Пређи на садржај

Пређи на садржај

Допри до срца, када поучаваш

Допри до срца, када поучаваш

Допри до срца, када поучаваш

1, 2. а) Шта је неопходно да бисмо другима помогли да развију дубоко цењење према Јехови и његовим мерилима? б) Зашто се тражи више него само знање у глави?

 ЗА КРАТКО време можеш, додуше, да подигнеш колибу, али палату не можеш да изградиш сигурно преко ноћи. То исто важи и за прављење ученика. Није мали задатак помоћи другима да развију дубоко цењење према Јехови и његовим мерилима. Изграђивање таквих „палата“ захтева много времена и вештину.

2 Да би се тај задатак успешно обавио није довољно само пренети знање. У Причама Соломуновима 3:1 пише: „Сине мој, не заборави мој закон, и твоје срце нека пази на моје заповести“ (НС). Друге морамо да учимо ономе што пише у Библији. Али још више од тога, библијска истина мора да им продре у срце. Да, ми морамо да допремо до срца ако желимо да развију ватросталне особине и ако хоћемо да им помогнемо да развију чврсти однос са Јеховом Богом.

3. а) Зашто ’уметност поучавања’ има много везе са тиме да ли ћемо допрети до срца? б) Кога би требало да задржимо на уму док разматрамо неке практичне предлоге?

3 Лакше је, очигледно, рећи него учинити. Да бисмо допрли до срца није довољно само да поседујемо исправан грађевински материјал, него и да применимо ’уметност поучавања’ (2. Тимотеју 4:2). Није тиме све урађено ако испричамо истину особи са којом проучавамо. Много више тога укључује ’уметност поучавања’ — треба им помоћ да размишљају о ономе што уче и извлаче из тога закључке. Духовни раст није условљен нашом генијалношћу или нашим методама; Божји благослов је важан (1. Коринћанима 3:5, 6). Па ипак, има предлога који нам могу помоћи да допремо до срца других. Док разматрамо неке тачке, ваљало би да имаш на уму оне које поучаваш — твоје интересенте и твоју децу.

Предњачи добрим примером

4. а) Која је једна од метода коју је Исус успешно примењивао да би допро до срца других? б) Зашто је важно да предњачимо добрим примером када поучавамо друге?

4 Има ли бољег примера од Исуса Христа када се ради о томе како допрети до срца других? Зашто је тако успешно допирао до срца људи? Пре свега, Исус је спроводио у живот оно што је проповедао и тако је оставио добар пример који могу да следе његови следбеници (Јован 13:15; 1. Петрова 2:21). Отуда гласи први предлог: предњачи добрим примером. Зар није логично да ми треба да имамо исте трајне хришћанске особине које желимо да уградимо у друге особе? Исус је то изразио овако: „Сваки добро исшколовани ђак биће као његов учитељ“ (Лука 6:40, The New Berkeley Version).

5. Како Библија показује да постоји повезаност између доброг примера и поучавања којим се допире до срца других?

5 Библија у више наврата показује повезаност између доброг примера и поучавања којим се допире до срца других. На пример у 5. Мојсијевој 6:4—6 може се видети да својој деци можеш да улијеш у срце љубав према Јехови само онда ако се она налази у „твом срцу“ (Приче Соломунове 20:7). Исус је, у своје време, укорио лицемерне фарисеје зато што су само ’говорили, а нису одговарајуће томе поступали’. Зар је, уопште, чудно да је срце тих људи постало ’неосетљиво’? (Матеј 23:3; 13:13—15).

6. Зашто је важно за тебе да живиш у складу са оним што учиш? (Римљанима 2:21—23).

6 Оно што учиш мора да буде у складу са оним што радиш. Сигурно желиш да особе са којима проучаваш или твоја деца развију љубав према Јехови и жељу да му се допадну. Зар не би, онда, требало да виде на основу твојих молитви, говора и поступака да имаш такву љубав и жељу? Сигурно желиш да им помогнеш да развију непоколебљиву верност према библијским начелима. Зар не би, онда, требало, да виде на основу твојих речи и дела да не покушаваш да прекршиш та начела? Они које поучавамо, нарочито наша деца, често обраћају више пажње ономе шта радимо него ономе шта говоримо. Када други виде да живимо у складу са оним што учимо, лакше ћемо допрети до њихових срца.

Постављај питања

7, 8. а) Од чега увелико зависи успех у поучавању других? б) Зашто нам користе питања када желимо да допремо до срца других?

