Пређи на садржај

Пређи на садржај

Организовани да служимо Јехови

Организовани да служимо Јехови

Организовани да служимо Јехови

„Зато сам те оставио на Криту да тамо све организујеш“ (Титу 1:5, The Jerusalem Bible).

1. Шта је рекао први председник Сједињених Држава о различитим верским осећањима?

 У ЈЕДНОМ приватном писму од 20. октобра 1792. писао је Џорџ Вашингтон, први председник Сједињених Држава: „Од свих непријатељских расположења која могу настати међу људима изгледа да су најокорелија и најжалоснија, као и за највећу осуду, она која су настала услед различитих верских осећања. Надао сам се да ће просвећена и либерална политика, којом се одликује наше доба, помирити хришћане свих деноминација, тако да не иду предалеко у својим верским препиркама и не угрозе чак мир целог друштва“.

2. Како су неки реаговали на застрашујући број разних религиозних организација?

2 И данас многима смета застрашујући број разних религиозних организација и зато су прекинули везе са свим религијама. Други су чланови неке цркве, али заступају мишљење да имају ’лични однос према Богу’. Али, како изгледају чињенице? Поступа ли Бог са појединцима? Шта се о томе може видети из Библије?

Брине ли се Бог за нас?

3. Како би одговорио на темељу Библије, на питање: брине ли се Бог за нас као појединце?

3 Из Библије произлази да се Јехова интересује за сваког појединог човека. На пример, у Божјој речи читамо о међуљудским односима следеће: „Ко се руга сиромашноме, хули на Створитеља његовог“. „Ко вара сиромаха, хули на Створитеља, а слави га (тј. Јехову) ко јемилостив убогоме“ (Приче Соломунове 17:5, 14:31, НС). Да, „јер је Бог волео толико много (људски) свет да је дао свог јединорођеног сина, да сваки — ко верује у њега — не буде уништен, него да има вечни живот“ (Јован 3:16, 36, НС). А апостол Петар је рекао: „Заиста запажам да Бог није пристрасан, него је за њега у сваком народу прихватљив ко се њега боји и твори правду“ (Дела апостолска 10:34, 35, НС). Дакле, Јехова се брине за појединце и признаје оне који се боје њега и творе правду.

4. Која питања би требало да размотримо?

4 Библија, осим тога, изјављује: „Јехова познаје оне који му припадају“ (2. Тимотеју 2:19, НС). Значи ли то да су појединци из многих различитих религиозних организација света прихватљиви за Бога? Или би требало очекивати да су такве особе међусобно повезане, организоване, да би служиле Јехови?

Јехова — Бог организације

5. У каквом односу стоје свети анђели према Јехови?

5 Божја инспирисана реч пружа нам известан увид у његов начин поступања, Помислимо, на пример, на невидљиво небо. Да ли влада тамо хаотично стање? Сигурно не! Десетине хиљада духовних створења не поступају независно од Јехове, тако рећи, како се њима свиђа. Уместо тога, читамо: „Благосиљајте Јехову, ви анђели његови, јаки у сили, који извршујете његову реч, слушајући глас његове речи. Благосиљајте Јехову, све војске његове, ви слуге његове који чините вољу његову“ (Псалам 103:20, 21). Очигледно су свети анђели добро организовани да би служили Јехови.

6. Шта је сачињава.па Нојева породица после потопа од самог почетка?

6 Како стоји ствар са подручјем где су људи? Све препотопне организације које су постојале на Земљи — осим једне — биле су уништене у потопу за време Ноја. Ноје и још седам особа преживели су потоп и изашли из ковчега као породична организација. За њих је било уједињено обожавање Јехове од првенственог значаја, јер читамо: „Ноје је почео да гради олтар Јехови и узе од свих чистих животиња и од свих чистих створења која лете, и принесе на олтару жртве паљенице“ (НС). Који су преживели потоп нису одмах кренули различитим путевима у религиозном погледу, него су остали сви заједно код тог значајног догађаја чији се врхунац састојао у томе што је Бог изговорио благослов, издао упуте и склопио савез са људима (1. Мојсијева 8:18—9:17). Да, Нојева породица је од почетка сачињавала организацију која је служила Јехови.

