Пређи на садржај

Пређи на садржај

„Ово није ваша битка, него Божја“

„Ово није ваша битка, него Божја“

„Ово није ваша битка, него Божја“

„Верујте у Јехову . . . и имаћете успеха“ (2. Дневника 20:20, НС).

1. На који начин предочава Јосафат устоличеног Исуса?

 ЈОСАФАТ је био краљ Јуде и био је познат као добар краљ. ’Није скретао од тога да чини што је право у Јеховиним очима’ (2. Дневника 20:32, НС). Његово име значи „ Јехова је судија“. Величао је Јеховино име тражећи од њега вођство на путу праведности и помоћ када је судио Божјем народу. Побринуо се зато да народ буде подучен у Јеховином закону и лично је ишао међу Јудејцима да се врате правом обожавању. Организовао је у Краљевству теократско обожавање. У свему томе одлично предочава Исуса Христа, који је био 1914. постављен на небески престо као краљ и који сада сакупља Јеховин народ да преживи, док демонске силе сакупљају народе за коначни рат од Армагедона (Матеј 23:31—34, Откривење 16:13, 14, 16).

2. а) Која је опасна криза настала за Јудејце? б) Са којом се сличном ситуацијом суочавају данас Јеховини сведоци? в) Који елементи сотониног света одговарају Амону, Моаву и Сеирској гори?

2 Након што је Јосафат посветио пажњу да поново успостави теократски ред у Јуди, настала је опасна криза. Наишао је снажан противник, „велико мноштво“, са подручја Амона и Моава и са Сеирске горе и претио да уништи Божји народ (2. Дневника 20:1, 2, 22). Данас постоји слична ситуација. Будући да Јеховини сведоци ’нису део овога света’, сотонин свет их мрзи и Божји непријатељи их свирепо прогоне (Јован 15:19, 1. Јованова 5:19). У време Јосафата ишло се за превлашћу над Јудом (што значи „хвала“), земљом Јеховиног народа. Данас се отимају за превласт у свету политичке силе и трговачки свет (између осталог и произвођачи оружја која могу проузроковати пропаст света) по узору Амона и Моава из старог доба. При томе продиру на подручје које по праву припада од 1914. Божјем месијанском Краљевству (Откривење 11:15, 18). Сеирска гора је била у старо време под влашћу отпадничких Едомаца, потомака Исава, Јаковљевог брата близанца. Отуда су предочавали становници Сеирске горе охоло, отпадничко хришћанство (1. Мојсијева 32:3).

3. Како поступање Јосафата и Јудејаца подсећа на оно од лојалних Јеховиних сведока данас?

3 Шта је могао да учини краљ Јосафат када му је претила опасност од хорда које су најездиле? Па шта раде лојалне Јеховине слуге увек када се нађу у тешком положају или наиђе на њих прогонство или им живот бива угрожен? Јосафат „подиже своје лице да тражи Јехову“. И из свих градова Јудиних дође народ ка дому правог обожавања да „пита Јехову за савет“ (2. Дневника 20:3—5, НС).

4. а) Које ситуације може да очекује Јеховин народ? б) Одакле очекује спасење „велико мноштво“, које стално расте?

4 Какав изванредан пример за Божји народ данас! Ово доба насиља приближава се свом врхунцу у Армагедону. Неће се смањити насиље у сотонином свету (2. Тимотеју 3:1, 13). Често може да буде угрожен живот Божјих слугу. Где ћемо наћи заштиту? У свом уједињеном обожавању! Састајемо се у краљевским салама и другим центрима за студирање Библије да бисмо уживали у духовној храни која нас окрепљује и организовали јавну службу хвале Јехови. Радосно је што стално долазе даљни чланови „великог мноштва“ из свих народа и прикључују се Божјем народу у ’светој служби’. Нови се стичу ка ’брду дома обожавања Јехове’. И то значи њихово спасење (Откривење 7:9, 15; Исаија 2:3).

5. На шта указује Јосафатово ’ново предворје’ у погледу Јеховине организације данас?

5 Јосафат је ’устао у дому Јеховином пред новим предворјем’. Очигледно је програм изградње, који је краљ спровео у Јуди, укључивао и проширење простора за обожавање у јерусалимском храму. И данас је, под вођством краља Исуса Христа који сада влада, у току диван духовни програм изградње, тако да би било довољно места у земаљском предворју Јеховиног храма за милионе припадника несвештеничког ’великог мноштва.’ Како је пријатно бити тамо! (Псалам 27:1—5).