7 Други предлог — још једна одлика Исусовог успешног поучавања — јесте: употреба питања. Исус је био мајстор у томе да наведе људе на размишљање и закључивање (Матеј 17:24—27). Колико успешно ћеш допрети до срца других зависи углавном од тога да ли се користимо питањима. Зашто?

8 Прво, питањима можеш да утврдиш да ли онај са којим проучаваш заиста разуме оно што учи. Како може та информација да пусти корен у његовом срцу ако је не разуме и не прихвата? (Лука 8:15). Друго, да бисмо допрели до срца корисно је знати шта је у срцу. Предубеђења и лажне религиозне науке могу бити дубоко укорењене. Пошто ми не можемо да знамо шта је у срцу онога са којим проучавамо, морамо да постављамо питања да бисмо га навели да изрази својим речима шта осећа у срцу. Размотримо неке примере.

9, 10. Прикажи како можемо делотворно да питамо за гледиште?

9 Претпоставимо да управо обрађујеш тему „Моћ злих духова“ (10. глава) из књиге Ти можеш заувек да живиш у рају на Земљи. Управо сте дошли до 18. одломка на 97. страни, где се поставља питање: „Како нам помаже пример првих хришћана у Ефесу да се ослободимо спиритизма“? Интересент са којим проучаваш може да да тачан одговор из тог одломка, али како он лично мисли о томе? Можда већ годинама упражњава спиритизам и јако верује у то. Ако је то случај, да ли ће сада бити уверен да треба да прекине са тиме? Требало би вероватно да га питаш: „Шта мислите о томе? Како можете ово што учите да примените у свом животу?“ Његови одговори могу открити у коликој мери га је то научено дирнуло у срце.

10 Други пример: управо обрађујеш са дететом тему „Борба да се чини право“ (26. глава) из исте књиге, Питање „б” за 8. одломак на страни 220 гласи: „Које би гледиште, изражено од једног омладинца, било мудро да имамо“? Можда дете, као прво, даје одговор који се налази у одломку, а не каже оно што заиста мисли. Могуће је потребно да опрезно дубље зађеш у суштину ствари и питаш га. „Али шта ти мислиш о томе? Сматраш ли разумним такво гледиште“. Или можеш да опишеш неку ситуацију: „Претпостави да неки омладинци у школи пуше и понуде ти цигарету. Шта би било ако би ту били присутни још неки други омладинци и почну да ти се смеју зато што си одбио да узмеш цигарете? Шта би ти урадио“? Ако их употребљаваш с пуно такта, таква питања ти могу помоћи да утврдиш шта је у срцу твог детета.

11. а) Зашто је потребно да будемо опрезни када постављамо питања? б) Зашто морају, пре свега, родитељи да буду опрезни када им деца изразе неисправна гледишта? (Колошанима 3:21).

11 Али ту се мора изрећи реч опрезности. Понекад можеш да добијеш одговоре на таква питања који могу да те изненаде или разочарају. Шта онда? Ако се ради о некој деликатној теми, можда је боље једноставно прећи преко тога и рећи: Хајдемо даље! О томе ћемо разговарати други пут“ (Јован 16:12). Поготову ви, родитељи, морате да будете у том погледу веома опрезни. Када дете изрази неисправна гледишта, обуздајте своје осећаје. Ви не желите да покварите даље разговоре са њим! Како можете да утврдите шта је у срцу вашег детета и како му можете помоћи ако се плаши да изрази оно што осећа?

Истакни колико је мудро слушати Божје законе

12, 13. а) Зашто ће онај који проучава бити такнут у срце када увиди колико је важно слушати Божје законе? б) Шта све ту спада када желимо да помогнемо ономе који проучава да увиди колико је мудро да слуша Јехову?

12 Трећи предлог је: помогни ономе који проучава да увиди колико је мудро слушати Божје законе (5. Мојсијева 4:5, 6; 10:12, 13). То га може дирнути у срце. Како? Па, ако је уверен да је за њега најбоље да поштује Јеховине законе, то га може подстрекнути да љуби Бога и да жели да му се допадне (Псалам 112:1).

13 Како можеш помоћи ономе кога поучаваш да увиди колико је мудро слушати Божје законе? То можемо да прикажемо тако што ћемо упоредити Јеховине законе са таблама са упозорењем „Прилаз забрањен“. Таква табла је, додуше, сама по себи упозорење, али зар не мислиш да би људи спремније послушали када би на табли могли да прочитају и разлог за то? На пример, ако на табли пише „Висок напон — приступ забрањен“, онда су људи пре спремни да поштују упозорење јер знају да им прети опасност.

