Пређи на садржај

Пређи на садржај

Не заборави никада да си сведок!

Не заборави никада да си сведок!

Не заборави никада да си сведок!

„Ви сте ми сведоци, реч је Јеховина, а ја сам Бог“ (Исаија 43:12, НС).

1. а) Која је највећа предност коју неко може да има на Земљи? б) Како се дефинише реч „сведок“?

 НЕМА веће предности на земљи од ове — бити сведок за правог Бога, Јехову. Сведок је „лице које сведочи у неком спору или пред судском влашћу“ (Webster’s New Collegiate Dictionary). Исус Христ је сведочио у највећем спору у читавом универзуму — у спору Јехове Бога. У Библији пише да је ’Исус Христ, као сведок, дао изванредну јавну изјаву пред Понтијем Пилатом’ (1. Тимотеју 6:13, НС). И када је био на саслушању, шта је рекао том римском намеснику?

2. За шта је Исус Христ сведочио?

2 У одговору на питање које му је било постављено, Исус је изјавио: „Ти кажеш да сам краљ. Јер сам за то рођен и за то дођох на свет да посведочим за истину“ (Јован 18:37, НС). Да Исус је јасно дао до знања да је дошао на свет да сведочи за Божју истину. Делимично је то значило да сведочи за свој положај као месијанског Краља. Исус је такође сведочио за Божје име, Јехову. Зато је Исус, у молитви свом небеском Оцу, могао да каже: „Ја сам објавио име твоје људима које си ми дао из света“ (Јован 17:6, НС). Све до дана своје смрти као човека, Исус је био свестан своје обавезе да буде сведок за Јехову. Заиста, Исус никада није заборавио да је сведок.

Пример ’верног и истинитог сведока’

3. а) Ко је „верни и истинити сведок“? б) Шта се догодило са скупштином у Лаодикији и који савет јој је Исус пружио?

3 Исус је верно и ревносно извршио свој задатак као сведок за Јехову. Преданим хришћанима даје он изванредан пример у том погледу. Вредно је запазити и Исусов савет скупштини у Лаодикији. Очигледно је та скупштина била растројена материјалистичким жељама и тако постала „млака“ у сведочењу за Јехову и месијанско Краљевство. Зато их је Исус подстрекао да буду ’ревносни и да се покају’. Следећим речима је започео да саветује ту скупштину: „Ово говори Амин, верни и истинити сведок“ (Откривење 3:14—19, НС).

4. а) Зашто је Исус назвао себе „Амин“? б) Шта је желео Исус да не забораве никада хришћани у Лаодикији?

4 Прво, Исус назива себе „Амин“. Зашто? Зато што га је Јехова послао као „Амин“ (што значи „тако је“) за сва божанска обећања. Исус је тај који остварује Божја обећања (2. Коринћанима 1:20). Друго, Исус идентификује себе као ’верног и истинитог сведока’. Зашто? Тако да би скупштина видела у њему свој узор и примила подстрек да се покаје због својих недостатака и поново буде ’ревносна’ у сведочењу за Јехову. Божји син је желео да хришћани у Лаодикији никада не забораве да треба да буду сведоци за Бога и месијанско Краљевство.

5. Како је Исус био пример Јеховиним сведоцима данас?

5 Исус жели да сви његови ученици буду верни, ревносни сведоци све до самог краја овог злог поретка. Исус је рекао: „И ова добра вест о краљевству проповедаће се по читавој настањеној земљи за сведочанство свима народима; и тада ће доћи крај“ (Матеј 24:14, НС; Дела апостолска 1:6—8). Правим хришћанским Јеховиним сведоцима данас био је „верни и истински сведок“ охрабрујући пример, како у ономе што је радио тако и у ономе што је говорио. Они схватају да је велика предност што подупиру божанско име и лојално служе Јехови узимајући к срцу његове речи: „Ви сте ми сведоци . . . а ја сам Бог“ (Исаија 43:10—12, НС).

