврејског имена Јошуа (Јован 16:33, НС).

Зато је сасвим прикладно да је бити храбар кључна идеја библијске књиге коју је написао Исусов претходник, Исус син Навин. Али, можда се питаш, како можемо извући личне користи из књиге Исуса Навина. Па, почнимо од те идеје — бити храбар.

Храбар човек

Када је Мојсијев живот био при крају, Јехова је изабрао Исуса Навина за Мојсијевог наследника, који сигурно није био неки новајлија или неиспробани младић. Исус Навин се родио у ропству у Египту, али по изласку из Египта, истакао се као храбар вођа у одбијању неизазваног напада Амаличана (2. Мојсијева 17:8—16). Исус Навин је потврдио храброст и веру када су само он и Халев, од дванаесторице који су били послати као уходе у Ханан, храбро известили да би могли, уз Јеховину помоћ, да победе неморалне Хананејце и заузму Обећану земљу (4. Мојсијева 13:1—14:9).

Пошто Мојсију није било дозвољено да уђе у Обећану земљу, рекао је Исус Навину: „Буди храбар и јак: јер ћеш ти одвести овај народ у земљу за коју се Јехова закле оцима њиховим да ће им је дати, и ти ћеш им је дати у наследство“ (5. Мојсијева 31:7, 23, НС),

Дакле, сада видиш зашто можемо очекивати да сазнамо из књиге Исуса Навина како је он био храбар и како ми можемо бити. У ствари, више од половине колико се пута заједно појављују речи „храбар“ и „јак“ у једном библијском ставу налазе се у књизи Исуса Навина или у коментарима о њему. На пример, када почнемо да читамо ту књигу, наилазимо на савет који је Јехова упутио Исусу Навину: „Само буди храбар и веома јак да пазиш да све учиниш па закону који ти је заповедио Мојсије, слуга мој. Не скрећи од тога ни десно ни лево, да би свуда, куда год идеш, мудро поступао“ (Исус Навин 1:7, НС). Запазимо неке примере код којих је Исус Навин доказао да је имао унутрашњу храброст вере као и спољашњу храброст деловања. Затим можемо слагледати које поуке можемо лично из тога извући.

Храбра вера и дела

Након што је Јехова побудио Исуса Навина да ’буде храбар и веома јак’, почео је Исус Навин са припремама да преведе Израел преко Јордана и уведе у земљу Ханан. Дао је упутства: „Спремите себи храну за пут, јер ћете за три дана прећи преко Јордана, да уђете и примите у посед земљу коју вам Јехова, Бог ваш, даје“ (Исус Навин 1:11, НС). Та храбра вера није навела Исуса Навина на помисао да би они могли да седе и чекају да Јехова учини све за њих. Знао је да је био потребан и лични труд. Тако је и нама потребна вера и храброст да бисмо следили Исусов савет да се уздамо у Бога да ће нам помоћи да нађемо одговарајућу храну и одећу. Па ипак, обећање за такву помоћ не значи да ми можемо једноставно да седимо и ништа не радимо да бисмо себе издржавали (Матеј 6:25—33).

Моментални проблем са којим се суочио Исус Навин састојао се у томе прећи реку Јордан у пролеће када је водостај био висок и прелажење преко реке опасно (Исус Навин 5:10). Исус Навин није размишљао: „Можда би било боље причекати до средине лета када буде опао ниво реке“. Бог је рекао да делује и Исус Навин је храбро поступао. Видиш ли поуку у томе? Када је време да учинимо нешто што је у вези са обожавањем, тада треба да делујемо храбро и не смемо бити склони да одлажемо за време које нам се чини да је повољније или згодније. Да, поступи као Исус Навин (Проповедник 11:4; Јаков 4:13, 14).

Бог је наредио Исусу Навину да свештеници носе ковчег савеза према набујалој реци и тако је хтео да покаже да је са њим. Када су свештеници загазили у воду, она се поделила. Тако је народ могао да прође преко реке као по сувом. Исус Навин није приписао себи никакву личну заслугу за то, него је следио Јеховино наређење и саградио у Гилгалу (безбедно на западној обали) споменик од камења које је било узето из речног корита. Тако је било истакнуто да је ’Јеховина рука јака и да га се увек боје’ (Исус Навин 3:5—4:24). Иако нисмо лично у могућности да видимо тај споменик од камења, ипак би требало оно што је Јехова учинио преко Исуса Навина да нам улије поуздање у Божју способност да делује у корист свог народа. Значење тог споменика сигурно је постало значајно Израелцима када су били пред Јерихоном, утврђеним хананским градом.

