Пређи на садржај

Пређи на садржај

Књига позитивне вере

Књига позитивне вере

Књига позитивне вере

БИБЛИЈА није књига сумње него књига вере. Не поставља питања као ова: да ли Бог постоји? Или: да ли је Библија његова реч? Насупрот, она почиње изјавом: „У почетку створи Бог“. У Библији се нарочито изјављује: „Јер никад пророштво не би човечијом вољом, него су Духом Светим ношени свети људи говорили од Бога“ (1. Петрова 1:21, др Чарнић).

Наравно, многи извештаји у Библији су кратки. Дакле, Библија нам не може увек рећи све што бисмо желели да знамо. Али нам пружа обавештења за која је знао Бог да ће нам требати да бисмо разумели тешко стање у свету, да доведемо свој живот у склад са његовом вољом и добијемо његову милост и његов дар вечног живота. Шта би могло да буде још вредније?

Са почетних страница Библије сазнајемо да је бунтовни анђео пре много времена довео у питање право Божје свеопште владавине. Али било је и откривено да ће „семе“ коначно доћи и учинити крај побуни и оправдати Јехову Бога као универзалног Суверена (1. Мојсијева 3:1—15; Јов 1:6—12). У Библији је назначена линија преко које је требало да дође то „семе“— преко таквих људи од вере као што су били Аврам, Исак, Јаков и Давид (1. Мојсијева 26:4, 5; 2. Самуилова 7:12, 13; Матеј 1:1—16; Лука 3:23—38).

Ова невероватна књига говори о рођењу, животу, смрти и васкрсењу главног члана тога „семена“, Исуса Христа. Говори како је Исус обзнанио име свог небеског Оца, Јехове, и дао откупнину за послушно човечанство (Галатима 3:16; Јован 17:6—8, 26; Матеј 20:28).

Библија такође говори о вечном животу, о васкрсењу мртвих и најављује величанствена ’нова небеса и нову земљу’ где ’правда живи’ (2. Петрова 3:13; Јован 3:36; 5:28, 29). Штавише, указује да су ти дивни благослови на домаку и да ће многи који сада живе да преживе садашње болове свега и доживе те благослове! (Матеј 24:3—14, 32—34).

Најбољи плодови

Исус је рекао да ’свако добро дрво фини плод рађа’ (Матеј 7:15—20). Да, ти можеш да препознаш поштене људе по њиховим плодовима. Библијска наука оспособљава људе који хоће да се поуче да произведу најбоље плодове. Ова књига пружа знање, изграђује веру и даје мудрост (Јован 17:3; Приче Соломунове 1:1—4). Пружа нам боља мерила на основу којих можемо да донесемо одлуке које утичу на наш живот (Римљанима 12:2; Колошанима 3:9, 10).

Штавише, Библија додирује срце. Мотивише људе да доведу свој живот у склад са Божјим путевима и да му служе. Њене науке производе задовољство, срећнији живот, боље здравље, виши морал, и боље супружнике, родитеље и децу. Сви који су сазнали за библијске путеве и који их такође следе, постали су део љубазног братства широм света, што је у складу са Исусовом изјавом: „По томе ће сви познати да сте моји ученици, ако се будете међусобно љубили“ (Јован 13:35, НС).

Вредност Библије одражава се у свакодневном животу оних који заиста примењују њена начела. Зашто би ико сумњао у њена обећања? Као што ћемо видети у следећем чланку, могуће је да будемо солидни у вери, да уопште не сумњамо.