Пређи на садржај

Пређи на садржај

Сада инвестирај у сигурну будућност

Сада инвестирај у сигурну будућност

Сада инвестирај у сигурну будућност

ИСКРЕНО речено, врло мало тога можеш да учиниш да би заштитио своју имовину. Наравно, ако трошиш разумно новац и ретко узимаш кредите, можеш тиме олакшати финансијски терет. Али изван твоје контроле су фактори који утичу на привреду. Па ипак, нешто можеш учинити за твој душевни мир и твоју добробит. У Библији пише: „Мудрост је заштита, исто као што је и новац заштита; али је предност знања у томе што мудрост даје да живи ономе који је има“ (Проповедник 7:12, НС).

Та мудрост превазилази пуку световну ученост. „Јер Јехова даје мудрост, из његових уста долази знање и разборитост“ (Приче Соломунове 2:6, НС). Ту мудрост можеш да стекнеш ако инвестираш време и снагу у студиј Библије. Како делује као „заштита“? Па, знање Библије пружа ти јасну представу како ће се даље одвијати данашња привредна криза. Схваташ да живимо у време које Библија назива ’последњим данима’ (2. Тимотеју 3:1—4). Коначно ће, у дан Божјег суда, бити збрисан из постојања овај поредак који збуњује и који је хаотичан (2. Петрова 3:12, 13). „Вредносне ствари неће бити од користи у дан излива гнева“ (Приче Соломунове 11:4, НС).

Када то схватиш и разумеш, бићеш поштеђен многих брига које настају услед ништавних материјалистичких тежњи. Не настојиш помамно на сваки начин, да задржиш материјални посед пошто знаш да је богатство пролазно. Ниси разочаран што не можеш себи да приуштиш најновију луксузну робу. „Јер ништа нисмо донели на свет, па ништа не можемо ни однети. А кад имамо средства за живот и кров над главом будимо овим задовољни“ (1. Тимотеју 6:7, 8, НС).

Чак и који су финансијски „обезбеђени“, могу да извуку користи из божанске мудрости. Даље је изјавио апостол Павле у 1. Тимотеју 6:17, 18: „Богатима у садашњем поретку наложи да не буду уображени и не полажу своје наде у несигурно богатство, него у Бога, који нас свачим снабдева обилно да уживамо; да чине добро, да буду богати у изврсним делима“ (НС). И у библијска времена било је материјално благостање, у најбољем случају, „несигурно“. Отуда су имућни хришћани морали да схвате да свака сигурност, наизглед стечена новцем, представља чисту илузију. Они су морали да ’полажу своје наде у Бога’.

Али, то никако није значило да њихов живот треба да буде само пасивно бдење и залудно чекање „краја“. Требало је „да чине добро, да буду богати у изврсним делима“. То је очигледно захтевало огромно улагање и енергије и времена. Данас многи беже када само чују реч „рад“. Али, како стоји ствар са тобом? Јеси ли спреман да следиш правац који ти препоручује Библија? „Не знам тачно“, многи би одговорили. Вероватно желиш најпре да знаш од какве ће ти користи то бити. Шта све ту спада? Да ли је заиста вредно толико времена и труда? Да размотримо нека основна начела инвестирања, што ће ти помоћи да добијеш јасне одговоре на та питања.

Започети инвестирање

Један разуман пословни човек, пре но што ће уложити новчана средства у неки пројекат, распитаће се о факторима ризика, кредитној способности, изгледима у будућности, планираној добити и социјалним олакшицама. Какве то везе има са тиме да ли ’полажеш своје наде у Бога’!?

Најпре размотримо шта значи кредитна способност. У основи то значи да се некога сматра достојним поверења због ранијих испуњених обавеза. По томе би се морала дати прилично ниска оцена садашњем привредном систему. А затим, колико можеш да се уздаш у религиозне и политичке вође?