Зашто је потребно никада не заборавити

6. а) Коју предност имају Јеховини сведоци с обзиром на духовну светлост? б) Која питања можемо себи да поставимо?

6 Ако си предани, крштени Јеховин сведок, буди увек свестан своје велике предности служења највишој Личности у универзуму. Сети се да је „верни сведок“ био ’светло свету’ (Откривење 1:5; Јован 8:12). Отуда и сви Јеховини сведоци морају да пуштају светлост с обзиром на Божју намеру. Као што не би било прикладно ставити лампу под корпу него на држач за лампу, тако није разумно за правог хришћанина да крије своју светлост. Он мора да сија тако да сви који дођу у додир са њим имају користи од духовне светлости у којој ужива. Према томе, Исус је подбудио своје ученике: „Нека засветли ваша светлост пред људима, да виде наша добра дела и прославе Оца вашега који је на небесима“ (Матеј 5:14—16). Данас су Јеховини сведоци, као организација, истакнути широм земље — они су попут града који лежи на врху брда и светли надалеко и нашироко. Али, да ли лично у свако доба пушташ светлост? Јеси ли увек свестан предности што си Јеховин сведок?

7. Који је главни разлог да не заборавимо да смо Јеховини сведоци?

7 Зашто не смемо никада заборавити да смо Јеховини сведоци? Један главни разлог састоји се у томе што живимо у свету у којем би притисци свакодневног живота, животне бриге и обиље разоноде могли лако да нас одврате од тога да говоримо о правом Богу и његовој намери. За нашу корист и упозорење побуђивао је Исус: „Бдите дакле . . . будите спремни, јер ће Син човечији доћи у час кад не мислите“ (Матеј 24:42—44, др Чарнић). Због чега тако солидно упозорење? Јер, одвраћање може довести до уништења — да, до уништења оних који су се одвратили када буде Исус дошао да изврши осуду над овим поретком (Откривење 19:11—21).

8, 9. Какве имамо користи ако узмемо у обзир људе из Нојевих дана који су се одвратили од онога што је било важно?

8 Помисли шта се догодило у Нојево време. Тада је било толико много ствари које су одвраћале, тако да људи нису придавали важност Нојевом проповедању и грађењу арке! „Нису приметили“, и услед многих ствари које су их одвраћале нису били на опрезу и тако су били уништени (Матеј 24:36—39).

9 Да ли желимо, онда, и ми да будемо одвраћани од данашњег света и његових многих разонода? Пошто нас потпуно одступање од испуњавања обавеза као Исусових следбеника може одвести у уништење, будимо увек будни. Тиме што смо стално спремни, никада нисмо поспани у погледу својих одговорности, нећемо бити уништени са онима из овог света који одвраћају своју пажњу од тога (Лука 17:26—30; 21:34—36).

10. Који важан задатак имају сви прави хришћани?

10 Отуда не смемо никада заборавити да имамо важан задатак да проповедамо добру вест о Божјем царству (Марко 13:10). Није важно ко смо или које дужности обављали у Јеховиној организацији, имамо одговорност да објављујемо другима своју наду (Римљанима 10:10; 1. Коринћанима 9:16). У многим земљама можемо слободно ићи од куће до куће са поруком о Царству. Али, у земљама где се слободно проповеда, људи су можда равнодушни према религији, и можеш мало да разговараш на вратима. Ако је тако, онда мораш бити нарочито будан да искористиш друге прилике да пустиш своје светло да сија.

11. Шта показује с обзиром на службу Јехови чињеница да су Исусови следбеници припадали „путу“?

