Пређи на садржај

Пређи на садржај

Пуни поуздања у доба насиља

Пуни поуздања у доба насиља

Пуни поуздања у доба насиља

„Суверени Господ Јехова је рекао! Ко неће пророковати“? (Амос 3:8, Нови свет превод, издање 1981).

1. а) Коју дивну предност имамо у погледу Јеховиног имена? б) Како су величали Исус и Павле Јехову и његово име?

 „СУВЕРЕНИ Господ Јехова“ —како дивно описују те речи врховног Владара универзума! Насупрот секташким приговорима, дивна је предност призивати Јехову његовим именом, имати близак однос према Јехови и објављивати другима његово име и његове намере. Његов син, Исус, изјавио је док је био на Земљи: „Дух Јеховин је на мени . . . да објавим добру вест сиромашнима“. У молитви Јехови рекао је за своје ученике: „И обзнанио сам им твоје име и обзнанићу“. Цитирајући јеврејске пророке старог времена, апостол Павле је рекао: „Свако, ко призове име Јеховино, биће спасен“ (Лука 4:18, НС; Јован 17:26, НС; Римљанима 10:13, НС Јоило 2:32).

2. а) На који начин је Амос хвалио Јехову? б) Који је задатак Амос добио у сагласности са значењем свог имена?

2 Амос је био један од тих пророка старог времена. Хвалио је Јеховино име, јер се израз „Суверени Господ Јехова“ појављује 21 пут у његовој књизи Библије. Име Амос значи „оптерећен“. Да, био је оптерећен, као и лојални Јеховини сведоци данас тешким теретом одговорности. Амос је био овчар и воћар. Изгледа да није био посебно школован за његово пророчко дело. Очигледно је пак добро познавао Божју реч и да је Јеховин дух био на њему тако да је могао да испуни свој тежак задатак. Какав је то био задатак? Требало је да напусти своју домовину Јуду и да иде као мисионар к одметничком народу — ка десет племена Израелова која су се налазила на северу. Тамо, у Израелу, чији је главни град био Самарија, требало је да објави вест о суду.

3. Која је „поверљива ствар“, за оно време подесна, била откривена преко Амоса?

3 Да ли се Амос повукао пред тим задатком? Никако не. У то је време владало насиље, али је народ ипак морао да сазна да ће доћи још ’кобнији дан’. Живот Израелаца био је усредсређен на јело и пиће. Лежали су опружени на постељама од слоноваче и луксузним диванима и нису мислили на Јехову и његово право обожавање (Амос 6:3—6). Јехова је одлучио да их казни, али пре тога су морали да чују пророчко упозорење. Отуда је Јехова изјавио: „Суверени Господ Јехова неће учинити ништа а да своју поверљиву ствар не открије слугама својим, пророцима“ (Амос 3:7, НС).

Савремено испуњење

4. а) Зашто су сачувана древна пророчанства? б) Преко којег канала сазнајемо њихово значење?

4 Да ли ово древно пророчанство нама нешто значи данас? Да, оно садржи снажну поруку за нас! Инспирисана Божја реч била је састављена под божанским вођством и сачувана све до ’времена краја’ да користи Божјем народу ’на који су дошли крајеви система ствари’. Њено пророчанско значење сазнајемо преко ’верног и разборитог роба’, групе помазаних хришћана којом се сада служи Господ Исус Христ да би правовремено снабдео духовном „храном“ све оне који припадају Божјем народу (Данило 12:4; 1. Коринћанима 10:11; Матеј 24:45—47).

5. Како би требало да реагујемо на речи из Амоса 3:8?

5 Гледамо ли на ову ’поверљиву ствар’ из Амосовог пророчанства као на нешто од другоразредног значаја, чему можемо да се посветимо, тако рећи, у своје слободно време. Али, како бисмо реаговали када бисмо били сами у савани и када би изненада урликање лава прекинуло тишину? Зар не бисмо одмах нешто предузели у тој ситуацији где се ради о животу или смрти? Не бисмо оклевали ни тренутак! Зар не би требало тако исто да реагујемо на пророчке изјаве Јеховине? Јехова сам каже: „Лав је рикнуо! Ко се неће бојати? Суверени Господ Јехова је рекао! Ко неће пророковати“? (Амос 3:8, НС). Зато је важно да обзнанимо пророчанство и његово значење. Али како?

