Пређи на садржај

Пређи на садржај

Срећа упркос свету без закона и љубави

Срећа упркос свету без закона и љубави

Срећа упркос свету без закона и љубави

„Срећни су они који су на путу свом беспрекорни, који ходе по закону Јеховином!“ (Псалам 119:1, НС).

1, 2. а) Одакле долази права срећа и колико се дуго може доживети? б) Како би требало да се зове уводни део Беседе на гори, уместо „блаженства“, и зашто?

 СРЕЋА долази од Створитеља човека. Он је ’срећан Бог’ који има добру вест за нас (1. Тимотеју 1:11). Положио је вечну срећу за своја људска створења овде на Земљи. Чак и сада могу ући у њу ако се повинују његовим прописима (Псалам 119:26, 33).

2 Пре деветнаест векова је Исус Христ, син ’срећног Бога’, изнео познату Беседу на гори. По Матеју 3:1—12, ова беседа је почела такозваним „блаженствима“. Међутим, према грчком језику, на који је преведен извештај ученика Матеја о земаљском животу Исуса Христа, требало би да се зову „призиви среће“. Чак и у извештају по Матеју на јеврејском језику употребљена је јеврејска реч за „срећу“.

3. а) Да ли је писац 119. псалма одговарао да ужива у нарочитим срећама које је изнео Исус Христ? Објасни одговор. б) Опиши осећања која је псалмиста изразио према Закону савеза посредованом по Мојсију?

3 Човек из прошлости који је одговарао да ужива такве среће, које је изнео јеврејски Месија, Исус Христ, био је инспирисани јеврејски писац 119. псалма, најдужег псалма Библије. У складу са разлозима за поседовање среће које је Исус Христ дао, тај псалмиста је био свестан својих духовних потреба. Такође је био жалостан, био је благе нарави, гладовао је и жеднео за правдом, био је милостив, други су га грдили и прогањали, и лажно су говорили свако зло против њега. Написао је тај псалам стотине година пре наше ере, док је израелски народ још био под Законом савеза који је посредовао пророк Мојсије, између Јехове Бога и народа, 1513. на брду Синају. Било је исправно што псалмиста није нашао никакву грешку у Закону тог савеза, јер га је Бог дао. Добро је знао да пагански народи свуда унаоколо земље Израела ни су имали ништа што би се дало упоредити са тим божанским Законом. Гледао је на њега као на нешто што највише просвећује, и изјавио је у 105. и 130. ставку: „Твоја реч је нози мојој светиљка и светло мојој стази. Обелодањивање твојих речи даје светлост, чини неискусне разумнима“ (НС).

4. а) По ком реду је састављан 119. псалам и како то представља помоћ? б) Коме су оставили пример Исус и његови ученици тиме што су се освртали на ’књигу Псалама’, и у коју сврху?

4 Да би послужио као помоћ за памћење, псалмиста је од тог псалма начинио азбучни псалам, тако да у све 22 строфе сваки од 8 јеврејских редака почиње истим јеврејским словом, по азбучном реду. Дакле, сваки редак прве строфе налази се под првим јеврејским словом алеф, пошто и заглавље почиње тим првим словом алеф. Сваки редак друге строфе почиње другим јеврејским словом бет. Тако се слова даље ређају кроз 22 строфе псалма — што одговара 22 слова јеврејске азбуке. Осам јеврејских редака у свакој од 22 строфе дају псалам од 176 ставака. Када је Исус Христ поучавао, осврнуо се на ’књигу Псалама’ (Лука 20:42; 24:44). У томе је оставио пример својим ученицима (Дела апостолска 1:20; 13:33; 1. Коринћанима 14:26; Ефесцима 5:19; Колошанима 3:16; Јеврејима 4:7; Јаков 5:13).

5. Чија искуства је, вероватно, имао на уму писац када је започео 119. псалам?