Да ли ће Исус Навин, који је био неустрашиви заповедник војске, повести Израелце у масовни напад на утврђени град? Можда већ знаш да Исус Навин није тако поступио, него је следио Божја упутства. Шта да уради? Да нареди својим наоружаним људима да сваки дан марширају у тишини око града, а за њима да иду свештеници, од којих су неки трубили у овнујске рогове а други носили ковчег. Седмог дана су марширали седам пута, после чега „народ повика гласно када почеше да трубе у рогове. . . . Те почеше да падају бедеми (јерихонски)”. То је омогућило ратницима Исуса Навина да продру у град и униште га. Да. то је била потпуна победа! (Исус Навин 6:20, НС).

Храбро одлучан, али и разуман

Још један аспект храбрости Исуса Навина можемо схватити на основу два догађаја која су се затим одиграла. Први се догађај односио на град Гај, који се налазио близу Јерихона. Када су Израелци напали тај град, били су потучени. Зашто? Зато што је Ахан, противно Божјој заповести, узео нешто од плена из Јерихона. Неки можда оправдавају његове поступке пошто су ствари које је узео биле корисне и није изгледало да је тиме некоме нашкодио. Можда си чуо слична размишљања о ситним поткрадањима послодаваца или „малим“ преступима. Како је, међутим, Исус Навин на то реаговао?

Уз божанску помоћ, Исус Навин је издвојио преступника и потврдио злочин пронашавши украдене предмете. Колико су безначајно изгледали ти предмети! Али, Исус Навин је продрео до сржи проблем и рекао Ахану: „Зашто си нас озлогласио? Озлогласиће те Јехова овог дана“ (Исус Навин 7:25, НС). Исус Навин је био одлучан за правду и дао је погубити грешника, те је тако отворио пут за победу над Гајем. Имајући на уму како је Исус Навин поступио код случаја са Гајем, можемо да размишљамо: „Јесам ли тако одлучан када другови на послу или у школи омаловажавају илегалне или неморалне поступке“?

А сада размотри други догађај у којем се ради о хананским становницима града Гаваона. Када су ти становници чули да је Исус Навин освојио Јерихон и Гај, применили су лукавство и послали људе који су се издали за путнике из далеке земље и желели да склопе савез о миру са Израелом. У томе су успели. Касније се испоставило да су ти људи, у ствари, из оближњег Гаваона и многи Израелци су гунђали због склопљеног савеза. Да ли се Исус Навин разбеснео због примењеног лукавства и наредио да се униште Гаваоњани?

Савез је био склопљен и Исус Навин га је поштовао. Наредио је да од сада Гаваоњани носе воду и сакупљају дрва за Божји дом. Гаваоњани су се сложили да поштују тај договор, а ускоро су догађаји показали да га је поштовао и Исус Навин. Како? Петорица хананских краљева удружила су се у савез и кренула на Гаваон. Исус Навин је брзо реаговао, марширао је целу ноћ са својом војском и затим напао чланове савеза. Јехова је помогао тиме што је проузроковао да падну смртносна зрна града на хананску војску и још је на чудотворан начин оставио сунце непомично да би био дан, те су тако Израелци могли да доврше своју победу. Имајући на уму Гаваоњане, да ли ћемо бити одлучно храбри када се договоримо с неким или дамо своју реч за нешто што није противно Божјим начелима? Да ли држимо реч и кад је то тешко или незгодно? (Псалам 15:4).