Обратити се Јехови

6. а) Шта је све споменуо Јосафат у својој молитви? б) Како можемо добити снагу за време кушње?

6 У Јеховином храму Јосафат је изнео целу ствар Јехови у молитви. Признао је Јеховину краљевску власт, његов утицај и његову моћ и говорио је о делима које је Јехова учинио за свој народ. Осврнуо се на

усрдну молитву коју је изрекао Соломун када је посветио храм, и на крају је понизно закључио: „Ми не знамо шта да радимо, него су нам очи упрте у те“ (2. Дневника 20:5—12, НС; 6:12—14, 34, 35). Јеси ли се икада нашао у сличној ситуацији — у ситуацији одакле ти се чинило да нема излаза? У време апостола често се Павле налазио у таквим невољама. Морао је да се ослони потпуно на Јехову. Али је увек могао да каже: „Када сам слаб, онда сам силан“. Јер када се потпуно неспособним осећао, његово потпуно поуздање у Јехову претворило се у извор непобедиве снаге. И ти можеш да будеш јак (2. Коринћанима 12:10, НС; Приче Соломунове 18:10).

7. Које су Мојсијеве упуте слушали ти Јудејци?

7 Покушај да представиш себи следећу сцену на пространом подручју храма у Јерусалиму: „Сви Јудејци су све време стајали пред Јеховом, чак и са малишанима, женама и синовима“ (2. Дневника 20:13, НС). Без сумње су се сетили подесних упута које је Мојсије дао у погледу сврхе таквих састанака. Оне су записане у 5. Мојсијевој 31:12. У тој великој скупштини било је само места за стајање и те породице су с поштовањем чекале на Јехову, спремне да изврше његову заповест.

Јеховин канал

8. Ко је био посреднички канал Јехове а) у доба Јосафата, б) а ко је у наше време?

8 Како ће одговорити Суверени Господ Јехова на молитве Јосафатове? Јехова се побринуо за посреднички канал, и то у особи Јазила из племена Левијевог. Иако Јазил није био свештеник, Јехова га је изабрао да објави једну од најдирљивијих порука охрабрења које налазимо у Библији. Важно је да је ’Јеховин дух сишао на њега усред скупштине’ (2. Дневника 20:14, НС). Да ли се Јехова и данас побринуо за одговарајући посреднички канал усред свог народа? Свакако. Исус је споменуо гај канал у свом пророчанству о ’свршетку поретка’ тиме што је указао на класу помазаног ’верног и разборитог роба’, којој је Господ поверио све своје ’имање’ на Земљи (Матеј 24:3, 45—47).

9. а) Зашто је било прикладно име Јазил? б) Како је гласила Јеховина порука и како је то за нас охрабрење?

9 Име Јазил значи „Бог види“. Бог је могао заиста да види све што је било у вези са том кризом. Могао је да предвиди како би ваљало да поступи Божји народ. Могао је да види коначни исход тога. Коју поруку је посредовао Јехова преко Јазила? Слушај! Она је гласила: „Позорно слушајте, сви Јудејци и ви становници Јерусалима и ти краљу Јосафате! Овако вам говори Јехова: ’Не бојте се и не плашите се тог великог мноштва, јер ово није ваша битка, него Божја’ ” (2. Дневника 20:15, НС). Како се сигурно радовало то уједињено мноштво! И колико се ми данас радујемо што знамо да као уједињени народ — без обзира на који начин нас могу напасти сотона и његове хорде, то јест на који начин могу бити испитане наша вера и чистоћа — можемо да се ослонимо потпуно на Јехову и будемо уверени да ће се он за нас борити! (2. Мојсијева 15:2, 3; Псалам 24:8; 37:3—7; Захарија 14:3).

Захтевало се уједињено поступање!

10. а) Са којим су испитом чистоће били суочени Јудејци? б) Које дело претходи ’чудном делу’ Јеховином?

10 Међутим, није требало да ти Јудејци залуднО стоје и чекају на ослобођење које би Јехова проузроковао. Требало је да буду народ од акције! Требало је да докажу да слушају Јехову и поступају по његовој вољи, ако су хтели да преживе. Без сумње су многи од њих мислили да су прилично необична упутства које им је Јехова дао. Тако је била испитана њихова чистоћа. То исто захтева Јехова од својих сведока да — пре него што буде Бог извршио ’чудно дело, необични посао’ и уништио лажно хришћанство на почетку ’велике невоље’ — учествују уједињени на делу које може многима необично да изгледа. То је њихова света служба која се састоји у томе да увек изнова посећују људе по кућама и упозоравају их на предстојеће уништење (Исаија 28:21; Матеј 24:14, 21).

