Пређи на садржај

Пређи на садржај

Очувај солидну веру

Очувај солидну веру

Очувај солидну веру

„Докле ћете оклевати“ (1. Царевима 18:21, The New English Bible)

1. Како неки реагују на истину?

 ТЕНДЕНЦИЈА да се сумња, која је данас толико проширена, могла би да утиче чак и на твој став према Богу и Библији. Неки људи чују за истину, заволе је и студирају Библију неко време. Посећују неколико хришћанских састанака, али не схватају чињеницу да служење Богу треба да им буде животни циљ (Матеј 13:3—9).

2. а) Како други реагују? б) Који се добар савет налази у Јеврејима 10:36—39?

2 Има и других који су прихватили истину, предали свој живот Јехови Богу преко Исуса Христа и симболизовали своје предање крштењем у води. Међутим, не напредују. Понекад проведу сат или два у служби проповедања. Али, они не живе заиста по свом предању јер, безусловно предање Богу значи бити потпуно и искрено посвећен њему (Матеј 16:24; Јеврејима 10:36—39).

3. Шта је Илија рекао о нешто сличној ситуацији?

3 Неодлучни појединци воле истину а воле и свет. Можда још увек чезну за неким старим путевима. Њихова лојалност се колеба. Илија је, давно пре, питао Израелце: „Докле ћете храмати на две стране? Ако је Јехова прави Бог, следите га; ако је Вал, следите њега“. У једном другом преводу гласи овај ставак овако: „Докле ћете оклевати“ (1. Царевима 18:21, НЕ).

4. Од какве је вредности ревносна служба?

4 Јеховин народ налази радост и окрепљење у ревносној служби (Титу 2:13, 14). Она им помаже да остану духовно живи. Многи нарочито они са дугогодишњим искуством у Божјој служби, показују запажену ревност. Међутим, извештаји из многих места наводе на закључак да неки млађи или новији објавитељи још увек бивају кушани од света, уместо да се свим срцем посвете Јеховиној служби. Помисли на радости и благослове који би могли имати ако би се чврсто држали истине и енергично напредовали у светој служби, можда као пуновременски пионири, ревносно указујући другима на хитност времена у ком живимо.

5. Која питања би ваљало да себи поставиш?

5 Ваљало би да се питаш: јесам ли заиста солидан у вери или оклевам на оба пута? Допуштам ли да ми прође време у забавним, али безвредним стварима? Проводим ли више времена гледајући телевизију, бавећи се спортом или радећи друге забавне ствари које краду време него посвећујући се Божјој служби? Да ли је понизно слушање и служење Богу мој прави животни циљ? Ако је вршење божанске воље твој животни циљ, тада ће те Бог подржати и заувек ћеш моћи да се радујеш његовим благословима.

6. Који нам савет из Јаковљевог писма може помоћи да очувамо солидну веру?

6 С обзиром на вечни живот у Божјем новом уређењу, важно је да предузмеш позитивне кораке да би очувао солидну веру. Илија је подстакао друге да заузму смео став за оно што је право. Јаков је писао: „Потчините се дакле, Богу, а успротивите се ђаволу, и побећи ће од вас. Приближите се Богу и он ће се приближити вама. Очистите руке, грешници, и прочистите срца, ви неодлучни“. Јаков је писао људима који су морали да се покају због свог неодлучног срца које их наводило да се упусте у нешто што се не допада Богу. Његов ти савет може помоћи ако си доведен у искушење од светских путева. Јаков је писао: „Уступите место беди и тугујте и плачите. Нека се ваш смех претвори у жалост, а радост у утученост. Понизите се у очима Јехове, и он ће вас узвисити“ (Јаков 4:7—10, НС).

Знање изграђује веру

7. а) Како има везе знање са вером? б) Зашто треба да употребиш Библију код развијања вере?