5 Псалмиста је, без сумње, написао своје лично искуство када је почео 119. псалам овим речима: „Срећни су они који су на путу свом беспрекорни, који ходе по закону Јеховином. Срећни су они који поштују његове опомене, . . . Ходе путевима његовим. Наредбе си своје издао заповеднички да се брижљиво чувају. О, када би се утврдили моји путеви да чувам твоје одредбе! Нећу се постидети тада када будем пазио на заповести твоје. Хвалићу те у честитости срца када упознам. твоје праведне судске одлуке. Твоје ћу одредбе и даље чувати. Не напусти ме сасвим“ (Псалам 119:1—8, НС).

6. а) Како су истакнуте кључне речи у овом псалму? б) Шта је проучавао псалмиста и како је то потврђено?

6 У уводној строфи од 8 јеврејских редака запажамо кључне речи; закон, опомене, наредбе, одредбе, заповести и судске одлуке. Псалмиста истиче те речи у свих 176 јеврејских ставака. На пример, он употребљава реч „закон“ 25 пута, „опомене“ 22 пута, „наредбе“ 21 пут, „заповести“ 20 пута, „судске одлуке“ 21 пут, са сродном речи „заповест“ употребљене су два пута у псалму. Упркос томе што је псалмиста у више наврата употребио те речи које можда звуче као правни изрази, нема доказа да је он био професионални адвокат, правник, или пак судија. Проучавао је, пре свега, Јеховину записану реч. Ту чињеницу потврђује тиме што 15 пута употребљава израз „твоја реч“. Ако је био краљ израелског народа, стајао је под божанском заповести да направи лични препис Закона Јеховиног савеза склопљеног са Израелом, за свој лични студиј и употребу (5. Мојсијева 17:14—18). Псалмиста није сматрао досадним и заморним интензиван студиј Јеховине „речи“ са тим обележјима у мислима. Чезнуо је за оним што би му помогло да се придржава закона (Псалам 119:40, 131, 174). Јесмо ли ми као он?

7. а) Како нам може користити то што познајемо Божји закон и ходимо у њему? б) На шта се односи „Тора“, али под којим се уређењем налазе хришћани?

7 Када упоредимо међународне и државне не законе земаља које стоје под невидљивом управом ’оца лажи’, сотоне, ђавола, са Јеховиним законом, можемо се придружити псалмисти који је рекао. „Твој закон је сама истина. Ти си близу, Јехова, и све су заповести твоје истина“ (Јован 8:44; Псалам 119:142, 151, НС). Дакле, ако ’ходимо у Јеховином закону’ бићемо ми, као псалмиста, заштићени да не кренемо путем светске заблуде, што би нам било на телесну и духовну штету. То служи нама за срећу (Псалам 119:1). Служи нам да имамо божански благослов и признање. Утиче на наше срце, као што се на то указује у Псалму 119:97, 126, 127. Псалмиста је био под Мојсијевим законом савеза који је садржао „Тору“, скуп божанског закона који је обухватао многе стотине различитих закона. Данашњи помазани Јеховини сведоци налазе се под новим савезом (чији је посредник Исус Христ) са „законом“ уписаним, тако рећи, ’у њихово срце’ (Јеремија 31:31—34). Проучавајући Хришћанска грчка списа упознали би „закон“ новог савеза и његове заповести.

8. а) Да ли овом безаконитом свету предстоје лепи изгледи? б) Како је псалмиста описао своју жалосну бригу због тога што су Јевреји пропустили да се држе Божјег закона? в) Како се испунило Исусово пророчанство о неверном Јерусалиму, и шта то наговештава хришћанству?

8 Приближава се одређено време када ће правоваљани законодавац Јехова да предузме кораке против безаконитог света. Страшни изгледи предстоје. Као онај који љуби Божји закон, псалмиста је у своје време плакао због таквог стања (Псалам 119:136). Неколико дана пре него што је подлегао свирепој мученичкој смрти, Исус Христ је оплакивао град Јерусалим који је држао традиције, а преступао закон (Лука 19:41). Јехова је ступио у акцију тридесет седам година након што су Јевреји крунисали своје преступање закона тиме што су дали да недужни Месија, Исус Христ, буде убијен од руку незнабожаца (Псалам 119:126). Те жалосне ствари које је Исус Христ унапред видео сручиле су се на град 70. н.е. Оно што је данас предочено по Јерусалиму, и јеврејском народу над којим је владао тај град, захвата далеко шире размере. Хришћанство, његов савремени двојник који преступа закон, далеко је веће од старог Јерусалима и израелског народа. Јехова ће на свој начин да стави у срца политичких елемената овог света да се окрену против сваке организоване религије света, укључујући и хришћанство, лажно Христово краљевство (Откривење, 17. глава).