14. а) На који начин можеш помоћи ономе са којим проучаваш да размишља и увиди зашто је одређени поступак мудар или луд? б) Који библијски ставци показују да је важно навести разлог зашто је неки поступак добар или рђав?

14 Слично је и са Божјим законима. Немој само рећи ономе са којим проучаваш шта је по Библији исправно, а шта није, већ му помогни да увиди зашто су одређени поступци мудри или луди, Образложи му колико ће да му користи послушност према Божјим законима. Помогни му да сагледа последице непоштовања тих захтева. Такве закључке налазимо директно у Библији, у неким ставцима. Прочитај сам Приче Соломунове 22:24, 25; 23:4,5; 24:15, 16, 19, 20. Запази да се у сваком том случају наводи у Библији разлог зашто је неки поступак добар или рђав.

15. Употреби горе наведена питања и наведене библијске ставке који показују да је мудро поштовати оно што Бог каже о поштењу и блуду.

15 Размотри како следећа питања и следећи библијски ставци истичу колико је мудро слушати Божје законе.

 Лаж, крађа: Зашто је штетно непоштење? (Приче Соломунове 15:27; 20:10; Откривење 21:8). Зашто се исплати бити поштен према другима? (Приче Соломунове 3:3, 4; 12:19; Јеврејима 13:18).

 Блуд: У којем погледу би могло да нам нашкоди неморално поступање? (Приче Соломунове 5:9; 7:21—23; 1. Коринћанима 6:18). У колико би то могло да се одрази штетно на друге? (1. Солуњанима 4:6; 1. Коринћанима 5:6; Јеврејима 12:15, 16). Какве користи имамо ако поштујемо библијска морална мерила? (Приче Соломунове 5:18, 19 Јеврејима 13:4).

 Пошто си на тај начин помогао интересенту са којим проучаваш да размишља о библијском закону, могао би да га упиташ: „Имате ли осећај да нам Јехова жели све најбоље? Слажете ли се да нам његови закони, у ствари не ускраћују ништа што је добро?“

16. Како могу деловати таква размишљања на интересента који проучава?

16 Помогни му током студија да на сличан начин размишља о Божјем закону у погледу пијанства, плаћања пореза, пушења, трансфузије крви итд. На тај начин помаже се интересенту који проучава или детету да увиде да су сви Божји закони за наше добро. То не значи да интересент са којим проучаваш треба увек да тражи разлоге зашто да слуша Бога. Па ипак, неколико примера могу помоћи да се допре до његовог срца побуђујући га да пожели да се допадне Богу. И онда, када наиђу „ватра“ или кушња, биће пре спреман да послуша Божју реч (1. Коринћанима 3:13).

Помогни им да упознају Бога

17. Који ти додатни предлог може помоћи да допреш до срца интересента са којим проучаваш?

17 Четврти предлог је: помогни интересенту који проучава да упозна Бога (Јован 17:3). Немој само да му помогнеш да спозна да Јехова постоји и да има име већ му помогни, још више од тога, да лично упозна Јехову. То ће га дирнути у срце пошто познавати Јехову значи љубити га.

18. Како би могао, за време студија, да скрећеш пажњу на Јеховине особине?

18 Како можеш помоћи интересенту са којим проучаваш да лично упозна Јехову? Не можемо да волимо некога ако не знамо његове особине, његово поступање. Зато, за време студија, непрестано мисли на то да скрећеш пажњу на Јеховине неупоредиве особине. То често можеш да чиниш без обзира на тему коју управо проучавате. Када разговарате, рецимо, о откупној жртви, на прикладном месту можеш да застанеш и упиташ га: „Зашто у откупној жртви долази до изражаја дубока љубав Јехове према нама“? Или када разматрате тему зашто је Бог допустио зло, могао би да га упиташ: „Како је Бог доказао дуготрпљивост упркос људске злобе“? Или: „Како је Јехова испољио неупоредиву мудрост својом реакцијом на побуну у Едену?“ Размишљајући на тај начин помоћи ће се интересенту који проучава да развије дубоки осећај преданости према Јехови. За њега ће постати Јехова све више особа са особинама које се могу волети и подражавати.

19, 20. а) Шта је још потребно да би неко упознао лично Јехову? б) Како нам показује искуство из овог одломка колико је важно да у молитви предњачимо добрим примером?