7 Вера је акт поверења. Заснива се на тачном знању и искуствима. Што више знаш о Богу и што више искуства имаш са његовом Речи и путевима, то ће јача бити твоја вера. У Библији пише: „Вера је засигурано очекивање онога чему се надамо“ (Јеврејима 11:1, НС). Како би могла твоја вера да буде засигурна ако би имао само површно знање о ономе што је Јехова учинио? Бог ти је дао разум, интелигенцију и способност разумевања. То су дарови и он очекује од тебе да их употребиш за учење о њему. Ако напишеш некоме писмо, очекујеш од њега да га прочита, а не само стави на полицу или на сто као украс. Јеси ли прочитао и студирао писма која је Бог упутио нама — његову написану Реч? Ако је студираш и разумеш, сазнаћеш ствари које иначе не би знао. Важно је да се упамти вредност обавештења која Библија пружа. Један хришћански старешина рекао је: „Они који изражавају сумњу обично не студирају много. Не знају много о Библији — никада нису, заиста, усвојили истину“.

8. Шта се препоручује ако ко постави питање на које не можеш да одговориш?

8 Ако ко постави питање на које не можеш да одговориш, да ли то треба да узнемири твоју веру? Наравно да не. Нико не зна све. Дакле, трагај за одговором. Испитај ставак. Прочитај околне ставке и провери ствар. (Обухватна конкорданца за Библију по преводу Нови свет, књига Помоћ за разумевање Библије, на нашем језику нема). И Регистри кулостражарских публикација могу ти помоћи да пронађеш сродне ставке, обавештења која објашњавају позадину ставка и образложење питања. Могу ти помоћи и искуснији хришћани. Један сведок са дугогодишњим искуством рекао је: „Увек ми је успело да добијем задовољавајући одговор“.

9. Шта сазнајемо из примера Веријаца?

9 Требало би да будемо као Веријци, о којима се у Библији говори с пуно поштовања, јер су ’брижљиво истраживали Писмо сваки дан’ да би утврдили да ли је тачно оно што је Павле научавао. Нису били разочарани у оно што су нашли. Зато су ’многи од њих постали верници’. Један од њих, по имену Сосипатар, имао је предност да путује са Павлом кроз Македонију на трећем мисионарском путовању апостола (Дела апостолска 17:10—12; 20:4).

Понизност битна

10. а) Како се може злоупотребити знање? б) Како треба на нас да утиче, по твом мишљењу, ставак из Прича Соломунових 16:5?

10 Знање само по себи није циљ. Оно је оруђе које треба да нам помогне да ценимо Јехову Бога и његову Реч. Тачно знање, заједно са љубави, треба да нас наведе на понизност, а не на претерано мишљење о својој важности. Неки не студирају да би сазнали како боље да служе Богу, него да би себе и своје мишљење величали. Могу постати надувени и критиковати друге — старију браћу и хришћанску скупштину и сплет библијских истина које она научава (Приче Соломунове 16:5; 1. Коринћанима 8:1).

11. Одакле су потекли наше знање и интелигенција и шта учимо из тога о понизности?

11 Међутим, ми ништа не поседујемо што нисмо добили од неког другог извора. Наследили смо интелигенцију од родитеља, али на самом почетку наш Створитељ, Јехова Бог, обдарио је човечанство интелигенцијом. Наше знање смо стекли преко оних који су нам помагали, из онога што смо читали и од Бога који је извор истине. У ствари, све што поседујемо дошло је у почетку од Бога. Апостол је писао: „Јер, ко чини да се разликујеш од другога? Шта ли имаш што ниси примио? А ако си примио, што се хвалиш, као да ниси примио?“ (1. Коринћанима 4:7, НС).

12. Која је снажна мисао подвучена у Псалму 25:9 и Јакову 4:6?

12 Јехова нас не суди по наслеђеној интелигенцији, него по понизности и спремности да научимо његов пут и следимо га. Понизност и вера иду заједно. У Библији пише да ’ће Бог учити кротке свом путу’, Такође, у њој пише: „Бог се супроставља охолима, а понизнима даје незаслужену доброту“ (Псалам 25:9; Јаков 4:6, НС).

13. Које примере имамо за поучљивост?

