Пређи на садржај

Пређи на садржај

Ко може имати веру у ово доба сумње?

Ко може имати веру у ово доба сумње?

Ко може имати веру у ово доба сумње?

НАШЕ доба је доба сумње. Скептицизам је постао модеран. Намеће нам се да све доводимо у питање — обичаје, идеје, морал,дуговечне вредности, чак и постојање Бога истинитост његове Речи, Библије.

Многи људи који веома мало знају о Библији, у сваком случају сумњају у њу. Њихове сумње нису засноване на ономе што заиста пише у Библији, него на ономе што су други рекли да пише у њој. Али, како може неко да изгради вредно мишљење о књизи коју никада није читао и коју у ствари не зна? Поред тога, ко може да има веру у доба сумње?

Један Јеховин сведок је рекао мушкарцу чија је жена била заинтересована да проучава Библију. „Свакако не очекујемо од вас да верујете у нешто да је важно, само зато што смо о томе разговарали протекли сат. Али када једном сазнате шта заиста пише у Библији, верујем да ћете бити, исто као и ја, убеђени у њену истинитост“. Муж се сложио да испита ствар, био је успостављен библијски студиј на дому и ускоро је и он сам поучавао друге. Да, стекао је праву веру у ово доба сумње.

Домаћица из Француске, која је почела да студира Библију са Јеховиним сведоцима, рекла је: „Много сумњам, имам много велике сумње“! Ипак је наставила да студира. Како се повећавало њено знање, нестајале су сумње и сада, више од 20 година, она поучава друге о стварима које су јој јачале веру.

Вера долази тачним познањем које ти пружа чињенице на којима засниваш праве одлуке. На пример, када је Исус Христ био на Земљи, многим искреним људима помогло је знање о његовим задивљујућим делима и учењу да ’поверују у његово име’ (Јован 2:23; 8:30).

Исто је тако и данас. Библијска истина је јасна ако ставиш на страну све неисправне ствари које си можда чуо о њој и сам сазнаш шта у ствари учи ова задивљујућа књига.

На пример, библијска пророчанства далеко премашују способност неког човека или групе људи да нешто измисле. Ова пророчанства, понекад записана стотине или чак хиљаде година унапред, испунила су се задивљујуће до појединости и тако пружају убедљиве доказе да је Библија од Бога и да ће се догодити оно што обећава.

Давно раније, после дугогодишњег искуства са Божијим начином поступања, рекао је Израелцима остарели Исус Навин: „Ви добро знате свим срцем својим и свом душом својом да није остала неиспуњена ни једна реч од свих добрих речи које вам је изговорио Јехова, Бог ваш. Све вам се испунило. Ни једна реч није остала неиспуњена“ (Исус Навин 23:14, НС).

Штавише, вредност Библије је практично доказана. Примењивањем библијских савета побољшавају људи свој живот и мењају личност. На тај начин могу насилни, свадљиви људи да развију кроткост и самосавладавање. Ако неко сумња у ту чињеницу, треба да студира Библију. Дејство које ће можда имати библијска истина на његов живот, може га зачудити (Галатима 5:19—23; Ефесцима 4:20—32).

Уместо да постанеш жртва скептицизму у ово доба сумње, можеш да постигнеш праву веру. Заиста, Библија ти може помоћи да развијеш солидну, животодајну веру. Али, како то може да учини?

[Оквир на 4. страни]

Породица у свету који сумња

У Библији пише много о породицама. Пише да треба да се заснивају на љубави и да мора постојати стална приврженост двеју особа једна према другој и према њиховој деци (Матеј 19:4—6). Чак и међу друштвима која нису знала за Библију нити су следила њена начела, доказала се вредност породице током 6 000 година људског искуства.

Али, данас многи млади људи, запажајући шта се појављује у штампи, књигама и на телевизији, све више сумњају у вредност брака. Неки сматрају да их брак спутава и мисле да им морална верност према другој особи ограничава ,,слободу“. Сумњајући у ствари, подупиру „нови“ морал — што, у ствари, није ништа друго него стари неморал под новим именом. Живе са неким, а у ствари, не посвећују се изградњи животног века љубави, поверења и јединства.

Време пролази. Постају старији. И тада, када су им, заиста, потребне, лојалност и подршка које је требало да развију, често се испоставља да су одбачени, сами и скрхана срца. Само тада схватају да ни друга особа није показала приврженост и није имала намеру да узврати време, љубав и оданост када је то заиста потребно.

Бог зна како смо створени. Зна шта је за нас најбоље. Његова морална начела не могу да се игноришу или одбаце без озбиљних последица. То је чињеница, без обзира шта на то каже свет који сумња.