„Иди, пророкуј“

6. Које сличности постоје између такозваног хришћанства и древне Самарије?

6 Јехова је заповедио Амосу: „Иди, пророкуј мом народу Израелу“ (Амос 7:15, НС). Садашњег двојника тог отпадничког краљевства Израела представља данашње такозвано хришћанство, које је материјалистички настројено, и које се ослања на насиље и прети насиљем да би преживело. Оно се исто противи Сувереном Господу Јехови и мрзи његово име. Израз „хришћански“ употребљава такозвано хришћанство само као етикету, јер се противи долазећем Христовом краљевству у правди. Сам Исус Христ назива ’безаконицима’ припаднике такозваних хришћанских религија (Матеј 7:21—23).

7, 8. а) Како се у току година све више објављивала осуда над такозваним хришћанством? б) Каква „слобода“ се објављивала ’заробљенима’ и са каквим резултатом?

7 Од успоставе Краљевства на небу 1914, савремена Амос—класа, Јеховини сведоци, објављује у читавом хришћанству дан освете Јеховине. Темељито упозорење је одзвањало у земљама такозваног хришћанства нарочито од 1919 до 1939, и оно се још данас чује. За Јеховине сведоке су године II светског рата (1939—1945) представљале време прогонства али и време поновне организације. Кулостражарска библијска школа Галад почела је 1943. да обучава мисионаре за страна подручја и на крају II светског рата били су послани ти мисионари у једну земљу за другом, да прошире сведочење о Царству. Тако је било проширено дело на подручју такозваног хришћанства особито у Италији, Португалији, Шпанији и на огромној територији Латинске Америке.

8 „Иди, пророкуј“, гласио је позив. Предане породице из Канаде, Сједињених Држава, са Британских острва, из осталих европских земаља. Аустралије и Океаније прикључили су се мисионарима на новим подручјима, где је била потребна хитна помоћ. С поуздањем су објављивали оно што ’је рекао Суверени Господ Јехова’. Јеховин дух почива на његовим сведоцима који широм света објављују Божји „дан освете“ над такозваним хришћанством, и ’заробљенима (од криве религије) слободу’ (Исаија 61:1, 2; Захарија 4:6). Отуда је за 40 година невероватно порастао просечан број сведока који сваког месеца објављују краљевство: са 109 794 године 1943. на 2 501 722 године 1983.

Узор за цео свет

9, 10. а) Које размере је захватило објављивање у Амосовим данима и које паралеле постоје данас? б) Како гледају такозвани пагани лажне хришћане, што је било предочено у Амосовом пророчанству?

9 То одговара узору из Амосових дана, када је требало да се објави осуда и у Асдоду — центру паганског обожавања у оближњој Филистеји — и чак у удаљеном Египту. Јер, Суверени Господ Јехова рекао је: „Објавите ово по кулама за становање у Асдоду и по кулама за становање у земљи египатској; реците: ’Скупите се према горама Самарије и видите колики су нереди усред ње и многе случајеве преваре у њој. И нису умели да чине оно што је право’, реч је Јеховина, ’они који гомилају насиље и пљачкање у својим кулама за становање’“ (Амос 3:9, 10, НС).