11, 12. а) Која је необична наредба била издата преко Јазила и како су на ову реаговали Јудејци? б) Како можемо и ми показати поверење у Јехову?

11 То је било предочено наредбом коју је Јазил издао Јудејцима. За непријатељске хорде је рекао: „Сутра сиђите на њих; . . . Нећете морати да се борите. Поставите се, стојте и видећете спасење које ће вам Јехова дати. Ој Јудо и Јерусалиме, не бојте се и не плашите се! Изиђите сутра на њих и Јехова ће бити с вама“ (2. Дневника 20:16, 17, НС). Тој ненаоружаној гомили мушкараца, жена и деце било је заповеђено да изађу на сабрану противничку војску! (Упореди са Псалмом 148:12, 13).

12 Јосафат и Јудејци били су веома захвални за упуте које им је Јехова дао преко Јазила. „Јосафат сагну лице своје к земљи и сви Јудејци и становници Јерусалима падоше пред Јеховом да му се поклоне“ (2. Дневника 20:18, НС). Већи Јосафат, Исус Христ, такође је показао на Земљи такво подложно поверење према Јехови, и ми можемо бити уверени да ће од Јехове очекивати наредбе за битку када буде Јехова, ’њему с десне стране, разбио краљеве у дан гнева свога’ (Псалам 110:5, 6). Исто се тако и данас Јеховини сведоци радосно ’клањају’ Богу, у кога се уздају, док служе у његовим предворјима (Псалам 84:10—12; 122:1—4).

13. Ко данас хвали „на сав глас“ Јехову и какав је резултат?

13 По 2. Дневника 10:19, устали су певачи у храму и ’почели да хвале на сав глас Јехову, Бога Израелова’ (НС). А ко данас, под вођством помазаног остатка, хвали „на сав глас“ Јехову пред његовим непријатељима? Сигурно се на челу Јеховиног народа налази група пионирских проповедника чији број стално расте. Помоћни и општи пионири, посебни пионири и мисионари — они који предводе у хваљењу Јехове — доживели су пораст од 19 одсто године 1983. Њихово ’певање’ је представљало изванредан допринос укупном броју часова од 436 720 991 (пораст за 13,5 одсто) — утрошеним у хришћанској служби прошле године.

14. Како данас многи доказују своју веру делима и тиме следе пример Јудејаца?

14 Тада у Јерусалиму нико није смео бити дремало. Народ је послушно ’поранио ујутро и кренуо према пустињи Текои’ (2. Дневника 20:20, НС). Јудејци су хтели да докажу своју веру делима. (Упореди са Јаковом 2:14). И данас морају многе Јеховине слуге рано да почну посао. Домаћице које служе као пионирке, као и други пионири морају рано да устану да би позавршавале своје кућне послове да би могле цело пре подне да се посвете Јеховиној служби. У сотонином свету има људи који ’уздишу и стењу’ и које треба обележити за спасење у ’великој невољи’, Јеховини сведоци су одлучни да их траже (Упореди са Језекиљем 9:4).

Напред у борбу!

15. а) У кога је требало да верују Јудејци? б) Како можемо ми имати „успеха“?

15 У 2. Дневника 20:20 пише даље: „Кад су излазили, уста Јосафат и рече: ’Чујте ме, ој Јудејци и становници Јерусалима! Верујте у Јехову Бога свога да бисте се дуго одржали. Верујте у пророке и имаћете успеха’” (НС). Тако је и поглавар хришћанске скупштине, наш Краљ који сада влада, побудио свој народ на верност. Те побуде налазимо, рецимо, у следећим ставцима: Матеју 10:27, 28; 24:9—13 и Јовану 16:33. Верујте у Јехову, верујте онима које Бог употребљава као своје говорнике, да, верујте његовој организацији! Када данас идемо у Јеховину службу, неопходна нам је таква вера. То је пут ка сигурном успеху — који могу постићи сви предани, крштени сведоци ако верују у Јехову и његове припреме. У те припреме спада и дивни изглед на вечни живот, који је омогућио његов Син својом жртвом (Јован 3:16; 17:3).