9. а) Стави правац хришћанства. које пролива крв насупрот ставу и понашању Јеховиних сведока? б) Са којим примером је у складу на ш правац? в) Из којих разлога одбацује Христ данас хришћанство?

9 Зар нису два светска рата избила у хришћанском свету, чије свештвенство је подупирало такве сукобе у којима се проливала крв? У знатној супротности са тим преступницима закона Божјег новог савеза стоји псалмиста као узор Јеховиним сведоцима данас. Он је рекао: „Мрзео сам на лажност и још се стално гадим на њу. Твој закон сам љубио“ (Псалам 119:163, НС). Желео је да се свесрдно држи његовог закона. Изразио је да не воли подељеност у срцу и млаки став: „Мрзео сам оне који су подељена срца, а љубио сам закон твој“ (Псалам 119:113, НС). То исто осећа Исус Христ према данашњем хришћанству, јер личи на скупштину у старој Лаодикији. С оправдањем може да каже хришћанству:„Зато што си млак и ниси ни врућ ни хладан, избљуваћу те из својих уста“ (Откривење 3:16, НС). Не можемо да љубимо свет без закона и љубави, а у исто време и Христа, Ту нема колебања. Топла љубав мора да стоји као покретачка снага иза послушности према Богу. Јехова није могао никада да инспирише неког свог свесрдног слугу да каже нешто што је мање снажно од овога: „Показаћу посебну наклоност према заповестима твојим, јер сам их љубио“ (Псалам 119:47, НС).

10. а) Шта мора, као псалмисти, да нам буде мило? б) Шта је требало да се постигне невољом псалмисте, али којег се правца он држао и како то учите на нас?

10 Наша љубав према Јеховином закону води спасењу. Псалмиста је то признао када је рекао: „Да ми није мио закон твој, пропао бих у невољи својој“ (Псалам 119:92, НС). Његова невоља није била у некој смртоносној болести. Његова невоља је долазила од дрских (према Богу), који су га мрзели и прогонили. Да није толико волео Јеховин закон, подлегао би, под притиском, циљевима таквих Израелца и поступао би супротно Јеховиној вољи. Заиста је псалмиста изванредан пример нама данас који смо под великим притиском света у којем се безакоње шири до те мере да је љубав већине људи охладнела за време свршетка овог поретка (Матеј 24:3, 12).

11. Од чега долази наше спасење и како гледамо на људске планове?

11 Само ако се држимо Божјег закона, имамо основу да очекујемо вечно спасење. Чезнемо за спасењем и животом у Божјем новом систему нових небеса и нове земље. При крају 119. псалма, у 174. ставку долази до изражаја наша жеља: „Чезнуо сам за спасењем твојим, Јехова, и твој ми је закон мио“ (НС). Дакле, ми одбацујемо планове и припреме, које предлажу људи, за спасење овог света без закона и љубави.

Поштивање закона под прогонством

12. а) Ко је подстрекивач и прогонитељ „Жене“ и њеног „семена“ и зашто? б) Како су покарани прогонитељи?

12 Било је проречено прогонство светских размера за Јеховине сведоке у току ових последњих дана овог старог поретка који умире под неодступном владавином симболичне аждаје, сотоне, ђавола. У Откривењу 12:7 пише шта му је мета: „ И разгневи се аждаја на жену (Јеховина организација слична жени) и оде да води рат против осталих чланова њеног семена (осим новорођеног Краљевства), који држе Божје заповести и чувају дело сведочења за Исуса“ (НС). Прогонство долази углавном од оних који се дрско усуђују да застрањују од онога што Бог заповеда за ове последње дане аждајиног видљивог поретка на Земљи. Тиме што објављују Јеховини сведоци широм света порука о Краљевству. Јехова кара те проклете. О томе читамо у Псалму 119:21: „Покарао си проклете дрске, који застрањују од заповести твојих“ (НС). Сасвим другачије је са вернима које ти дрски прогонитељи укоравају и грде. Тако је било и са псалмистом: „Ругали су ми се до крајности дрски. Од твог закона нисам одступио“ (Псалам 119:51, НС).