10 Исто се тако у ово доба објављује вест о ’освети Јеховиној, која треба да се изврши над такозваним хришћанством’, далеко изван његовог подручја — у Африци, на острвима мора и у многим крајевима Оријента. У Библији се Египат употребљава као симбол целокупног поквареног света, отуђеног од Бога. Зато се широм света објављује вест о осуди над хришћанством (Упореди са Исаијом 19:19, 20). Многи су из такозваног паганског света свесни ’нереда, превара, наопакости, насиља и тлачења’, који владају у лажном хришћанству. Током векова су гледали како су учествовали мисионари лажног хришћанства у идеолошким ратовима и револуцијама, и како су служили као првоборци за међународну трговину оружјем и дрогом. Када мисионар Удружења Куле стражаре први пут разговара са неким будистом, често наилази на приговор: „Али погледајте само морално стање хришћана. Ми будисти имамо далеко боље морална схватања. Зашто би требало да се ми променимо“? Мисионар онда мора да објасни да се религија лажног хришћанства потпуно разликује од хришћанства Библије. Тек тада може да нађе ухо које слуша.

11. Шта одговара данас покварености у Самарији?

11 Као у древној Самарији, тако се може рећи и за политичаре и чиновнике у хришћанству — на високим и ниским положајима: „Нису умели да чине оно што је право“. Осим тога, у већини такозваних хришћанских земаља преовладавају на улицама насиље и безакоње (Матеј 24:3, 12). У томе се упадљиво разликује од многих „нехришћанских“ земаља где влада мирније стање.

12. Како је хришћанство ’гомилало насиље и харање’?

12 Такође се „насиље и харање“ планирају на међународном нивоу у шокирајућем обиму. Није довољно то што су народи хришћани проузроковали два светска рата, па су тако криви за проливену крв око 69 000 000 побијених у тим ратовима. Још је сада такозвано хришћанство дубоко уплетено у борбу двеју суперсила — ’јужног краља’ и ’северног краља’ — што има за последицу да на својим подручјима постављају смртоносно нуклеарно оружје.

13. Како учествују политички поборници насиља у испуњењу пророчанстава из Данила 11:40 и Луке 21:25?

13 Приликом посете Јапану изјавио је главни говорник ’јужног краља’: „Једина вредност атомског оружја састоји се у томе што служи као гаранција да се никада неће употребити“. Зашто га онда уопште имају? Зато што је бог овога света, сотона, довео народе у дилему, које не могу да се реше. Као одговор на тај ’удар’ од стране ’јужног крака’, главни говорник ’северног краља’ најавио је ’стационирање ракета средњег домета у пределима океана’, које ће имати за мету копно Сједињених Држава. Кроз све то се испуњава Исусово пророчанство да ’ће страх обузети народе на Земљи, тако да неће имати излаза од хуке и морских валова’ (Данило 11:40; Лука 21:25, НС; Откривење 12:9, 12).

14. У којем погледу нас ова ситуација и њен исход подсећају на збивања у данима Ноја?

14 Још од времена Ноја човечанство није доживело такве невоље, нити му је претило веће насиље. Историјски извештај о времену Нојевом гласи: „Виде Јехова како је човеково неваљалство на земљи велико и како је свака помисао у његовом срцу само зла. . . . У очима правог Бога земља се била искварила: насиљем се напунила“. Због тог неваљалства и насиља уништио је Јехова у потопу зле људе. И сада намерава да ’погуби оне који земљу кваре’ (1. Мојсијева 6:13—15, НС; Откривење 11:18; Лука 17:26, 27).

Пљачкање лажног хришћанства

15. Како је Јехова навео једног ’противника’ да изврши осуду над Самаријом?

15 Како ће се завршити конфротација између суперсила у свету? Јехова има о томе нешто да каже, што читамо у Амосу 3:11: „Стога овако је рекао Суверени Господ Јехова: „Противник је чак око земље и сигурно ће оборити силу твоју, и куле за становање биће ти опљачкане““(НС). Ко је тај „противник“? За време Амоса асирска светска сила била је „противник“. Јехова је управљао моћном асирском војском и употребио је као симболични „прут“ да би извршио осуду над отпадничком Самаријом. У Исаији 10:5, 6 је то описано следећим речима: „Аха, Асирче, пруте мога гнева и штапе, који је у њиховим рукама за моју најаву казне! На народ отпаднички послаћу га и издаћу му заповест против народа да изливам гнев свој, да га оплени и опљачка, да га изгази као блато на улици“ (НС).

