Пређи на садржај

Пређи на садржај

Изграђуј своју будућност са Јеховином организацијом

Изграђуј своју будућност са Јеховином организацијом

Изграђуј своју будућност са Јеховином организацијом

„Буди у страху Јеховином цео дан. У том ће случају постојати будућност и твоја нада неће се пресећи“ (Приче Соломунове 23:17, 18, НС).

1, 2. Шта је, између осталог, видео апостол Јован у једној визији при крају првог века н.е.?

 ЈЕХОВА открива својим слугама будуће ствари и зато им је могуће да поступају мудро (Исаија 42:9). При крају првог века н. е. Бог је, на пример, дао остарелом апостолу Јовану визије о будућности која улива наду. Колико пак можемо да се радујемо што је Јован посведочио „све што је видео“ и записао у Откривењу! (Откривење 1:1, 2).

2 Јован је видео, између осталог, „четири анђела“ како држе „ветрове“ који треба да проузрокују „велику невољу“. Колико ће дуго морати анђели да држе те разорне ветрове? Један други анђео им је заповедио: „Немојте да оштети земљу, ни море, ни дрвеће, док робове Бога нашега не запечатимо на челима њиховим“ (Откр. 7:1—3, 14; НС, Матеј 24:21, 22).

3. Шта ће се догодити пре него што ће бити пуштени „ветрови“ да униште сотонину организацију, и на који начин?

3 Када буду били пуштени ти „ветрови“, опустошиће и потпуно ће уништити сотонину земаљску организацију. (Упореди са Јеремијом 25:32, 33,). Али пре но што се то догоди, мора да буде запечаћен остатак помазаних који треба да владају са Исусом Христом у небу. То запечаћивање „робова нашег Господа на њиховим челима“ врши се помоћу Божјег светог духа (или делотворне силе), који помазани хришћани имају као залог њиховог небеског наследства (2. Коринћанима 1:21, 22; Ефесцима 1:12—14). Проповедањем добре вести о Божјем царству у ’последњем делу дана’ окончаће се сакупљање ’изабраних’ (Михеј 4:1, Матеј 24:14, 31).

4. Колико ће ’робова нашег Бога’ добити стални печат и како можеш да докажеш твој одговор на темељу Библије?

4 Колико ће ’робова нашег Бога’ добити стални печат? Јован, који је њима припадао, известио је верно: „И чух број запечаћених: сто четрдесет и четири хиљаде“. Ови чине „Божји Израел“, духовни Израел, који се састоји из дванаест племена од по 12 000 припадника (Откривење 7:4—8; Галатима 6:16). Каква организација! Под краљем Исусом Христом биће тих 144 000 ’краљевство и свештеници нашем Богу и владаће над земљом као краљеви’ (Откривење 5:10; 14:1—4).

5. а) Ко је сада повезан са остатком духовног Израела? б) Шта образују сви који се боје Јехове и шта постоји за њих према Причама Соломуновим 23:17, 18?

5 Након што је апостол Јован видео у визији духовни Израел, видео је једно „велико мноштво“ и питао се ко су ти људи. Било му је речено: „То су они који долазе из велике невоље, и они су опрали своје хаљине и обелили их у крви јагњетовој“. „Велико мноштво“ састоји се из земаљских поданика Краљевства, и Исус Христ, то „јагње“, извешће их као што је проречено, ’на изворе воде живота’ — вечног живота на рајској Земљи (Откривење 7:9, 14, 17, НС; Лука 23:43). Те „друге овце“ образују данас заједно са остатком краљевских наследника „једно стадо“. Да, сви ти који се боје Јехове образују заједно Божју земаљску организацију (Јован 10:16). Ако остану Богу верни, имаће благословену будућност, јер ми читамо: „Буди у страху Јеховином цео дан. У том ће случају постојати будућност и твоја нада неће се пресећи“ (Приче Соломунове 23:17, 18, НС).

Овом старом поретку нема будућности!

6. Где се ми данас налазимо у струји времена?

