Пређи на садржај

Пређи на садржај

Сигурност — где се може наћи?

Сигурност — где се може наћи?

Сигурност — где се може наћи?

ДВА омладинца су била огорчена, очајна — и без посла. Као што је писало у часопису Тајм, „за издувну цев причврстили су црево и спровели га у путнички део аутомобила, и крпама запушили пукотине на прозорима“. Њихове опроштајне речи биле су потресне: „Зашто да живимо још даље, када нема посла ни за кога?“

Извештаји као овај указују на крајње очајање у којем се данас налазе људи. Сви смо ми, на овај или онај начин, погођени од инфлације, незапослености и све већег пореза. За неке породице то значи да жене, или у неким случајевима, чак и деца морају да траже посао. Друге је то довело до драстичних промена у начину исхране, рекреације и стамбених прилика. Чак и новац у банци, није гаранција за сигурност због инфлације која све више нагриза. Добро је било у Библији проречено да ћемо живети у ’критичним временима са којима је тешко изаћи на крај’ (2. Тимотеју 3:1—5).

Чак и имућне погађа инфлација (Откривење 6:6). Да би се обезбедили од инфлације неки улажу у акције, некретнине, девизе или племените метале. Али и најоштроумнији инвеститори били су лишени своје имовине услед изненадних и неочекиваних промена. Помислимо само на цену злата; за неколико дана је пала са 875 америчких долара по унци на мање од 650 долара, и касније на испод 300 америчких долара. Инвеститори зато морају, будно и брижљиво да пазе како улажу свој капитал. То нас подсећа на речи из Библије у Проповеднику 5:12: „Изобиље, које припада богатом, не да му да спава“ (НС).

’Немају излаза’

Могу ли, међутим, привредни стручњаци наћи излаза из овог хаоса? Како то могу када међу њима влада велико нејединство? На пример, суседне земље Велика Британија и Француска — обе следе савете својих најбољих привредних саветника. Па ипак, те земље следе сасвим различиту привредну политику. Британија покушава да смањи инфлацију тиме што ограничава државне трошкове и дозвољава високе каматне стопе. Француска ризикује пораст инфлације тиме што отвара државну благајну и улаже много новца за отварање нових радних места. Коментаришући ова два различита поступка, часопис Тајм је изјавио: „Две филозофије не би могле још више да се размимоилазе, међутим, у очима многих су њихови изгледи на успех подједнаки“.

У Библији се тачно прориче да ’ће страх обузети народе, тако да неће имати излаза’ (Лука 21:25). Какве изгледе има просечни човек да преживи када су и лидери у свету запрепашћени због економске ситуације у свету? Постоји ли било какав поуздани извор одакле можемо добити савет? Постоје ли разумне инвестиције које гарантују сигурну будућност?