13. а) До каквог исхода доводи држање Божјег закона упркос злим намерама прогонитеља? б) Како је то дошло до изражаја у савремено време?

13 Будући да виде како Јеховини сведоци настављају да живе у складу са Јеховиним законом за ово време, дрски прогонитељи покушавају да сломе сведоке који се придржавају закона, што је управо било приказано у случају псалмисте који је рекао: „Дрзници ми јаме ископаше: они који не раде по закону твом“ (Псалам 119:85, НС). Посрамити дрске сплеткаре не значи само откривати њихове обманљиве путеве, него још више оправдати Јехову као правог Бога. Отуда је могао, без пакости, да се моли псалмиста: „Нека се посраме дрзници, јер ме заведоше без разлога. А ја ћу се бавити наредбама твојим“ (Псалам 119:78, НС). Јехова уверава да чак и прогонство делује за добро и да прогонитељи ништа не постижу својим преварама. Он услишује молитву из Псалма 119:122: „Зајемчи добро слуги своме. Да ме не преваре дрзници“ (НС). Масовно убијање је претило Јеховиним сведоцима за време диктатуре Бенита Мусолинија и Адолфа Хитлера, па ипак они нису заборавили закон и заповести свога Бога, него су стајали чврсто и многи су преживели. Преживели могу да изговоре речи из Псалма 119:60, 61: „Пожурио сам и нисам оклевао да заповести твоје чувам. Оплетоше ме конопци злих. Твој закон не заборавих“ (НС). Свемогући Бог је у стању да пресече или раскине конопце ограничења које су непријатељи положили око његових сведока и да тако ослободи своје слуге у од њега одређено време за дело које им је он доделио да изврше у току свршетка поретка.

14. а) Шта су слично псалмисти, доживели Јеховини сведоци, и какав је био исход напора њихових непријатеља? б) Ко је у стању да се радује патњама и зашто?

14 Псалмиста је, по његовим речима из Псалма 119:84, 86, 161, претрпео многа прогонства, чак од стране његових земљака. Јеховини сведоци су трпели прогонства унутар и изван такозваних хришћанских

земаља у којима је, за сада, забрањено њихово дело. Међутим, непријатељ је промашио циљ који је намеравао да постигне огавним, неправедним прогонством! На изненађење непријатеља, сведоци који ’ходе по закону Јеховином’ и ’поштују његове опомене’ осећају се покренутим да се радују патњама које подносе ради Јехове Бога и његовог Христа. Подсећа их се на оно што је Исус Христ рекао када је набрајао среће: „Срећни сте ви сиромашни, јер је ваше краљевство Божје. Срећни сте кад год вас људи омрзну, и кад год вас искључе и грде и одбаце ваше име као зло — због Сина човечијег. Радујте се у тај дан и скачите, јер гле, велика је ваша награда на небу; њихови очеви су исто тако чинили пророцима (па и псалмисти)“ (Псалам 119:1, 2; Лука 6:20, 22, 23, НС). Учествујући у Јеховиној радости, његови прогоњени сведоци настављају да ’величају закон и чине га величанственим’ (Исаија 42:21, НС).

Користи из 119. псалма:

◻ Како је распоређен 119. псалам и зашто?

◻ Које посебне речи је употребио псалмиста у више наврата?

◻ Како гледамо ми, насупрот хришћанству, на Божији закон?

◻ Шта би требало да волимо упркос прогонству хришћана?

[Питања за разматрање]

[Слика на 24. страни]

Многи Јеховини сведоци су стајали чврсто и преживели прогонства која су им нацисти приредили. Могли су срећно да кажу: „Твој закон не заборавих“