6 „Последњи дани“ садашњег поквареног поретка доста су одмакли (2. Тимотеју 3:1—5). Светска збивања и библијска хронологија потврђују да је Исус Христ почео да влада на небу у јесен 1914. године (Псалам 110:1, 2). Вести указују дневно да је очигледан комбиновани „знак“ Исусове „присутности“ и свршетка садашњег поретка (Матеј, 24. и 25. глава). Да „генерација“ за чијег је века било успостављено Краљевство (1914), све више стари. Али из Исусових речи произлази да она ’никако неће проћи’ пре но што буде био уништен у „великој невољи“ овај свет — неправедно људско друштво које ’лежи у власти онога који је зао’, тј. сотоне, ђавола. Када ће се то догодити? Па свакако ускоро, јер 1984. година седамдесета година владавине Краљевства (Матеј 24:21, 34; 1. Јованова 5:19).

7. а) Шта ће се догодити у почетној фази „велике невоље“? б) Шта ће се догодити убрзо после уништења криве религије?

7 „Велика невоља“ започеће изненађујуће нагло (Матеј 24:36—44). У њеној почетној фази биће уништен „Вавилон велики“, светско царство криве религије. Опустошење тог значајног дела сотонског система одразиће се и на политичке и комерцијалне елементе. Апостол Јован је открио да ће се ’цареви земаљски’ жалити речима: „Јао, јао, велики граде Вавилоне, силни граде, јер је у једном једином часу дошао твој суд!“ А како стоји ствар са комерцијалним елементом? Јован додаје: „И трговци земаљски плачу и кукају за њом, што робу њихову нико више не купује“ (Откривење 18:1—19, НС). Убрзо после уништења криве религије употребиће Исус Христ своју небеску војску да уништи остатак овог злог поретка, и то у „рату великог дана Бога Сведржитеља“, Армагедону који се приближава огромном брзином (Откривење 16:14—16; 19:11—21).

8. Која једина организација има вечну будућност и зашто?

8 Шта то значи за неког ко има страхопоштовање према Јехови? То значи да овај свет под сотонином владавином нема будућности. Истекло му је скоро време. Отуда можемо само заједно са Јеховином организацијом да градимо вечну будућност.

9. а) Која питања се могу поставити с обзиром на оно што предстоји? б) Који савет, погодан за ово време, налазимо у 1. Тимотеју 6:17—19?

9 Да ли бисмо показали веру и разум ако бисмо покушали, с обзиром на оно што предстоји, да градимо сигурну будућност заједно са било којим делом система који је осуђен на пропаст? Са којим бисмо светским удружењем или предузећем могли, рецимо, да градимо безбедно трајну будућност? Са ни једним јединим! Зар не би онда било мудро да будемо задовољни са основним средствима за живот и одећом док стављамо интересе Царства на прво место у животу? (Матеј 6:33; 1. Тимотеју 6:7—12; 2. Тимотеју 2:4). Савет апостола Павла одговара поготово за ово време: „Богатима у садашњем поретку наложи да не буду уображени и не полажу своје наде у несигурно богатство, него у Бога, који нас свачим снабдева обилно да уживамо; да чине добро, да буду богати у изврсним делима, подашни, спремни да деле, сакупљајући сигурно благо као изврсну основу за будућност да би чврсто зграбили стварни живот“ (1. Тимотеју 6:17—19, НС).

Мудро гради своју будућност

10. Шта би требало да буде наше главно занимање пошто се пред нама већ назире „велика невоља“?

10 Изванредна духовна равнотежа огледа се у тим апостоловим речима! Јеховине слуге виде у њима кључ за спасење. Он гласи: одреди материјалним стварима правилно место у животу; схвати да не треба да придајеш важност ’несигурном богатству’, него треба да настојиш да будеш ’богат у изврсним делима’. У то спада ревносно и редовно учествовање у хришћанској служби. Тешки облаци „велике невоље“ већ се навлаче на хоризонту и зато није време да планираш успешну будућност у вези са било којим светским предузимачким предузећем, или да се бориш за водећи положај. Него је сада време да проповедаш вест о Божјем царству и упозораваш на опасност која прати оне који о томе још немају појма. Штавише, Исус Христ нам је дао налог да проповедамо и правимо ученике. Дакле, тај задатак треба да буде главно занимање свих Јеховиних сведока (Матеј 24:14; 28:19, 20; Исаија 43:10—12).

11. У чему ће се састојати, између осталог, трајна корист хришћанске службе?