11 Иако си можда резервисао посебно време да учествујеш у одређеним гранама дела сведочења предани слуга Јеховин требало би, речима и делима, увек да хвали Бога. Да ли то радиш? За Исусове прве следбенике говорило се да припадају „путу“ (Дела апостолска 9:1, 2). Они, дакле, нису служили Богу само неколико часова месечно. Њихова служба је била њима животни пут! Да ли смо као хришћани у првом веку ако смо нередовни објавитељи Царства, који ретко учествују у делу сведочења? Можемо ли с правом себе називати Јеховиним сведоком ако другима говоримо мало, или ништа, о својој нади?

Користећи своје време да помогнемо другима

12, 13. а) Како можемо себе духовно да ојачамо? б) Зашто треба да водимо белешке о интересовању на које смо наишли у служби проповедања?

12 Треба мудро да користимо време ако хоћемо да помогнемо другима на путу у вечни живот у Божјем праведном новом уређењу, Али, да бисмо помогли другима морамо себе да ојачамо. Морамо редовно да узимамо духовну храну и изграђујемо себе у вери. Не смемо да будемо задовољни тиме да останемо „бебе“, него морамо да ’напредујемо ка зрелости’ (Ефесцима 4:14; Јеврејима 6:1). Код свог редовног сведочења од куће до куће, да ли смо преузели и додатну одговорност да водимо рачуна о особама сличним овцама? Шта чинимо када људи слушају библијску поруку или покажу занимање за Божју реч и његово Царство? Јесмо ли довољно савесни да забележимо име, адресу и тему разговора да бисмо затим подржавали интерес?

13 Ако смо духовно будни, можемо тражити прилике да проповедамо Божју реч било када и било где. Чинимо то с радошћу, преливајући своја срца оним што смо научили од великог учитеља, Јехове (Исаија 30:20, 21).

Буди будан за неформално сведочење

14. а) Захваљујући каквом сведочењу су неки упознали Божју истину? б) Треба ли неформално сведочење да замени твоју редовну службу проповедања?

14 Неки сазнају за Божју истину у додиру са рођацима, пријатељима, колегама на послу, суседима и томе слично. Рецимо, у једној групи од 238 крштених сведока сазнало је 40 одсто за истину Библије путем неформалног сведочења. Наравно, то не значи да ова грана службе треба да замени службу проповедања, твоје редовно сведочење од куће до „куће или вршење накнадних посета и томе слично (Дела апостолска 5:42; 20:20).

15. Какав је пример оставио Исус у погледу неформалног сведочења?

15 Диван пример у неформалном сведочењу оставио нам је Исус, „ верни и истинити сведок“. На пример, Исус је, ’док је пролазио’ видео ’човека, по имену Матеја, где седи на царинарници’ и заподенуо разговор са њим. То је уродило плодом (Матеј 9:9). Штавише, другом приликом, када је Исус био уморан, искористио је прилику да говори о истини жени која је дошла на бунар у Сихару да захвати воду. Тај разговор је имао за последицу да су многи Самарићани поверовали да је Исус Месија (Јован 4:5—30, 39—42).

16. Који нам је диван пример оставио апостол Павле у сведочењу?

16 Апостол Павле је такође користио сваку прилику да говори о Јеховиној речи. У Атини је Павле разговарао ’свакодневно на тргу са онима који су се ту нашли’ (Дела апостолска 17:17). Чак и у кућном притвору у Риму ’примао је апостол љубазно све који су му долазили, проповедајући им краљевство Божје и учећи о Господу Исусу Христу уз највећу слободу говора’ (Дела апостолска 28:30, 31, НС). Како би све ово требало да нас подстакне да никада не испустимо прилику да сведочимо!

17. Које још прилике имамо да сведочимо другима поред редовне службе проповедања?

17 Осим редовне службе проповедања, постоје многе друге прилике за сведочење. Наше колеге на послу, наши школски другови, рођаци и познаници — сви они треба да чују о Јехови и његовој намери. Када путујемо аутобусом, авионом или возом, можда смо у стању да заподенемо разговор који води ка сведочанству о Краљевству. Такође можемо да саопштимо „добру вест“ управницима хотела и мотела, радницима на бензинским станицама, келнерима у ресторанима или таксистима. Можемо да сведочимо продавцима или разносачима којекакве робе који нам долазе у кућу. Па и када смо у болници, можемо да сведочимо медицинским сестрама, лекарима и пацијентима! Многи су Јеховини сведоци, док су боравили у болници, помогли другим пацијентима да сазнају за Божје ново уређење у којем ће људи бити одличног здравља.

