Пређи на садржај

Пређи на садржај

Тражиш ли заиста праву веру?

Тражиш ли заиста праву веру?

Тражиш ли заиста праву веру?

ДА ЛИ заиста тражиш истину, трагајући за њом? Вероватно ћеш одговорити: „Па наравно да тражим“!

Али многи људи не траже заиста истину, У ствари, можда чак и не желе да верују, Зашто неки не би желели да верују да Бог постоји и да је Библија, са својим изванредним обећањима за будућност, Божја дивна реч?

Можда морају неки да промене начин живота ако прихвате те чињенице. Пошто не желе да доведу свој живот у склад са Божјим путевима, морају да измисле сумње и приговоре, убеђујући себе да Библија није истинита.

Чак и неки појединци у хришћанској скупштини могли би да буду такви. Истина им звучи добро, али можда још увек тајно раде нешто што знају да забрањује Божја реч. Тако да се уздржавају или полако удаљују. У Библији пише: „Презревши савет, доживеше неки бродолом у вери“ (1. Тимотеју 1:19, The New English Bible).

Када је Исус Христ био на Земљи, многима је сметала истина. Пошто су желели да раде на своју руку, одбили су да прихвате солидне доказе. Цитирајући раније пророчанске речи, Исус је рекао да су им срца била неприхватљива. Затворили су очи и уши, „да како не виде очима и не чују ушима и срцем не схвате смисао тога и не обрате се“, тако да би духовно оздравили (Матеј 13:14, 15).

Такви људи можда једноставно кажу да ствари нису довољно јасне. Неки који су се противили Исусу, питали су га: „Докле ћеш нам држати душу у неизвесности? Ако си Христ, кажи нам слободно“. Али, није био Исус крив што нису разумели — сами су били криви. Исус је одговорио: „Рекох вам, па не верујте. Дела која ја чиним у име свога Оца сведоче за мене. Али ви не верујете, зато што не припадате мојим овцама“ (Јован 10:24—26, НС).

Ако неко не жели да чује и схвати истину и обрати се и оздрави, то ће искористити сотона, ђаво. Сотона ослепљује „разум неверницима, да не продре до њих просвећење славне добре вести о Христу, који је слика Божја“ (2. Коринћанима 4:4, НС; види такође Матеј 13:10—15).

Значи ли то да нема наде да се чује и разуме добра вест? Свакако да то не значи! Тиме се само хоће рећи да увелико зависи од тебе, слушаоче.

Оно што пише у Библији звучи истинито ако заиста тражиш праву веру. Поносне и охоле религиозне вође, који нису слушале, противиле су се Исусу. А шта је било са мноштвом људи? Веома их је изненадио Исусов начин учења! Чак и службеници, који су били послати да га ухапсе, вратили су се и известили. „Никад нико није говорио тако“ (Матеј 7:28; Јован 7:46, НС).

Ако тражиш истину, трагаш за Божјим путем и ако си спреман да спроведеш у живот његову Реч, наћи ћеш праву веру. Исус је рекао: „Срећни су гладни и жедни праведности, јер ће се они наситити“. Знам своје овце и оне познају мене“. „Моје овце слушају мој глас, и ја их познајем, те иду за мном“. „Сваки ко је на страни истине слуша глас мој“ (Матеј 5:6; Јован 10:14, 27; 18:37, НС).

Вера је плод произведен од Божјег светог духа (Галатима 5:22, 23). Ако се молиш за тачно познање и веру, и заиста се трудиш да их постигнеш и живиш по њима, Бог ће ти помоћи у томе. Исус је рекао: „Молите, и даће вам се, тражите, и наћи ћете, куцајте, и отвориће вам се“ (Матеј 7:7, др Чарнић).

Чак и када имаш проблем на којем мораш да радиш, Бог ће ти помоћи. У инспирисаном Писму пише: „Уздај се у Јехову свим срцем својим и не ослањај се на властити разум. Обазири се на њега на свим путевима својим и он ће исправити стазе твоје“ (Приче Соломунове 3:5, 6, НС).

Бог ’види какво је срце’ (1. Самуилова 16:7). Он зна да ли трагаш за истином и правдом и да ли си спреман да поступаш на од њега исправан начин. Ако се приближиш Богу, Бог ће се приближити теби (Јаков 4:8).

Јеси ли таква особа? Тражиш ли заиста праву веру? Јеси ли чуо Очеву науку и отворио разум према њој? Јеси ли је учио и прихватио? Да би се прилагодио Божјим праведним путевима, да ли си исправио ствари које су можда биле проблеми у твом животу?

Ако да, тада те могу охрабрити Исусове речи: „У пророцима је написано: „И биће сви од Јехове научени. Сваки ко је чуо од Оца и научио долази к мени“ (Јован 6:45, НС).

Наука небеског Оца налази се у јединственој књизи. А сада да размотримо њену вредност и како она утиче на нашу веру.