Пређи на садржај

Пређи на садржај

Колико ти је близу Бог?

Колико ти је близу Бог?

Колико ти је близу Бог?

ТРОГОДИШЊИ Рафаел започео је своју молитву једноставним речима: „Јехова, како си“? Док не би било на месту да се одрасли тако обраћају Богу, ова детињаста искреност тог дечака изазива нас на смех. Рафаел се, сасвим очигледно, осећа близу Бога. За њега је Бог више него само нека апстрактна снага. Он је права особа. Да ли је и за тебе Бог тако реалан, тако близак?

Како је чудно да многи који тврде да верују у Бога уопште не покушавају да сазнају нешто више о Богу, да му се приближе! Неке спречава њихов поносни став да се приближе Богу. Божје ’очи су управљене против охолих’, рекао је краљ Давид (2. Самуилова 22:28, НС). Други су пак сувише скромни да би помислили да могу да имају контакт са Богом. Охолима недостаје пријемчивост једног детета. Исус је рекао: „Заиста вам кажем, ако се не обратите и не будете као мала деца, нећете никако ући у краљевство небеско“ (Матеј 18:2—4, НС). А претерано скромнима недостаје, можда, мало дечије простодушности која је Рафаелу омогућила да се приближи Богу без икаквог устручавања.

Исправан став представља добар почетак, али да би се осећао близу Бога потребно је више од тога. Пре свега, Бог мора да заузима одређено место у твојој свести. Да ли си склон, као псалмиста Давид, да размишљаш о Богу, да га хвалиш и да му се захваљујеш када посматраш његова чудесна дела стварања? Давид је питао једном: „Када гледам твоја небеса, дело прстију твојих, месец и звезде које си припремио — шта је човек да га имаш на уму. син земаљског човека да се бринеш о њему?“ (Псалам 8:3, 4, НС). Спона љубави између тебе и Бога биће, сасвим сигурно, чвршћа ако узмеш времена да са цењењем размишљаш о Божјем стварству.

„Приближите се Богу“

Два магнета, која су исправно постављена један поред другога, привлаче се међусобно. Што су ближе један поред другога, то је јача њихова привлачна сила. Нешто слично може да се догоди у нашем односу према Богу јер је ученик Јаков рекао: „Приближите се Богу и он ће се приближити вама“ (Јаков 4:8, НС).

Једна од могућности да се „приближимо“ Богу јесте да сазнамо нешто о Богу (Јован 17:3). Само ако ко студира Божју реч, Библију, може да сазна Божје име, Јехова, истину о његовој намери са земљом и његове особине као љубав, мудрост, правду и моћ. (Псалам 83:18). „Али ја знам“, можда ћеш рећи, „да је Бог свемогућ, потпуно праведан и пун мудрости и љубави“. Али, да ли је то по себи показатељ правог и довољног знања о Богу? Не обавезно.

Пуке изјаве о Богу и његовим особинама могу изгледати прилично празне, поготову ако их не можемо повезати са личним искуствима. Како би могла, на пример, од рођења глува особа да разуме шта значе речи „гласно“ и „тихо“? Како би могла да разликује гугутање голубова од цвркутања врабаца ако не може да их упореди? Тако исто може сама изјава да је ’Бог љубав’ да изгледа само као хладна чињеница (1. Јованова 4:8). Али, да бисмо потпуно, и умом и осећајима, схватили Божју љубав, морамо да размишљамо о томе како је та љубав дошла до изражаја у односу на људе (Јован 3:16). Такође морамо да будемо у стању да Божју љубав повежемо са својим личним искуствима. „Окусите и видите да је Јехова добар“, рекао је псалмиста (Псалам 34:8, НС). Ако то ко ради, осећа се, нехотице, привучен к Богу.

Мали Лари је гледао у свог оца једном и упитао: „Знам да морам да волим Јехову више од свега, али како могу да га волим више од тебе? Тебе видим и тебе волим, али Јехову не видим“, Отац је умирио свога сина и објаснио му је да је то у почетку сасвим нормално. Уверавао га је да ће моћи да развије јачу наклоност према Јехови него према било ком другом када буде сазнао шта у Библији пише о Божјим чудесним особинама и делима и када буде лично осетио Божју љубазну бригу (Матеј 22:37, 38). Тако ће бити са свима који узимају времена да упознају Јехову Бога.

Шта значи „познавати“ Бога

Често употребљавамо реч „познавати“ када мислимо на кратка познанства или када кога поново препознамо. „Ја га познајем ако се не варам“, вероватно смо то рекли сви ми већ једном. Можда то чак тврдимо и када смо га видели само једном у пролазу или били коме само кратко представљени.

Апостол Јован нам помаже да схватимо да „познавати“ Бога не значи само површно познанство са њим. Размотримо неке мисли наведене у 1. посланици Јовановој, од Бога инспирисаној. Сажето речено тамо пише: познавати Бога значи волети га. Познавати и љубити Бога значи држати његове заповести. Значи не ходати више у тами, него поступати по истини. Значи дати се водити од Божје речи и његовог духа и чврсто се држати истине. Ако познајемо Бога, бићемо слободни да му се приближимо у молитви у уверењу да ће нас услишити и дати као одговор све што нам треба да бисмо вршили његову вољу (1. Јованова 1:5—7; 2:3, 4, 13, 14; 3:19—24; 4:6—8, 13; 5:3, 14, 15).

Очигледно, познавати Бога није пасивна ствар. Доста труда је потребно ако хоћемо да упознамо Бога и имамо поверљиви однос према њему. Ту сигурно није довољно само спроводити извесне верске обреде. Нити Бога можемо да упознамо некаквим изненадним изливом осећања, као што су то тобоже имали многи „поново рођени хришћани“. Псалмиста је рекао: „Покажи ми, Јехова, своје путеве, научи ме својим стазама. Допусти ми да ходим у истини твојој и поучи ме, јер си ти мој Бог спасења. У тебе сам се надао целог дана“ (Псалам 25:4, 5, НС). Према томе, „познавати“ Бога јесте животни пут.

Након што нас је псалмиста позвао да ’окусимо и видимо да је Јехова добар’, рекао је: „Одврати се од зла и чини добро; гледај да нађеш мир и за њим трчи“ (Псалам 34:8, 14, НС). У неким случајевима морамо одлучно да поступамо да бисмо се ’одвратили од зла’.

На пример: Мери, хипик 1960—их година. била је потпуно зависна од опојних дрога. То ју је навело на крађу, неморал, абортусе — па чак и на проституцију. Једног дана је дошла у додир са Јеховиним сведоцима и почела да увиђа да мора да се промени ако жели да буде близу Бога. „Прекинула сам са пушењем (две до три пакле цигарета на дан) и са уживањем дрога и одлучила у срцу да следи Јеховину заповест која забрањује блуд. Бацила сам све моје књиге о тумачењу снова, астрологији и спиритизму, и одстранила сам све идолопоклоничке кипове, свеће и слике“. На крају се предала Богу и до данас му служи.

Али, хоћеш ли и ти да се потрудиш да упознаш Бога? Можда не водиш, као Мери, такав бестидан начин живота, али ипак мораш, можда, да се из темеља промениш. Али, можеш бити уверен да Бог неће да разочара оне који га искрено и понизно траже и који се ревносно, као деца, труде да упознају и врше његову вољу.

[Слика на 4. страни]

Жеља да упознају Бога наводи многе да учине одлучујуће промене у свом животу