18. а) Шта ти се препоручује ако се устручаваш да искористиш прилике за давање сведочанства? б) Које особине треба да покажемо када сведочимо рођацима и познаницима?

18 Веома је важно да као Јеховин сведок у свакој прилици објављујеш поруку о Царству! Другим речима — немој никада заборавити да си сведоК! А шта ако се колебаш када ти се укаже прилика да сведочиш? Моли се за храброст да говориш истину. Пожњећеш богате благослове које би иначе испустио (Упореди са Делима апостолским 4:29—31). Наравно, нешто лакше је сведочење рођацима и познаницима. Али буди тактичан, љубазан и стрпљив са њима, не буди превише слободан зато што их добро познајеш. Имај на уму дугорочни план и постепено изграђуј у њима цењење за библијске истине.

Лепо понашање — део нашег начина сведочења

19. Који однос постоји између нашег сведочења и понашања?

19 Наше сведочење није само усмено. Апостол Павле је упоредио лепо понашање са ширењем светлости. Бодрио је хришћане у Филипима да ’све чине без гунђања и приговарања, тако да се покажу као беспрекорни и недужни, као деца Божја без мане усред исквареног и наопаког нараштаја, међу којим су светлили попут светлоноша у свету’ (Филипљанима 2:14, 15, НС). У свету који је морално покварен и мрачан Јеховин сведок мора да се истиче бриљантно попут, светлоноше. Свакако, верни сведок одржава реч истине усменим сведочењем и светли због финог моралног понашања. Сви Јеховини сведоци нека се покажу као лојалне светлоноше својим начином живљења и речима библијске истине које говоре!

20. Како може да утиче на друге наше лепо понашање?

20 Подвукавши ту исту мисао, апостол Петар је писао: „Владајте се лепо међу народима, да би . . . због ваших добрих дела, чији су сведоци, прославили Бога на дан похођења“ (1. Петрова 2:12, НС). Неће сви наравно, да прославе Бога и постану Јеховини сведоци на дан његовог похођења. Већина неће прећи на страну Божјег месијанског краљевства и очувати његова висока мерила понашања. Али биће неких сведока сличних овцама који ће увидети да ми представљамо право хришћанство. Наше лепо понашање оставиће добар утисак на њих, и придружиће нам се у проповедању ’ове добре вести о краљевству’ (Матеј 24:14), Колику радост осећамо када ти људи славе Јехову заједно са нама, његовим сведоцима!

21. Какав став треба да имају Јеховини сведоци када врше вољу Божју?

21 Дакле, свесрдно извршавај Јеховино дело и његову вољу (Матеј 22:37). Схвати да Јеховин сведок треба увек да хвали Бога. „Хвалите Јах! Хвали, душо моја, Јехову! Хвалићу Јехову свега живота свога“ (Псалам 146:1, 2, НС). Да, ’хвали Јехову свега живота свога’. А тај живот може бити вечан ако не заборавиш никада да си сведок.

Како би одговорио?

◻ Која је највећа предност коју може неко да има на земљи?

◻ Како је Исус Христ био пример за данашње Јеховине сведоке?

◻ Који важан задатак имају сви Јеховини сведоци?

◻ Да ли би требало да твоја редовна служба проповедања буде замењена неформалним сведочењем?

◻ Који однос постоји између нашег понашања и сведочења?

[Питања за разматрање]

[Слика на 16. страни]

Исус није никад заборавио да је сведок за Јехову

[Слика на 18. страни]

Ревносни сведоци у редовној и неформалној служби проповедања