13 У понизност спада и спремност да се исправимо. У томе су били изванредни примери апостол Петар и Тома. Петар се истицао у говору али је дошло до поравњања те особине тиме што је често бивао исправљан, укорен или прекорен. Али, Петар је био ревностан, активан радник, и његова вера, иницијатива и храброст пружају свима нама изванредан пример. Тома није веровао да је Исус васкрсао, али када је био суочен са доказима, одмах их је прихватио. Да ли показујемо сличну понизност када Писмо исправља наше грешке или неразумевања? (Јован 20:24—29).

Испитај своју веру

14. Шта ради један хришћански старешина што му помаже да очува солидну веру?

14 Један хришћански старешина, који јс дуго времена у истини, често себе пита зашто му је вера још јака док су се неки, које је познавао, полако удаљили. Каже да је увек имао на уму Павлов савет: „Увек испитујте да ли сте у вери, доказујући шта сте“ (2. Коринћанима 13:5, НС). Док се тај старешина вози на посао, често испитује себе, обнављајући библијске истине у мислима. Замишља дискусију о тим истинама, у духу их објашњава и брани пред свакаквим људима. Тај брат истиче да јавна предавања у краљевској сали често обнављају у нашим мислима чињеницу да је Библија заиста Божја реч. Али, он поставља питање: „Како би знали за те ствари ако не би били присутни на састанцима где се о томе расправља?“ Редовно пита себе о Божјој доброти и његовој организацији. Тај хришћански надгледник укључује у своје молитве цењење за те ствари и каже: „Захваљујем Јехови што ми је допустио да будем са његовим народом“. Да ли би могло и теби да користи слично испитивање да утврдиш да ли си заиста „у вери“?

Молитва је битна

15, 16. Зашто је молитва тако битна за очување солидне вере?

15 Овај пример износи два битна фактора за очување солидне вере: молитву и хришћанске састанке. Особе чија је вера слаба ретко се моле. Један хришћански отац има на уму чињеницу да се Данило молио неколико пута дневно, чак и када је изашао закон о забрани молитве (Данило 6:6—10). Неколико пута дневно обраћа се тај отац Јехови за мудрост и вођство.

16 Да ли се устручаваш да се молиш? Псалмиста каже: „Близу је Јехова свима који га призивају, свима који га призивају у истинитости“. Исус је питао: „Ако дакле ви — будући зли — знате добре дарове давати својој деци, колико ће више Отац ваш који је на небесима дати добра онима који га моле“ (Псалам 145:18, НС, Матеј 7:11, НС). Заиста ће Јехова дати ’добра’ који га понизно моле у вери.

Улога састанака

17. Који библијски примери указују на важност састајања са браћом у вери?

17 Поред молитве, неопходно је за веру и редовно састајање са браћом у вери. Трипут годишње морао је сваки Израелац да се ’појави пред лицем правог Господа, Јехове’ у Јерусалиму. Схвативши високу духовну вредност таквих састанака, многи су мушкарци повели читаву своју породицу са собом (2. Мојсијева 23:14—17; Лука 2:41—45). Штавише, Павле се унапред радовао охрабрењу, изграђујућем за веру, од скупштине у Риму. Чезнуо је да буде са верницима тамо, тако да ’би дошло до измене охрабрења’ и духовне изградње међусобном вером (Римљанима 1:11, 12).

18. Како гледају на састанке они који су јаки у вери?

18 Људи чија је вера јака користе све хришћанске састанке. Они не долазе после првог сата или не долазе само на друге сат. Цене те састанке, схватајући да им они пружају прилику да уче, да се охрабре, да буду благословени и да на таквим састанцима могу примити помоћ од љубазне браће и могу подстаћи једни друге на ’љубав и добра дела’ (Јеврејима 10:24, 25). Како бисмо могли да примимо такво охрабрење, а да се не дружимо са онима који нам га могу дати?

Сведочење и наша вера

19. Како јача веру хришћанско сведочење?