16. а) Који „певачи“ предводе често у служби? б) Како хвале сви Јехову „у светом накиту“?

16 Потом се Јосафат „посаветова са народом и постави певаче за Јехову и оне који су доносили хвале у светом накиту, док су ходали пред наоружаним четама и певали: ’Хвалите Јехову јер је вечна његова љубазна доброта’” (2. Дневника 20:21, НС). Певачи из храма преузели су вођство када су Јудејци полазили у битку. Тако исто службе под вођством помазаног остатка пионири и мисионари, путујући надгледници и њихове жене, такође и они који служе у бетелским домовима, као и скупштинске старешине и слуге помоћници, који често стоје на челу у светој служби и подбуђују на делатност оне који су повезани са скупштином. Заједно хвале Јехову ’у светом накиту’ и крећу у битку у теократском реду. Њихов духовни накит укључује, између осталог, и ’нову хришћанску личност која одаје праведност и лојалитет’ (Ефесцима 4:24; Галатима 5:22, 23). Велика је предност припадати том покрету широм земље који велича Јеховино име и његову љубазну доброту! (Псалам 144:1, 2; 136:1—26).

17. а) Зашто није морао Божји народ да се бори? б) Која „мисао“ Јеховина значи несрећу за криву религију?

17 Јехова је рекао свом народу: „Нећете морати да се борите“. И тако је било. „Када су почели да кличу и певају песму похвалницу“, Јехова је поставио заседу на хорде које су навалиле, тако да „су синови Амонови и Моавци устали на оне из Сеирске горе да их затру и униште“ (2. Дневника 20:17, 22, 23, НС). То је заиста живи приказ онога што ће се ускоро догодити сотонином свету! Као што се да видети из Откривења 17:16, 17, Јехова гаји „мисао“ о Вавилону великом чији део, хришћанство, заслужује још веће карање. Он ће навести милитиризоване чланице Осмог библијског краља да имају исту „мисао“ и нападну криву религију да би је опустошили и уништили. Велики отпаднички систем хришћанства биће разбијен, као Едомци са горе Сеирске.

18. Како ће бити уклоњени у Армагедону савремени Амонци и Моавци?

18 Али то није све. Још су ту савремени Амонци и Моавци. (Упореди са Откривењем 18:9, 10, 15—17). Они још увек намеравају да униште хвалитеље Јехове, данашње Јудејце. Али сада ће Јехова извршити осуду. Као што је описано у Откривењу 19:11—16, кренуће краљ Исус Христ да „гази пресе за вино љутог гнева Бога Свемогућега“, то јест уништиће преостале делове сотониног светског система. На врхунцу те велике битке разбеснели преостали елементи — политичке нације и њихове милитаризоване хорде — без сумње ће напасти једни друге својим уништавалачким оружјем. Тако је било и са Амонцима и Моавцима — „помогли су да свако уништи свог ближњега“. Међутим, Јехова неће дозволити да они употребе своје нуклеарно оружје до те мере да униште Божји народ или његово дело стварања, Земљу (Откривање 11:18, Исаија 45:12, 18; Псалам 115:16).

19. а) Како ће реаговати савремени Јудејци када буду прегледали бојно поље? б) Шта је било предочено ’сакупљањем у долини Берахи’?

19 „Кад Јудејци дођоше до куле стражаре према пустињи и окренуше се лицем према мноштву, а оно гле, ту беху само лешеви по земљи и нико не беше умакао“. Када буду савремени „Јудејци“, заједно са осталим обожаваоцима, видели резултате рата од Армагедона, хвалиће Јехову за ту славну победу. Неће морати дословно да купе плен, него ће се сакупити у симболичној „долини Берахи“ (Вераха значи „благослов“). Чланови несвештеничког ’великог мноштва’ радосно ће ступити на очишћену Земљу под краљевском владавином, и напето ће очекивати предност да претворе Земљу у рај сличан врту. Хиљаду година неће бити никаквих сметњи на краљевском подручју Исуса Христа, већег Јосафата, и његов Бог Јехова даваће мир свуда наоколо (2. Дневника 20:24—30, НС).

Понављање 2. Дневника 20. главе

◻ Ко одговара данас хордама са подручја Амона и Моава и са горе Сеирске?

◻ Кога предочава Јосафат, а кога Јазил и кога предочавају Јудејци?

◻ Како изванредно реагују савремени Јудејци?

◻ Шта нам улива поуздање у исход ’велике невоље’?

[Питања за разматрање]