С друге стране, како бисмо оценили Бога у томе да ли је достојан поверења? Судија Исус Навин провео је цео живот служећи Богу. Иако је годинама ходао по бесплодној пустињи, водио битке, и судио тврдовратом народу, није му ослабило поуздање у Бога. Изјавио је поуздано: „Ви добро знате свим срцем својим и свом душом својом да није остала неиспуњена ни једна реч од свих добрих речи које вам је изговорио Јехова, Бог ваш. Све вам се испунило. Ни једна реч није остала неиспуњена“ (Исус Навин 23:14, НС). Јехова је стекао високи углед због своје поузданости, који далеко надмашује ма какву људску институцију. Када се уздамо у обећање које је он дао, имамо основу чврсту попут стене.

Како стоји ствар са факторима ризика? Опште правило гласи: што се већа добит обећава код неке иивестиције, то је већи ризик. Један разлог зашто толико ризикујеш када се уздаш у неку људску институцију састоји се у томе што човек има ограничену моћ, ограничено предвиђање и ограничени животни век. Отуда је прикладна опомена Библије: „Не уздајте се у племените ни у сина земаљског човека, у кога нема спасења. Дух изиђе из њега, враћа се у земљу своју, у тај дан пропадају све мисли његове“ (Псалам 146:3, 4, НС). Међутим, ко се узда у Бога, не излаже се таквом ризику. Као Суверен универзума Јехова располаже неограниченим средствима! Нико не може да осујети његову намеру. Чак ни смрт не може да спречи онога ко је служио верно Јехови да добије „добит“ из његових „инвестиција“, јер Јехова обећава да ће васкрснути верне слуге, а то је неопходно (Јован 5:28, 29; Дела апостолска 14:15).

Како стоји ствар са изгледима у будућност, будућим „добити“ и социјалним олакшицама ако изаберемо да се уздамо у Бога? Створитељ ове планете предвидео је за Земљу нешто далеко боље него што су незадржива инфлација, загађивање средине широм света, необуздано насиље и убрзана трка у наоружању. Уместо тога је обећао да ће ’погубити све који земљу кваре’ (Откривење 11:18). ’Прекинуће’ ратове и све оружје (Псалам 46:9). Нико неће ’плашити’ праведне становнике на земљи, јер ће претње насиља и смрти припадати прошлости (Михеј 4:4). Може ли ко имати боље изгледе за будућност?

„Инвестирај“ сада!

Али, не заборави да мораш да се напрежеш да би примио те благослове. То ће те коштати и времена и труда. Али зар није тога вредна једна сигурна будућност? Да би то јасно приказао, Исус је говорио у једном поређењу о ’трговцу који путује’ и који је хтео да уложи своја средства у скупоцене бисере. „А кад нађе један бисер високе вредности, оде и прода све што има и купиш га“ (Матеј 13:45, 46, НС). Ко цени Божја обећања о праведном Царству, поступиће као тај човек из поређења. Даће предност Царству у свом животу. За њега ће бити оно вредно жртве (Матеј 6:33).

У шта ћеш инвестирати своје време и своју снагу? Хоћеш ли узалудно тежити, као некада Израелци, за материјалним добрима уместо да стављаш обожавање Бога на прво место? Израелци су радили веома тешко да би изградили луксузне куће, обложене дрветом. Пророк Агеј их је упоредио са надничарем који је ’себе најмио за врећу која има рупе’ (Агеј 1:4—6). Замисли колико би се разочарао када би открио да си изгубио тешко зарађени новац кроз рупу у новчанику! Исто су тако и данас материјална добра несигурна и пролазна.

Зато желимо свакога да побудимо да се чврсто држи Божјих обећања и. узда потпуно у Бога. Ако и даље марљиво проучаваш Библију и спроводиш у живот њене мудре савете, можеш постићи највеличанственије благослове — у које спада и вечни живот у рају на Земљи! То су дивиденде (удео у добитку код улагања) ако сада инвестираш у сигурну будућност коју је Бог обећао у својој Речи (Ефесцима 3:20, 21).

[Слика на 5. страни]

Након што је Исус Навин верно служио Богу цео свој живот, могао је рећи за Јеховина обећања: „Није остала неиспуњена ни једна реч“

[Слика на 6. страни]

Тежити за материјалним добрима било би као кад бисмо себе најмили за ’врећу која има рупе’