11 После „велике невоље“ нестаће заувек многа занимања којима се данас баве људи у свету. Додуше, неке ће делатности поново оживети у Божјем обећаном новом поретку. Али, да ли знаш било које занимање, данас уобичајено, које има толико много корисних аспеката као хришћанска служба? Духовни развој и напредак, који су везани за дело, дано нам од Бога, биће веома корисни у Новом уређењу. Близак однос према Јехови, који смо развили током службе, постојаће и у новом поретку, наше побољшање вештина у поучавању може увелико помоћи у поучавању милиона људи који ће тада васкрснути (Исаија 54:13; Јован 5:28, 29; Откривење 20:12).

12. Какве дивне изгледе имамо као Јеховине слуге, али шта треба да радимо?

12 Ако смо данас првенствено заинтересовани да се допаднемо Богу и творимо његову вољу, заиста имамо дивне изгледе (Псалам 40:8; Римљанима 12:1, 2). Да, ако ’се бојимо Јехове, има будућности за нас, наше се наде неће пресећи’ (Приче Соломунове 23:17, 18, НС). Припашће нам у део вечни живот ако будемо и даље ходали ’путем живота’ у страху Божјему (Псалам 16:11). Требало би, при томе, да поставимо себи разумне циљеви и — да их постигнемо.

Неки разумни циљеви

13. а) Зашто можемо рећи, као што показује Библија, да се обожавање Јехове стално уздиже? б) Које су циљеве постигли стотине хиљада људи?

13 Неки су тек почели да се, тако рећи, пењу на „брдо дома Јеховиног“. Од I светског рата (1914—1918) стално се уздиже обожавање Јехове, чији се храм или „дом“ некада налазио на брду у Јерусалиму. Оно је ’постављено изван врхова гора’ на којима су изграђени храмови лажних богова. На тај начин је оно ’узвишено изнад брегова’. Велико мноштво људи стиче се данас ка узвишеном обожавању Јехове (Михеј 4:1—4; Исаија 2:2—4). Када су тачно упознали Свето писмо, кају се, обраћају се, предају се Богу у молитви и то симболишу крштењем у води (Јован 17:3; Дела апостолска 2:38; 3:19). То су циљеви које су постигли стотине хиљада људи из свих народа и који затим служе верно Јехови као део његове земаљске организације. Колико су срећни што могу да учествују у узвишеном обожавању јединог и истинитог Бога! Али шта је са тобом? Јеси ли предузео већ те кораке?

14. Који циљ треба да следиш чак и ако си већ почео да обожаваш Јехову, и како то можеш да чиниш?

14 Чак и ако си већ почео да обожаваш Јехову у заједници са његовим народом, мораш да развијеш и задржиш добар духовни апетит. Пошто си упознао ’основне науке о Христу’, требало би да ’напредујеш ка зрелости’ користећи се свим духовним припремама које је Јехова учинио преко ’верног и разборитог роба’ (Јеврејима 6:1—3, Матеј 24:45—47). Зато можеш да се питаш: читам ли редовно Божју реч? Да ли проучавам брижљиво све публикације за које се брине класа ’роба’? (Јеврејима 5:11—14).

15. а) Који је савет дао Павле у Јеврејима 10:24, 25, али шта неки чине? б) Шта би требало да радиш ако можеш да се побољшаш у посећивању састанака или хришћанској служби?

15 Требало би још и да следиш савет апостола Павла: „И пазимо један на другога да се потичемо на љубав и добра дела! Не остављајмо како неки обичавају, свога властитог састанка, већ се соколимо међусобно, и ово то више што више видети да се приближује Дан“ (Јеврејима 10:24, 25, СТ). Редовно посећивање хришћанских састанака припада „светој служби“. Али неки присуствују сваке седмици јавном предавању и сваки пут напуштају краљевску салу пре почетка студија Куле стражаре. Други пропуштају често службени састанак. Да им није тај састанак постао мање важан зато што нису тако активни у делу сведочења од куће до куће или у другим гранама хришћанске службе? Када утврдиш да треба још да се поправиш у ма којем погледу, моли се за то Јехови, замоли га да ти помогне да редовно учествујеш у свим гранама „свете службе“ и да у томе будеш примеран (Јеврејима 12:25—29).

16. а) Који су разумни теократски циљеви овде споменути? б) Шта је могуће чак и онда када, те обавезе, које имаш по Писму, спречавају да постигнеш један такав циљ?