7. Шта сазнајемо о организацији из 2. књиге Мојсијеве?

7 Јехова је показао нарочиту наклоност Аврамовим потомцима и нико не може да порекне да су коначно били организовани као народ. Већ 2. књига Мојсијева показује како су били ослобођени из египатског ропства и како је била уведена међу њима теократија. Да, та књига Библије описује Јехову као Бога теократске организације. Када су Израелци слушали његове законе, били су у стању да га обожавају као добро уређена, сигурна и радосна организација. Били су, без сумње, организовани да служе Јехови. a

8. Који су докази добре организације могли да се примете у вези са службом у Јеховином земаљском светилишту?

8 Докази добре организације могу да се примете у вези са службом у Јеховином земаљском светилишту. О Левитима, на пример, читамо: „Давид их је организовао у редове по синовима Левијевим: Гирсону, Кату и Марарију“. Такође су и ’Аронови синови’ били подељени на редове. Уз помоћ Садока и Авимелеха, „Давид их је организовао по њиховим дужностима у њиховој служби . . . Зато су их организовали ждребовима“. Из каснијег времена читамо извештај: Затим Јодај постави страже код ГОСПОДОВОГ дома под надзором левитских свештеника и Левите које је Давид организовао да буду одговорни за дом ГОСПОДОВ и да приносе ГОСПОДУ паљенице као што је писано у Мојсијевом закону, с весељем и с песмама како нареди Давид“ (1. Дневника 23:2—6; 24:1—6; 2. Дневника 23:18; Revised Standard Version). Да, Левити и свештеници били су организовани у редове да би служили Јехови.

Како стоји ствар са хришћанством?

9. Шта доказује да је Исус Христ организовао своје следбенике за службу Јехови?

9 Када је Исус Христ био на Земљи, није рекао онима који су веровали у њега да иду сваки својим путем и да се једино концентришу на ’личан однос према Богу,’ него су се ученици окупили око Исуса и између њих је Исус изабрао 12 апостола. Он их је изабрао након проведене ноћи у молитви и, према томе, уз Јеховину помоћ и његово одобрење (Лука 6:12—16). Осим тога, Исус је организовао своје следбенике у добро школовану групу објавитеља Царства. На пример, дао је потребна упутства седамдесеторици ученика које је на организовани начин послао да проповедају (Лука 10:1—24).

10. Како произлази из Светог писма да су били добро организовани Исусови рани ученици?

10 Хришћанских грчких списа јасно се види да су били добро организовани Исусови рани ученици. Нису само читали Свето писмо, него су оснивали скупштине и редовно се састајали да проучавају Божју реч. Те скупштине нису биле независне, аутономне групе, него су сарађивале у љубави. Слале су, на пример, срдачне поздраве једна другој, и организоване групе у Македонији молиле су стално за предност да дају нешто „светима“ на другим местима који су у невољи (1. Коринћанима 16:19, 20; 2. Коринћанима 8:1—7; Колошанима 4:14—16). Да, прве хришћанске скупштине сарађивале су под вођством водећег тела, које се састојало из апостола и старешина у Јерусалиму (Дела апостолска 15:1—16:5).

11. Зашто би требало да очекујемо да „Божја скупштина“ буде добро организована?

11 Апостол Павле је помогао да се оснују неке добре организоване скупштине, које су настале зато што је Бог благословио дело проповедања. Штавише, Павле је рекао да Јехова ’није Бог нереда, него мира’. Апостол је такође указао да је „Бог организовао тело“ (које се састоји из помазаних следбеника Исуса Христа) онако како се њему допада. Према томе, требало би да очекујемо да „Божја скупштина“ буде добро организована и функционише у миру и хармонији (1. Коринћанима 14:33; 12:24, he Riverside New Testament; 1. Тимотеју 3:5).