16. а) Како се описује у 17. глави Откривења одговарајућа конфротација у данашње време? б) Који развоји догађаја указују на пропаст лажног хришћанства?

16 Исто ће тако довести Јехова савременог тешко наоружаног Асирца као свој „прут“ или своју „секиру“ да изврши осуду над отпадничким хришћанством. Да, читаво светско царство криве религије, Вавилон велики, биће у једно те исто време опустошен од опасних „рогова“ — милитаризованих политичких сила, које су данас чак чланице Осмог библијског краља (Исаија 10:15; Откривење 17:5, 16, 17). У новостима дана често се чује, такорећи, тандркање бојних кола предстојећег сукоба. На пример, недавно је писало у америчком часопису U.S.News & World Report: „Изгледа да католицизам и атеизам не смерају само у неким земљама према сукобу. Од 1978, када је у Пољској рођени Јован Павле постао папа, долази до трвења између цркве и атеистичких режима у целој Источној Европи. У источном блоку долази до изражаја нови борбени дух међу католичким бискупима. . . . Пошто се папа чврсто заузима за интереса католичке цркве, доприноси још више атмосфери сукоба. . . . Атеистичке владе не држе у тајности своју неповерљивост према папи“.

17. Шта произлази из књиге Амоса и других пророчанстава о пљачкању криве религије?

17 Зато ће се догодити оно што је Јехова рекао у Амосу 3:15: „Пропашће куће од слонове кости, и многих ће кућа нестати — реч је Јеховина“ (НС). Богатство и материјална добра лажног хришћанства биће опустошена заједно са целим подручјем криве религије (Језекиљ 7:19; Откривење 18:15—17).

18. а) Који ће охоли корак, затим, учинити „Асирац“? б) До чега ће то довести и са којим резултатом за Јеховин народ?

18 Да ли ће то значити да ће Јеховине лојалне слуге бити одмах ослобођене срамоте, прогонства и угњетавања, које им наноси сотонин свет? Не, то се неће одмах догодити јер политички настројени „Асирац“ — „прут“ и „секира“ — кога Јехова употребљава за извршење осуде над отпадничким хришћанством, разметаће се охоло против Јехове тиме што ће се окренути против Јеховиних верних сведока на Земљи. Али то ће бити узалуд (Исаија 10:15—19). Као што је апостол Јован видео у визији, скупиће се ’краљеви земаљски’— политичке силе Осмог библијског краља, предочене по ’дивљој звери’ — да ратују против Божјег устоличеног ’Краља над краљевима и Господа над господима’. То ће бити сигнал за Армагедон, „рат великог дана Бога Сведржитеља“. У том рату биће уништене све сотонине снаге на Земљи, а „свако, ко призове име Јеховино, биће спасен“ (Откривење 16:14, 16; 19:11, 16, 19—21; Римљанима 10:13, НС).

19. Какво поуздање треба да улије у нас Амосов пример и испуњење његовог пророчанства?

19 Дакле, како поступаш у ово доба насиља? Сигурно с чврстим поуздањем да ће Јехова оправдати своју пророчку Реч. И са таквом одлучношћу какву је имао Амос, који је проповедао вест о суду отпадничком народу! Али како можеш да преживиш и уживаш у предивном новом уређењу које припрема Суверени Господ Јехова за оне који га љубе? У следећем чланку наћи ћеш одговор на то питање.

Питања за понављање:

◻ Како је био Амос добар пример за нас који живимо у доба насиља?

◻ Коју „поверљиву ствар“ смемо данас да објављујемо?

◻ У којем погледу је предочено хришћанство по древној Самарији?

◻ Како ће да се оконча наше доба насиља и шта наговештава да је тај крај близу?

[Питања за разматрање]

[Слика на 8. страни]

Суверени Господ Јехова послао је овчара Амоса да објави једну непопуларну вест