16 Који су још неки други разумни теократски циљеви? Све више особа ступа у пуновремену службу као пионири или помоћни пионири. Да ли би могао да прошириш своју службу на тај начин? Наравно да можеш. Чак и онда ако те обавезе, које имаш према Библији, спречавају да постигнеш један такав циљ, можеш да пружиш моралну подршку пуновременим проповедницима и да истовремено радиш у Божјој служби онолико колико ти околности дозвољавају. Верним обожавањем и верном службом на хвалу Јехови сви ми можемо, да покажемо да ’не полажемо наде у несигурно богатство, него у Бога’. И за оне који могу да ступе у пионирску службу сигурно је то једна од најбољих могућности да ’чврсто зграбе стварни живот (1. Тимотеју 6:17—19, НС).

17. а) Коју службену предност могу да узму у обзир нарочито млади? б) Какво задовољство имају чланови бетелске породице?

17 Служити у неком бетелском дому негде у свету исто представља велику предност коју треба нарочито млади, у молитви, да узму у обзир. Служба у бетелу пружа изванредно школовање у међуљудским односима, јер бетелски сарадници сарађују тесно на унапређењу интереса Царства. Извесне вештине које се науче у бетелу, могу бити корисне за проширено дело поучавања које ће се спровести у новом уређењу. Пошто многи ступају у бетелску службу у младим годинама, не поседују много у материјалном погледу. Али они су задовољни са подмирењем основних животних потреба и скромним смештајем, и причињава им дубоко задовољство то што знају да многи извлаче у духовном погледу користи из њиховог рада (Проповедник 3:12, 13).

18. Шта можемо да научимо у пуној служби и како се то потврђује у Библији?

18 Ко учествује на различитим подручјима пуновремене службе, учи се да се још више ослони на Јехову Бога. Светски људи који се уздају у ’несигурно богатство’ често мисле да свако мора за себе да се брине. Али, нарочито један пуновремени слуга може да научи како се Јехова богато брине за оне ’који траже најпре Царство и његову правду’ (Матеј 6:25—34). На хиљаде оних који су много година служили у редовима пионира потврдиће да им никада нису недостајале основне ствари за живот. Разговарај са њима и утврдићеш да се свесрдно слажу са псалмистом Давидом који је изјавио: „Био сам младић и остарио, али још нисам видео ниједног праведника потпуно напуштеног, нити његово потомство да тражи хлеба“ (Псалам 37:25, НС).

Гради сигурну будућност

19, 20. а) Шта би требало да радимо пошто је овом поретку преостало веома мало времена? б) Како можемо да поступамо мудро с обзиром на будућност?

19 Ако смо лојални Јеховини сведоци, схватамо да је овом поретку преостало веома мало времена. Шта би требало, стога, да радимо? Требало би да будемо мудри и да поступамо у складу са речима апостола Петра. „Будући да ће се све ово тако распасти, какви све онда морате бити у светим поступцима владања и делима побожности, ви који очекујете и чврсто држите на уму присутност Јеховиног дана, присутност којом ће се небеса у пламену распасти, а елементи у огњу растопити“! (2. Петрова 3:11, 12; НС).

20 Такође је и апостол Јован сасвим јасно изјавио да свет пролази (1. Јованова 2:15—17). Да, ускоро ће пропасти овај стари поредак. Зато треба сви који се Бога боје да буду запослени ’светим поступцима владања и делима побожности док очекују и чврсто држе на уму присутност Јеховиног дана’. Не заборави да ће једино Божја организација преживети крај овог система који је осуђен на пропаст. Зато поступај мудро и планирај за вечни живот градећи своју будућност заједно са Јеховином организацијом.

Понављање

◻ Шта образују сви који се боје Јехове и шта им се обећава према Причама Соломуновим 23:17, 18?

◻ Која једина организација има будућност и зашто дајеш такав одговор?

◻ Шта би требало да буде главно занимање Јеховиних сведока, с обзиром на близину „велике невоље“?

◻ Које теократске циљеве могу многи постићи?

[Питања за разматрање]

[Истакнути текст на 24. страни]

Сви који се боје Бога имају Исуса за пастира и служе у јединству као Јеховина земаљска организација.

[Истакнути текст на 26. страни]

Да ли градиш своју будућност заједно са Божјом организацијом? Пионирска и бетелска служба представљају изванредне теократске циљеве које су многи постигли.

[Слика на 25. страни]

Због божанског благослова који почива на делу проповедања Краљевства стиче се велико мноштво људи за узвишено обожавање Јехове