12, 13. а) Шта је речено за скупштине организоване од Исусових апостола? б) Ко води рачуна о скупштинским стварима међу Јеховиним сведоцима, према узору из првог века?

12 О организацији следбеника Исусових писао је историчар Ј. Л. фон Мозхајм: „Ако . . . су апостоли Исуса Христа поступали по божанској заповести и под божјим вођством — у шта не може да сумња ниједан хришћанин — онда се мора сматрати божанским тај облик працркве који је био изведен од цркве у Јерусалиму, постављене и организоване од самих апостола“Institutes of Ecclesiastical History, Ancient and Modern, Том I, стр 67, 68).

13 Јеховини сведоци су уверени да су биле организоване по Божјој вољи скупштине Исусових следбеника у првом веку. Према том узору, данас се постављају помоћу духа светог надгледници и слуге помоћници међу Јеховиним сведоцима да воде рачуна о стварима скупштине (Дела апостолска 20:28: Филипљанима 1:1).

14. а) Како су биле надзиране хришћанске скупштине у првом веку? б) Зашто је апостол Павле оставио Тита на Криту?

14 У првом веку су апостоли и старешине из Јерусалима вршили општи надзор над скупштинама, премда су одређени људи вршили надзор над различитим подручјима и могли да повере другима извесне надлежности (Дела апостолска 14:21—23; 15:1, 2). Доследно томе, апостол Павле је одредио хришћанског надгледника Тита да поведе рачуна о одређеним стварима на острву Криту на Средоземном мору. Павле је дао Титу следећа упутства о томе: „Зато сам те оставио на Криту да тамо све организујеш и да у сваком граду поставиш старешине како сам ти лично наредио“ (Титу 1:5, The Jerusalem Bible). Ми можемо бити сасвим сигурни да су упутства, која су се налазила у том писму, помогла Титу да изврши задатак, тако да су хришћани тамо могли бити добро организовани да служе Јехови.

Зашто данас добро организовани?

15, 16. Из којих разлога можемо рећи да неко ко жели да буде за Бога прихватљив не може само да има „лични однос према Богу“ и припада било којој религиозној организацији?

15 Као што смо до сада могли да видимо из Писма, Јеховине слуге у прошлости одликовали су се по доброј организацији. Тако је исто и данас. И има важних разлога зашто савремени Јеховини сведоци треба да буду добро организовани.

16 Ко жели да буде за Јехову прихватљив, не може да има само „личан однос према Богу“ и да припада ма којој религиозној организацији. Јехова захтева право обожавање и ускоро ће уништити Вавилон велики, светско царство криве религије (Јован 4:24; Јаков 1:27; Откривење 18:1—8). Осим тога, захтева се јединство од правих хришћана. Нарочито данас треба да буду уједињени у једној организацији да би потпуно следили позив апостола Павла: „Него опомињем вас, браћо, именом Господа нашега Исуса Христа, да сви једногласно говорите и да не буде међу вама раздора, већ да будете чврсто сједињени у истом разуму и истом току мисли“ (1. Коринћанима 1:10, НС).

17. Како показују речи из Јеврејима 10:24, 25 да морају да припадају истој организацији све слуге Јехове и Исуса Христа?

17 Још више од тога, прави хришћани не сме да прекину редовно да посећују састанке. То нарочито важи за данас јер се приближава крај садашњег поретка (Јеврејима 10:24, 25). Све праве слуге Јехове и Исуса Христа морају, очигледно, да припадају истој организацији да би следиле тај инспирисани савет.

18. а) Како показују речи из 1. Јованове 1:3 да сви помазани хришћани морају да буду заједно у једној организацији? б) Ко се придружио у ово ’време краја’ Исусовим следбеницима који су помазани духом, и како стоји са сарадњом међу свим Јеховиним сведоцима?