После управо поменуте борбе, и када је требало погубити пет непријатељских краљева, Исус Навин је бодрио свој народ: „Не бојте се и не плашите се; будите храбри и јаки, јер ће тако Јехова учинити са свим вашим непријатељима са којима будете ратовали“ (Исус Навин 10:25, НС). Израелцима је било од користи то што су били јаки и храбри пошто су се кретали прво ка југу и односили победе које су им биле од Бога досуђене, а затим су кренули на север где је краљ Асорски склопио безуспешан савез против Израела. Иако Израелци нису имали такво напредну технику као Хананеји, који су имали утврђене градове и бојна кола, храбро су спроводили Јеховину вољу.

Друге поуке из књиге Исуса Навина

Нарочито смо поклонили пажњу поукама из књиге Исуса Навина, које су везане за храброст. Али, док читаш ту књигу, можеш наћи и друге корисне поуке.

Многе жене су, на пример, импресиониране Равним ставом, која је заштитила двојицу Израелаца која су дошла да уходе Јерихон. Становници Ханана су већином, када су чули какве је велике ствари учинио Јехова за Израел, прешли у дефанзиву и страшљиво се противили Израелу. Али не и Рава. Била је вољна да се завади са својим народом и рескира живот не би ли примила Јеховину незаслужену доброту. Такође је учинила оно што је могла да би помогла својим рођацима да сазнају шта треба да раде да би заштитили своје животе. Сигурно бисмо могли употребити тај извештај када помажемо данас женама да схвате приоритет правог обожавања у односу на своје суседе или чак свој народ (Исаија 2:8—14).

Такође ћеш наћи у Исусу Навину добру поуку о томе како не треба погрешно оцењивати туђе мотиве. Ту је реч о времену када је покорен добар део Ханана и када је Исус Навин расподелио земљу сваком племену по његовом наследству. Људи из два и по племена вратили су се на своју територију источно од Јордана. По повратку подигли су олтар. Остала племена извукли су брзоплето погрешан закључак у вези тога шта је представљао тај олтар. Претио је међуплеменски рат. Док читаш тај извештај у 22. глави књиге Исуса Навина, запази поуку о томе како треба пазити да се не подметну некоме рђави мотиви за његове поступке. И запази шта би ваљало да учиниш ако сматраш да те је неко увредио или поступио неисправно.

Ниједан преглед књиге Исуса Навина не треба да пропусти чињеницу да ова књига наглашава колико је важно учити и држати се правог обожавања заснованог на Божјој речи. Бог је саветовао Исусу Навину да чита редовно његову реч и да не одступи од ње (Исус Навин 1:8). После победе над Гајем, Исус Навин је одвео цео народ на север, у подручје Сихема, између брда Евала и Гаризина. Тамо је саградио олтар за жртве и „преписа онде на камењу закон Мојсијев“ (Исус Навин 8:32). Даље, читао је закон народу. „Не би ни једне речи од свега што је Мојсије заповедио коју не прочита Исус пред свом скупштином Израеловом, и пред женама и малишанима и странцима који беху међу њима“ (Исус Навин 8:35, НС).

Касније, пошто је Исус живео неко време у граду који је скромно затражио у наследство, сазвао је поново народ и рекао: „Остарио сам и одмакао у годинама. А ви сте видели све што је Јехова, Бог ваш, учинио свим овим народима ради вас, јер се Јехова, Бог ваш, борио за вас“. Зато их је бодрио: „Будите веома храбри да држите и чините све оно што је написано у књизи закона Мојсијева, и не одступите никада од тога ни на десно ни на лево . . . Него се држите Јехове, Бога свога“. Да би их подстрекао у том правцу, још их је подсетио: „Ви добро знате . . . да није остала неиспуњена ни једна реч од свих добрих речи које вам је изговорио Јехова, Бог ваш. Све вам се испунило“ (Исус Навин 23:2—8, 14, НС).

Још једном је, на крају, сазвао народ да им упути опроштајне опомене и молио их је: „Данас изаберите коме ћете служити . . . Ја и мој дом служићемо Јехови“. Када су му потврдили да ће и они служити Јехови, склопио је савез са њима. У божанском извештају пише: „После ових догађаја умре Исус син Навин, слуга Јеховин, у старости од сто и десет година“. Сигурно нам овај лојални обожавалац Јехове пружа снажан подстрек да будемо храбри и јаки док се бојимо Јехове и служимо му у беспрекорности и истини (Исус Навин 24:14, 15, 29, НС).