19 Хришћанско сведочење је још једна помоћ у изградњи вере. Јаков је писао: „Покажи ми своју веру без дела, а ја ћу ти показати веру по својим делима. Свакако, као што је тело без духа мртво, тако је мртва и вера без дела“ (Јаков 2:18, 26, НС). Главно дело хришћана састоји се у томе да поучавају друге, и сваки Јеховин сведок рећи ће ти: „Сведочење сигурно изграђује веру!“ Нема користи само онај кога се поучава, него и учитељ. То је активност која изграђује и јача веру. Сведочење те наводи да браниш своју веру. Оштри способност мишљења. Да, сведочење о Царству доноси благослове од Бога, заједно са вођством његовог духа (Марко 13:11; Римљанима 10:14, 15).

Поверење у „роба“

20, 21. а) Шта је важно да запамтимо о верном и разборитом робу? б) Како је то изразио један хришћанин?

20 Такође је важно да запамтимо где смо први пут сазнали за истину. Ко нам је помогао да изградимо веру у Библију и њена обећања? Како смо дошли до разумевања шта значи Библија за нас данас? Исус је рекао да ће по свом повратку наћи ’верног и разборитог роба’ како дели духовну храну и да ће тај „роб“ због тога што испуњава тај задатак, бити постављен над свим имањем господаревим (Матеј 24:45—47).

21 Један ожењени хришћанин рекао је: „Јеховина видљива организација јесте изванредно поуздано извориште. Никада ме није завела на ниједан начин. Све што је рекла заснивало се на Божјој речи и било је најбоље за мене, моју породицу и за сваког кога знам. Те чињенице ми граде огромну веру.

22. Која ти питања могу помоћи да анализираш како се бринеш за своју веру?

22 Јеси ли студирао Јеховину реч, прихватио је и поверовао у њу? Јеси ли предао свој живот Богу и симболизовао предање крштењем у води? Да ли сада живиш у складу са тим предањем? Молиш ли Бога за вођство, знање и веру? Настављаш ли лично да студираш, редовно и марљиво? Јеси ли увек на хришћанским састанцима? Јеси ли активан и ревностан у Божјој светој служби? Да ли побољшаваш квалитет службе прављења ученика или је обављаш рутински? Матеј 28:19, 20).

23. Како би требало да се суочиш са проблемима, кушњама и препрекама?

23 Наравно, сви ми, имамо проблеме и недостатке, Али када наиђу на нас кушње и препреке, не смемо да се колебамо, љуљамо или да се налазимо с једном ногом на једној страни а с другом на другој. Уместо тога, желимо да будемо усмерени према једном циљу и сигурни у истину. Јаков је писао: „Сматрајте за чисту радост, браћо моја, када наиђу на вас различите кушње, знајући да проверени квалитет вере гради стрпљивост“. Павле је саветовао: „Останите будни, стојте чврсто у вери, држите се као мушкарци, будите јаки“ (Јаков 1:2, 3, НС; 1. Коринћанима 16:13, НС). Да бисмо остали у правој вери као Јеховини сведоци, морамо да развијемо особину вере, плод Божјег светог духа (Галатима 5:22, 23).

24. Зашто је тако важно имати солидну веру?

24 Зашто би требало то да радиш? Зато што је вера штит против сотоне који ’иде около као лав који риче тражећи кога да прождере’. При свему томе узмите штит вере,којим ћете моћи да погасите све огњене стреле нечастивога“ (1. Петрова 5:8—10; Ефесцима 6:16, др Чарнић). Ако очуваш солидну веру, пожелећеш да поступаш онако како Бог хоће. Срце ће ти бити исправно. Дела ће ти бити у складу са његовим поукама и ти ћеш ићи напред, стално напредујући на уском путу који води у живот (Матеј 7:14).

Обнављање:

◻ Зашто сумњају неки људи и шта би могли учинити у вези тога?

◻ Шта си сазнао о знању и понизности?

◻ Како можеш да јачаш веру?

◻ Зашто је тако важно очувати солидну веру?

[Питања за разматрање]

[Слика на 8. страни]

Кулостражарске публикације представљају велику помоћ код истраживања библијских тема и питања