18 Свето писмо захтева од Исусових помазаних следбеника да имају заједништво међу собом. Апостол Јован је писао о томе: „Што смо видели и чули, то навјешћујемо и вама, да и ви имате с нама заједништво („учешће“, НС). А наше је заједништво с Оцем и Сином његовим Исусом Кристом“ (1. Јованова 1:3, СТ). Ако би сви Исусови помазани следбеници имали само „личан однос према Богу“ и не би били међусобно повезани у једној организацији — како би могли да се радују том заједништву или учешћу? Овом захтеву могу да удовоље само ако су организовани. Данас се „велико мноштво“ ‘других оваца’ придружило Исусовим следбеницима који су духом помазани. По Исусовом опису тих људи сличних овцама, те „друге овце“ треба да сарађују тако добро са његовим помазаним следбеницима, да ће постати „једно стадо“ под њим, као „једним пастиром“ (Откривење 7:9; Јован 10:16). И управо на то наилазимо међу Јеховиним слугама у ово ’време краја’ (Данило 12:4). Као једино братство, које обухвата цео свет, добро су организовани сви Јеховини сведоци да би служили Богу (Упореди са 1. Петровом 2:17).

19. Зашто захтева испуњење тог задатка проповедања сарадњу унутар једне организације којом дух управља?

19 Испуњење задатка да се проповеда и да се праве ученици такође захтева сарадњу унутар једне уједињене организације. Ако би свако ко тврди да је хришћанин имао само „личан однос према Богу“ и припадао било којој религиозној групи — како би се онда извршио задатак сведочења? Неки би, тако рећи, говорили „Шиболет“, а други „Сиболет“ (Судије 12:4—6). Како би могли да знају у шта да верују они који би чули такве различите вести? Помазани хришћани треба да се ’озбиљно труде да задрже јединство духа свезом мира која уједињује’ и за њих треба да буде ’један Господ, једна вера, једно крштење, један Бог и Отац свих’ (Ефесцима 4:1—6, НС). Међу свим правим хришћанима мора да влада сагласност, то јест они морају да објављују јединствену вест ако људи треба да чују оно што је право, заиста поверују у правог Бога и призивају име Јеховино са изгледом на спасење. Осим тога, мора постојати само једна организација којом управља дух и која се употребљава да шаље те истините проповеднике ’добре вести’ (Римљанима 10:11—15).

20. Која једина организација испуњава данас пророчанство из Матеја 24:14 и шта показује да Божја наклоност почива на овој добро организованој делатности?

20 Затим, и у складу са Исусовим пророчанством о његовој „присутности“ и „свршетку поретка“, мора постојати једна уједињена организација која ’проповеда ову добру вест о краљевству по читавој настањеној земљи за сведочанство свим народима, и тада ће доћи крај’ (Матеј 24:3, 14, НС). Само Јеховини сведоци данас објављују ту добру вест да већ од 1914. године влада на небу Краљевство са Исусом Христом као краљем. Има преко 2 650 000 добро организованих објавитеља Краљевства и њихов број убрзано расте, захваљујући Божјем благослову (Исаија 43:10—12; 60:22).

21. Шта ћемо, као следеће, да размотримо у погледу Јеховине организације?

21 Велика је предност за нас да у овим критичним „последњим данима“ припадамо мноштву људи који су тако добро организовани за службу Јехови! (2. Тимотеју 3:1). За све оне који су свесрдно предани Богу постоје важни библијски разлози да наставе лојално да служе Богу заједно са његовим организованим народом. И као што ћемо видети, постоје добри разлози да градимо сигурну и срећну будућност са Јеховином организацијом.

[Фуснота]

a Види Кулу Стражару од 1. априла 1984. стр. 25—29.

Шта би одговорио?

◻ У каквом се односу налазе свети анђели према Јехови?

◻ Шта доказује да је израелски народ био добро организован?

◻ Како би доказао на темељу Библије да су били добро организовани рани ученици Исуса Христа?

◻ Зашто проповедање вести о Краљевству захтева добру сарадњу унутар једне организације?

[Питања за разматрање]

[Слика на 20. страни]

У данима Давида били су организовани редови свештеника и Левита да служе Јехови

[Слика на 21. страни]

Водеће тело је давало упутства добро организованим скупштинама у првом веку