19 Уосталом, ако с неким не комуницирамо, не можемо га добро упознати. Тако ни интересент који проучава не може да изгради поверљиви однос према Јехови ако не комуницира са њим. Дакле, мораш да га научиш да се моли. Помогни му да сагледа свестраност молитве — да има мноштво ствари за које може да се моли (1. Јованова 5:14). Он мора да упозна Јехову као онога који молитве чује и услишује (Псалам 65:2). Охрабри га да изрази Јехови своја најдубља осећања, да ’излије своје срце’ (Псалам 62:8).

20 Овде је опет важан твој пример. Да ли твоје молитве одражавају дубину твог предања Богу? То може веома добро да се одрази на оне које поучаваш, укључујући и децу. Размотри следеће искуство:

 Један трогодишњи дечак научио је, пре неколико година, од својих хришћанских родитеља како да се моли. Једне вечери након што се молио Јехови да благослови тату и маму, молио га је још да благослови и „Вали“. Ко је био „Вали“? Његови родитељи то нису знали. А дечак је почео да се моли прилично редовно за „Вали“. Неко време су се чудили, а затим су, коначно схватили о чему је реч. Дечак се молио за браћу у Малавији (који су тада били прогоњени), али је погрешно изговарао као „Вали“, У овом искуству је веома важно да је дечак чуо родитеље да се тако моле и да је следио њихов изванредан пример. Замисли, колико су се радовали ти родитељи!

 Зар то не показује колико је важно да предњачимо добрим примером када желимо да научимо друге да се моле?

Награда

21. а) Чему се надаш, према 1. Коринћанима 3:14,15, као хришћански градитељ? б) Да ли је „награда“ цена вечног живота у Божјем новом уређењу? Објасни!

21 Ако желимо другима да помогнемо да развију ватросталне особине и изграде добар однос према Јехови, морамо да допремо до њиховог срца. То није можда лако, али се исплати. Павле је на то указао речима: „Ако нечије дело, које је назидао, остане, тај ће примити награду, ако нечије дело изгори (зато што је лоше градио, није употребио ватростални материјал), тај ће поднети штету (оно што је изградио нестаће у ватри), али ће сам бити спасен; ако се то догоди, биће то као кроз ватру“. Шта је „награда“? Очигледно Павле није мислио на награду вечног живота у Божјем новом уређењу, него на нешто друго, јер је приметио да ће онај који је лоше градио изгубити „награду“, премда се сам може спасити ако издржи „ватру“ (1. Коринћанима 3:14, 15, НС).

22, 23. а) Коју награду је примио апостол Павле у вези са својом хришћанском браћом у Солуну? б) Која ти је „награда“ жива жеља и како је можеш примити?

22 Шта је онда та „награда“? На то баца светло једна мисао коју је Павле саопштио Солуњанима. Он је писао прогоњеним хришћанима у Солуну: „Ко је наша нада или радост или круна ликовања — зар то нисте заиста ви“? — пред нашим Господом Исусом код његове присутности? Ви сте свакако наша слава („наш понос“, Тудејс Инглиш Вержн) и радост“ (1. Солуњанима 2:19, 20, НС). Павле је помогао Солуњанима да крену путем истине. Иако су од самог почетка трпели прогонства, били су постојани. Павлова награда била је у радости коју је осећао када је видео њихову постојаност упркос отпору. То је био доказ да је Павле добро градио.

23 Слично је и са нама. Зар не гајимо жељу у срцу да помогнемо онима које поучавамо да развију трајне хришћанске особине које ће им помоћи да остану чврсти упркос искушењима и притисцима који могу на њих наићи? Да, каква је онда награда за тебе када видиш како твоји интересенти и твоја деца успешно одолевају ватреним кушњама! То је доказ да си добро градио. Нека ти то буде награда док градиш ватросталним материјалом на правом темељу и обраћаш се Јехови да благослови твоје напоре!

Предлози који ти могу помоћи да допреш до срца

◻ Зашто је важно предњачити добрим примером?

◻ Каква су питања од користи и зашто?

◻ Зашто мора интересент који проучава да увиди да је мудро слушати Божје законе?

◻ Зашто мора интересент који проучава да учи како да се моли?

[[Питања за разматрање]

[Слика на 13. страни]

Да ли твоје молитве одражавају твоје дубоко предање Богу? То може да дирне у срце твоје дете